Bismillah, 
Assalamualaikum


Kisah Isteri Mulut Puaka | sebenarnya kisah ini sha petik di laman facebook sha tertarik untuk berkongsi mengenai kehidupan pasangan suami isteri selepas berkahwin.

Alam perkahwinan bagi sha satu perkongsian antara suami isteri disitu terletak banyak tanggungjawab termasuklah dalam menjaga dan membesarkan anak. Namun apakah tanggungjawab suami apabila seorang isteri tiba-tiba bertukar menjadi seorang yang bermulut puaka?

Dalam perjalanan kita sebagai suami isteri tidak selamanya bahagia, betul sedangkan lidah lagi tergigit, tapi bagi sha itu bukan point kita untuk menjadi isteri yang derhaka kepada suami, sha kalau bergaduh sha tidak berani untuk tinggikan suara pada suami, dosa besar. Tapi lain orang lain ragam nya, mari kita hayati kisah ini

Kisah isteri mulut puaka

Seorang lelaki memutuskan untuk bercerai dengan pasangannya yang bermulut 'puaka' sering maki hamun beliau dan menjawab apa sahaja yang suaminya cakap. Tidak tahan dengan rumahtangga yang sering berantakan, menjerit siang malam sampai jiran-jiran pun dah faham benar situasi mereka.

Selepas penceraian, lelaki itu berkahwin lain. Awal-awal perkahwinan mereka bahagia tetapi selepas beberapa tahun, isteri barunya juga menunjukkan sikap yang sama, sering bercakap kasar dan meninggikan suara. Nampaknya beliau berkahwin dengan wanita yang perangainya lebih kurang sama. Tapi kini beliau masih mengambil sikap tunggu dan lihat.

Satu hari lelaki ini pergi ke tempat kenduri, tanpa bawa isterinya yang suka bercakap kasar tak kira tempat. Di tempat kenduri beliau terkejut berjumpa dengan bekas isterinya disamping suami baru. Tapi kelihatan bekas isterinya berbeza berbanding waktu bersama beliau.

Bekas isterinya kelihatan sangat lemah lembut melayan suami barunya. Isteri yang bangun ambilkan air minuman untuk suaminya. Tutur kata wanita itu sangat lembut sehingga hampir tidak kedengaran. Jauh benar bezanya sewaktu masih menjadi isteri beliau.

Apabila wanita tadi meminta izin suaminya untuk ke bilik pengantin perempuan yang sedang bersiap, lelaki ini mengambil kesempatan berborak dengan suami baru bekas isterinya. Ditanya sejak bila bekas isterinya berubah begitu? Suaminya berkata memang sejak dari kenal isterinya memang begitu, tidak pernah berubah.

Lelaki itu terkejut. Katanya dahulu bekas isterinya bukan begitu. Setiap kali dia tinggikan suara, mesti isterinya balas dengan tinggikan suara. Setiap kali dia mengomel komplen pasal rumah, mesti bekas isterinya membalas segala cakap dia. Setiap kali beliau hempas pintu, pasti bekas isterinya akan berkali-kali hempas pintu.

Apabila lelaki tersebut bertanya apakah isterinya buat begitu di rumah, suaminya menjawab tidak pernah sekalipun isterinya meninggikan suara. Lelaki tersebut makin terkejut. Mana mungkin bekas isterinya boleh berubah secepat itu. Dia kenal bekas isterinya yang memang suka menjerit di rumah.

Suami wanita itu bersuara; "Kita sebagai lelaki yang mencorakkan rumah tangga kita. Kalau kita tengking isteri kita, tidak mustahil ia akan ikut. Kalau kita tunjukkan perangai tidak elok, tidak mustahil dia akan ikut. Tapi kalau kita di rumah menjaga rumahtangga dengan baik, pasti isteri akan ikut. Kalau kita sebagai suami sering lemah lembut dengan isteri, pasti isteri lebih lemah lembut dengan kita. Kalau kita memberikan sepenuhnya kasih sayang pada isteri, pasti isteri akan berikan kasih sayang yang melimpah ruah".

