Bismillah, 
Assalamualaikum


Sinopsis Mr Queen Episode 1-20 Updated 2021 | Drama Korea Mr Queen adalah cerita mengenai seorang lelaki dari zaman moden telah masuk ke dalam tubuh seorang ratu di era Joseon. Pada zaman moden Jang Bong-Hwan adalah seorang chef di istana negara, dia memiliki jiwa bebas, dan suatu hari dia terjatuh ke dalam kolam dan apabila dia sedar jiwa kelakiannya masuk ke dalam badan seorang ratu. 

Pemulaan plot yang sangat menarik, ianya di ikuti dengan cara dia cari tahu bagaimana hendak membebaskan jiwa nya untuk kembali ke zaman moden, namun hari demi hari dia terpaksa akur dengan takdir yang menimpanya dan hidup bersama badan seorang wanita sebagai ratu di dalam istana yang penuh dengan bahaya. Akhir cerita sha tak berapa faham tapi semasa ratu mengandung boleh pula dia cari raja didalam hutan, dikejar oleh tentera yang membunuhnya, jatuh dan diselamatkan oleh sepupunya, kemudian bila ratu kena tembak di akhir episode pula, dia mengalami pendarahan yang teruk, baby selamat, ermm..korang tengokla sendiri haha..

Tapi ada desas desus mengatakan drama ini membuatkan rakyat korea marah sebabnya macam menghina sejarah zaman kerajaan mereka

Sekarang drama ini suda habis, jadi korang bolehlah tengok marathon, sha tengok dekat apps telegram ja, drama ni korang boleh full episode dekat apps VIU 




Sinopsis Mr Queen

In the modern age, Jang Bong-hwan (Choi Jin-hyuk) is a chef who works for the country's top politicians at the Blue House. He has a free spirit, but he one day finds himself in the body of Queen Cheorin (Shin Hye-sun) in the Joseon period. King Cheoljong (Kim Jung-hyun), the reigning monarch, is a gentle and easy-going person. However, he is only king in name. Queen Sunwon (Bae Jong-ok), the late King Sunjo's wife, wields true power in the country and has relegated King Cheoljong to a figurehead. Her ambitious younger brother, Kim Jwa-geun (Kim Tae-woo), also desires power. Queen Cheorin soon discovers that King Cheoljong is not what he seems, and that he has a dark and suspicious side to him.

Barisan Pelakon Drama Korea Mr Queen

  • Shin Hye-sun as Kim So-yong, Queen Cheorin 
  • Seo Eun-sol as young Kim So-yong 
She is the 25th queen of the Joseon Dynasty who has the soul of a man in her body. She uses her skills from her other body, Jang Bong-hwan, to bring modern delicacies back in time to get the favour of the Grand Queen Dowager. Everyone says that she has a peculiar behavior because she speaks using the modern Korean slang which involves words that the people in the Joseon era do not understand. 

  • Kim Jung-hyun as Lee Won-beom, King Cheoljong 
  • Kim Kang-hoon as young Lee Won-beom 
He is the 25th king of the Joseon Dynasty, with a "Jekyll and Hyde" personality and has many secrets. He seems like a figurehead, who is gentle and easygoing. In fact, he hides his strong aspects. He is afraid of dying without doing anything for the citizens, as an ineffective king, as others wish. So, he secretly prepares for reforms. He is a man who is determined to restore justice in the palace and he also cares about the health of his citizens. He also wishes not to be used by the Grand Queen Dowager as a puppet king anymore.



People around Queen Cheorin 
  • Cha Chung-hwa [ko] as Court Lady Choi 
She is a Sanggung and Queen Cheorin's lady-in-waiting. She is known for her constant nagging on Kim So-yong, Queen Cheorin, and she develops feelings for Royal Chef Man Bok. She is devoted to the Queen and is willing to risk her life to protect the Queen. 
  • Chae Seo-eun as Hong Yeon 
She is Queen Cheorin's loyal maid who served her since they were kids. Like Court Lady Choi, she is devoted to the Queen and is also willing to risk her life to protect the Queen. She has feelings for Hong Byeolgam. 

People around King Cheoljong 



  • Yoo Min-kyu as Prince Yeongpyeong[10] 
He is King Cheoljong's older half-brother. As a royal guard, he guards the king's bed chamber. He secretly has feelings for Jo Hwa-jin. 

