Bismillah,
Assalamualaikum


Perbezaan Mengandung Anak Lelaki dan Perempuan | Alhamdulilah dah dapat anak sepasang, rasanya dah boleh stop kilang dah ni umur pun dah lanjut haha..tapi bilang nurse boleh lagi kalau nak tambah 1 anak sebelum umur 35 tahun, hihi..tengoklah dulu nurse, tu la rugi sangat lambat kahwin kan..kalau awal kahwin, anak dah sebaya dengan mak..eh haha...tak apa guys..jodoh yang terbaik itu selalunya datang lambat haha.

So topik sha nak sharing dengan korang adalah Perbezaan Mengandung Anak Lelaki dan Perempuan. Semasa sha mengandungkan anak pertama rata-rata ramai meneka dengan tepat yang sha tengah mengandungkan anak lelaki, maka lahir pun anak lelaki..begitu juga dengan anak kedua..eh korang memang campin la..tahniah korang yang meneka tu haha..ada yang magik, pegang perut dha terus tahu jantina ya? Ada yang lagi pro tengok perut pun dah tahu lelaki..haha

Sejujurnya sha sebagai ibu yang mengandungkan anak pertama gagal meneka jantina anak pertama..maybe sebab sha nak anak perempuan kan haha..sehinggalah doktor sah kan sha mengandungkan anak lelaki..sebabnya sha ingat lagi time usia kandungan anak pertama 3 bulan, sha rasa teruja nak ada set mekap..haha sedangkan sha langsung tak pandai mekap pun, apatahlah punya barang mekap..

Jadinya..husbandlah yang jadi mangsa untuk dimekapkan hahaha..lucu la time tu sha dah lah xpandai mekap, mekap pun time kahwin ja, ada hati nak mekapkan husband..buruk benor muka dia sha mekapkan..jadi itu yanh menyakinkan sha, yang anak dalam kandungan itu perempuan hihi..then bila dah tahu jantina, perasaan gugurl tu dah hilang..muka sha jadi kusam..jalan pergi mana mana pun pakai ja ala kadar yang penting tutup aurat, beza ya dengan kandungan kedua ni..sha lebih kepada kecantikan dan kekemasan haha..

Ok kita cerita time mula mengandung ya, anak pertama dan kedua time sha mula mula detect mengandung of cos sebab sha tak datang period beberapa hari lewat, sebab sha jenis yang period on time 28 hari..senang kira hihi..terus feeling dia lain matchiam..anak pertama memang excited haha..anak kedua haru biru sebab anak pertama baru masuk setahun 1 bulan haha..fikir positif ja..Allah dah bagi rezeki awal, kena ready dah ni..dua2 ni sebab sha pergi berurut dengan bidan sha..so tambah subur lah jawab nya kan

Awal mengandung, anak pertama seingat sha dalam 2 minggu juga lah alahan sakit kepala, muntah di oetang hari, kuat kencing, tak boleh hidu bau asap, bau minyak wangi, kuat makan asam, mangga dan yang masam masam, anak kedua puladekat 3 bulan sha alami alahan tahap 1, lebih kepada sakit kepala dan muntah muntah, agak emosi sikit sebab anak pertama terlampau aktif..sha kuat menangis time ni..rasa nak husband beri perhatian lebih..haha..

Bila dah masuk 2nd trimester, anak pertama sha jadi pemalas, makan tak ingat dunia..makan makanan masam dan manis sehingga kena kencing manis tapi diet control, sha kuat tidur..tak boleh ada masa tidur ja kerja..banyak sangat sha mengidam secara tiba2 tapi yang selalu mau makan roti canai dan teh tarik..

Anak kedua pula, sha jarang tidur siang, sebab rajin sangat kemas rumah, urus anak yang aktif, buat kuih raya, memasak macam macam resepi..makan kurang sikit sebab tak ada selera tapi kena juga kencing manis siap pakej makan ubat metformin hahaha..sha selalu mau makan nasi kuning..sampai mak mertua kirim nasi kuning dari kampung.

Kalau dilihat memang banyak perbezaan mengandung anak lelaki dan perempuan, husband pun selalu cakap kalau time mengandungkan edan dulu, sayang malas betul, tau nya tidur ja hahah..time eshal ni rajin sampai tengok barang bertaburan pun kena kemas time tu juga kalau tak naik marah sha nampak rumah tak kemas..ahh mesti time eshal besar nanti jadi pengemas orang nya hahah..

Sampaikan satu tahap, edan sendiri kemas balik barang yang dia hambur bila dengar umie nya cakap, kemas balik!!  Hahaha selalu termarah dan kadang tercubit gak edan kerana emosi umie ni, maafkan umie nakkk..huhu

Apapun, mengandung adalah saat yang paling best dalam hidup sha..walaupun penat bawa perut yang besar, badan semakin gemu, hidung kembang, celah badan hitam, tidur tak lena, sakit pinggang, cepat emosi, nak makan ja kerja, tapi hakikatnya itulah yang dirindui oleh setiap ibu ibu..kan

Sha doakan korang yang tengah menanti zuriat, semoga korang juga berpeluang untuk merasai manusia kecil singgah di dalam rahim dan lahir kedunia..insyaAllah amin.


