Entahlah dengan Adsense ni | Assalamualaikum, ermm malas lah dengan adsense ni, sekejap ada sekejap tiada, sha dah habis godek dah ni, still earning tak naik..haha maklumlah blog sendu ja, earning pun slow, bukan lagi slow..kadang langsung zero..rasa macam give up dah ni dengan adsense.

Bila naik, sha rasa macam nak ja hari-hari update, sha tak pernah lagi cash out..kesiannya haha..2017 sha start apply adsense, time tu laju ja earning masuk, start dari akhir tahun sha dah busy dengan persiapan kahwin, blog pun terabai..adsense merajuk kot..lagi la selepas kahwin sha dah macam jauh ja nak update blog haha..then sha perasan macam ada pernah tukar template sebab bosan konon..lastly earning pun dah zero haha..padan muka..

Kak pip cakap ala sha buat ja entry santai pasal edan, asalkan rajin up entry..betul juga kan..kadang kita buat sebab minat pun boleh jadi rezeki masuk..hihi baiklah kak pip..sha try sehabis baik..sekarang ni susah sikit buka laptop, edan nampak ja terus dia datang duduk sekali tekan-tekan keyboard..errrrr..kena tunggu dia tidur memang sha pun ikut tidur sekali haha..

Any tips dari sifu ads, maybe? hihihi..

Edan Berklinik 18 Bulan | Assalamualaikum, hari ini adalah hari pertama umie dan edan keluar rumah setelah sekian lamanya kami terperuk dalam rumah sejak PKP ni, tapi perasaan kali ni tak bestlah, bukan seronok keluar pun, takut ja ada, takut sangat-sangat, rasa mau cepat ja pulang rumah, lagi-lagi sorang ja boleh masuk klinik tadi, husband tunggu dalam kereta

Sampai ja kami di klinik terus kepala kena tembak dengan alat periksa suhu, kalau tak demam lepas lah, then dalam klinik pun tak boleh duduk dekat, jarak pun kena jaga, husband balik-balik ingatkan sha, jangan biarkan edan sentuh apa-apa, budak ni dah dapat kaki manalah dia faham erti duduk dia..kira lama jugalah sha tunggu tadi hampir sejam -.- edan dah meragam kena lagi time tu dia punya jadual tidur, maka sha lah yang terpaksa angkat dia ke hulu hilir dengan perut sha dah nak masuk 6 bulan tapi macam kecil ja hihi..

Tinggi edan 79.5cm berat pula 9.8kg, hari ini dia dapat 1 suntikan di lengan, karau dia menangis tadi..lepas tu turn sha pula berklinik, sepatutnya hari khamis ni, tapi malas mau keluar lagi sekali pergi klinik boleh ja kata nurse tu sekalikan dengan anak haha..lega hati sha..lepas settel semua terus sha balik..tak macam selalunya sha berklinik seorang diri, edan duk rumah dengan baba, sha akan stay dulu bungkus makanan then makan dalam klinik..hari ni tak boleh 3 beranak kebulur haha..

Semoga cepatlah sembuh dari wabak Covid ni, sha nak bersalin July nanti, semoga dipermudahkan semuanya..amin..

Terima Kasih PM | Assalamualaikum, alhamdulilah kemarin PM kita telah menyampaikan berita gembira mengenai Bantuan Prihatin Nasional yang berjumlah hampir 10 Billion kepada rakyat Malaysia akibat bencana Covid-19 yang menyerang seluruh dunia. Syukur tidak terhingga kepada kerajaan baru yang sangat prihatin dengan masalah yang dihadapi rakyat sekarang. Terima Kasih PM dan menteri yang terlibat.

Bantuan ini akan diagihkan pada bulan April dan Mei, sedikit sebanyak dapat melegakan hati rakyat yang terpaksa menanggung kerugian akibat ketiadaan pendapatan di musim perintah kawalan pergerakan di lanjutkan selama 14hari lagi.

