Pelbagai Pilihan Cenderamata Eco Murah Dan Berkualiti Tinggi  | Assalamualaikum dan salam fasa ke 4 PKP, pastikan korang terus duduk dirumah sebab sha nak kongsikan satu kedai barangan yang korang boleh order secara online untuk barangan cenderamata. Sha pun baru tahu, selalunya kan kalau orang yang diberi tugas sebagai urusetia tak missed akan tinjau harga dibeberapa kedai, dan ianya sangat makan masa, nak cari yang murah kononnya.

Biasanya musim 'cuti panjang' beginilah banyak sangat masa nak fikir, idea pun melimpah ruah kalau nak buat cenderamata penghargaan, untuk frontliner kita yang bertungkus lumus dalam memastikan Malaysia bebas Covid-19, korang boleh up sikit marketing dengan meletakkan logo dan nama company korang ataupun majlis besar seperti perkahwinan, yang ini biasa kita buat, bagi doorgift kepada tetamu yang datang, meskipun tempoh pkp belum tahu dilanjutkan, kerajaan juga tidak mengalakkan menghadiri majlis besar dalam masa terdekat tapi korang boleh tempah awal, siapkan design awal-awal nanti senang kerja kahwin korang, 1 tick pada checklist korang


Green Works adalah salah satu kedai pemborong barangan berkonsepkan mesra alam yang berkualiti tinggi di Malaysia. Barangannya telah menjadi tumpuan ahli syarikat atau perbadanan dengan pembelian secara pukal kerana ianya kelihatan lebih murah.


Biasanya kalau kita menghadiri kursus, urusetia akan sediakan satu kit yang mana didalamnya mengandungi pen, buku, dan sebagainya, so kalau korang plan nak buat demikian, korang boleh jimat masa untuk sediakan 1 kit itu dalam 1 kedai sahaja, tak perlu cari asing-asing, Green Work ada menyediakan lebih dari 10 jenis cenderamata untuk di cetak.



Harga setiap satu kit yang sha mention tadi serendah 90 sen -  RM 2.00 mengikut kuantiti yang korang order, dan hanya satu warna untuk satu tempat sahaja, maksudnya kalau korang nak print logo company korang pada beg, harga tertakluk pada satu tempat sahaja. kalau nak buat sebelah menyebelah itu sudah kira dua harga ya..hihi..

Selain Stationary, ada 6 barangan lain yang korang boleh order sekali, seperti Power Bank, USB, Bluetooth Earphone, Mug, Fridge Magnet, Keychain dan lain-lain lagi korang boleh tengok sendiri dekat laman web GREEN WORKS

Setiap penghantaran RM500 keatas dalam satu resit adalah PERCUMA tapi hanya dikawasan Klang Valley sahaja. Korang boleh tengok hasil kerja Green Works melalui Facebook ataupun sebagai pertanyaan boleh hubungi melalui WhatsApp. Berita baik pengemar shopping online melalui Shopee dan Lazada, Green Work juga ada di sana, boleh klik ya.

GREENWORKS MARKETING SDN BHD
Address UsNo.230, Jalan KIP 7, Taman Perindustrian KIP,
52200 Kuala Lumpur, Malaysia

Call Us
Sales: +6012 302 7093
General: +603-6273 1210
Fax: +603-6730 2186

Mail
Ussales@greenworks.com.my

Business Hour
Monday - Friday : 9am - 6pm
Saturday - Sunday (Public Holiday) : Closed
*Showroom visit by appointment only, please call before visit



Sinopsis Drama BUKAN GADIS BIASA lakonan AYDA JEBAT dan Remy Ishak ...

Sinopsis Bukan Gadis Biasa | Assalamualaikum, terjebak lagi kali ini dengan drama melayu yang bagi sha episode pertama saja sudah membuatkan tertarik untuk menontonnya, sha tengok dekat you tube sahaja, tapi kurang minat dengan watak Shiela Rusly dalam drama kali ini, macam annoyed betul haha..sha dengan husband berteka teki di episode pertama, meneka lakonan kanak-kanak yang mana akan ambil watak Ayda Jebat dan Remy Ishak dalam drama ini, maka dengan itu, jom kita baca Sinopsis Bukan Gadis Biasa


Sinopsis Bukan Gadis Biasa

Johana berubah perwatakan persis lelaki (tomboy) apabila terpaksa melalui kemelut kehidupan yang sukar semasa kecil dan terpaksa menjaga anak buahnya, Aisya setelah kematian kakaknya.

Amirul, jurulatih tinju kepada Johana meyimpan perasaan terhadapnya kerana tertarik dengan peribadi Johana yang penuh persoalan.

Rayyan memiliki syarikat penyiasatan persendirian dan dia diupah oleh ayah saudaranya, Suffian untuk menjejaki opahnya sendiri iaitu Aminah yang hilang dari rumah.

Selepas meninggalkan rumah, Aminah yang sudah nyanyuk dan kurang siuman tersesat di tengah kota raya dan dibantu oleh Johana. Johana yang kasihan melihat Aminah membawanya pulang dan mereka tinggal bersama.

Rayyan memulakan penyiasatan untuk mencari. Di situlah dia bertemu dengan Johana. Insiden demi insiden berlaku membuatkan Rayyan mula tertarik dengan Johana.