  • Lee Jae-won [ko] as Byeolgam Hong 
He is King Cheoljong's friend from his Ganghwa-do days. Hong-yeon has a crush on him 

Sumber : Wikipedia


Bismillah, 
Assalamualaikum



Resepi Ayam Goreng Berempah | Pertama kali sha makan ayam goreng berempah ni masa sha menghadiri konvokesyen di UiTM Shah Alam, selama di Sabah, sejujurnya sha belum pernah rasa ayam goreng berempah ni, mungkin tidak berminat haha, tapi bila cuba ayam goreng berempah di negeri orang eh, sedap pula kan, sebab time tu ada satu kedai makan yang sangat popular dengan nasi kukus ayam goreng berempah, sha dah lupa nama kedai, tapi masakannya memang padu.

Bila dah mula datang rajin begini terasa nak makan menu yang jarang dibuat, untuk resepi ayam goreng berempah ini memang sangat sesuai dihidangkan bersama nasi minyak atau nasi lemak. Keistimewaan resepi ayam goreng berempah ni pada serai yang ditumbuk berasingan menjadikan tekstur serdak dan bertali membuatkan nya sedap dan rangup apabila digoreng. 

Untuk pengetahuan, ayam ni sebelum digoreng mestilah diperap semalaman untuk memastikan rasa bahan-bahan sebati pada ayam tersebut.

Bahan-Bahan Resepi Ayam Goreng Berempah 

Masa Penyediaan: 1 jam
Masa Memasak:20 minit, 
Jumlah Hidangan:10 orang
Resepi Oleh: Che' Nom
  • 1 ekor ayam
  • 3 sudu besar rempah kari daging
  • 2 sudu besar serbuk cili * saya guna cili giling puteri
  • 2 sudu besar serbuk kunyit
  • 2 sudu besar serbuk ketumbar*
  • 1 sudu besar jintan manis*
  • 1 sudu besar serbuk jintan putih*
  • 5 batang serai, potong panjang 1 inci dan tumbuk halus garam secukup rasa
  • 5 tangkai daun kari

Bahan-bahan untuk kisar halus:
  • 6 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 3 inci halia

Cara Penyediaan Resepi Ayam Goreng Berempah 

  1. Bersihkan ayam dan toskan.
  2. Untuk bahan bertanda (*), kalau tak ada serbuk boleh guna yang biji dan kisar halus bersama bahan-bahan lain.
  3. Gaul ayam bersama kesemua bahan termasuk bahan kisar halus. Perap selama minimum satu jam. Lagi lama diperap lagi sedap rasa ayam.
  4. Panaskan minyak dan goreng ayam di atas api sederhana sehingga masak.
Tips
  1. Kalau nak pastikan ayam masak dengan sempurna, semasa menggoreng ayam tutup kuali dengan penutup seketika. sehingga masak.
  2. Goreng di atas api sederhana kerana jika api kuat nanti ayam masak hitam di luar tetapi di dalamnya masih mentah.
Resepi credit to Che Nom 
Bismillah, 
Assalamualaikum


Sinopsis Space Sweepers Lakonan Song Joong Ki | Space Sweepers antara filem yang trending dan sedang mengungguli carta popular No. 1 di Netflix minggu ini, sha sudah menontonnya kemarin, ceritanya mengenai angkasa lepas dan bagaimana keadaan bumi pada tahun 2092 yang tenat dengan kemusnahan akibat terlalu padat, begitu juga dengan pencemaran, bencana alam dan penyakit yang berbahaya. Song Joong ki bersama kumpulannya dalam misi menyelamat seorang budak berusia 7 tahun yang mana boleh mengubah dunia.

Yang bestnya filem Space Sweepers ini adalah filem angkasa lepas atau sci-fi yang pertama di Korea Selatan. Sebenarnya filem ini sudah dibincangkan pada tahun 2011 lagi, dan baru sahaja ditayangkan pada 5 februari di seluruh negara. 

Sha memang peminat setia pelakon korea Joong ki dari kami sama-sama bujang lagi hihi, tak lah, dari dia ahli running man, sebab dia paling cute di situ haha..sampailah ke drama Descendant of the sun, feeling habis tengok drama tu dan berkahwin dengan heroin nya, kecewa juga dan sekarang keluar filem baru, semua lakonan dia best..

