Bismillah
Assalamualaikum


Edan Suka Kacau Orang Solat | Sejak dah dapat kaki ni, kerja edan memang suka kacau orang solat terutamanya baba, bila dengar baba laungkan Allahuakhbar, dia punya laju berlari then berdiri di depan baba tunggu masa baba sujud terus naik atas badan hahaha..

Ada sampai time sha solat dia tarik telekung sampai nampak rambut..edan oh edab nasib rakaat pertama, ada pula tu time kami solat berjemaah, dia masuk dalam kain baba, habis batal solat kami sebab tak tahan ketawa..belum lagi cerita time solat terawih edan nampak hp baba sebab baba guna untuk baca doa terawih tu kan, dia pijak dan hempas sampai screen hp tercabut, memang ngam juga time tu hp baba macam nyawa nyawa ikan..seharian baba tak pakai hp..edan edan

Tapi beberapa hari ni, edan kurang kacau orang solat, dia macam tau2 ja magrib nak masuk, dia ambil sejadah kecil dan songkok baba, macam dalam gambar atas tu, begitula dia asal nak masuk magrib,(eh edan dah ambil air wuduk ka ni?😆) amboi macam dia nak jadi imam pula malam ni kan, bila baba mula solat dia pun solat juga dibelakang, konon nak jadi makmum, bila baba ruku dia ruku juga walaupun tangan tak sampai lutut kaki nya tak tegak..bila sujud pula dah macam katak sha nampak hahaha ikut sebiji macam baba solat, terfikirla juga selama ni dia duk asyik kacau orang solat rupanya itu cara dia nak belajar sesuatu kan..untuk umur edan 2 tahun 1 bulan umie bersyukur ada peningkatan dalam apa yang umie dan baba buat hari2 terutamanya solat sebagai tiang agama..

Edan nanti besar jangan malas2 solat ya nak, ajar adik solat sama, biar kita sederhana yang penting solat kena jaga

Entry untuk edan bila besar nanti edan pasti akan faham..sayang edan dan eshal


Bismillah,
Assalamualaikum




Edan Demam dan Swab Test | Ceritanya bermula lepas sehari PRN berlangsung, cuaca sangat panas, dan edan kurang minum air, memandangkan sha masih di kampung, sha kurang hirau dengan edan yang kurang minum air, tapi kekal aktif bermain dengan sepupunya, memang salah sha..lagi2 bila air botol edan selalu guna tertinggal dekat rumah, so nak minum air kena amik gelas dan tuang sedikit sebab takut edan tersedak, itupun berapa kali ja dia minum, nasib dia tak demam time kami di kampung, kalau tak susah hati sha macam mana nak jaga dia dan adiknya, eshal

Bila edan sakit, memang perlu banyak perhatian, nasib eshal bagi kerjasama sepanjang edan demam, selepas kami balik dari kampung, badan edan start panas 37c, sha penat dan tertidur, baba edan yang baru balik dari beluran, lepas ja mandi kejutkan sha, edan demam panas, malam tu kami memang tak tidur, suhu menjangkau 38.6c bergilir kami lap badan edan guna tuala, bagi dia makan, bagi dia minun baru bole makan ubat itu pun terpaksa dengar jeritan nya tengah malam

Bila cek balik suhu alhamdulilah suhu dah turun, dan subuh tu kami pun tidur kepenatan, secara jujurnya merawat anak sakit ni memang perlu emosi yang kuat, edan dalam tempoh dia sakit tiada selera makan, nampak betul dia kurus, rindu pula time dia sihat makan non stop, tapi bagi sha asal dia kuat minum air, itu sudah cukup untuk hidrat kan diri nya

2 hari sebelum swab test, baba bawa edan pergi klinik kerajaan memandangkan klinik swasta semua tutup, peliknya demam edan pagi surut lepas asar akan tinggi balik, makan ubat turun balik..sha pun heran, tiada jalan lain pergilah hospital, doktor lebih tahu keadaan nya. Kebetulan pula area rumah kami ada beberapa orang positif covid19, so siapa yang bergejala akan di ambil swab test, ngerikan dengar swab test, sedangkan ambil darah pun edan teriak gegar 1 hospital apatah lagi swab test melalui hidung tak dapat sha nak gambarkan.

Sehari sebelum swab test, hati ibu mana yang senang melihat anak nya sakit demam, mata lesu, pipi cengkung, tiada nafsu makan, subuh tu sha google semua website yang ada, ada terjumpa 1 entry yang boleh menyebabkan demam adalah tonsil, so sha terfikir nak belikan dia ais krim vanila..itu ja ubat mujarab bagi sakit tonsil, doktor ada bagitau yang tonsil edan ada merah sikit, tapi tak bagi ubat langsung, so pagi tu juga sha siap2 pergi beli ais krim vanila..pulang ja lepas mandi terus sha bagi edan makan, dalam 2 3 gelas juga..tak apa la nak..makan ja asal edan sembuh

Petang tu dia dah boleh minum air dengan banyak, malam pula dia start makan nasi, alhamdulilah syukur ya Allah malam tu edan tiada demam, tidur lena dan pampers penuh..Allah mendengar rintihan seorang ibu, ais krim vanila tu asbab edan sihat