JUDUL : BUKAN GADIS BIASA
EPISOD : 28 episod
TARIKH TAYANGAN : 23 April 2020
WAKTU SIARAN : Isnin-Sabtu, 7:00 malam
SIARAN TV : Slot Akasia TV3
PENULIS SKRIP : PGRs Team, Janjira, Rofa Azzahra Chinta Nadessha
PENULIS NOVEL : Liza Nur
PENGARAH : Azman Haji Yahya
PRODUKSI : JS Pictures Sdn Bhd
PELAKON : Ayda Jebat, Remy Ishak, Nazim Othman, Sheila Rusly, Ozlynn Waty, Maskhan, Lia Natalia,  Ako Mustafa, Shajiry, Heryanto Hassan, Zarul Husin, Idzham Ismail, Chacha Maembong, Zalfa Zin, Ashhry Atan

WATAK PELAKON 
Ayda Jebat sebagai Johana
Remy Ishak sebagai Rayyan
Nazim Othman sebagai Amer
Sheila Rusly sebagai Opah Aminah
Ozlynn Waty sebagai Juliana
Chacha Maembong sebagai Hanim
Mas Khan sebagai Amirul
Idzham Ismail sebagai Bun
Zarul Husin sebagai Suffian
Ako Mustafa sebagai Pak Ya
Shajiry sebagai Bruno Din
Heryanto Hassan sebagai Raja Muzaffar
Lia Natalia sebagai Ujah
Zalfa Zin sebagai Suraya
Ashhry Atan sebagai Azim 


Puasa Bagi Ibu Mengandung Dan Menyusukan Anak | Assalamualaikum dan Salam 2 Ramadhan, telah masuk bulan penuh keberkatan ni, berlegar-legar dalam kepala ibu-ibu yang mengandung dan sedang menyusukan anak, boleh kah tidak berpuasa dibulan Ramadhan? sha pernah kongsikan sedikit sharing tentang topik ini pada entry sebelum, semasa sha mengandungkan anak pertama, bagi sha tiada masalah untuk ibu mengandung itu sendiri berpuasa jika tidak memudaratkan diri serta anak dalam kandungannya
Baca : Bolehkah Ibu Hamil Berpuasa?
Namun dientry ini sha ingin berkongsi pendapat seorang ustaz terkenal di Malaysia iaitu Ustaz Azhar Idrus mengenai topik ini..mudah-mudahan dapat menyakinkan bahawa ibu mengandung dan menyusukan anak boleh berpuasa di bulan Ramadhan.

Wanita yang hamil dan ibu yang menyusu wajib berpuasa seperti orang lain. 

Ramai orang awam yang berpegang jika bahawa wanita hamil dan ibu mengandung tidak wajib berpuasa. Ini adalah pegangan yang salah lagi karut kerana keduanya wajib berpuasa dan hanya boleh tidak berpuasa apabila ada keuzuran sahaja.

Wanita hamil dan ibu mengandung yang tidak berpuasa tanpa keuzuran adalah berdosa kerana meninggalkan ibadah yang diwajibkan ke atas mereka.

Wanita yang hamil dan ibu yang menyusu jika mereka bimbang atas diri masing-masing jika meneruskan ibadah puasa akan jadi mudarat maka barulah diharuskan keduanya tidak berpuasa dan wajib atas keduanya qadha.

Dan jika ibu yang menyusu bimbang kekurangan susu kalau berpuasa dan yang hamil bimbangkan mudarat kepada kandungannya kalau berpuasa maka keduanya bolih tidak berpuasa dan wajib qadha dan membayar kafarah.

Tersebut pada kitab Fathul Qarib :

والحامل والمرضع إن خافتا على أنفسهما) ضررا يلحقهما بالصوم، كضرر المريض (أفطرتا، و) وجب (عليهما القضاء، وإن خافتا على أولادهما) أي إسقاط الولد في الحامل وقلة اللبن في المرضع (أفطرتا، و) وجب (عليهما القضاء) للإفطار (والكفارة) أيضا. والكفارة أن يُخرج (عن كل يوم مد

Artinya : “Wanita yang hamil dan ibu yang menyusu apabila keduanya bimbangkan atas diri masing-masing jadi mudarat andainya berpuasa seperti mudarat bagi orang yang sakit maka harus keduanya tidak berpuasa dan wajib atas keduanya qadha.

Dan jikalau keduanya bimbangkan anak mereka yakni yang hamil bimbang keadaan kandungannya dan yang menyusu bimbangkan kekurangan susu maka harus keduanya tidak berpuasa dan wajib atas keduanya qadha kerana tidak berpuasa dan wajib pula bayar kafarah yaitu bagi setiap satu hari secupak beras.”

Diharuskan tidak berpuasa atau berbuka ini bukan semata-mata sebab hamil atau menyusu tetapi sebab bimbangkan kemudaratan andainya meneruskan ibadah puasa.

Tersebut pada kitab Mausu’atul Fiqhiyah :

الفقهاء متفقون على أن الحامل والمرضع لهما أن تفطرا في رمضان، بشرط أن تخافا على أنفسهما أو على ولدهما المرض أو زيادته، أو الضرر أو الهلاك

Artinya : “Ulamak fiqah sepakat atas bahawa wanita yang hamil dan ibu yang menyusu harus tidak berpuasa pada Ramadhan dengan syarat bahawa mereka bimbangkan atas diri mereka atau bimbang atas anak mereka kemudaratan atau binasa.”

Jadi kalau tidak dibimbangi diri dan anak mendapat mudarat andainya berpuasa maka haram mereka tidak berpuasa.

Kesimpulan

Wanita yang hamil dan ibu yang menyusu wajib berpuasa Ramadhan.

Wanita yang hamil yang tidak larat menanggung puasa atau bimbangkan mendapat andainya berpuasa maka boleh tidak berpuasa dan wajib atasnya nanti qadha.

Wanita hamil yang bimbangkan kesihatan kandungannya kalau ia berpuasa maka boleh ia tidak berpuasa dan wajib atasnya qadha dan bayar kafarah.

Ibu yang menyusu yang bimbangkan kesihatan dirinya atau tidak larat berpuasa maka harus ia tidak berpuasa dan wajib atasnya qadha.

Ibu yang menysusu yang bimbangkan kekurangan susu bagi anak yang disusunya maka boleh tidak berpuasa dan wajib atasnya qadha dan kafarah.

wallahua’lam

Begitulah penjelasan terperinci dari Ustaz Azhar Idrus, ibu-ibu boleh cuba puasa sehari, kalau rasa tidak dapat teruskan maka berbukalah, sha sarankan jikalau ibu-ibu yang ingin berpuasa, bersahurlah dengan susu dan kurma, insyaAllah tahan sampai ke petang walaupun tengah mengandung dan menyusukan anak..