Baca : http://www.opzzpinky.my/2020/03/perintah-kawalan-pergerakan-dilanjutkan.html

Seluruh rakyat mendapat manfaat dari bantuan ini, terdapat juga beberapa bantuan lain yang telah PM umumkan :-
  • Penangguhan bayaran balik pinjaman kepada peminjam Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran mulai 1 April 2020 hingga 30 September 2020. Inisiatif ini akan memanfaatkan seramai 174,500 peminjam 
  • Kerajaan akan bekerjasama dengan NGO, persatuan dan usahawan sosial yang berkaitan untuk menyalurkan bantuan makanan, barangan penjagaan kesihatan dan tempat perlindungan dengan peruntukan sebanyak RM25 juta 
  • Bayaran penggantian pendapatan sebanyak RM50 sehari bawah MySalam, turut dipanjangkan kepada golongan B40 yang dikuarantin sebagai pesakit di bawah siasatan (PUI)
  • Pengecualian pembayaran sewa bagi PPR dan Perumahan Awam selama 6 bulan
  • Bantuan RM500 secara one-off kepada lebih 850,000 pesara Kerajaan juga pada bulan April 2020
  • Kerajaan bersama TNB akan menambah peruntukan  RM530 juta untuk diskaun berperingkat antara 15% hingga 50% mengikut penggunaan kadar elektrik dengan had maksimum 600 kW sebulan bagi tempoh enam bulan mulai bil bulan April 2020 
  • Antara pakej khas yang akan ditawarkan syarikat-syarikat komunikasi adalah internet percuma kepada semua pelanggan dengan nilai RM600 juta bermula 1 April 2020 selama tempoh pelaksanaan PKP 
Diharap dengan bantuan ini, semua rakyat Malaysia dapat memberi kerjasama agar terus duduk dirumah, jangan sebarkan virus, cukuplah PKP ditambah 14hari, jangan lagi tambah, semua perlu keluar rumah untuk menjalani aktiviti seperti biasa bila virus ini sudah pulih sepenuhnya.

Semoga Malaysia sembuh seperti sedia kala dan kita dapat menikmati Ramadhan serta Syawal dengan aman, amin


Rindunya Zaman Bujang | Assalamualaikum, rindu ini memang selalu datang bila tengok gambar-gambar lama, lagi lagi dengan manusia ni, rindu sangat sekarang pun dia berada di nun jauh di semenanjung, berkhidmat untuk negara, tahniah atas pelantikan mu wahai adikku Balyna menjadi wirawati negara, firefighter gitu...mesti kau pun rindu zaman kita bersama dulu kan..haha

Teringat time kita hidup berdua, pergi kerja sama-sama, hantar kau dulu, dekat ja tempat kerja kita kan, lepas dari kerja kita pergi makan fast food di giant kolombong haha, siap usha-usah abang yang jual chicken chop tu, lai ingat ka time kita pergi KK naik kancil haha seram gila 1st time drive jauh-jauh semata-mata mau cuci mata ja..haha then kita bebas pergi mana asal ada minyak kereta kan..bestnya time tu..

Sekarang dah lain, dah berumahtangga ni, keadaan tak akan sama macam dulu..terhad, lebih kepada suami dan anak, dan rumah haha..insyaAllah nanti ko dah jadi isteri nanti ko akan faham juga tu, eh aku doakan ko ditemukan jodoh yang kau idamkan haha..kerjaya dah ada, boleh lah start cari jodoh ya..haha

Insyallah nanti edan dan adiknya dah besar, aku bawa dia balik kampung, rindu juga dengan kampung kamu..hahaha..terutamanya mama dan bapa mu..mesti dorang sunyi kan..maklumlah anak-anakny jauh..so cepat-cepat kahwin lai oiii haha

Doakan aku dipermudahkan bersalin july ni ya lai..rindu kauu sangat-sangat hahaha
sorry pada penggunaan 'aku' pada entry ini, 1st time hahaha



Susu Badan Drop Semasa Mengandung | Assalamualaikum dan salam satu breastfeeding hihi, menyusukan baby sendiri adalah satu pengalaman yang sungguh manis buat ibu-ibu yang baru melahirkan, bertekad untuk memenuhi kehendak baby dengan menyusukannya sehingga tahap degree iaitu 2 tahun adalah pencapaian yang patut dibanggakan, sebabnya tidak semua ibu-ibu berpeluang untuk berbuat demikian, namun bila disahkan mengandung sebelum baby berusia 2 tahun sangatlah mencabar apabila susu badan drop semasa mengandung.