Bila berlaku pertelingkahan dalam rumah tangga, kita tidak boleh menuding jari kepada pasangan kita sahaja. Kita lihat juga apa yang kita buat. Lelaki sebagai pemimpin rumah tangga, kita yang bawa ke mana rumah tangga kita belayar. Elok kita kemudi, eloklah perginya. Ke laut bergelora kita bawa, maka bergeloralah rumah tangga kita.

Walau 10 kali lelaki berkahwin lain, tetapi perangai tetap sama, masalah sama tetap akan berlaku. Kita sebagai imam, isteri sebagai makmum hanya mengikut. Jangan salahkan isteri sahaja, lihat juga kelakuan kita sebagai suami.
Bismillah, 
Assalamualaikum


Resepi Ayam Bakar Padu | Tak lama lagi nak puasa, mesti ramai cari menu buka puasa yang memukau, sebelum ni sha ada kongsikan resepi ayam berempah, memang resepi tu kegemaran sekeluarga, senang nak buat dan bahan pun senang dapat


So kali ini sha nak kongsikan pula resepi ayam bakar, cakap pasal bakar, mesti kerja leceh nak kena memanggang, mana nak cari ranting pokok, sha duk dalam flat ja haha, alahailah cik akaka, sekarang dah moden..oven kan ada..resepi ni guna oven guys..tak ada oven boleh pinjam oven jiran, dia tengah rajin buat tempahan kuih raya, amboi awal sangat hihi..tuk buat teaser la akak

Resepi ayam bakar ni bukan untuj juadah berbuka saja, mana yang berniat nak menjual semasa bulan puasa, di alu-alukan menggunakan resepi ini, cuma kuantiti ayam dan bahan kenalah selari ya..insyaAllah laris manis jualan, kalau bakar di tamu nanti pasti semerbak bau ayam bakar ni sebab bahan-bahan memang padu, sangat sesuai untuk jualan juga.

Ok sha dah panjang lebar macam sha nak ja menjual ayam bakar ni haha mana lah tau kan kot ada rezeki menjual ayam bakar di kampung suami time puasa nanti, insyAllah..jomlah semua pakat salin resepi ni

Bahan A
1/2 ekor ayam, cuci bersih & toskan

Bahan B
1 batang serai
5 ulas bawang putih
Sedikit halia

Bahan B ni boleh kisar atau tumbuk.

Bahan C (kuantiti sesuai selera ya) 
Sedikit sos tiram
Sos cili
Sos tomato
Serbuk kunyit
Lada hitam serbuk
Lada hitam hancur
Sedikit lada putih
Garam
Sedikit minyak masak @ minyak bijan
Lebih kurang 1 sudu besar planta 

Sediakan mangkuk, gaul sebati semua bahan C, masukkan bahan B gaul sebati kemudian perap pada ayam sekurangnya 30min.

Bahan D
Gula atau madu. Boleh skip kalau x suka, sy letak madu supaya tak de la nnt rasa masin je. Kalau guna gula terus masuk & kacau bersama dalam bahan perap td.

Kalau guna madu, sapu bila ayam lagi 10-15min nak masak baru ayam nampak cantik berkilat.

Bakar dalam oven ikut suhu masing² ye. Sy guna suhu bawah 180, atas 150. Lebih kurang 1 jam 30min.

Perkongsian resepi ini dari Duang Promlikit

Korang memang kena cuba resepi ayam bakar ni, mana yang baru berjinak-jinak menggunakan oven, bukan sahaja boleh bakar kek dan biskut ya, oven juga boleh bakar ayam, so alang dah rajin, boleh lah cuba resepi ayam bakar ini..
Bismillah, 
Assalamualaikum