Popia Nestum | Assalamualaikum, petang macam ni ntah nak buat apa, mulut asyik mengunyah ja..siapa macam sha kita genk haha, teringat hari tu ada suruh husband beli popia, nak habiskan menggulung sebungkus popia ni ambil masa 3 hari tau haha, maklumlah ada anak kecil, bila dia tidur baru kita hampar popia ni gulung depan tv bila bangun kemas balik masuk dalam peti sejuk, itu yang jadi 3 hari tu

Simple ja bahan bahan kali ini, 

Popia 1 bungkus potong kecil dan gulung, kemudian jemur sampai keras
Nestum 1 cawan 
Gula 1/2 cawan (kurangkan kalau tidak mau manis)

blend gula dan nestum jadi halus, lepas goreng popia salutkan pada nestum dan letak dalam balang, senang kan? boleh lah tahan 2 hari, sha sikit ja makan macam manis pula, takut nanti result minum air gula tinggi, so husband yang habiskan..terfikir nak buat balik tapi tak mau nestum dah, next time guna balado..lagi sedap dan pedas haha..

Popia Nestum

by on April 22, 2020
Popia Nestum | Assalamualaikum, petang macam ni ntah nak buat apa, mulut asyik mengunyah ja..siapa macam sha kita genk haha, teringat h...

Segment Share Resepi Perintah Berkurung by Mamapipie & Cariblogger 


Syarat-syarat penyertaan:

1. Mestilah blogger yang mempunyai akaun bank Malaysia (senang nak bank in hadiah)
2. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com & https://cariblogger.com di dalam bloglist korang
4. Pilih satu resepi dalam blog korang yg korang nak share dgn mama dan paste perkataan beserta link ni di bawah post resepi korang tu.

5.. Buat satu blog post penyertaan dan pastikan dalam post tu ada banner di atas dan link ke post ini. Letak link resepi korang tu dlm post penyertaan ni.
6. Tinggalkanlink penyertaan korang di pust ini. Tu je,, Senang kan.

Tarikh tutup penyertaan pada 5 May 2020


Resepi yang sha nak share adalah resepi donut gebu yang simple..klik sini

Hadiah:

4 orang pemenang akan dipilih. Setiap pemenang akan memenangi RM 50 setiap sorang. Mama akan buat undian, insya Allah.

Jemput ye sama-sama memeriahkan segment ni.



Kadar Zakat Fitrah Negeri Sabah 2020 | Assalamualaikum, Membayar zakat bagi yang mampu adalah Rukun Ketiga daripada 5 Rukun Islam yang lain. Membayar zakat juga adalah salah satu daripada pembersihan harta yang dilakukan sekali dalam setahun. Pada tahun ini, Muis telah mengumumkan 2 kadar fitrah bagi negeri Sabah iaitu RM6 bagi individu yang terkesan susulan perintah kawalan pergerakan, manakala RM7.50 bagi individu yang kurang terkesan susulan Perintah kawalan pergerakan yang dijalankan mulai 18 Mac yang lalu.

Penetapan 2 kadar tersebut adalah bertujuan meringankan beban umat Islam yang kurang berkemampuan dan penetapan kadar zakat fitrah RM7.50 adalah berdasarkan harga 2.7 kilogram beras Vietnam white rice (5% hancur) yang digunakan oleh kebanyakan masyarakat di Sabah.

Jalankan tanggungjawab korang dengan membayar zakat secara atas talian seperti Maybank2u, Cimb Click, Snap and pay, Boost dan MYePG bagi mengelakkan  korang berurusan di luar rumah namun pihak Muis juga turut melaksanakan perkhidmatan amil bergerak dari rumah ke rumah, serta pembukaan kaunter zakat ditempat yang terpilih.

Sha pasti semua rakyat terkesan dengan wabak Covid-19 ini, namun sama-samalah kita membantu golongan asnaf dengan membayar zakat fitrah tahun ini.


Mangga Oh Mangga | Assalamualaikum, siapa tak kenal dengan mangga, rata-rata rakyat Malaysia sangat meminati buah ini, apatah lagi buah ini senang didapati dan murah harganya, di musim pkp ini memamg ramai yang buat delivery makanan termasuklah jeruk mangga, maafkan sha membuatkan korang terliur melihatnya, malangnya sha tak berapa minat dengan buah ini dan ini kali pertama sha makan mangga ketika mengandungkan anak kedua ini.

Berbeza dengan kandungan pertama, sha kalau tak dapat mangga memang akan menangis, sampai  sha buat sendiri jeruk simpan di peti sejuk, sha sorang ja yang makan, nikmatnya rasa makan sejuk-sejuk, tapi kandungan kedua ni, seriusly, sha makan tapi tak berapa nak makan, even tak mengandung pun sha tak berapa suka dengan mangga sebab dia masam haha...maafkan sha wahai pengemar mangga.

Nak dijadikan cerita, dah tak teringin nak makan, mana pula dapat jeruk mangga time pkp ni? ah adik sha jadi runner hantar makanan, sha baru tahu dia buat cod, kalau tahu hari tu suruh dia yang beli mask haha..maybe jeruk yang ini order lebihan so dia malas mau pulangkan balik, dan dia pun paksa sha ambil, walaupun bagi free sha tetap tolak, hahaha..mangga ni dah 3 hari dalam peti sejuk, sha makan dengan nasi 3 ketul ja then simpan balik..tak masam juga cuma tak teringin haha..

Kiranya banyak jugala perbezaan mengandungkan edan dan adiknya ni, mungkin lain jantina? sha pun tak ada pengalaman, scan pun belum lagi, tapi apapun jantina Allah beri, sha terima dengan hati yang senang..anak rezeki Allah..