Saksikan Space Sweepers Trailer di youtube



Sinopsis Space Sweepers 

Digambarkan situasi pada 2092, Space Sweepers berkisar mengenai bumi mengalami kemusnahan berpanjangan disebabkan terlalu padat, pencemaran berleluasa, bencana alam, kemarau dan penyakit berbahaya. Pada masa sama, golongan kaya-raya dan berkuasa membina habitat baharu berteknologi tinggi di angkasa lepas dipanggil Utopian Skies. Mereka juga mengambil alih dan menguasai segala sumber bumi menjadikan penduduknya semakin ditindas. 


Kapal angkasa Victory satu-satunya yang bertahan mengutip sisa-sisa buang angkasa demi kelangsungan hidup. Kapal itu dikendalikan kru termasuk Tae-ho, Kapten Jang (Kim Tae Ri), Tiger Park (Jin Sun Kyu) dan robot bernama Bubs (Yoo Hai Jin). Pasukan itu diduga selepas dipertemukan dengan kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun iaitu Dorothy. 



Pertemuan itu menimbulkan kekacauan kepada mereka dan Dorothy menjadi kunci utama yang bakal mengubah dunia. Apatah lagi dunia ketika itu berada di bawah cengkaman Sullivan yang memiliki agenda licik demi kepentingan dirinya sendiri. Pasukan itu terpaksa mengubah misi mereka daripada sekadar pemungut sisa buangan kepada penyelamat dunia.


Ending nya robot tu dah ada badan sendiri, dan comel ya lakonan Hai jin, sha ingatkan bubs tu robot lelaki rupanya unnie (kakak) hahaha tapi terselit juga kerjasama antara pasukan, macam mana kita percaya antara ahli pasukan, dan nilai kekeluargaan, walaupun dorothy berjauhan dengan ayahnya, tapi ahli pasukan tae-ho menjaganya dengan baik sekali.

Selamat menonton :)
Bismillah,
Assalamualaikum



40 Amalan Nabi Muhammad s.a.w | Amalan yang baik jadikan pedoman, Nabi Muhammad adalah Ikon terbaik setiap manusia dimuka bumi ini, setiap sunnah nya yang apabila kita lakukan akan mendapat pahala. Banyak amalan yang Nabi buat memberikan manfaat buat kita, kita tinggal pilih nak ikut atau tidak, sha bagi 1 contoh sunnah Nabi yang biasa kita dengar adalah selepas makan, nabi menjilat jari tangan kanannya, apabila para saintis membuat kajian bahawa selepas makan, dan kita menjilat jari kanan, ada rembesan hormon yang memudahkan kita untuk mencerna makanan.

Maka setiap amalan Nabi membawa seribu kebaikan buat kita.

40 Amalan Nabi Muhammad S.a.w



01. Jangan tidur antara fajr dan Ishraq (saat ☀ muncul), Asr dan Maghrib, Maghrib dan Isha.
------------------------------
02. Hindarkan duduk dengan orang yg bau badan. Contoh (bawang) 😷
------------------------------
03. Jangan tidur dekat orang yg bicara buruk sebelum tidur.
------------------------------
04. jangan makan dan minum dengan tangan kiri.
------------------------------
05. Jangan makan makanan yg dikeluarkan dr gigimu.
------------------------------
06. Jangan membunyikan sendi2 jari.
------------------------------
07. Periksa seliparmu sebelum memakainya.
------------------------------
08. Jangan memandang ke langit ketika shalat.
------------------------------
09. Jangan meludah dalam toilet.
------------------------------
10. Jangan bersihkan gigi dengan arang. 
------------------------------
11. Duduk/jongkok baru kenakan celana.
------------------------------
12.  Jangan patahkan benda keras dengan gigimu.
------------------------------
13. Jangan meniup makananmu ketika panas, tapi kamu boleh mengipasinya.
------------------------------
14. Jangan melihat kesalahan orang lain.
------------------------------
15. Jangan berbicara antara iqamah dan adhan. 
------------------------------
16. Jangan bicara dalam toilet. 
------------------------------
17. Jangan membicarakan keburukan temanmu.
------------------------------
18. Jangan membuat temanmu marah
------------------------------
19. Jangan sering melihat ke belakang ketika berjalan.
------------------------------
20. Jangan hentakkan kakimu saat berjalan.
------------------------------
21. Jangan curigaan pada temanmu.
------------------------------
22. Jangan pernah berdusta.
------------------------------
23. Jangan membaui makanan saat memakannya.
------------------------------
24. Bicara yang jelas agar orang lain bisa memahami.
------------------------------
25. Hindari berpergian sendirian.
------------------------------
26. Jangan memutuskan sendiri namun berkonsultasilah dengan orang yg tahu.
------------------------------
27. Jangan bangga diri.
------------------------------
28. Jangan sedih dgn makananmu.
------------------------------
29. Jangan besar mulut.
------------------------------
30. Jangan mengusir pengemis.
------------------------------
31. Layani tamumu dengan baik dengan sepenuh hati.
------------------------------
32. Sabar ketika dalam kemiskinan.
------------------------------
33. Bantulah perkara kebaikan.
------------------------------
34. Pikirkanlah kesalahanmu dan bertaubatlah.
------------------------------
35.  Berbuat baiklah kepada orang yg berlaku jahat padamu.
------------------------------
36. Qana'ah (hidup apa adanya)
------------------------------
37. Jangan tidur terlalu sering, menyebabkan pikun.
------------------------------
38. Bertaubatlah minimal 100 kali sehari (Istighfaar).
------------------------------
39. Jangan makan dalam keadaan gelap.
------------------------------
40. Jangan makan sepenuh-penuh mulut.
------------------------------