Sha telah mengalami situasi ini sejak umur kandungan 3bulan, susu badan tiba-tiba drop dan edan masih menyusu badan sampai sekarang, pada siang hari sha memang akan bagi dia makan dan minum air masak dengan banyak, so sesi penyusuan tidak begitu demand tapi sesi malam pula sangat susah sebab edan dah biasa tidur sambil menempel dengan susu badan so memang dia susah mahu tidur dengan lena. Solusinya sha letak air masak pada botol dan biarkan dia menyusu badan sampai dia puas hati lepas itu sambung pula dengan menyusu air masak dalam botol, begitulah sehingga kini.

Untuk pngetahuan, edan langsung tidak menerima susu formula, walaupun sudah banyak produk susu sha dan husband beli untuk dia, sama ada beli pek kecil ataupun request sample susu percuma, hasilnya dia tetap serasi dengan meminum air masak dan susu badan.

Hati ibu mana tak risau, bila anak minum air masak saja, cukupkah tidak apa yang dia dapat, kalsium terutamanya. Badan edan pun dah semakin kurus, tapi edan kuat makan, selagi berak dan kencing dia ok, rasanya tak perlu risau..selebihnya sha topup dalam makanan.

Semoga edan sihat selalu ya nak..
Permohonan Jawatan Kerajaan dibawah Kementerian Kesihatan Menggunakan Sijil PMR/SRP | Assalamualaikum, disebabkan kekurangan staff KKM akibat bencana covid-19 ini, kementerian kesihatan membuka peluang pekerjaan kepada masyarakat untuk mengisi jawatan atenden hospital/pembantu perawatan kesihatan U11 hanya menggunakan sijil PMR/SPR sahaja



Syarat Kelayakan

  • Warganegara Malaysia;
  • Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;
  • Mempunyai Kelulusan  Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
  • (Gaji permulaan ialah pada Gred U11: RM1,204.00).
  • Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Bidang tugas jawatan atenden hospital/pembantu perawatan kesihatan U11 ini lebih kepada membantu melaksanakan tugas-tugas asas berkaitan penjagaan pesakit, penyediaan peralatan, mengambil dan merekod data pesakit dan tugas-tugas lain yang seumpamanya.

Bagi permohonan jawatan tersebut sebanyak 1407 kekosongan diperlukan dan korang bolehlah memohon di lawan web rasmi SPA Malaysia klik sini

Tarikh Tutup 1 April 2020 Jam 11.59pm
Untuk maklumat mengenai iklan jawatan tersebut, korang boleh klik di sini

Semoga dengan pekerjaaan ini dapat membantu ramai lagi masyarakat yang memerlukan khidmat korang..semoga berjaya

Pan Cake Simple Untuk Anak | Assalamualaikum, sejak kawalan pergerakan ni bermula memang para isterilah yang paling bingung nak sediakan makanan untuk ahli keluarga kan..apatah lagi kerja bapa dengan anak asyik lapar ja..haha..stok biskut dah kurang, jadi apa kata kita cuba pula resepi pan cake yang simple untuk anak, eh untuk anak ja ka? aip..boleh makan satu keluarga kalau pan cake begini punya sedap haha..

Bahan-bahan pun senang dapat, sha guna susu dugro coklat edan, sebab dia masih setia dengan susu badan, dia tolak dengan tegas minum susu coklat ni, sayang pula mau buang kan, so terlintas dipikiran buat pan cake, boleh ja korang gantikan dengan milo, tapi milo manis..

Bahan-Bahan

2 Cawan Tepung Gandum
2 Cawan Susu Tepung Coklat 
1 Sudu Kecil Garam
1 Sudu Kecil Soda Bikarbonat

Caranya - Campurkan semua bahan dalam satu bekas, letakkan air masak, jangan bagi cair adunan tu, agak-agak macam buat pan cake biasa juga..then masak di kuali dengan sedikit minyak..siap

Biasanya pagi-pagi edan akan bangun jam 6 pagi sebab lapar, bila stok biskut dia dah habis, so ini  antara menu sarapan yang cepat sha buat supaya dia tak mengamuk sebab lapar..haha..bukan setakat anak ja boleh makan tau, bapa dia pun makan sekali..sedap dan tak manis, korang try la ya..