Ok dah jam 12 jom tidur..hihi


Khidmat Runner Musim PKP | Assalamualaikum, musim pkp ni semua tidak dibenarkan keluar rumah tanpa hal penting, kalau husband sha akan keluar belanja barang dapur seminggu sekali, baru tadi kami kehabisan face mask, mau keluar pun satu hal, selagi tidak pakai mask memang tidak dibenarkan masuk market, jadi terfikir juga mau suruh orang, siapalah yang sanggup keluar beratur mau beli mask di tempat yang padat..

So ada nampak iklan di facebook pada khidmat runner musim pkp ni, ini 1st time sha guna runner beli barang dan hantar ke rumah, hihi dorang pun terpaksa juga buat begini selain dari membantu orang dapatlah sikit duit poket dimusim pkp ni, sama ja khidmat runner dengan food delivery, cumanya runner bergerak sendiri dan rasanya khidmat runnner ada mahal sikit, sebab ada cas pembelian, kena beratur lagi kan, lain lagi cas penghantaran tapi berbaloi lah juga.



Area sandakan ni, sha guna khidmat runner Bos Osman, 1st time chat sama dia memang friendly orangnya, sha suruh dia beli face mask di Young Superstore Batu 8, sebab ada promosi 1kotak 50pcs RM59.90, kira murah dan cepat dapat, berbanding dengan beli online, sha terus beli 2 kotak, cas pembelian RM10 dan cas penghantaran RM5 dari batu 8 ke batu 7, sha transfer online ja memandangkan cash pun tiada haha..mudahlah untuk dia tak perlu pergi rumah ambil duit lagi kan..so siapa-siapa yang perlu khidmat dia area sandakan boleh contact dia ya..





Mudahnya Buat Ais Krim Sendiri Dirumah | Assalamualaikum, Salam PKP fasa ke 3, sha pasti semuanya sudah sebati duduk rumah, haha, mesti rajin ke dapur dan buka buku resepi kan, sha 2 3 hari ini kena ulser, mungkin sebab musim panas, kurang minum air, so terfikir mau makan ais krim untuk melegakan anak tekak yang tengah sakit ini, maka sha decide untuk buat ais krim sendiri dirumah..memandangkan payah mau keluar rumah..ais krim sha buat ni siap boleh control tahap kemanisan nya lagi, maklumlah sha kan pregnant hahah..so jomlah kita buat ais krim sendiri ya.

Resepinya mudah saja, sha buat tengah malam, jadi besok boleh terus ngap, tak perlu tunggu lama dah haha..hanya gunakan blender saja, sha tak pasti kalau guna mixer tapi korang bolehlah try and error ya.

Bahan-Bahan untuk buat Ais Krim

1 tin susu cair
1 sudu besar ovelatte
5 sudu besar susu pekat (resepi asal setengah tin, tapi sha kurangkan, ini pun dah cukup manis bagi sha, boleh kurangkan kepada 3 or 4 sudu)
2 penutup esen vanilla
1 sudu kecil tepung jagung

Satukan semua bahan kedalam blender, dan putarlah semampu yang boleh haha, kalau nak gebu gebas boleh ulang banyak kali, ala tekan on off ja pada button blender tu, make sure gap dalam 2 min nanti meletop pula blender korang haha..

Kalau rasa dah puas hati dengan kegebuan nya, letak pada bekas dan masukkan dalam peti sejuk, tunggu sampai tengah hari baru boleh makan sambil tengok tv, kalau nak tambah pewarna lain pun boleh ikut suka koranglah kan..haha

Memang puas hati, sha selagi tak habis ais krim dalam peti sejuk tu, memang rajin betul makan, haha maklumlah musim panas kan..eh lupa pula nanti kena minum air gula buat kedua kalinya -.-' awas musim pkp ni semua benda dimakan, harapnya stabil la gula sha hihi..

Lepas ni sha akan kongsikan biskut 2 bahan, stay tune...


Pentingnya Ketahui Cara Bersihkan Botol Susu | Assalamualaikum, botol susu adalah pilihan terakhir apabila bayi kita tidak dapat meneruskan penyusuan melalui susu badan ibu, adapun ibu-ibu  terpaksa memilih untuk menggunakan botol susu semasa mereka mula bekerja, tidak kira susu formula ataupun susu dari perahan susu badan ibu. Di entry yang ringkas ini sha ingin berkongsi  dengan korang pentingnya ketahui cara bersihkan botol susu.

Baca : Sample Susu Percuma

Tahukah korang bahawa botol susu jika tidak dibersihkan dengan betul antara penyumbang pembiakan kuman yang boleh menyebabkan anak kecil sakit keracunan dan cirit birit? 

Kadang kala terdetik dalam hati, berapa lama patutnya kita menggunakan sebuah botol susu? bagaimana pula dengan cara pembasuhannya, perlukan basuh dengan sabun khas, dan berus apa yang sesuai..banyak sangat soalan berlegar dalam otak fikiran lagi-lagi ibu yang baru pertama kali mendapat cahaya mata. Tidak kurangnya bagi anak kecil yang sangat sensitif dengan persekitaran, membuatkan kita lebih berhati-hati.

Baca :  Susu Badan Mulai Drop Ketika Mengandung

Anak sha memang direct susu badan tapi sejak mengandung ni, susu drop, sha bagi susu formula pun, dia tak mahu, tapi kalau air masak dia mahu pula, so sha tiada pilihan lain memang kena bagi dia air masak dalam botol susu, sebelum ini sha sudah cuba beberapa kali menggunakan cawan, tapi dia cepat tersedak, mungkin minum terlampau laju, bila minum guna botol senang sikit, boleh minum sambil baring. 

Sha pun sama dengan ibu-ibu diluar sana, cukup bersihkah botol susu anak dengan cara sha sekarang ni, jadi sha pun ada terbaca perkongsian seorang doktor kanak-kanak dalam facebook, semoga bermanfaat buat sha dan ibu-ibu semua.