Sedar tak sedar beberapa tegahan di atas kita terbuat tanpa mengetahuinya, mengapa Nabi menegahnya pasti ada sebab tertentu 

Rasulullah S.A.W bersabda :"Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala."(HR. Al-Bukhari)

Bismillah,
Assalamualaikum


Proses Edan Cerai Susu Badan | Officially, edan sudah pun tidak lagi menyusu badan dengan umienya sejak 2 minggu yang lalu, alhamdulilah, walaupun lebih 4 bulan dari yang sepatutnya dia cerai susu (2 tahun sepatutnya dah tak menyusu badan dah), tapi sha tetap bersyukur dia boleh bekerjasama dengan memberi laluan untuk eshal yang berusia 6 bulan ketika ini pula untuk menyusu badan tanpa berkongsi sebelah susu hihi

Iya, memang masa mengandungkan eshal sha sudah kekeringan susu, tapi selepas melahirkan eshal susu badan memang meriah lagi lagi eshal belum pandai sedut sepenuhnya, jadi untuk mengelakkan susu bengkak, sha offer edan susu badan walaupun sepatutnya itu sudah jadi milik adiknya, salah sha juga offer dia kan..jadi bila dah dibagi susu yang melimpah ruah, dia pun apa lagi menempel la siang malam macam dia yang baby, alahai kesian eshal

Jadi sha terpaksa juga berhentikan edan menyusu badan, sebab berat eshal macam tak berapa naik, lepas tu kalau malam eshal selalu menangis lapar, edan pula bila malam kuat betul menyusu, sha dan husband hilang akal dah untuk berhentikan edan dari menyusu badan.

Sha dah try letak asam jawa pada susu badan, letak sebelah kiri, dia tengok adik dia releks ja susu sebelah kanan, so dia jadi curious, adik ok ja susu, dia pula...rasa macam tergores dek hati hahaha...

Sha ada baca tips kurangkan waktu menyusu, pilih la antara siang atau malam, ok sha pilih siang tak menyusu malam bagi la sekejap kan..siang of coz lah dia tak berapa menyusu sebab boleh makan boleh minum air putih, cuma part tidur tu memang kena menempel dengan umie nya juga, sebab dia dah tak tidur dalam ayunan dah, so nak tak nak kena susu kan dia baru dapat tidur, bayangkan dari eshal lahir sampai eshal 6 bulan terpaksa berbagi susu dengan abang nya.

Tak bagi susu formula kah? Budak yang minum fully susu badan memang susah sikit bagi dia minum susu formula, sha dah try start mengandungkan eshal, akhirnya sha juga yang minum susu nya tu, nasib baik sedap haha, fernleaf full cream. Sha dah try banyak sample susu, memang dia tolak, menempal juga dia dengan setianya walaupun tiada keluar air susu time tu..

Perah susu dan letak dalam botol susu, sha sudah try juga, sakit tau perah susu ni, cepat pening, banyak makan masa untuk perah 1 sesi, itu pun dapat sikit ja, lepas dah dapat, dua2 anak bertuah ni boleh pula bluerkk..termasuk eshal hahaha bila sumbat susu asli lancar ja, jadi sha tukar botol susu ke tommiee tippee sampai sekarang eshal guna tu tuk minum air putih, start 6 bulan kan dah boleh makan so ajar dia minum air putih dalam botol macam edan dulu.

