Bismillah, 
Assalamualaikum




Pengalaman Menjual Makanan dan Minuman Di bulan Ramadhan | Teruja sha bila diberi peluang untuk menjual makanan dan minuman di bulan Ramadhan, sebabnya ini adalah kali pertama sha berjual secara face to face, selalunya sha jual secara online saja dan impian sha tercapai.

Tahun ni sha berpuasa di rumah mertua, memandangkan suami sha cuti panjang, so kami plan akan tinggal di beluran (kampungnya) sepanjang dia cuti. Dan paling sha dah lama plan dengan ipar sha adalah berjualan untuk juadah sungkai (berbuka puasa)

Pengalaman menjual makanan dan minuman di bulan ramadhan agak mencabar juga memandangkan ramai juga orang kampung suami turut berjual. Awalnya sha buat kek coklat dan puteri mandi jualan habis sha dapat dalam RM20 lebih. Sha pun bukan pandai buat kuih sangat haha.

Bila dah order tepung waffle, pendapatan sha bertambah sedikit demi sedikit, alhamdulilah rasa teruja sangat hihi. Sha buat 10 biji waffle setiap hari dengan harga RM2 satu biji belah 2, semua habis, paling pun tak laku 1 2 biji ja, 

Lepas tu sha buat pula minuman air jagung klebang tu sha memang awal beli pati nya, so tinggal tambah susu pekat, cair dan air putih, bancuh dalam balang dan masukkan ais. Sha jual 1 cup RM2 ada juga RM4 letak sikit pure jagung.

Air jagung klebang sha jual depan rumah mertua, jualan pertama sha dapat jugala dalam 17 cup terjual, mungkin sebab orang beli nak try rasa nya, lama-lama sha menjual sha dah nampak regular customer sha yang selalu membeli hihi, terutamanya adik yang tinggal depan rumah, boleh dikatakan setiap hari membeli air jagung klebang. Sedap katanya. Alhamdulilah.

Menjual makanan dan minuman di bulan ramadhan ni ada pasang surutnya kadang semua jualan sha abis, air pun tinggal sikit untung besar juga, namun ada juga kalanya banyak jualan tak dibeli down sekejap hati sha haha..sebab nk kira modal tu macam mana nak cover kan. Nasib jualan sha ni guna sikit modal, lagipun sha mana lah dapat buat banyak sebab ada anak kecil lagi kan.

Tapi pengalaman menjual makanan dan minuman bagi sha memang best, penat dengan tak cukup tidurnya sha menyiapkan jualan dan akhirnya dapat hasil dari tangan sendiri..syukur Allah bagi peluang untuk sha rasai nikmat berjualan ni.

Hasil jualan yang paling tinggi sha pernah dapat iaitu RM93 sehari, banyak bukan? Bila dapat banyak begini sha terus rasa happy sangat, paling sikit sha dapat RM20 sehari itu pun sebelum jual air di depan rumah

Cuma nasihat sha, siapa yang berniat nak menjual zaman sekarang kena ikut sop, pakai mask, print code my sejahtera, guna pencek suhu, baru-baru ini majlis daerah datang ambil rekod penjual yang menjual depan rumah, kalau ada lesen menjaja itu more better.

Niat menjual dah ada, bolehlah list nak jual apa, makanan atau minuman, biasanya kalau dekat kampung memang laku jual kuih muih kampung macam wajid, kusui, kuih gelang, campiang, puteri mandi, ini memang antara jualan yang selalu habis, kalau mau jual air pula pilihlah air yang senang di buat, macam sha punya jualan air tu, memang orang lain dah kenal brand so rasanya memang orang dah tau pekat dan sedap, pati korang boleh dapatkan di vendor batu 6 sandakan. Next mungkin sha try yam atau manggo puasa dah nak habis pati sha masih banyak lagi hihi, bilang mak mertua, nanti sambung menjual time raya nanti hahaha..

Apapun menjual makanan dan minuman memang best, untuk yang awal awal menjual memang tak boleh expect jualan abis terjual macam air sha banyak lebih sebab sha buat banyak sayang sangat tapi boleh sedekah di masjid hihihi.

Sentiasa positif dan berasa bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi. Buat makanan dan minuman yang mudah dan tak memerlukan kos yang banyak.

Semoga laris manis jualan sha dan kamu semua hihi
Bismillah, 
Assalamualaikum




4 Sebab Kenapa Perlu Staycation Pada hari Raya Ini | Sejak negara kita dilanda virus covid-19, hari demi hari kes kian meningkat, sampaikan kadar kematian sehingga kini sudah pun mencecah angkah ribu, apatah lagi pada musim perayaan begini, mesti ramai tak dapat pulang kampung untuk menyambut hari raya aidilfitri bersama keluarga tersayang.

Tahun lalu pun kita puasa tanpa bazaar, solat tarawih di rumah, dan beraya tanpa menziarahi jiran tetangga, semua ini adalah norma baru yang kita patut amalkan selagi virus covid masih belum habis. Tapi entah bilalah virus covid ini mahu habis kan. Tak dapat kita melancong  keluar negara macam dulu kala.

Tiket kapal terbang dah tempah, hotel dah booking, tup tup kerajaan masih tak dibenarkan rakyatnya merentas negeri, sedihnya raya tahun ini tak pulang kampung lagi korang. Hanya video call pengubat rindu seisi keluarga dikala takbir bergema. Sedihnya alahai Tapi jangan risau korang dah boleh mula plan untuk staycation.

Apa itu Staycation

Actully sha macam baru dengar ayat ni kan, actually bahasa pasar bagi  staycation adalah bercuti di sekitar kawasan tempat tinggal korang. Kalau di luar negara staycation ini memang sangat popular lagi-lagi di kawasan kota raya dan tempat tinggal korang dekat dengan hotel dan tempat yang menarik macam Grand Lexis Port Dickson tanpa merentas negeri pun korang boleh staycation bersama keluarga tersayang.