Bismillah,
Assalamualaikum



Merawat Alahan Kulit Bayi Dengan Minyak Herba Glow Gelenggang | Alahan kulit pada bayi mesti mommy diluar sana risau macam mana cara untuk menghilangkannya, apatah lagi pada kulit bayi yang sensitif, kita pun takut nak mencuba pelbagai produk di pasaran walaupun ramai yang syorkan, namun kita nak juga guna produk yang organik dan selamat pada kulit bayi, so kali ini sha nak kongsikan dengan korang satu produk yang sha gunakan untuk baby eshal yang baru sahaja lahir pada awal bulan July 2020.

Baby eshal sudah bebas dari demam kuning pada 2 minggu selepas kelahirannya, jadi sha berasa senang hati, boleh bebas makan apa saja yang bercanggah dengan demam kuning tersebut, namun selang beberapa hari,  kerisauan sha datang balik apabila celah pahanya naik merah ini mungkin disebabkan oleh kerap buang air kecil dan besar semasa kena demam kuning, sha pasti kemerahan itu sangat memeritkan dan gatal, letak bedak baby pun tanda kemerahan tidak ansur pulih. Allhamdulilah, sha baru guna Minyak Herba Glow Gelenggang khas untuk kulit baby, yang bestnya produk ini adalah organik dan tanpa steroid.

Apa itu Steroid?


Steroid adalah hormon semulajadi yang dihasilkan oleh tubuh badan manusia. Ia bertindak dengan mengawal fungsi badan. Steroid di kategorikan sebagai racun terkawal di mana pengambilannya adalah atas nasihat doktor. Sebarang produk yang mengandungi steroid hendaklah didaftarkan dengan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Bahayanya penggunaan steroid pada kulit baby, namun kebanyakan produk diluar sana mengandungi steroid. Jadi ibu bapa perlu berhati-hati dalam pemilihan produk dalam merawat alahan kulit bayi, better korang guna Minyak Herba Glow Gelenggang ini sebabnya, ia mengandungi :-

1. Gelenggang (Cassia Alata) - agen anti-bakteria dan anti-kulat yang kuat. Dikenali sebagai Cassia Alata atau Senna Alata. Mempunyai nilai perubatan penting dalam merawat penyakit kulit oleh kulat dan telah digunakan oleh manusia berabad lamanya. Gelenggang dikenali sebagai penawar untuk menghilnagkan gatal-gatal kulit yang disebabkan oleh masalah kulit seperti eczema,prosiasis, bisul, panau, kudis buta , kayap, ruam dan masalah kulit lain.

2. Habbatus Sauda (Black Seed Oil) - Bahan-bahan aktif dari Habbatus Sauda ialah thymoquinone, fixed oil dan nigellone yang bertanggungjawab kepada anti-histamine, anti-oksida dan anti jangkitan. 

3. Minyak Argan (Argan Oil) - Flavonoids yang hadir dalam minyak argan mempunyai ciri-ciri anti radang yang kuat. Triterpenoids didapati memberi manfaat untuk eczema dan membina sel kulit baru yang sihat. Kaya dengan vitamin A dan E untuk kelembapan dan ketegangan kulit. 

4. Minyak Zaitun (Olive Oil) - Kandungan nutrisi pada minyak zaitun mampu meresap hingga lapisan terdalam kulit dan menguatkan lapisan tisu berkenaaan. Bertindak sebagai pelembap yang berkesan pada semua kulit termasuklah kulit kering. Malah ia berfungsi melembut dan mengurangkan kekeringan serta kekenduran kulit. 

5. Tanah Liat Putih (Kaolin Clay) - Tanah liat putih merupakan salah satu tanah liat paling asli dan paling halus di planet bumi, ia digunakan pada kulit untuk menyembuhkan ekzema, psoriasis, dermatitis dan pelbagai masalah kulit.

6. Crystal Menthol - Memiliki sifat antiseptik bagi menghalang pertumbuhan kuman dan dapat mengurangkan rasa sakit kerana bersifat dingin. Ia juga digunakan sebagai aromaterapi kerana mengeluarkan aroma yang sejuk dan menjadikan kulit lebih rileks.


Merawat Alahan Kulit Bayi Dengan Minyak Herba Glow Gelenggang


Minyak Herba Glow Gelenggang ini tidak memedihkan, tidak melekit, minyak ini juga tidak panas apabila disapu dan dapat hindari ganguan jin dan makluk halus dengan adanya campuran minyak bidara. Wangian juga sangat best sesuai untuk bayi.