Proses Edan Cerai Susu Badan


Edan sekarang alhamdulilah dah cerai susu itu pun sebab sha dah nekad, memang kena cerai juga kesian adiknya, lagipun sha kena kuat makan juga untuk hasilkan susu, menyusu buat sha lapar tahap gaban, bayangkan kalau sebelum tidur kena makan roti atau biskut dulu minum air vico panas baru dapat lena, kalau tak sempat makan, bangun jam 2 pagi mesti cari makanan, itulah pengorbanan seorang ibu..kan..

Apa yang sha buat supaya edan cerai susu, sha bagi dia faham susu badan umie untuk adik dia, edan kan dah besar boleh minum susu dalam gelas, sha belikan dia susu dugro coklat + gelas yang ada straw beli di mr diy sebab setiap kali sha minum vico dia akan minum sekali dengan sha dalam gelas yang sama, so kali ni sha bagi dia minum susu coklat pula.

Selepas proses cerai susu

Awal nya memang dia tolak, tapi tiap hari sha bagi lama2 dia akan minum juga bukan dalam botol, tapi dalam gelas sehari 3 kali sha bagi dia susu, selepas bangun tidur, tengah hari dan sebelum tidur malam, air putih memang refill selalu, makan macam biasa, tapi lepas cerai susu memang banyak dia makan tak kira nasi ka roti ka biskut semua dia hantam.sampai dah tak tahu mau bagi makan apa haha

Mula2 cerai susu memang dia teriak menangis, memberontak, merajuk, memukul sebab nak susu badan tapi hati mak kena tekad dan kuat, jangan terpedaya dengan tangisan nya, itu hanya sementara untuk dia faham erti cerai susu dan alhamdulilah setiap kali dia minta sha bagi dia faham tak boleh ini susu adik punya, edan kan sudah besar, lama2 dia akan faham insyaAllah

Kalau dia minta, jangan bagi, tapi offer dia minum susu dalam gelas, kalau boleh jangan bagi dia dalam botol banyak keburukan bagi susu dalam botol antaranya gigi cepat buruk sebab minum dalam botol kan kena baring, anak buah sha gigi semua buruk dan reput baru2 ni terpaksa pergi hospital operate keluarkan kesemua gigi yang reput..kesian tengok

Doa jangan lupa, doa seorang ibu, Allah Maha Mendengar, sebelum nak cerai kan susu, kena prepare mental kena kuat, sha terpaksa sebab kesian dekat eshal kurang minum susu badan. 

Selepas edan cerai susu dia memang aktif, 2x ganda dia aktif sha pun tak tahu ini baik atau apa, dan sejak dia cerai susu dia memang jarang dah tidur dengan sha, merajuk kali kan, rasa macam alahai kesianya edan..iyala kan sebelum ni dia yang menyusu badan tiba2 adik amik alih, tapi no jangan sesekali give up..pasti diorang akan faham juga..

To all mommies, kuatkan semangat ya jangan cepat mengalah..kita buat bersebab bukan kita buat suka suka kan..kita patut bangga dah beri dia susu selama 2 tahun lama nya, struggle kan jadi mak yang menyusukan badan, Allah bagi ganjaran buat kita semua..insyaAllah..
Bismillah, 
Assalamualaikum 


26 Mommy Blogger Malaysia Paling Best Untuk 2021 | Mommy blogger, nampak macam kerja senang ja kan, hakikatnya kena pandai curi masa hanya untuk menghadap laptop, bila dah berada depan laptop pula terkaku sebentar nak fikir nak post apa hari ini, anak dah tidur dah, terfikir pula tadi anak anak belum tidur, menyempat pula melayan karenah si anak bermain lego yang baru beli dekat kedai duahinggit, terus terlintas dalam otak yang sarat dengan info dan list kerja nak buat, ok mommy nak update lah tajuk post hari ini adalah Kebaikan bermain lego pada budak umur 2 tahun, hahaha siapa mommy yang related? 