Top 28 Lifestyle Bloggers in Malaysia in 2021 | lifestyle blog adalah salah satu skop terbesar yang blogger pilih dalam dunia blogging termasuk sha, blog sha ada macam-macam jenis cerita mengenai gaya hidup sha dari sha masuk universiti, bujang dan dapat kerja, sehinggalah berkahwin dan dapat 2 sepasang anak, edan dan eshal, lifestyle blog sangat luas, korang boleh menulis dan menaip apa sahaja yang terlintas difikiran. bagi sha memandangkan ianya skop yang luas, maka itu orang akan tertarik untuk membaca nya, lagi-lagi gaya hidup itu menjadi rujukan orang lain, contoh macam pengalaman mengandung, tanda-tanda mengandung dan alahan, jika diolah dengan baik, insyaAllah sangat bermanfaat buat orang yang membaca

Oh iya, sebelum ni sha ada senaraikan blogger ibu-ibu di Malaysia yang paling best untuk korang singgah dan kaut ilmu parenting dengan dorang menang tidak rugi, senarai itu korang boleg tengok pada link --> 26 mommy blogger yang paling best 2021

So kali sha rajin senaraikan 28 lifestyle blogger pula, marilah baca mana tau blog korang tersenarai hihi.

Top 28 Lifestyle Bloggers in Malaysia in 2021


1. Siti Awadah - www.sishawa.com
4 tahun, bermula 2017
Blog lifestyle, parenting dan ilmu blogging. Ibu kepada 6 anak. 
Suka kongsi pelbagai info dan panduan sebagai rujukan

2. Eyqa Hasnan - www.eyqahasnan.com
11 tahun, bermula 2012
Blog lifestyle, tips dan personal. Berkeyakinan dalam pelbagai bentuk untuk membina networking bersama.

3. Ciktom - www.ciktom.com
11 tahun, bermula 2010
Blog lifestyle, parenting & tips.

4. Ardini Humaira - www.ilhamdini.com
13 tahun, bermula 2008
Blog lifestyle, beauty, parenting, personal, tips, review, masakan

5. Azlinda - www.azlindaalin.com
8 thn, bermula 2012
Lifestyle Blogger suka menulis di blog tentang dekorasi rumah, make over rumah, travel, masak-masak, pengalaman yang pelbagai aspek

6. Nabiha Mohd Mashut (Bie Mohd) - www.biemohd.com
14 tahun, bermula 2006
Blog Islamic Fashion & Parenting Lifestyle sebagai Wanita bekerjaya dan ibu kepada 3 orang anak yang suka berkongsi aktiviti DIY, fesyen dan aktiviti kekeluargaan sebagai panduan ibu moden masakini yang selalu meletakkan "Family First" dalam hidup dan kekal cantik bergaya dalam apa jua keadaan.

7. Fuzy Rahamah Hamid - www.iamfuzy.com
15 tahun bermula 2006 Lifestyle blog berkongsi pelbagai cerita tentang kerjaya, keluarga, masakan 

8. Alia Farhan - www.aliafarhan.com
13 tahun bermula 2008
Lifestyle blog.. Sharing about everything from cooking, parenting, travelling, deco n DIY

9. Wan Rokiah (Wawa) - www.mommywawa.com
Blog lifestyle, parenting, personal tips, tips kesihatan, kecantikan 

10. Chaza Xiaojie - www.cxopportunities.com
10 Tahun bermula June 2011
Blog Lifestyle, parenting, food, beauty.  Suka berkongsi pengalaman hidup, resipi, keluarga dan tips kesihatan.  Kini minat tertumpu kepada photography.  Suka ambil gambar cantik-cantik agar orang suka tengok hasil kita dan boleh kongsi di blog sendiri. Cx juga berkongsi review produk dan drama juga filem. 

11. Yaya Azura - www.yayaazura.com
11 Tahun bermula Jan 2010
Lifestyle, parenting blogger. Juga suka berkongsi pelbagai resepi dan tips. Ibu kepada 2 cahayamata. Mula berblog sebagai diari menceritakan hal anak-anak dan kemudiannya menjadikan blog sebagai sumber menambah pendapatan.

12. Bonde Zaidalifah - www.bondezaidalifah.com
11 tahun, bermula 2010
blog mengenai lifestyle ,travel, resepi, review novel, review drama dan review produk

13. Sii Nurul - www.siinurul.com
6 tahun bermula 2015
Blog perkongsian lifestyle, blogging, tips & panduan kerjaya, review dan pengalaman hidup

14. Meksah - www.meksah.com
8 bulan, bermula 2020
Lifestyle Blog, berkongsi pengalaman dan informasi. Ibu kepada seorang anak Lelaki berumur 3tahun.