Pentingnya Ketahui Cara Bersihkan Botol Susu

  • Usaha cuci botol susu bayi sebaik saja mereka selesai menyusu. Pastikan juga tangan kita tu bersih semasa proses mencuci tu. Ini kena rajin sikit, nampak ja anak sudah habis menyusu terus tangkap botol susu, boleh bagitahu pengasuh untuk berbuat demikian
  • Tak boleh biarkan sisa susu tak habis lama dalam botol susu. Mesti buang terus sebab kita tak nak ia jadi medium pembiakan kuman dan bakteria, jadi basi lalu menghasilkan bau yang kurang enak. 
  • Hati-hati masa mencuci puting susu. Guna berus khas supaya ia tidak mengoyakkan puting. Puting yang terkoyak atau merekah pun boleh jadi sarang kuman membiak. Sha baru tahu info ini, ingatkan puting susu koyak disebabkan gigitan bayi saja..
  • Gunakan juga berus botol khas untuk botol susu supaya seluruh sudut botol tu bersih dan tak ada kotoran yang tertinggal. Elakkan guna span cucian piring
  • Gunakan cairan pembersih botol susu yang betul. Cari saja liquid cleanser yang khusus untuk mencuci botol bayi. Tak kisahlah jenama apa pun asalkan memang dikhaskan untuk cucian botol dan selamat untuk bayi.
  • Pastikan botol susu sentiasa kering. Jangan simpan terus dalam keadaan basah dan tertutup ya. Keringkan botol setelah dibersihkan atau anginkan ia dengan meletakkan di rak atau tempat khas bagi mengeringkan botol dan puting. 
  • Sterilkan botol dan puting secara berkala.
  • Bagus kalau dapat sediakan lebih dari 3 botol susu. Bertukar-tukar botol susu memudahkan parent untuk make sure setiap botol bergilir-gilir dibersihkan sempurna.
  • Paling penting, tukar botol sekurang-kurang setiap 3 bulan - 6 bulan sekali atau apabila botol telah berubah warna, nampak kekuningan dan bercalar sana sini. Setiap botol ada tempoh had penggunaan tidak kira murah atau mahal
  • Akhir sekali, galakkan anak minum menggunakan cawan seawal yang boleh dan secara berperingkat. InsyaAllah nanti sha akan apply dekat edan, dapat menjimatkan duit untuk terus beli botol baru kan

Jadi ibu-ibu perlu periksa balik cara kita kendalikan botol susu mereka. Entah-entah punca keracunan tu bermula dari situ.  perkongsian dari FB : Dr Ahmad Luqman Bukhari.

Apapun yang terbaik untuk anak kita, mudah-mudahan mereka sentiasa membesar dengan sihat hendak-Nya, amin..


Permohonan Rumah PPR Kg. Batu Putih Sandakan Sabah | Assalamualaikum program perumahan rakyat atau singkatannya PPR adalah satu skim perumahan khas untuk golongan berpendapatan rendah B40. Seperti yang telah diwar-warkan di media sosial, pada awal tahun 2020,  PPR Kg. Batu Putih Sandakan telah siap sepenuhnya dan dibuka untuk permohonan secara online sahaja.

Sha pun sekarang tengah apply, tapi ada beberapa dokumen yang belum lengkap, disebabkan oleh tempoh PKP yang tidak membenarkan sha dan husband keluar untuk menguruskannya, tapi jangan risau permohonan dibuka sehingga hujung tahun ini, tapi cepat settle dokumen senang sikit hati kan..

Untuk pengetahuan korang, PPR sekarang tidak lagi dikendalikan oleh Majlis Perbandaran Sandakan MPS, so tidak perlu pergi bangunan MPS untuk memohon, korang boleh mohon online sahaja ya, adapun kaunter yang dibuka oleh SPRN hanya untuk menerangkan details dokumen sahaja.


Syarat Kelayakan Program Perumahan Rakyat 

Antara syarat-syarat kelayakan Program Perumahan Rakyat yang perlu dipenuhi oleh pemohon adalah seperti :

1. Warganegara Malaysia.
2. Berumur 18 tahun ke atas.
3. Pendapatan isi rumah di bawah RM3,000 sebulan.
4. Pemohon belum memiliki rumah.
5. Mengikut syarat-syarat tambahan yang ditetapkan oleh kerajaan negeri.

Ciri-Ciri Rumah Program Perumahan Rakyat 
  • Kawasan bandar-bandar besar : Jenis rumah bertingkat antara 5 hingga 18 tingkat.
  • Kawasan pinggir bandar : Jenis rumah teres.
  • Keluasan : Tidak kurang daripada 700 kaki persegi.
  • Binaan : 3 Bilik Tidur, 1 Ruang Tamu, 1 Ruang Dapur, 2 Bilik Air.
  • Kemudahan Asas:
  • Dewan Komuniti/ Ruang Orang Ramai, Surau/ Ruang Solat, Gerai Makan/Ruang Niaga, Tadika, Kemudahan OKU, Taman Permainan/Kawasan Lapang dan Rumah Sampah.

Berikut adalah senarai Permohonan Rumah PPR bahagian Sabah >> Link Permohonan

1. PPR BATU PUTIH SADAKAN 
2. PPR ULU PERASAN KOTA BELUD 
3. PPR SAPAGAYA LAHAD DATU 

Sebarang maklumat lanjut tentang Program Perumahan Rakyat, sila hubungi di ;

Jabatan Perumahan Negara
Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan
Aras 33, No.51, Persiaran Perdana
Presint 4, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62100 Putrajaya, MALAYSIA
(Bahagian Pengurusan Perumahan)

Terbaik kerajaan dapat membantu meringgankan bebanan golongan berpendapatan rendah untuk memiliki rumah atas nama sendiri walaupun hanya sewa hihi, tapi at least boleh lah renovate rumah tu sesuka hati, lagipun rumah PPR sewanya jauh lebih murah dari rumah sewa yang lain. Insyaallah semoga dipermudahkan.