Sha start blogging 2010, time tu blog pun biasa-biasa saja, start aktif blog pula 2014, bila masuk 2017 slow down sebab banyak hal kena settel, maklumlah time tu sha dah nak kahwin, bila punya anak 1 sha terus aktif kembali untuk share pengalaman jadi parenting, anak 2 sha dah rasa macam susah ja nak update blog, berperang dengan perasaan mengantuk biasanya, haha, so dalam entry ini sha akan listkan  blog mereka yang tersenarai..jom cek blog siapa yang kena :)

26 Mommy Blogger Malaysia Paling Best Untuk 2021

1. Siti Awadah - www.sishawa.com
Blog Berusia 4 tahun, bermula 2017
Ibu kepada 6 anak. Surirumah sepenuh masa, jana income dengan Adsense 

2. Ardini Humaira - www.ilhamdini.com
Blog Berusia  13 tahun, bermula 2008
Ibu kepada 2orang cahaya mata, keguguran 5x, berhenti kerja untuk keluarga ketika mengandung anak kedua (selepas 5x keguguran), minat menulis sejak zaman sekolah. Buat blog sekadar suka suka macam diari awal 2008, serius berkecimpung dalam bidang blogger sejak 2010

3. Nabiha Mohd Mashut - www.biemohd.com
Blog Berusia  14 tahun, bermula 2006
Blog ini bermula dengan perkongsian sebagai BRIDE-TO-BE, hingga MAMA-TO-BE kepada 3 orang cahaya mata yang masih suka dengan aktiviti DIY bersama keluarga dan anak-anak untuk menjimatkan kos. Sekaligus memberikan inspirasi kepada ibu bapa diluar sana yang sedang mencari idea untuk aktiviti DIY (hari jadi, akikah,dll) untuk anak-anak mereka.

4. Mrs Pip - www.mrspip.com
Blog Berusia 6 tahun, Bermula 2015
Ibu kepada 3 anak, surirumah sepenuh masa, suka layan KDrama, berhenti kerja untuk jaga anak sejak tahun 2013.

5. Lea Razali - www.eksplorasilea.com
Blog Berusia 7 tahun, bermula 2013
Ibu kepada 2 orang anak,suri rumah dan mula ingin jana pendapatan melalui blog. Blog perkongsi resipi, travelog, info-info kesihatan dan panduan blog

6. Azlinda - www.azlindaalin.com
Blog Berusia 8 thn, bermula 2012
Mummy kepada 3 orang anak. Bekerjaya sebagai financial consultant AIA, business online dan menulis blog sebagai hobi. Seorang yang pentingkan keluarga, gemar habis kan masa lapang denganaktiviti bersama keluarga

7. Fuzy Rahamah Hamid - www.iamfuzy.com
Blog Berusia  15 tahun, bermula 2006
Umi kepada 6 anak, surirumah sepenuh masa, mulanya menulis di blog sebagai diari berkongsi pelbagai cerita, kisah kehamilan, tugas sebagai agen pelancongan, resepi masakan dan mengambil upah sebagai penulis upahan, penulis konten dan pegawai media sosial (PMS) 

8. Mamy Syu - www.annursyuhadah.com
Blog Berusia 8 thn bermula 2012
Mamy Syu merupakan Mommy Blogger Malaysia. Ibu kepada 3 orang anak. Naufal, Nufael dan Hawraa. Syu berkongsi pengalaman menjaga anak sendirian kerana PJJ dengan suami. 
Tak lokek berkongsi tip penyusuan susu badan,review,resepi serta lifestyle suami isteri jarak jauh. (PJJ selama 9 tahun)

9. Alia Farhan Said - www.aliafarhan.com
Blog Berusia 13 tahun bermula 2008
Mom of 2 princesses... Love cooking.. Travelling.. Mula berblog utk suka2.. Meluahkan perasaan n stress masa belajar dulu2

10. Wan Rokiah (Wawa) - www.mommywawa.com
Blog Berusia 8 Bulan bermula May 2020
Ibu kepada seorang anak. Surirumah sepenuh masa, dalam masa yang sama jana income bersama shaklee dan adsense.Juga seorang youtuber @wanrokiahwanismail & @vitaminwawa.