Perintah Kawalan Pergerakan dilanjutkan sehingga 14 April 2020 | Assalamualaikum, berikutan dengan kes Covid-19 meningkat kebelakangan ini, maka Perdana menteri memutuskan untuk melanjutkan tempoh perintah kawalan pergerakan selama 14 hari lagi iaitu 31 March hinggah 14 April menjadikan tempoh kawalan adalah hampir sebulan.

Mendengar berita ini, sha tahu semua rakyat Malaysia agak down sebab tetap berada dirumah dan minimumkan aktiviti diluar, sha sendiri belum lagi pernah keluar rumah sejak perintah kawalan pergerakan diumumkan, edan apatah lagi, boring dirumah boleh membuatkan dia lebih meragam dari yang biasa, lagi-lagi rumah kami tinggal bahagian flat tiada halaman seperti di rumah kampung, korang faham kan perasaan boring tahap macam mana.

Hanya ketua rumah dibenarkan keluar rumah untuk belanja, sha nak juga keluar rumah ganti husband belanja tapi husband tak benarkan sebab sha mengandung kan..lagi tinggi risikonya..sedangkan husband sendiri pun takut mahu keluar rumah, dia pergi market pun 3 hari sekali so memang berjaga-jaga.

Boring dirumah, bukanlah alasan untuk kita berkeliaran diluar, kesian dekat kakitangan yang berada di barisan hadapan seperti polis dan doktor..jangan disebabkan keboringan kita itu, ramai yang jadi mangsa..so duduk diam-diam tengok tv atau layan game..hihi

Mari kita berdoa semoga virus Covid-19 ni pulih sepenuhnya sebelum masuknya bulan Ramadhan..
amin..




Resepi Kek Marble Koko | Assalamualaikum, lapar tak? jom buat kek haha..rasa nak makan kek pula, mau beli diluar masih lagi kawalan pergerakan..apa kata buat sendiri, kurang gula, banyak dan puas hati yang penting sedap bebenor tauu haha

Kalau korang jarang-jarang sangat rajin masuk dapur buat kek, hihi kita sama la..sha pun ini dah second try..1st try ari tu failed..ngok ngek ja buat kek time birthday edan hari tu..tu la pandai sangat ubah resepi orang dah tak jadi..so sekarang sha follow ketat-ketat resepi ini..dan hasilnya..sedappp sangat

Resepi Kek Marble Koko

Bahan-Bahan
(a)
2 cawan tepung gandung
1 sudu kecil baking powder

(b)
1 1/2 cawan majerin
1 cawan gula (boleh kurangkan ke 1/4 cawan)
1 sudu kecil esen vanila

5 biji telur
2 sudu besar serbuk koko

Cara-Cara
1. Mixkan bahan b hingga kembang/gebu (10-15 minit)
2. Masuk telur 1 per 1 sampai habis. Mix hingga sebati.
3. Masukkan tepung sikit² hingga habis. Mix sebati.
4. Bahagikan kepada 2 bahagian. 1 campurkan 2 sudu kecil serbuk koko. 1 lagi biarkan tiada warna.
Masukkan selang seli 2 adunan ni ke dalam loyang sampai abes. Boleh taburkan coklat cip bagi cantik, sha tiada bahan hahah..
Panas kan oven 200c 15minit (kenali oven memasing)
5. Bakar 180c 40-50 minit. Untuk pastikan sudah masak, cucuk pakai lidi kalau tak melekat itu dah masak

Resepi ni sha ambil dari FB Jom belajar buat kek credit :Tina Jair

Selamat mencuba ya.


Resepi Donut Gebu Dan Simple | Assalamualaikum, boring nya, masuk dapur pun ntah apa mau makan..haha..so sha try lah cari dekat FB resepi donut, baby dalam perut nak makan donut pula..ok ok umie beranikan diri try ya, sebab 1st try hari tu failed haha..kena try juga ni sebab sampai bila kan..so pagi tu suruh husband beli barang dan pakai barang dekat dapur ja.