Bila Masa Sesuai Untuk Anak Potty Training | Assalamualaikum, sha dengar-dengar cerita orang, nak ajar anak bebas pampers ni memang mencabar juga dari segi emosi terutamanya, ala bagi ja la dia pakai pampers sampai dia besar sikit, senang cerita..aipp pampers sekarang bukan main mahal tau, kadang ada juga parent nak cut kos lagi-lagi bila dah nak dapat adik baru..actually sha belum ada pengalaman mengenai topik ini, tapi ada terbaca dekat laman facebook, rasa macam excited pula nak share dekat korang agak-agak bila masa sesuai untuk anak potty training, sudah ready kah tidak parent diluar sana termasuk sha hihihi..

Maksud Potty Trainning - Bahasa pasarnya, ajar anak pergi tandas untuk kencing dan buang air besar tanpa menggunakan lampin pakai buang seharian, kira macam mereka sudah bersedia untuk diajar menjadi seperti orang dewasa yang tidak memakai lampin haha..

Berdasarkan apa yang sha baca dekat laman facebook seorang doktor kanak-kanak yang memberitahu bahawa terlalu sukar untuk train anak sendiri menggunakan tandas berbanding menggunakan lampin pakai buang. Ia perlu kebijaksanaan ibubapa, teknik, masa serta kesabaran yg tinggi. 

Dan bilakah agaknya masa terbaik untuk start latihan menggunakan tandas kepada anak-anak kita?
1. Ia bergantung kepada perkembangan milestone anak, fisikal & tingkahlaku kanak-kanan tersebut. INGAT IA BUKAN BERGANTUNG PADA USIA mereka!! 

2. Ramai juga kanak-kanak yang sudah bersedia antara umur 18 bulan ke 3 tahun. (umur edan dah rasanya dah boleh, tapi sha belum try lagi). Ada juga yang lebih daripada umur yang disebutkan, macam anak buah sha, Firas, dia off pamper seharian tapi bila nak buang air besar dia minta pakaikan pampers, umurnya dalam 4 tahun

Jangan paksa anak dalam latihan ini kalau mereka belum bersedia. Kalau tak anak korang akan TANTRUM dan ibu bapanya juga akan mengalami STRESS!!So guys jangan tergesa-gesa ya, Take your time.
Baca : Fasa Edan Tantrum Bermula

3. Point dibawah ini membuat korang rasa anak korang sudah bersedia untuk diajar latihan tandas, maksudnya c baby sudah menunjukkan ciri-ciri yang dia sudah boleh diajar..
a) Anak anda sudah faham & mengikut ARAHAN ASAS daripada ibu bapa, ini PENTING ya, kalau mereka tak faham, korang boleh lupakan sekejap sesi ini..haha
b) Anak anda pandai tanggal & pakai semula seluarnya selepas buang air. 
c) Boleh kah tidak, anak anda memberitahu bahawa mereka ingin membuang air?
d) Kalau anak anda tidak berak atau kencing dalam pampers/lampin lebihi 2-3 jam, anda dah boleh train anak anda Potty Training. 
e) Harap anak anda boleh duduk atas mangkuk tandas. Kalau tidak boleh, belikan dia tandas mainan mengikut saiz punggung mereka. 

3. Ibu Bapa sendiri sudahkah anda BERSEDIA tak nak ajar latihan tandas anak mereka??? 
1. Klu emak ayah sibuk siang mlm.... bila le nak latih anda bertandas??🥴🥴🤪🤪 
2. Tau tak klu anda rancang latihan tandas untk anak anda, ia amat perlu penumpuan anda, masa & tenaga untk konsisten setiap hari. Kadang2 memakan masa bbrp minggu & bulan krn setiap anak tak sama kecerdasan mereka.🤓 
3. Emak ayah yg panas baran..... Doc nasihat baik pi rendam diri dlm air ais🤣🤣🤣..... Cool down, control your tempers dulu.... baru jadi guru yg penuh sabar, didik dgn kasih sayang dan bukan mcm harimau lapar..... Takut2 akhirnya abda masuk lokap krn kes DERA anak pula. 😱😱🤪🤪🤪. Ingat!!! ia perlu MASA dan KESABARAN yg tinggi. 

Bila anak anda sudah ready, Parent pun ready, maka its time to START POTTY TRANING:
1. Bila saja anak buang najis besar/berak di tandas.... Guna satu perkataan untuk menggantikan "buang air besar" tu, kadang kita selalu dengar orang cakap mahu uuukk kepada budak-budak kan
2. Sama juga seperti buang air kecil, biasanya orang akan cakap nncisss, ikut bahasa korang lah hahaha
Ini dikatakan sebagai CONDITIONAL REFLEX dalam Perubatan. Ia amat berkesan sekali dgn reflex anak nak berak atau kencing. 
3. Masa terbaik untuk ajar latihan tandas kanak-kanak itu sebelum tidur, setelah bangun pagi atau selepas tidur. 
4. Walaupun kadang-kadang  anak anda hanya duduk dibangku tandas, berikan pujian untuk memberi dorongan sebab mereka sudah mencuba dan ingatkan anak anda bahawa dia boleh mencubanya kemudian. 
5. Kalau anak anda beri isyarat atau pandai berkata nak buang air... Anda cepat-cepat membawanya ke tandas untuk membuang. Ucap Terima Kasih & puji  mereka setiap kali mereka beritahu anda sebelum mereka berak/kencing. 

Parent yang baru nak plan atau sedang train anak tu, sha doakan semoga dipermudahkan urusan korang, ingat bukan senang nak ajar, kesabaran level tinggi diperlukan, bila dah berjaya bolehlah save sikit duit pampers tu untuk beli barangan lain pula..hihi..

Sha belum lagi plan nak buat dekat edan, bagus juga sha train sekarang kan, musim pkp ini baba banyak luangkan masa dengan edan, so membantu sikit kerja sha, ok apa-apa nanti sha update hahaha..