Cara Penggunaan :-
Mandi atau bersihkan kulit bayi menggunakan tisu basah, pastikan betul-betul bersih baru letakkan 1-2 titis minyak herba Glow Gelenggang pada kulit yang gatal, sapu dan biarkan ia menyerap. Gunakan selepas mandi, sebelum tidur dan semasa kulit gatal.

Setiap satu botol Minyak Herba Glow Gelenggang 30ml berharga RM47 dengan percuma penghantaran seluruh Malaysia beserta free gift akan diberikan jika korang beli by set dan combo, dapat harga lagi murah, korang boleh order di https://glowgelenggang.com/, pembayaran melalui online pun boleh

Untuk Maklumat lanjut tentang Glow Gelenggang
WEBSITE : www.glowgelenggang.com FB PAGE : Glow Gelenggang Whatsapp : 014-5445951

Bismillah,
Assalamualaikum



Pengalaman Sembelit Selepas Bersalin | Jika ditanya para ibu selepas bersalin rata-rata mengalami pengalaman yang agak perit iaitu sembelit, sampaikan ada ibu yang mengambil masa sejam berada di tandas untuk mengeluarkan najis yang agak keras. Ini juga akan menganggu emosi ibu selepas bersalin untuk ke tandas. Perasaan takut ini memburukkan lagi keadaan sehinggakan ibu menahan untuk membuang air besar selama berhari-hari.

Kenapa ibu kena sembelit di awal kelahiran baby?


Selepas melahirkan, doktor atau nurse akan tanya, mama sudah buang air besar? Mengikut kajian hanya 20% ibu mengalami sembelit selepas melahirkan baby, Beberapa faktor yang menyebabkan ibu kena sembelit antaranya adalah sistem pencernaan berfungsi agak perlahan dan ibu makan ubat zat besi yang berwarna coklat diberikan oleh pihak hospital.

Pengalaman Sembelit Selepas Bersalin

Dari anak pertama lagi, sha sudah mengalami sembelit yang agak teruk sehinggakan mengambil masa yang lama di dalam tandas, disertakan dengan tangisan, sejurus dari itu, sha takut untuk ke tandas sehinggakan sha berasa tidak mahu membuang air besar kerana mengalami luka pada bahagian tersebut. 

Apabila sha beritahu doktor masalah ini, dia beri sha ubat pencair najis yang sesuai untuk ibu menyusukan anak, iaitu Lactul, tapi tetap ada kesannya terhadap diri dan baby yang menyusu, jadi apa iktihar yang mampu sha dan husband buat adalah dengan mencegah dari sembelit dengan buat cara alami

Tips Elakkan Sembelit

Makan buah dan sayuran- Ini sudah semestinya, makanlah buah dan sayuran bagi melancarkan sistem pencernaan, makan buah seperti betik dan sayuran hijau, kalau macam sha, makan rebusan ja, untuk mengalakkan susu yang meriah, ipar sha rebus ayam + sayur hijau, contoh macam sawi, bendi, tomato, masukkan sekali dengan kurma cina, sedap makan time panas namun elakkan rebus bersama halia kalau baby masih kuning ya.

Baca : Tips Kurangkan kuning Baby


Minum Air Putih yang Banyak - siapa-siapa pun diwajibkan mengambil air putih yang banyak apatah lagi bagi ibu yang lepas bersalin dan menyusukan anak, jadi korang sedia lah air di tepi.

Jangan Bertangguh - Alahai ini tolonglah jangan bertangguh hasrat jika ingin membuang, dikuatiri nanti makin lama makin keras jadinya, maka korang segerakan lah ya.

Sembelit adalah perkara yang ditakutkan oleh ibu selepas bersalin, kalau boleh 1-3 minggu selepas melahirkan makanlah bubur dulu, sebab bubur cepat hadam, lepas tu boleh makan nasi yang dimasak tidak keras, banyakkan makan sup. Badan kena jaga juga, emosi kena stabil, jangan stress kesian dekat baby tiada susu nak hisap bila ibu stress kan..


Bismilah,
Assalamualaikum



Rendaman Halba Kurangkan Kuning Baby | 3 hari Selepas lahirkan baby eshal, nurse datang ke rumah untuk cek keadaan sha dan baby, lepas itu nurse bagitahu baby kena kuning, nampak raut muka eshal pun dah tahu kuning, so besoknya sha pergi klinik ibu dan anak batu 2, selepas ambil darah baby di tumit kaki, keputusan bacaan kuning eshal adalah 184, agak tinggi juga tapi tak perlu sampai masuk wad sebab bacaan itu kurang dari berat semasa dia lahir iaitu 2.97kg. selepas 3 kali cek bacaan kuning, menurun mendadak dari 171 ke 126. So hari ini sha nak kongsikan beberapa tips untuk kurangkan kuning baby