11. Chaza Xiaojie - www.cxopportunities.com
Blog Berusia 10 Tahun, June 2011
Mak kepada tiga orang anak. Mommy blogger sepenuh masa. Suka sangat menulis sejak kecil.  Azam sejak muda untuk dapat bekerja dari rumah sambil mendidik sendiri anak membaca dan mengaji

12. Nurul Aleya (apakatamommy) - www.apakatamommy.com
Blog Berusia 10 bulan - March 2020
Mommy kepada seorang anak. Sebenarnya sudah lama jadi blogger, 10 Tahun yang lepas dengan blog www.secantikmanis.com. Selepas tamat pengajian, mula bekerja blog pun semakin tertinggal. Tetapi minat menulis sentiasa ada, cuma tiada masa. Bila mula berpindah ke Jb, terus join jdt blogger dan buat blog baru. start baru dengan niche lebih kepada mommy blogger dan resepi. 

13. Nora (Izarra) - www.ummizarra.com
Blog Berusia 13 tahun, bermula 2008
Mak kepada 3 orang cahaya mata. Bekerja di sektor kerajaan (sekolah), asal ada blog suka2 update kisah peribadi, madah, dan macam dairy, dan sekarang banyak entri pelbagai perkongsian. 
Dulu aktif join event tapi bila dah berpindah blog pun kurang update sebab masih sayang pada blog maka masih ada www.ummizarra.com

14. Ciktom - www.ciktom.com
Blog berusia 11 tahun, bermula 2010
Ibu kepada sepasang cahaya mata. fulltime mommy blogger. awal berblog byk share tips, tutorial blogging & cara buat duit online. sekarang lebih banyak create awareness pasal parenting,homeschooling & emas sebagai hobi 😂 

15. Yaya Azura - www.yayaazura.com
Blog Berusia 11 tahun, bermula Jan 2010
Ibu kepada 2 oranv anak lelaki. Mula membuat blog sebagai diari menceritakan hal anak-anak dan kemudian mula menjadikan blog sebagai medium untuk menambah pendapatan. 

16. Rozita - www.ceritaita.com
Blog Berusia 13 tahun,  bermula 2008
Ibu kepada 5 orang anak,  4 lelaki 1 perempuan, kerja sebagai pegawai veterinar di sektor kerajaan, suka membaca dan menulis sejak dari zaman sekolah, menulis blog bermula sebagai hobi,  menulis semua cerita pengalaman hidup, kisah suka memasak dan mencuba resepi baru, pengalaman membesarkan anak-anak terutamanya melibatkan penyusuan susu ibu dan penyakit yang dihadapi anak anak, suka juga berkongsi kisah travel dengan perkongsian tempat yang diinap semasa bercuti,  tempat makan best dan tempat menarik untuk dikunjungi. 

17. Bonde Zaidalifah - www.bondezaidalifah.com
Blog Berusia 11 tahun, bermula 2010
Bonde kepada seorang puteri, Menulis Blog adalah separuh masa mengenai lifestyle travel, resepi, review novel, review drama, review produk kecantikan dan produk kesihatan dan juga fesyen

18. Meksah - www.meksah.com
Blog Berusia 8 bulan, bermula 2020
Ibu kepada seorang anak lelaki berumur 3 tahun. Kerjaya di Sektor Swasta bidang Essential Services. Mula membina Blog Jun 2020 untuk berkongsi informasi dan pengalaman.

19. Fadzi Razak - www.fadzirazak.com
Blog Malaysian Family Lifestyle termasuk tentang kekeluargaan, parenting, resipi, travel, organization, how to, tips dan review.

20. Maesarah - www.mysarahstories.com
Blog Berusia 13 tahun, bermula 2007
Mama anak 3. Asal menulis blog sekadar suka suka dan update tentang penyusuan anak, then jadi blog bisnes kejap. Pastu sharing tentang aktiviti seharian dan sekolah 

21. Atul Hamid - www.atulhamid.com
Blog Berusia 5 tahun, bermula Sept 2016
Merupakan Ibu kepada sepasang cahaya mata. Perkongsian blog mengandungi topik berkaitan business, kecantikan, kesihatan, lifestyle, dan personal.