15. Messarah - www.messarah.com
8 tahun blogging, mula 2013
Seorang peminat tegar local skincare (#supportlocal) berumur 20an yang suka menulis tentang skincare tips (beauty), banyak menghabiskan masanya di Twitter, gemar menonton Netflix dan anime, dan adakala berkongsi hasil lukisannya di instagram @/saraewyd. Pernah berkongsi pengalaman belajar di universiti, bekerja di kafe, panduan membeli-belah dan sebagainya.

16. Abang Rock - www.abangrock.com
4 tahun, mula mei 2017
Blog lifestyle dari pandangan seorang lelaki dan suami. Berkongsi kisah semasa dan panduan tentang kehidupan, gaya hidup lelaki, perhubungan dan perkara berkaitan Islam

17. Marina Bashah - www.marinabashah.com
mula bergiat aktif 2 tahun yang lepas, pada tahun 2019.
Lifestyle, parenting, food, beauty, hotel, travel. seorang wanita yang bekerjaya. kerja hakiki kadang kala kena travel. Alang-alang travel pergilah bercuti sekali dan share tempat makan, hotel dan tempat bercuti. 

18. Rozita - www.ceritaita.com
13 tahun,  mula tahun 2008
Blog lifestyle. Banyak cerita pasal personal life,  kisah anak-anak, pendapat tentang isu semasa, tempat bercuti, kisah masakan dan resepi,  kerjaya,  dan  petua

19. Fadzi Razak - www.fadzirazak.com
6 tahun, bermula 2014
Blog Malaysian Family Lifestyle termasuk tentang kekeluargaan, parenting, resipi, travel, organization, how to, tips dan review.

20. Zati Salim - www.zatisalim.com
10 tahun, mula Dec 2011
blog lifestyle , berkongsi tentang isu semasa,tips,resepi,tutorial blog.

21. Hawa Hassan - www.hawahassan.com
3 tahun, bermula 2018
Blog lifestyle. Suka kongsi tentang susun atur, projek DIY, aktiviti berkebun, resipi mudah serta pelbagai tips dan panduan kehidupan.

22. Eswati azni - modernmumthingy.com
4 tahun , 2017
Lifestyle,  Travel, kesihatan, beauty dan drama 

23. Bonda Chanteq - www.bondachanteq.com
2 tahun 10 bulan, mula Mac 2018
Blog Lifestyle, info kesihatan, tips, resepi, kisah benar 

24. Aida Hanafiah - www.adianiez.com
11 tahun 9 bulan
Blog tentang kehidupan, kesihatan, makanan, keluarga dan hobi. Tidak kurang juga menulis tentang dekorasi rumah, berkebun dan percutian.

25. Norhana Rosmida - www.hannamaruku.com
4 tahun, since 2017
Ibu kepada 2 orang anak, sorang HR practitioner di pejabat dan part time blogger. Hobi suka menulis dari zaman University dan banyak blog pasal resipi, travel dan anak-anak. Seorang Young Living Distributor juga, suka share pasal pengalaman sendiri guna natural remedies untuk wellness anak-anak.

26. Zaza Azman - www.zazaazman8.com
1 tahun, Jan 2020
Dikenali sebagai Mama Monsta. Blog berbahasa inggeris. Gemar Kongsi resipi simple2, kongsi tempat2 makan menarik. Suka review brg kecantikan dan kesihatan. Suka share psl hal anak2, general knowledge dan tips2. Blog niche lifestyle, parenting, beauty and food. 

27. Azhafizah - www.azhafizah.com
12 tahun, Nov 2009
Perkongsian resepi mudah dan enak masak cara tersendiri. Terdapat juga tip-tip dan petua masakan yang boleh diguna pakai. Resepi tidak terhad pada resepi sendiri, ada juga perkongsian masakan orang lain.