Biasanya 70% diantara baby yang telah dilahirkan akan mengalami masalah demam kuning, edan dan eshal pun termasuk dalam golongan tersebut. Demam kuning biasanya terjadi apabila bilirubin berlebihan dalam darah. Ketika dalam kandungan, hati ibu yang akan membuang bilirubin ini, selepas baby dilahirkan, maka baby itu sendiri akan membuang lebihan bilirubin, namun, hati baby masih belum mampu sepenuhnya untuk melawan bilirubin maka terjadilah demam kuning. Biasanya demam kuning terjadi selepas 2-3 hari kelahiran

Bagaimanapun, antara langkah pencegahan untuk mengelakkan demam kuning adalah dengan memberi susu ibu yang kerap sehingga baby tersebut mengeluarkan najis dan air kening yang banyak, kerana bilirubin akan keluar melalui najis dan air kencing. Doktor dan nurse selalu pesan dekat ibu yang telah bersalin agar kerapkan menyusu baby sejam-2 jam sekali ini bertujuan agar mempercepatkan kuning baby hilang secara alami.

Petua Hilangkan Kuning Bayi Dengan Cepat

Walaupun dengan kerap ibu menyusukan baby, bacaan kuning baby tetap meningkat, apakah susu ibu itu sendiri tidak dapat melawan demam kuning baby? biasanya ibu yang baru pertama kali melahirkan anak, belum ada air susu yang mencukupi, namun ibu jangan risau sedangkan doktor sendiri cadangkan pengambilan susu formula yang terpilih untuk memastikan si baby tidak kelaparan, sementara susu ibu meriah 2-3 hari selepas kelahiran, tapi pastikan ransangan terhadap susu ibu tetap dibuat setiap beberapa jam, maksudnya disini, tetap berikan susu kepada baby walaupun air susu ibu kurang.

1. Pengambilan Susu s26 - Dari anak pertama lagi, sejujurnya sha berikan susu formula seperti S26 kepada anak sha, begitu juga dengan anak kedua, untuk pengetahuan susu ini membantu mengurangkan kuning baby sebab susu ini berunsurkan soya. Pastikan ibu memilih susu s26 berwarna unggu, harga sekitar RM50-60 untuk 400g, memang agak mahal tapi ianya untuk sekejap sahaja, apabila baby sudah hilang kuningnya, maka ibu perlu susukan baby dengan susu ibu sepenuhnya.



2. Susu Kambing Hi Goat - Jangan sesekali berikan baby minum susu kambing, susu kambing hi goat ini, ibu yang minum, 2 kali sehari, dipercayai boleh mengurangkan kuning baby apabila mulai minum semasa kandungan 7 bulan, tapi sha minum lewat 5 hari sebelum bersalin haha, harga dalam RM20 untuk 15 sachets, bau pun tak hamis, boleh ja diminum.



3. Sengkuang Cina - Banyak sangat khasiat sengkuang cina ni, antaranya adalah untuk hilangkan kuning baby, sha minum sehari 1 tin, tapi better minum buat jus dari buah yang asli, tapi suruh husband cari dekat pasar, memang tak jumpa, so minum ja lah yang dalam tin ni, hati-hati memang gula tinggi walaupun dia cakap dekat situ less sugar, sha minum tambah air putih sikit, sedappp..


4. Rendaman Halba - Ok ini sha baru iktihar buat sehari sebelum baby eshal cek kuning, sha pun tak tahu adakah mandian dari rendaman halba ini yang membuatkan bacaan kuning eshal mendadak turun dari 171-126, alhamdulilah syukur juga. tapi apa saja cara yang tidak mudaratkan kepada baby, memang sha akan cuba demi hilangkan kuning baby, kebetulan banyak stok halba dekat dapur, so why not sha cuba kan?

Info Mengenai Kebaikan Halba korang boleh jenguk entry Kebaikan Halba dalam Kehidupan Kita

Sebenarnya banyak lagi petua yang korang boleh ikut tapi sha tak pasti berkesan atau tidak, lagi satu korang janganlah pilih petua yang bagi baby minum, dan makan contohnya anggur hitam tu, kesian perut baby kan masih kecil, apapun kerapkan menyusu baby, yakin bahawa korang mampu susukan baby sampai 2 tahun. Tambahan lagi korang mesti kuat minum air putih tau..

Jangan lupa berdoa dan niat hilanglah kuning baby sebelum buat apa-apa, mujarab doa seorang ibu..so sha doakan dipermudahkan urusan korang, agak susah juga ni turun naik hospital bila anak kena demam kuning kan, sha lagi turun naik tingkat 3 rumah sha haha..sabar ja la, hopely kuning baby eshal turun sampai bawah 100 selesa ni sha cek kuning lagi..doa kan ya..

Bismillah,
Assalamualaikum



Pengalaman Melahirkan Anak Kedua Secara Induce | Alhamdulilah sha selamat melahirkan anak kedua pada hari isnin 6.7.2020 jam 9.30 malam di hospital dutchess of kent sandakan secara induce setelah menyerahkan diri pada 5.7.2020 disebabkan gdm on metformin. Hari ni genap seminggu kelahiran nya, Setiap anak tidak sama kelahiran nya, walaupun anak pertama sha pun lahir normal tanpa induce tapi saat melahirkan juga sakit, bersalin adalah sakit kedua selepas kematian. Hanya wanita mampu menghadapinya, maka dengan itu, suami tolonglah hargai isteri kamu.