Swab test
Awal pagi edan bangun macam dia tahu dia nak jalan pergi hospital untuk swab test haha, maklumlah lama dah edan tak keluar rumah haha, dalam hati sha nanti edan sampai klinik edan akan teriak berabis, sebab swab test tu sangat menyakitkan, kakak sha pernah diarah untuk swab test, jadi dia ada bagitahu benda tu sangat sakit, tapi edan masih kecil belum tahu apa itu swab test, pagi tu sha pakaikan dia baju, baba yang teman dia, sha jaga eshal di rumah, sebab eshal fully breastfeed, hati sha memang tak keruan di buatnya memikirkan edan akan karau menangis sebelum dan selepas menjalani swab test tersebut, dan sha memang tak mampu lihat anak sha menangis begitu, jadi memang baba yang akan temankan edan, even cucuk darah pun baba yang teman kan sha takut tengok huhu

Bila siap dan edan balik, terus pergi mandi baba cerita edan orang ketiga lakukan swab test, memandangkan sandakan antara daerah yang banyak kena positif di sabah, so keadaan kawasan klinik tersebut sangat sesak dipenuhi oleh orang ramai, nasib saja baba datang awal, so bole balik awal, dari nama edan kena panggil sampai dia selesai swab test, dia menangis tak henti sampai tidur pun teresak2 kesian, bila sampai rumah macam tiada apa yang berlaku, maka edan pun jalani tempoh kaurantin di rumah selama 14 hari, alhamdulilah keputusan negatif sebab pihak hospital tiada call selama 14hari tersebut..

Semoga edan dan eshal sentiasa sihat hendakNya, semoga juga Malaysia dan dunia kita cepat2 sembuh dari penyakit covid 19 ni..aminn

Edan Demam dan Swab Test

by on October 24, 2020
Bismillah, Assalamualaikum Edan Demam dan Swab Test | Ceritanya bermula lepas sehari PRN berlangsung, cuaca sangat panas, dan edan kurang m...
Bismillah,
Assalamualaikum


Buat Sendiri Kek Hari Jadi Edan 2 Tahun | sha teringin sangat nak buat kek hari jadi sendiri di rumah, plan last minit ini akhirnya menjadi bila sha dan ipar sha pergi membeli barang baking dan bahan-bahan 1 hari sebelum tarikh hari jadi edan, so agak mencabar jugalah mana lagi kena belajar sendiri dekat youtube cara buat kek, dan dekorasi nya, syukur sha di bantu oleh ipar sha, thanks sarah

Yeah edan sudah memasuki usia 2 tahun, alhamdulilah edan masih lagi sampai sekarang menyusu badan, entah bila lah dia nak wean off, seusia edan 2 tahun dia sudah mempunyai seorang adik perempuan usia 2 bulan hihi, menjadi seorang abang pada masa sekarang sangat mencabar baginya terpaksa berbagi kasih yang dia sendiri belum puas, kesian edan tapi rezeki dapat adik tu Allah tentukan so kena didik edan jadi abang yang baik. 

Dan akhirnya, cabaran diterima dan sha berjaya hasilkan satu kek yang sha pun tak pasti berapa beratnya tapi kek ini agak besar juga untuk makan 5 orang, decorasi simple saja itupun ipar sha tolong deko, sha tukang buat kek, dan letak whipping cream pada kek, best sebenarnya buat kek sendiri ini, satu kepuasan bila dapat hasilnya walaupun tak berapa cantik haha.

Resepi kek coklat moist bakar guna oven dan hanya guna blender sukatan cawan sha buat menggunakan resepi ini


Actually sha plan nak beli kek pocoyo, ala kartun pocoyo, itu antara kartun kegemaran edan, google punya google macam susah ja kalau nak buat sendiri haha, ada ja orang boleh tolong buatkan tapi harga RM50+ half KG dan print gambar pocoyo tu, baba edan nak yang main lukis punya, so plan beli kek memang cancel, so sha buat kek simple ja la asal ada nama edan dah cukup hihi

Baba edan tak expect sha mampu buat kek sebegitu indah hahaha, sebab ulang tahun edan yang pertama buat kek buah, tak cantik, membazir buah ja, untuk menyelamatkan kek tu, baba edan beli 1 kek biasa itu pun RM30+ kan sangat membazir, so bila dia pulang kerja tengok kek yang sha dah adik dia buat, he was like wow..haha at least jimat duit dia sikit kan

Buat Sendiri Kek Hari Jadi Edan 2 Tahun



So dekorasi untuk majlis, haha sedangkan kami 4 anak beranak, 2 ipar sha,6 orang ja sambut, sha memang awal-awal beli belon dekat shopee, ipar sha tiup belon dan sha tampal dekat dinding, awal kami buat jam 3 petang sementara tunggu kek sejuk baru lepas dari masak dekat oven, sekali jam 5 dah tercabut dah tu belon haha, jadi nya lintang pukang lah belon tu, itu tak termasuk belon yang edan tarik, dah lah sha ni takut belon, edan sengaja tau bagi dekat sha belon tu, terkeluar suara jantan sha hahaha.

Tips buat kek hari jadi last minit haha


Sedia kan barang dan bahan, setkan kek yang macam mana korang nak buat, perisa apa, dan dekorasi macam mana, barang utama kena ada, macam oven, mixer, dan paling penting nak buat deko kek adalah turntable cake contoh dalam gmbar warna pink atas kek, dengan ada benda tu, senang kerja korang ratakan whipping cream, dan lagi senang kalau nak letak krim tu gunakan pipping bag, baru ratakan.

Selain itu boleh juga try guna resepi kek marble koko untuk buat kek hari jadi, pasti jadi punya


Alhamdulilah youtube sangat membantu, even last minit haha, sha tak ingat acc mana tapi sha belajar semua dari youtube, dari buat kek sampai dekorasi nya, walaupun hasilnya taklah sehebat orang lain buat, tapi cukup membuatkan orang yang makan terasa nak lagi haha, dan syukur majlis kecilan hari jadi edan berjalan lancar pada 24 September 2020.