Resepi Donut Gebu Dan Simple

Bahan 1:
- 2 sudu besar yis mauripan
- 1 sudu besar susu pekat
- 1 sudu besar gula
- 1/2 cawan air suam
*campur bahan ini dan biarkan kembang selama 10minit

Bahan 2:
-2 cawan tepung gandum
-2 sudu besar minyak masak
-1 sudu teh garam

Cara-cara:

1- Gaulkn bahan (2) sehingga menjadi mcm serbuk roti, kemudian campur bahan (1) dan uli sampai tepung tak melekat di tangan

2-Masuk dlm bekas dan biarkan kembang (tutup dalam bekas selama 15minit)

3-Selepas 15minit keluarkan doh dan tumbuk2 doh

4-Bulatkan donut, dapat dalam 12 biji dan masa nak menggoreng baru lubangkan donut terus goreng dengan api perlahan dan rehatkan suam2 baru salut gula..

Resepi asal dari FB ‎Norain Che Yop‎  tapi sha ada ubah sikit-sikit sebab tiada bahan haha..tapi jadi juga tau, husband puji sedap dan edan makan tambah 3x tahu..so korang kena try juga..hihi..selamat mencuba..


Mari lihat 30 Makanan Tradisional Melayu Paling Popular di Malaysia



Sinopsis Parasite Korea Movie | Assalamualaikum guys sempena cuti kawalan pergerakan ni..moh lah kita pulun tengok movie korea haha...cuma nya kalau sha movie Parasite ni tak berapa berkenan lah dihati sha haha..bagi 3 bintang ja..tapi kalau korang belum tengok..jom baca sinopsis ringkas dulu ya

Sinopsis: Filem ini mengisahkan seorang lelaki muda bernama Ki-taek serta ahli keluarganya yang semuanya sedang menganggur dan bergelut untuk meneruskan kehidupan. Pada suatu hari, seorang rakan Ki-taek telah membantu beliau untuk mendapatkan kerja sebagai seorang tenaga pengajar terhadap keluarga Park yang kaya raya dan terkenal. Kejayaan Ki-taek memperoleh pekerjaan dengan keluarga Park telah mendorong ahli keluarganya yang lain untuk mula menumpukan perhatian bagi mendapatkan pekerjaan yang berpotensi di dalam kehidupan keluarga tersebut. Akhirnya, satu kejadian aneh, tidak diingini dan sukar dijangka telah melanda Ki-taek dan ahli keluarganya sehingga merubah kehidupan mereka sekeluarga.

Nak tahu apa yang terjadi korang kena tengok sendiri haha, sha download dekat telegram ja movie ni, sebab tengok dekat you tube tiada pula..so selamat menonton ya.





Mengidam Nasi Kuning | Assalamualaikum, sebak hati bila kita mengidam mak mertua hantarkan dari kampung nikmatnya ya Allah makan nasi kuning ni, ala boleh ja buat kan..senang ja tu tapi entah lah macam nak makan air tangan orang lain..hihi

Dijadikan cerita kemarin malam sha post dekat whatsapp terhidu bau nasi kuning dalam daun pisang tu, then pagi mak mertua chat kalau dekat bolehlah mak tolong masakan..alahai..tapi sha tak terpikir pun nak buat nasi kuning tu haha..petang tu mak mertua col dia ada hantar dekat cousin husband nasi kuning tu, happy nya sha, rasa macam menang lucky draw haha..nasi kuning dari beluran tau..sedapnya rasa dia..

Husband tegur sha tak baiklah post sesuatu makanan yang kita tak dapat time tu, contohnya malam, lagi-lagi sha mengandung kan..so thats y mak mertua sha pos kan nasi kuning sebab takut sha kempunan..terima kasih mak..untung sha dapat mak mertua baik hati dan caring..hihih..

Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2020 di Mialiana.com bermula pada 11.00 pagi 21/3/2020 sehingga 11.00 pagi 22/3/2020. Semua blogger dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com / Like Fanpage Mialiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #36 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2020.

** jom support Mia Liana....

Minum Air Gula | Assalamualaikum seram baca tajuk entry, minum air gula memang sangat digeruni oleh ibu ibu mengandung terutamanya sha..sha memang tak suka minum air gula tapi nak buat macam mana kan..demi baby dalam perut kenalah ibu laluinya..walaupun perit sangat mau telan gula yang terlampau manis tu, memandangkan sha ada GDM on diet semasa mengandung anak pertama dan ada sejarah keluarga ada kencing manis..so memang tak boleh skip sesi minum air gula ni.