Pengalaman melahirkan anak kedua secara induce, sha cakap terus terang sakit sangat bila melahirkan secara paksa ni, baby belum mahu keluar tapi doktor dah suruh bersalin, buatlah macam mana pun, tetap tidak mau keluar kalau belum masanya, jadi hanya pada Allah saja tempat kita meminta dipermudahkan proses kelahiran..pujuk baby keluar cepat alhamdulilah baby dengar cakap umienya keluar juga dia walaupun sakit tu bagai nak mati ja rasanya.

Baca : Tarikh Serah Diri ke Hospital sebab ada GDM on Metformin

Ahad lalu (5.7.2020) sha serah diri pada jam 4 petang, lepas check up jantung baby, check bukaan alhamdulilah dah 2cm, terus masukkan dalam wad, sha tak sangka tiada rasa sakit pun time tu, tiba-tiba dah buka 2cm, bersyukur sangat sebab time tu terfikir juga boleh ni kalau baby nak keluar tanpa induce tapi Allah nak bagi sha rasa bersalin secara induce sebabnya bukaan tetap sama 2cm sampai pagi isnin (6.7.2020) sha akur doktor masukkan 1 biji ubat untuk membantu bukaan jalan.

Dari jam 6 pagi sampai jam 12 tengah hari, sha dah start rasa kontraksi tapi tidak kerap, sha sempat berjalan keliling katil wad, mandi 3x, squat, gelek dan bernafas ala jamumall, dan makan untuk bagi tenaga masa meneran nanti. Jam 12 tengah hari Doktor datang cek bukaan alhamdulilah dah 4 cm, happy sebab tak perlu masukkan ubat kedua, jadi doktor suruh rehat dulu di katil jam 1.30petang baru masuk labour room, masa ni sha dah mandi air selusuh dan makan bubur sikit, sha dah ready untuk masuk labour room nak jumpa baby.

1.30 petang doktor pecahkan ketuban dan sedut air kencing, dan bermula lah kontraksi sekejap kejap, tapi masih boleh handle, doktor estimate bukaan 10 cm pada 6 petang, tapi jam 4 petang sha dah tak tentu arah, sakit nya bukan boleh main-main, sakit yang terlampau sakit, doktor sarankan sha injek tahan sakit dekat pinghul sha dah balik -balik sedut gas untuk mengurangkan sakit, terpaksa walaupun sha tahu efeknya lepas ni sha mungkin akan tertidur semasa meneran baby.

Baca : Sudah Masuk 3rd Trimester, apa ibu mengandung perlu buat?

6 petang bukaan masih 4cm sha dah menangis kesakitan, sudah begitu sakit bukaan masih 4cm, sha rasa macam mau mati, betullah kata orang bersalin induce memang sakit, dia hentam pinggang sha. Terfikir nak operate ja masa ni, tapi fikir 2x nanti operate susah nak jaga baby, jaga jahitan lagi. So sha pilih untuk tahan ja sakit tu. Jantung baby stabil, kontraksi makin kerap, sha tanya doktor, boleh kah sha bersalin biasa, doktor cakap boleh ni, cuma perlu masa, sebab ini anak kedua, pintu servik dah lembut, tinggal tunggu bukaan ja lagi, sha iktihar dengan miring ke kiri, sakit datang kerap, cuma kalau miring ke kiri jantung baby jadi tak stabil, itu yang doktor tak bagi sha miring ke kiri

8 malam, bukaan jadi 8cm alhamdulilah mungkin hikmah miring ke kiri jadi bukaan makin cepat, sha dah tak keruan, tinggal 2 cm lagi nak bersalin, sakitnya dah tahap 10/10 sha terus meneran baby, dengan harapan cepatlah bukaan 10cm, dalam pada tu bukan baby yang keluar, najis sha keluar, memang syak akan buang najis sebelum bersalin, anak pertama pun macam tu, better dari keluar najis bersama baby kan, sha dah tiada rasa malu, lepas settle ja doktor bersihkan, dia keluarkan pula air kencing sha, dan sha dah ready untuk teran tapi bukaan baru 9cm, dengan tenaga yang ada, sha teran kuat-kuat. Doktor dah mula bagi semangat dekat sha, kepala baby dah nampak, sha dah teran sekuat hati, dengar cakap bidan dan doktor, syukur sha dapat elak dari angkat punggung.