Bila Masa Sesuai Untuk Anak Potty Training ini sha petik dari Laman facebook Dr. Abdul Rahim, Penang




Bayaran Fasa 1 - Bantuan Prihatin Nasional Pada 6 April Ini | Assalamualaikum, syukur alhamdulilah bantuan BPN akan dibayar secara berperingkat pada isnin depan setelah PM kita umumkan di berita tempoh hari. Sedikit sebanyak dapat mengurangkan beban yang ditanggung oleh rakyat akibat perintah kawalan pergerakan ini dikeluarkan sejak 18 Mac lalu.
Baca : Terima Kasih PM
Duit yang kita dapat tu, gunakanlah sebaik mungkin ya, besar kemungkinan PKP ini akan dilanjutkan, kita tunggu pengumuman dari Perdana Menteri 10 April ni, so bila dah dapat bantuan tu, rancang lah sehabis mungkin, beli lah stok makanan yang memadai. bayar bil yang patut, bayar rumah sewa, bayar hutang yang ada, jangan tambah hutang lagi, jangan beli emas dulu haha..simpan duit untuk kegunaan masa depan, sebab gaji bulan 3 dapat half saja.

Yang penting korang teruskan duduk rumah, bila dapat bantuan tu, jangan berpusu-pusu pergi bank keluarkan duit, sekarang kan dah boleh check guna online banking, kalau boleh pakai kad debit ja untuk buat pembayaran bila korang belanja.

Sekian entry sha hari ini, hihi semoga dunia cepatlah sembuh dari covid-19


Ibu Mengandung Cepat Menangis | Assalamualaikum, pengalaman mengandung kali kedua, tiada bezanya bila dikaitkan dengan emosi, keduanya cepat menangis haha, tapi kalau cerita pasal perasaan marah, mengandung yang kedua ni, susah sikit mahu kawal, cepat ja marah lagi-lagi dengan edan yang kuat meragam, itu normal, maybe..kesian dekat edan, tak pasal-pasal kena dengan umie..nanti malam umie pula yang sedih tengok edan tidur sayu ja hati..cepat betul budak ni besar..

Sha cepat menangis sejak 2 3 hari ni, bukan sebab husband marah..part ni kebal semacam ja hati haha..tapi bila sha scroll fb tengok berita pasal isu semasa sekarang ni, dengan beri sumbangan berbentuk makanan, duit kepada orang miskin dan lebih memerlukan sha jadi tersentuh..mula la menangis haha..adui..normal ka?

Bila baca pasal artikel masa zaman dulu kecil-kecil nak dapatkan sesuatu tu memang payah sangat sebab sha pun dulu bukannya dilahirkan kaya..kena kongsi apa ada nya dengan adik beradik..sebenarnya sha pernah lalui pengalaman tu jadi secara automatiknya sha meletakkan diri sha pada cerita tu..tu yang cepat menangis hahaha

Sha mengandung ka tak, memang cengeng..haha dari dulu pun orang dalam rumah cakap sha ni cengeng..tengok hindustan pun boleh menangis depan tv sorang-sorang sampai kena sakat oleh adik lelaki sha haha..feeling sangat kan.

Tapi memang betullah, saat mengandung memang kitaorang akan lebih sensitif..sebab penghasilan estrogen, progesteron dan hcg sangat meningkat..

Cuma elakkan stress sebab baby dalam kandungan juga akan turut stress..so perasaan sedih tu normal tau..cumanya kena pandai kawal ja..hihi..

Nikmati moment terindah saat baby dalam kandungan..

Biodata Ketua Pengarah KKM Dato Dr Noor Hisham  | Assalamualaikum mesti korang semua kenal dengan ketua pengarah KKM yang selalu muncul dalam TV untuk memberi laporan ringkas dan padat tentang perkembangan kes Covid-19 setiap hari. 

Ramai yang cakap Ketua Pengarah KKM kita ini macam muka Cina, tapi cakap melayu bukan main fasih kan. Memang tepat pun, Dato Dr Noor Hisham memang berbangsa Cina dan dia juga beragama Islam yang sangat menjaga solatnya tidak kira di tempat yang sukar. Apa yang pasti, Dato memang seorang yang humble dalam menjalankan tugasnya bersama staff KKM yang lain.

Biodata Ketua Pengarah KKM Dato Dr Noor Hisham

NAMA  : Datuk Dr. Noor Hisham bin Abdullah
TARIKH LAHIR : 21 April 1963
TEMPAT LAHIR : Sepang, Selangor
   
ANUGERAH

Bil. Tarikh Penganugerahan Darjah
1. 5 April 2014 Darjah Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP)
2. 26 Ogos 2013 Darjah Yang Mulia Pangkuan Negeri Pulau Pinang (D.M.P.N.)
3. 17 Mei 2013 Darjah Seri Paduka Mahkota Perlis (S.P.M.P.) 
4. 17 Mei 2010 Darjah Dato’ Paduka Mahkota Perlis (D.P.M.P.)
5. 2 Jun 2007 Panglima Jasa Negara (P.J.N.)
6. 5 Jun 2004 Kesatria Mangku Negara (K.M.N)

ANUGERAH LAIN

1. Perkhidmatan Cemerlang Tahun 2000, HKL  
2. Perkhidmatan Cemerlang Tahun 2004, JKWPKL  

KELULUSAN

Bil. Kelulusan Tahun   
1. Medical Doctor M.D (UKM) 1988  
2. Master of Surgery M.S (UKM) 1994  
3. Royal Australasian College Of Surgeons Fellowship Training in Breast Endocrine Surgery 1997
4. Academy of Medicine Malaysia (A.M.) 1998  
5. Fellow Academy of Medicine Malaysia (F.A.M.M) 2004  
7. Advanced Management Program, Oxford Business School, UK 2008  