Bayangkan raya ini korang spend 2 hari 1 malam dekat hotel, boleh stay swimming pool lama sikit, makan pun disediakan, tidur pun best. So staycation ini memang kiranya penganti kepada vacation korang yang dah lama plan tapi tak jadi disebabkan virus covid-19. Terubatlah rindu sikit bila dah stay dekat hotel kan..hihi

4 Sebab Kenapa Perlu Staycation Pada Hari Raya ini

Raya tahun ini mungkin korang tak dapat nak beraya di kampung halaman, tapi korang boleh bawa keluarga bercuti disekitar tempat tinggal korang.

1. Yang bestnya bila staycation ni, urusannya sangat mudah hanya booking hotel di traveloka, korang tinggal angkat barang masukkan dalam kereta dan jalan pergi hotel. Sudah semestinya korang tak sesatlah kan sebab kawasan dah familiar hihi.

2. Bila dah plan nak staycation di kawasan berdekatan korang tu tak perlu naik kapal terbang, jadinya kos untuk pergi tersangatlah murah, bayar minyak RM10 dah sampai hotel yang korang tuju, berbanding tempah kapal terbang seorang seratus ringgit 5 orang dah berapa kan? So  memang murah.

3. Staycation dekat tempat tinggal korang tak perlu buang masa berjam-jam untuk sampai ke destinasi. Memandangkan kawasan itu sudah familiar, jadinya masa untuk.pergi dengan menaiki kereta hanya makan masa yang singkat. Plan untuk staycation, dalam masa yang singkat pasti ahli keluarga tertarik untuk pergi bersama sebab semuanya sangat mudah.

4. Lain sikit dari vacation, kepuasan yang sederhana ini mampu memberi efek refreshing yang sama seperti korang sedang bercuti di luar negara. So korang boleh reward diri sendiri dan keluarga di musim perayaan ini.

Tiada asalan untuk tidak bercuti jika korang boleh buat staycation. Selain jimat masa, senang nak plan dan juga jimat kos, dan yang paling penting kepuasan sama dengan vacation diluar negara..so korang boleh cuba raya cara baru tahun ini dengan staycation
Bismillah, 
Assalamualaikum


Umur 2 Tahun Masih Belum Pandai Bercakap | Ibu mana tak risau, anak orang lain belum masuk 2 tahun dah pandai bercakap, memang setiap anak tak sama, ada lambat dan ada juga cepat, bila bab anak ini ibu bapa kena selalu alert bila anak lambat perkembangannya, maka kitalah yang akan berusaha mencari dimana titik puncanya.

Sha perasan yang edan, anak sulung sha lambat sikit perkembangannya, bermula dia mula bertiarap pada umur 5 bulan sampai la berjalan pada umur 1 tahun 2 bulan jika dibandingkan kanak-kanak lain, time tu sha sebagai ibu memang risau, tapi apa sha buat, sha bantu dia untuk bertiarap dan berjalan, sebenarnya itu perlu ransangan begitu juga dengan bercakap.

Edan tumbuh gigi pertama dan kedua umur 6 bulan, dan bulan-bulan berikutnya sebiji demi sebiji giginya tumbuh sampailah ke 10 bulan dia sudah memiliki gigi penuh bahagian depan, bak kata orang bila gigi suda tumbuh, mudah baginya untuk bercakap, mitos itu tidak benar ya, waluapun gigi edan tumbuh semuanya sebelum berusia 2 tahun dia masih belum pandai bercakap.

Umur 2 tahun masih belum pandai bercakap, jangan ambil mudah, umur sebegini anak sepatutnya sudah pandai mengabungkan 2 3 ayat seperti mama, nak susu tapi umur edan 2 tahun dia hanya pandai menyebut 1 perkataan sahaja.

Baru-baru ini,  edan berklinik untuk umur 2 tahun 6 bulan, sebelum ni sha memang pernah bagitau nurse pasal edan bercakap ni hanya 1 perkataan saja, nurse tanya kalau edan nak susu dia cakap apa, sha jawablah dia tunjuk dan buka baju sha nak susu, time tu dia menyusu badan lagi, sampai sekarang pun masih belum pandai buat ayat, kalau setakat 1 perkataan dia pandai la. Jadi nurse suruh refer dekat doktor di klinik tu bulan depan. Katanya biar refer awal nanti senang mau detect. Even 2 tahun 6 bulan nurse kata awal, bagi sha dah lewat dah ni..tapi tak mengapalah boleh ja refer doktor kan sebelum umurnya 3 tahun.

Actually umur 2 tahun masih belum pandai bercakap, mungkin ada kaitan dengan pendengaran, sha dah lama tak bersihkan telinga edan, sebab time umur edan 6 bulan pernah tercucuk cotton bud, jadi dia trauma setiap kali sha bersihkan, sampai umur dia sekarang sha tengok ada jugala tahi telinga keras tu, sudah cuba ubat titis doktor bagi tak juga jalan

Ada juga sha terbaca perkongsian untuk anak pandai bercakap iaitu selalu berbual dengan anak bermula baby lagi, ibu mana lah yang tak rajin berbual dengan anak sendiri kan hihi, sha berbual bermula edan dalma perut lagi, cuma bila sha dapat tahu mengandungkan anak kedua emosi tak stabil, sha selalu juga kurang masa dengan dia akibat melayan morning sickness..mungkin itu sebabnya kan.

Jadi kalau refer doktor mungkin boleh bantu edan bercakap

InsyaAllah biar lambat jangan tiada progress..anak amanah Allah kan nanti sha update bila dia dah refer doktor. Doakan semoga dipermudahkan.