22. Zaza Azman - www.zazaazman8.com
Blog Berusia 1 tahun, bermula Jan 2020
Kembali berblog setelah 12 tahun berhenti. Mengguna samaran sebagai Mama monsta, mama utk sepasang anak2 monsta comel. Full Time housewife, part time blogger. Blog berbahasa Inggeris. Blog lifestyle yg mengisarkan perkembangan anak2 

23. Marina Bashah - www.marinabashah.com
Blog Berusia 2 tahun,  Feb 2019 ibu bekerjaya. 
Ibu kepada 3 anak dara. selalu kongsi mengenai persekolahan anak. 
tentang program sekolah anak, aktiviti pembelajaran di rumah dan kelas online yang dihadiri oleh anak-anak

24. Aida Hanafiah - www.adianiez.com
Blog Berusia 11 tahun 9 bulan
Ibu kepada 3 orang anak yang sempurna. Bekerja sepenuh masa. Menulis blog secara separuh masa untuk berkongsi kisah hidup berkeluarga, aktiviti keluarga, bercuti ke sana ke sini, dekorasi dan susun atur rumah serta isu semasa. Suka menulis blog kerana ia satu cara meluahkan rasa dan idea dari kacamata seorang wanita, ibu dan isteri.

25. Siti Rohaida - www.kisahsidairy.com
Blog Berusia 11 tahun bermula 2010
Ibu kepada 2 orang anak perempuan, berkongsi cerita tentang kekeluargaan,kecantikkan dan apa jua yang rasa ingin dikongsi.Menjadikan blog sebagai sumber pendapatan sampingan yang paling disukai.

26. Norhana Rosmida - www.hannamaruku.com
Blog Berusia 4 tahun, bermula 2017
Ibu kepada 2 orang anak, sorang HR practitioner di pejabat dan part time blogger. Hobi suka menulis dari zaman University dan banyak blog pasal resipi, travel dan anak-anak. Seorang Young Living Distributor juga, suka share pasal pengalaman sendiri guna natural remedies untuk wellness anak-anak.

Actually ramai lagi mommy blogger yang best dekat luar sana, tapi ini adalah yang paling best sha listkan, so korang jangan lupa singgah dan follow mereka semua ni tau, selamat berbloging :)



Bismillah, 
Assalamualaikum


Lirik Lagu Parah Parah Oleh Ayda Jebat  | Beberapa hari ini, heboh mengenai offical video dari lagu terbaru Ayda Jebat iaitu lagu parah parah ditegur seorang Ustazah di sosial media, teguran itu membuatkan ramai netizen menontonnya di youtube dan ramai yang memberi komen mengenai baju dan 1 tema dalam lagu tersebut. Sehingga hari ini, video itu mendapat view sebanyak 3.4k setelah diupload pada 29 Disember 2020. 

Video nya korang boleh tengok dibawah ini, sumber dari you tube :)


Lirik Lagu Parah Parah Ayda Jebat berkisarkan tentang seorang wanita setia yang menyintai jejaka, namun jejak berkenaan bermain kayu tiga

Lirik Lagu Parah Parah Oleh Ayda Jebat 

Komposer : Ayda Jebat, Ezra Kong & MimiFly
Penulis lirik : Ayda Jebat, Ezra Kong & MimiFly
Tahun : 2020 


Harus aku berdiam saja

Kerna ku tak mampu kata apa-apa

Sungguh tak ku tersangka dia

Jejaka pendusta kau berkayu tiga



Kau satu dalam sejuta

Cik abang kau OK?

Jadi apa kurangnya aku?



Hatiku parah parah pa-parah parah

Parah keranamu

Kini berdarah darah da-darah darah

Darah keranamu



Jangan kau kata kau benar-benar cinta padaku

Hatiku parah parah pa-parah parah

Parah kerana kamu



AJ

Ke-ke-kerna kamu

Kamu



Parah kerana kamu

(kerana kamu)



Lama sudah kamu mendua

Ternyata semua hanyalah sandiwara



Ku satu dalam sejuta

Cik abang kau OK?

Jadi apa kurangnya aku?



Hatiku parah parah pa-parah parah

Parah keranamu

Kini berdarah darah da-darah darah

Darah keranamu



Jangan kau kata kau benar-benar cinta padaku

Hatiku parah parah pa-parah parah

Parah kerana kamu



Kerana kamu…

Parah kerana kamu…

Parah kerana kamu…



Hey!!!

AJ!!!

Kerna kamu!!!



Ingat aku kisah engkau siapa?

Sudah engkau bukan siapa-siapa

Look at you now look at me kau rasa



Ku tak tak tak

Takkan pernah kerna kamu



Hatiku parah parah pa-parah parah

Parah keranamu

Ku…parah parah pa-parah parah

Parah keranamu



Parah parah pa-parah parah

Parah keranamu



Dahlah…

Tak tak tak

Takkan parah kerna kamu