  
PENGALAMAN

-Ketua Pengarah Kesihatan 01.03.2013
-Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Perubatan) 29.01.2008
-Ketua Jabatan Pembedahan Payudara Endokrin dan Pembedahan Am Hospital Putrajaya 16.08.2002
-Ketua Unit Pembedahan Payudara Endokrin , Jabatan Pembedahan, Hospital Kuala Lumpur 16.01.1998
-Fellowship in Endocrine Surgery, Royal North Shore Hospital, University of Sydney Australia 1997-1998
-Fellowship in Breast Endocrine Surgery, Royal Adelaide and Queen Elizabeth Hospitals University of Adelaide Australia
1997
-Pakar Pembedahan Am, Hospital Kuala Terengganu 01.07.1994
-Master of Surgery Universiti Kebangsaan Malaysia, Hospital Kuala Lumpur 1990-1994
-Medical Officer Accident and Emergency Department, Hospital Kuala Lumpur 02.10.1989
-House Officer University Hospital Kuala Lumpur 01.08.1988


SPECIAL APPOINTMENT:

Royal Australasian College of Surgeons foundation visitor in Hong Kong       2008        
- Sri Lanka College of Surgeon special guest Colombo 2010
- British J Surgery Lecture (Birmingham) 2010
- 23rd Japanese Association of Endocrine Surgeons Lecture, Tokyo, Japan 2011
- Indian College of Surgeons S Vittal Oration, Kodaikanal, India 2011
- 13th Congress of Asian Association of Endocrine Surgeon Plenary Lecture, Singapore 2012
- Royal Australasian College of Surgeons International Visitor, Kuala Lumpur 2012
- General Surgeons of Australia International Guest, Hobart, Tasmania          2012
- Fellow of the Royal College of Physicians London, UK 2012
- Goatcher Surgeon in Residence 2013, Royal Perth Hospital 2013



Cara Daftar KWSP i-Akaun Melalui Email | Assalamualaikum, bagi sesiapa yang belum pernah berdaftar KWSP i-Akaun tapi semestinya korang MESTI ada akaun KWSP, sekarang dah boleh apply melalui email, sebab musim PKP ni memang tak boleh keluar rumah, jadi gunakanlah teknologi yang ada..simple kan tak perlu beratur panjang dekat kiosk, sesak nanti, pening kepala staff nak layan. Macam sha dulu pernah login tapi dah lama, 2-3 tahun rasanya..haha akaun wujud tapi kena kemaskini nombor telephone untuk dapatkan TAC dekat kiosk pun boleh guna cara ini.

Baca : Cara Memohon 1GB Internet Percuma

Cara Daftar KWSP i-Akaun Melalui Email

1. Isi borang dlm pdf
Borang itu korang boleh download di sini "Borang Pendaftaran i-Akaun KWSP (ahli) melalui email" 

Dalam borang tersebut ada panduan mengisi borang dan senarai dokumen yang diperlukan :-

2. Salinan Kad Pengenalan depan dan belakang 

3. Gambar korang selfie sambil pegang Kad pengenalan

4. Account statement bill telefon / Screenshot dari Telco  apps membuktikan nombor telefon kepunyaan pemegang akaun

5. Bank statement / saving book yg ada nama dan nama dan no account

Convert semua dokumen ke dalam PDF file dan Email semuanya ke : iakaundaftar@epf.gov.my

Syarat Pendaftaran/Kemaskini Nombor Telephone

1. Warganegara Malaysia sahaja
2. Nombor telefon bimbit yang didaftarkan atas nama Ahli sahaja yang dibenarkan
3. Ahli berumur di bawah 55 tahun sahaja
4. E-mel yang dihantar melalui yahoo.com tidak dapat diproses disebabkan isu teknikal, so korang gunalah gmail ya
Makluman 

1. Kelulusan permohonan ini adalah tertakluk kepada semakan oleh KWSP 
2. KWSP berhak untuk menolak permohonan sekiranya terdapat sebarang ketidakpatuhan kepada terma dan syarat pendaftaran i-Akaun (Ahli) yang ditetapkan oleh KWSP 
3. Ahli hanya dibenarkan membuat permohonan secara e-mel sebanyak satu (1) kali sahaja. Sekiranya permohonan ini ditolak, permohonan seterusnya hendaklah dibuat melalui Kios/Kaunter KWSP

Ok, buat perlahan-lahan, semak dulu sebelum hantar ya, masih banyak masa lagi kalau nak daftar, tapi better buat cepat nanti terlupa pula kan..haha..semoga dipermudahkan pengeluaran duit KWSP korang tu..

Cara Memohon 1GB Internet Percuma (Bantuan Kerjaan Selama tempoh PKP 2020) | Assalamualaikum sedar tak sedar kita sudah masuk bulan april dan fasa kedua tempoh perintah kawalan pergerakan yang telah dilanjutkan oleh PM tempoh hari, maka dengan itu pm juga umumkan bantuan 1gb internet percuma selama tempoh PKP bermula 1 April 2020, 8 pagi hingga 6 petang setiap hari

1. CELCOM
- automatik terus masuk 

2. DIGI
- tebus data ini melalui aplikasi MyDigi

3. MAXIS
- tebus melalui aplikasi sama ada MyMaxis app, MyMaxis Biz app, Hotlink Flex app atau Hotlink RED app, atau UMB dan pilih 1GB Daily pass option

4. UMOBILE
- Prepaid - Dail *118*6# kemudian pilih Special Offer

Postpaid - Dail *118*7# kemudian pilih Special Offer

5. TUNETALK 
- sms STAYHOME ke 2222

6. ONEXOX
- tebus/redeem" melalui aplikasi ONEXOX Black atau
 USSD *150#.

Alhamdulilah diharap dengan adanya bantuan ini dapatlah sedikit sebanyak membantu mengurangkan bebanan untuk membeli topup..maklumlah kita ni duduk rumah ja..mesti bosan tiada internet kan..hihi..

Tapi sha pakai wifi..hopely unifi pun bagi diskaun pembayaran half ka..hihi

Terima kasih PM