Baca : Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin

9.21 malam akhirnya baby keluar setelah melihat umienya berjuang sehabis tenaga, Ya Allah dugaan bersalin kali ni sakit sangat, hilang selepas dengar suara baby menangis, doktor cakap baby girl, iya sha memang tahu sha dapat baby girl..syukur sepasang dah anak umie. Seberat 2.97kg dengan panjang nya 47cm,  sha lega, penat dan lapar, sha dah lapar tak makan dari tadi. Minta doktor bagi sha air minum ja. Sha mesej husband sha dah selamat melahirkan anak perempuan. Dia pun rasa lega.

Baca : Tembuni Putus Bersalinkan anak pertama

Tak lepas lagi azab sha di labour room, sesi mengeluarkan tembuni pula sha terpaksa harungi, memang tali pusat baby sha jenis yang halus, dari anak pertama lagi susah betul nak keluarkan, doktor terpaksa masukkan tangan untuk ambil tembuni, sha alami pendarahan sebanyak 500ml darah keluar, bidan dah risau muka sha dah pucat, dia cepat cepat jahit, syukur juga jahitan kali ni kecil ja. 1st tear. Lepas dari tu sha dah tak sedarkan diri, BP low, HB turun ke 7, labour room dah jadi red alert, bidan panggil doktor pakar datang, ramai sangat orang di labour room, nama sha dipanggil, selepas beberapa minit sha dah mamai, mungkin sebab gas yang sha sedut buat sha mengantuk, doktor pasang oksigen, tambah 2 pek air dan 2 pek darah, doktor ambil darah dekat nadi, dalam setengah jam juga baru redah labour room..penat tak habis lagi mengantuk sangat-sangat baby dah menangis nak susu, sha kuatkan diri untuk terus bangun, banyak sangat soalan doktor tanya, sha hanya angguk saja, lepas dah ok sikit doktor suruh sha rehat dilabour room, pasangkan saluran air kencing, dan di bagi minum air milo, rasa segar sikit

7.7.2020 Jam 3 pagi sha kembali ke wad biasa, oksigen masih pakai, baby dan sha keluar bersama, pagi tu sha tidur dengan menyusukan baby.

8.30 pagi sha pengsan kali kedua, waktu tu ada doktor shift pagi datang review dikatil sha, lepas tu sha kata boleh balik tak hari ni?sebab sha dah rindu dengan edan, dia kata mama kalau nak balik kena tunjukkan dekat doktor yang mama boleh berjalan, dah boleh duduk, jangan asyik baring ja mama, jadi sha pun letak baby di tepi katil, sha kuatkan diri untuk bangun pergi tandas cuci tangan, tapi bila sha bangun darah keluar dengan banyak, penglihatan sha kabur, akhirnya sha rebah kebelakang, kesian baby kena hempap oleh sha, nasib ada orang sebelah katil melompat dia tahan badan sha, terus ambil baby, sha bangun ja dah ramai orang depan sha, Allah, dugaan betul bersalin kali ni, dengan sakitnya kontraksi, sakitnya dicheck bukaan, sakitnya kena cucuk tangan, dengan baby meragam sebelah petang sampai malam, tak dapat sha tidur, penat tak habis lagi, akhirnya 8.7.2020 sha balik rumah

Siapa cakap bersalin anak kedua tak sakit? Lagi lagi kena induce, taubat banyak banyak, lepas ni kalau boleh nak stop dah, rehat kan diri fokus nak besarkan anak anak ja dulu, pengalaman bersalin anak kedua ni memang sangat mencabar bagi sha, walaupun begitu syukur baby kuat dan dengar cakap umienya keluar juga dia akhirnya, semua itu dari Allah.

Maaflah entry kali ni ada panjang sikit

Baca : Kelahiran Putera Sulung ku

Sha namakan baby kedua ini dengan nama Nur Eshal Khadijah Binti Mohd Azrin, eshal maksudnya bunga syurga, moga baby ecal membesar dengan sihat dan solehah, terima kasih husband yang tak henti risaukan sha sepanjang masuk wad, sehinggalah baby lahir, terima kasih adik beradik sha mertua dan ipar, terima kasih warga hosp dutchess of kent sandakan, terima kasih kawan kawan yang mendoakan sha. Alhamdulilah sha selamat melahirkan anak kedua secara induce

Bismillah,
Assalamualaikum



Jimat Lebih dengan Diskaun Hebat, Jom Belanja di PG MALL | Penggunaan platform jualan atas talian semakin popular dan melonjak naik menurut laporan Harian Metro pada awal musim PKP yang lalu. Rakyat memilih untuk bebelanja secara atas talian bagi mengelakkan penyebaran virus covid-19 ketika itu. Secara tidak langsung, ini memberi peluang kepada para e-dagang untuk mengembangkan sayap mereka bagi merebut peluang keemasan ini, PG Mall juga tidak terkecuali untuk memberikan penjimatan lebih dengan diskaun hebat untuk para pelanggan meraka

PG Mall adalah satu-satunya kedai atas talian tempatan No.1 Malaysia yang ditubuhkan pada 2017 telah dinobatkan Top Ranking 3 laman web e-dagang yang dilaporkan di Iprice insight. Walaupun masih baru tapi pencapaian itu sangat membanggakan. Tahniah warga PG Mall

Jimat Lebih dengan Diskaun Hebat, Jom Belanja di PG MALL

Segalanya kelengkapan boleh didapati dalam satu Mall online - PG Mall menjual pelbagai jenis barangan seperti keperluan rumah, pakaian untuk lelaki dan wanita, barangan bayi, barangan elektrik dan smartphone, kelengkapan automotif dan motorbike, emas dan perkhidmatan dan macam macam lagi yang korang patut pergi kunjung sendiri di laman web nya --> https://pgmall.my/ ataupun boleh muat turun aplikasi PG Mall di google play atau apps store. Scan gambar di bawah untuk terus ke aplikasi.