28. Bella Jamal - www.bellajamal.com
5 tahun, start April 2016
I writes about a wide variety of reviews and information about food, pet and travel. Product reviews are provided for the public to read about and you can check out some tips from the homecooking recipes.

Ramai senior blogger termasuk sha sudah 11 tahun berblogging, ramai juga dalam senarai ini yang masih baru dalam blogging, apapun skop blog korang sha doakan kita sebagai blogger dapat menghasilkan entry yang bermanfaat buat pembaca.
Bismillah, 
Assalamualaikum


Tutorial Edit Link Domain Baru Di Blog Dengan Cepat | Baru-baru ini sha ada memohon adsense untuk domain baru, 2 3 kali submit domain baru tapi kena reject, mungkin sebab link domain yang lama masih ada dekat page atau entry yang sebelum ini, sha terfikir nak edit balik tapi itu mesti makan masa, maklumlah banyak sangat backlink terutamanya pada pages.

So sha terfikir ada satu cara yang mudah untuk edit link domain baru di blog dengan cepat itupun kalau nak edit pada pages atau pada entry yang banyak backlink, maksud backlink adalah korang masukkan link entry korang pada post entry yang lain contohnya korang boleh tengok pada gambar di atas, cara tukar FB chat kepada hello kitty dan teddy bear itu adalah entry sha yang lama, guna domain yang lama iaitu www.opzzpinky.my sha dah tukar kepada domain baru www.opzzpinky.com untung sha hanya tukar .my ke .com hihi 

Jadinya sha edit pages atau entry yang menghimpunkan segala backlink yang ada dan pergi ke simbol pensel dibahagian kiri dibawah tajuk, klik HTML view dan tekan ctrl + f

korang taip domain lama dan ianya akan berwarna kuning, edit dan ulang sampai siap semuanya.

Senang bukan? 

tapi bila dah tukar domain baru, nak apply adsense banyak kerja lagi, ada sesetengah blog makan masa 2 3 bulan juga baru adsense approved, ada yang 2 minggu dah boleh letak iklan, dari adsense juga sampai mana tahap korang follow rules nya hihi, leceh juga tapi korang sabar ya, rezeki tak kemana, maybe lepas tukar domain korang boleh edit entry lama yang tidak sampai 500 patah perkataan tu,

atau ada broken link yang korang boleh perbaharui macam tutorial yang sha tunjukkan ni la, ini lah broken link sebab kalau kita klik link itu, keluar error 404 itu yang kena cari puncanya balik. Bayangkan kalau orang yang datang blog kita, khusyuk punya baca tajuk klik pula link itu tak dapat nak baca sebab broken link, malas dah orang nak cari tajuk tadi tu, lalu dia pun say good bye pada blog kita hihi..sayang trafik kan..

itu adalah antara masalah tukar domain, so korang kalau nak tukar domain fikir 2 3 kali ya, jangan suka-suka tukar sebab ianya sangat menganggu masa lalu blog kita hihi, tapi kalau nak tukar dari blogspot ke dot com boleh saja, sha sarankan korang ada domain sendiri lagi bagus, baik untuk bina trust client kalau nak berkolabrasi dengan blog kamu, sebab kalau guna blogspot rasa macam tak serius ja kan.

mudah-mudahan dengan tips yang tak berapa sha berikan ini dapat membantu mereka yang tengah buntu nak buat apa lepas tukar domain, ialah dah tukar domain sesuka hati, nak menyesal pun tak berguna kan blog lama view bukan main hebat bila dah tukar domain jatuh rundum habis, menangis sebelah bucu katil, sekali gus kalau ada buat job dengan client memang terjejas teruk view entry, sha cakap diri sha ya, hahaha..harap jadi ikhtibar buat semua blogger

Tutorial Edit Link Domain Baru Di Blog Dengan Cepat sedikit sebanyak dapat membantu korang untuk mempercepatkan langkah korang untuk edit balik link yang ada, doakan sha lepas set up semua adsense approved iklan dalam blog sha, sayang ja banyak view tapi iklan adsense tiada hihi