Alhamdulilah keputusan kali ini rendah..berbanding mengandung kan edan hari tu periksa darah kedua 10 owww hahaha..tak silap sha result darah kedua 7.8 baru kena GDM, mungkin sebab sha masih menyusukan edan..so lemak dan yang manis-manis tu edan yang serap eh iyakah haha..

Syukur sha sebab tak perlu ulang alik ke klinik untuk cek darah setiap 3 minggu sekali..nak angkut edan sekali adui..tak larat umie nakk..biarlah edan duk rumah dengan baba ja bila umie cek up adik ya..

Beberapa tips sha nak share juga sepanjang sebelum sha minum air gula untuk baby kedua ni..mungkin tips ni membantu kot..sha kerap makan apple hijau, dan peria..tapi peria tu sha buat sayur ja..tak mampu mau minum buat jus..pahit kauu..lebihkan minum air masak dan banyakkan bergerak..semua ni sha tak pernah buat semasa mengandungkan edan..haha..

Bila dah ada pengalaman ni bolehlah alert kan..demi baby dalam perut..

Minum Air Gula

by on March 10, 2020
Minum Air Gula | Assalamualaikum seram baca tajuk entry, minum air gula memang sangat digeruni oleh ibu ibu mengandung terutamanya sha..sh...
Susu Untuk Ibu Mengandung | Assalamualaikum, alhamdulilah mengandung kali kedua ni, tekak sha boleh terima minum susu, susu penting untuk kalsium untuk ibu yang telah diserap oleh baby dalam perut, sha sebelum ni memang muak dan muntah bila hidu bau susu..bersyukur sangat baby kedua ni..sha on ja bila minum susu..lagi-lagi sha dapat susu dari nestle secara percuma tauu..

Link sampel susu percuma : http://www.opzzpinky.my/2019/12/link-sample-susu-percuma.html


yang susu ni perisa vanila, rasa macam minum aiskrim vanila pula..sesuai dengan tekak sha..nanti sha servuy harga susu ni dipasaran, susu fernleaf hari tu pun belum habis lagi..kalau ada perisa vanila sha on ja..haha..tapi manis sikitlah..

Siapa yang belum request lagi susu ibu mengandung percuma boleh klik link diatas ya, bukan susu ibu ja..susu baby pun ada..

Fasa Edan Tantrum Bermula | Assalamualaikum dan salam ahad, hari ni duk rumah ja, baba edan ada mesyuarat peladang..edan tengah tidur sekarang jadi umie curi masa sekejap borak pasal fasa baru nak up iaitu TANTRUM



Apa bah sebenarnya maksud tantrum ni, actually bahasa mudahnya ialah buat perangai haha..anak umuran edan biasanya akan lalui fasa ini, memang ibu bapa tak lari dari fasa ni, ini adalah fasa mereka menunjukkan ketidakpuashatian haha..ialah mau perhatian lebih macam tu..

So, sha mula perasan edan ni dalam bulan lalu, ketika umurnya 1 tahun 4 bulan dia mulai memberontak, kalau tak dapat benda yang dia mahu dia akan pergi dinding dan hantuk kepalanya, lepas tu baru-baru ni sha perasan dia hantuk kepala pula di lantai..menangis tak ingat dunia bagai dipukul pula dia..aishh geram pula umie ni ahh..

Apa yang sha buat bila edan dalam keadaan begitu, sha tak biar dia hantuk kepala nya..sakit tu..sha pujuk dia..tanya dia apa mau, kalau tak jalan juga memang biar dia menangis sampai dia penat..sha malas sebenarnya layan edan menangis..haha..lastly dia sendiri diam..

Jangan main dengan hormon orang mengandung ni..pantang dengar bising-bising terus hang..kadang termarah juga..tapi bila fikir balik..alahai anak ni masih tak tahu apa-apa kan..biasanya edan tantrum dirumah, tak pernah lagi dia buang tebiat di luar..sha belum ready lagi kalau dia buat hal di luar..haha..harapnya taklah kan

So, ibu-ibu mesti pernah jadi dekat anak kan? apa yang korang buat ya untuk redahkan tantrum budak ni? and sampai umur berapa dorang ni buang tebiat?

hahaha