Apa yang bestnya shopping di PG Mall?

WOW STORE - sehingga 15% storewide diskaun dari 10 Original Brand Ambassador dengan setiap pembelian minimum akan dapat free shipping dari kedai yang terpilih, juga kedai yang mengambil bahagian akan mengemas kini barangan jualan setiap bulan. Dan yang special nya setiap minggu akan ada diskaun tambahan. So korang kena alert ya untuk dapatkan tawaran hebat ini, info lanjut boleh tengok di https://pgmall.my/wow-store




HOT DAY SALES - setiap hari akan ada 3 slot untuk jualan hot iaitu jam 10 pagi, 4 petang dan 9 malam dengan jaminan harga termurah sehingga 80% diskaun harian. Bestnya, jadi kalau korang terlepas satu slot ada 2 slot lagi menanti..jangan lepaskan peluang ini untuk berbelanja dengan lebih jimat musim PKPP ini ya.

LOVEYOU3000 - Pembelian barangan dari PG Mall berharga dari RM30 dan ke atas secara langsungnya akan layak menyertai kempen Love You 3,000 untuk memenangi hadiah bernilai keseluruhan RM3,000

*Pengumuman senarai pemenang pada 15 dan 30 setiap bulan
*Semakin banyak yang korang belanjakan, semakin tinggi peluang anda untuk menang

PULANGAN TUNAI SELAMANYA SEHINGGA 3.5% jadi mulai sekarang korang dah boleh belanja di PG Mall, kongsi kan dengan kawan dan korang akan dapat pendapatan yang lumayan, info boleh tengok di sini https://pgmall.my/consuMerchant-concept

Pembayaran boleh dilakukan di pelbagai e-wallet yang terpilih dan serta bank-bank yang terlibat, banyak cara boleh buat bayaran, so korang boleh pilih mana yang sesuai.


Jom Belanja Di PG Mall
>>>Klik SINI<<<

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #Wowstore #Loveyou3k 

Website: PG Mall
Facebook: www.facebook.com/PGMallMalaysia
Instagram: www.instagram.com/pgmall.my/

Bismillah,
Assalamualaikum
                                         Photo credit to google                                       

Sudah Masuk 3rd Trimester, Apa Ibu Mengandung Perlu Buat? | Berdebar rasanya bila sudah ke fasa terakhir mengandung ni, bagi ibu yang pertama kali mengandung dan bakal mendapat cahaya mata, mesti dah banyak kali tanya pengalaman ibu-ibu bagaimana rasanya bersalin, normal atau pembedahan? berapa berat baby? dan sebagainya hihi sha sampai mengandungkan anak kedua ini, soalan seperti ini memang tak lekang dari mulut, sebab orang tua bilang, mengandung pertama atau kedua memang berbeza caranya dan sakitnya.

Sedikit masa saja lagi, ibu bakal berpantang bersama si kecil comel yang dikandungkan selama 9 bulan 10 hari, Sudah Masuk 3rd Trimester, Apa Ibu Mengandung Perlu Buat? ada orang buat persiapan dari sejak dia tahu dia mengandung, ada orang rileks saja dah anak ke lima, buat persiapan pun simple saja, macam sha, pengalaman yang ada semasa mengandung anak pertama, sha nak buat yang lebih baik untuk anak kedua ini, lagi-lagi di fasa 3rd trimester ini, sha alami sendiri bagaimana sakitnya kontraksi, jahitan dan berpantang.


Sudah Masuk 3rd Trimester, Apa Ibu Mengandung Perlu Buat? berdasarkan pengalaman sha mengandungkan dan bersalinkan anak pertama, sha dapati semua list yang akan sha kongsikan sangat penting untuk sebelum, semasa dan selepas kita bersalin.


1. Sediakan barangan baby dan kelengkapan ibu berpantang, barang keperluan baby dan ibu berpantang, tidak semua perlu dibeli, sediakan ikut kemampuan dan keperluan saja.
2. Senaman dan banyakkan berjalan, senaman yoga untuk permudahkan bersalin dan banyakkan berjalan juga dapat membantu ibu bersalin dengan cepat
3. Urutan Perineum, kebanyakan para ibu mnegatakan bahawa asbab mereka bersalin tanpa koyakan dan jahitan adalah disebabkan urutan ini. Korang boleh google cara-caranya.
4. Minum minyak zaitun dan kurma, minyak zaitun memang sangat membantu sha dalam proses mengandungkan anak kedua ini, 5 Kelebihan minyak zaitun kepada ibu mengandung, kurma juga makanan sunnah yang korang boleh amalkan sepanjang 3rd trimester
5. Minum Susu Kambing bagi mengelakkan baby kena kuning semasa lahir
6. Belajar cara pernafasan semasa mengajan dengan betul, 
7. Ketahui perbezaan kontraksi palsu dan betul, pengalaman sha mengalami kontraksi palsu pada kandungan usia 32 minggu, sakitnya seperti senggugut pada pinggang dan tak perlu pergi hospital
8. Belajar mengenai penyusuan susu Ibu, susu ibu tidak akan keluar dengan banyak pada awal-awal bersalin, jadi korang kena belaraj mengenai penyusuan susu ibu beserta kuantiti nya
9. Penjagaan baby baru lahir, ibu yang pertama kali bersalin, perlulah pertolongan dari orang tua, jangan berpantang sendiri, sebab kita tak tahu apa-apa pasal penjagaan baby baru lahir
10. Penjagaan makanan ibu banyakkan makanan yang sihat untuk menghasilkan susu ibu yang banyak serta mepercepatkan luka jahitan sembuh.

InsyaAllah, dengan perkongsian ini, mudah-mudahan ibu-ibu yang baru pertama kali mengandung dan bakal bersalin sikit masa saja lagi, akan dapat ilmu yang bermanfaat, doakan sha dipermudahkan bersalin ya..amin

Bismillah,
Assalamualaikum

Resepi Kek Coklat Moist Bakar Guna Blender | Sejak dua menjak ni, sha teringin makan yang manis-manis, kalau menu nasi akhir trimester ni dah tiada selera nak makan, proses dalam pengurangan berat badan mungkin, so disebabkan sha besok kena BSP, start kontrol benda manis, memang kena kontrol lah takut baby dalam rahim besar pula kan lagipun 5hb ni dah nak masuk wad seram nya bila baca pengalaman mommies kena induce. Jadi nak dipendekkan cerita, sha nak makan juga kek, tak kira kek apa hihi so bagus buat sendiri kan, jimat, boleh kurangkan manis dan orang lain pun boleh makan sekali.

Happynya bila husband cakap kek sha buat ni sedap, hihi dah boleh buat bisnes katanya, hihi ntahlah sejak pregnancy kedua ni, sha rajin sangat buat benda yang tak pernah sha buat, memalukan kan ini sha baru terjinak nak melangkah masuk dapur buat kek biskut tu semua haha, tapi belum terlambat bah kan. oh iya, sha juga suka tanam bunga viral tu, ada 1 pasu ja haha, next nak tanam serai pula haha..macam-macam ragam ibu mengandung kan.


So mari sha share dekat korang resepi kek coklat moist bakar di oven dan adunan hanya menggunakan blender sebab sha belum beli mixer lagi haha, dan paling penting sukatan pakai cawan ja, bahan pun senang dapat..korang bolehlah try sendiri dirumah ya..walaupun sha bukan baker tegar, tapi sedikit sebanyak boleh lah bantu korang yang tengah mengidam kek coklat haha...

Resepi Kek Coklat Moist Bakar Guna Blender

Bahan A 
1 cawan tepung gandung
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Ayak bahan A dan ketepikan

Bahan B 
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan gula
1 cawan koko
3 biji telur

Baca : Resepi kek marble koko

Bahan B korang masukkan dalam blender, dan putar sampai sebati, kalau nak kurangkan manis, boleh kurangkan gula dan susu pekat kepada 1/2 cawan saja

kemudian korang masukkan bahan yang suda di blender ke dalam bekas dan masukkan sedikit demi sedikit bahan A tadi, gaul sampai sebati

Dalam loyang apa jenis pun korang sapukan minyak ataupun majerin, ratakan supaya kek tidak melekat dan letakkan kertas minyak dalam loyang tersebut. Masukkan adunan tadi dan hentak 2 3 kali untuk merata kan nya.

Kemudian panaskan oven 10 minit 180'c, ikutlah oven masing-masing, ceh macam ayat baker tegar ja kan haha, lepas tu masak lah kek coklat korang tadi pada suhu yang sama api atas bawah selama 20-25 minit sehingga masak, nak cek masak ka tidak guna lidi, kalau tidak meletak pada lidi maksudnya masak lah tu, rehatkan sekejap

Cara Buat Topping/Ganache Coklat

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
2 sudu majerin
3 sudu koko

Panaskan bahan diatas dengan api kecil sehingga pekat dan letakkan pada atas kek coklat tadi, taburkan coklat chip atau apa apa jenis yang korang suka

Siap untuk dimakan, senang kan, selamat mencuba :)