Showing posts with label apa yang best disabah. Show all posts
Showing posts with label apa yang best disabah. Show all posts
Assalamualaikum dan salam petang ahad yang indah, alhamdulilah cuaca di Kota Kinabalu, dua tiga hari ini nampaknya baik walaupun panasnya memaksa peluh untuk terjun keluar dari anak tudung. Di hari yang cerah ini, ramai orang keluar untuk beriadah bersama keluarga, ambil lah masa terluang ini dengan mengunjungi Cowboy Town - Sabandar Leisure Rides yang berada di Tuaran Sabah.


Cowboy Town - Sabandar Leisure Rides dibuka pada 2015, dengan reka bentuk bandar koboi mini membuatkan Tuaran menjadi salah satu tempat yang menarik untuk dikunjungi oleh pelancong luar dan penduduk setempat. Tetapi sukar untuk mendapatkan pengangkutan awam kerana ianya mengambil masa kira-kira 20 minit dari Tuaran atau lebih bergantung kepada pemandu. Korang boleh mengikuti Google Maps : Lokasi jika ingin ke sana.


Tiket Masuk : Dewasa RM 10/Orang
 6-12 Tahun RM 5/Orang
5 Tahun Kebawah Percuma

Sebelum ini, sha difahamkan harga tiket masuk adalah percuma, tapi malangnya masa sha pergi telah berbayar seperti senarai diatas. 


Cowboy Town mempunyai keunikan seperti Kota Lama Texas dimana bangunan bilik air "Pee & Poo" juga dibina berkonsepkan koboi, namun sha belum berpeluang untuk meninjau keadaan ruang bilik air bangunan tersebut sebab belum ada yang boleh 'dikeluarkan' haha..Dan terdapat beberapa kereta antik dan kereta tunggangan kuda seperti dalam cerita Cinderella turut dipamerkan dihadapan bangunan bilik air "Pee & Poo" menjadikan tempat ini tumpuan para pengemar selfie.


Cowboy Town menyediakan 3 dorm memuatkan sebilangan kuda mengikut nama kuda masing-masing termasuklah Sunny, kuda yang rendah dan comel. Aktiviti memberi makan kuda disediakan dengan membeli rumput berharga RM2.00 seikat. Jika melihat kuda secara dekat, kuda sememangnya haiwan yang gagah, tidak hairanlah kuda dipilih untuk haiwan tunggangan ketika perang suatu masa dahulu.

Jadual Tunggangan Kuda 
Sesi Pertama : 08.00 pagi - 11.00 pagi
Sesi Kedua : 2.00 petang - 6.00 petang

Harga setiap 2 kali pusingan adalah RM15, tapi sha tidak pasti sama ada harga tersebut masih kekal atau berubah sebab sha sangat tidak beruntung untuk menunggang kuda atas sebab masa tidak mengizinkan untuk kami berada lama disana, bagi korang merancang untuk menunggang kuda, sila datang pada jadual berkenaan, InsyaAllah ada masa sha pasti akan kesini untuk merasai sendiri pengalaman menunggang kuda. 


Restoran Bambu dan Kawasan Payah Bakau
Dengan resit bayaran masuk yang telah dikeluarkan, pengunjung boleh menebus air teh ais percuma di Restoran Bambu disekitar Cowboy Town. Korang akan terpegun dengan sambutan luar biasa dari angsa yang berada dibawah Restoran itu, sepertinya korang adalah tetamu khas bagi mereka. 

Dan korang jangan lupa untuk terus ke kawasan payah bakau untuk menikmati alam flora yang semula jadi disepanjang jambatan penghubung jalan. Tangkaplah seberapa gambar kreatif yang korang inginkan kerana tempat berkenaan amat sesuai dijadikan sebagai latar belakang. 



Cowboy Town kelihatan besar dalam gambar tapi hakikatnya ianya sangat kecil sahaja. Namun begitu, banyak tempat menarik untuk diabadikan sebagai kenangan bersama keluarga. Jangan lupa untuk membaca Apa yang menarik di Sabah, dalam ruangan ini korang dapat mengetahui tempat-tempat unik untuk dikunjungi.


Bukit Botak, SepanggarAssalamualaikum, Lama bercuti dari mendaki, kini sha kembali dengan entry teruja dan menerujakan kamu semua wahai pendaki tegar, haha. Sebenarnya kan, sha sudah empat kali naik Bukit Botak ini, Kali pertama mendaki melalui laluan Uitm Sabah >>Baca sini<< tapi sedih sekali, gambar semua broken, sha pun tak tahu kenapa, jadi pendakian keempat ini, baru sha dapat up entry sebab sha daki pakai baju pink, aci tak? haha

Bukit ini terletak berhampiran dengan Uitm Sabah, Kampung Lokub, Seri Maju dan banyak lagi perumahan area sana, untuk jalan masuk, boleh lalu dari jalan baru (Traffic Light) selepas Seri Maku Apartment, ataupun jalan dari ILP Kota Kinabalu, sha dengar jalan dari sana lagi mencabar, sha pun belum lalu sana.

Perjalanan ke bukit ini mengambil masa setengah jam bagi yang ada tranning dan bagi yang punya kuasa supersaia anggaran dalam 15 minit, dekat sahaja, namun sha pun semput juga tadi pagi sebab tiada tranning kan.

Cadangan masa sesuai untuk naik ke bukit ini adalah waktu pagi dan waktu petang, tengah hari adalah dilarang, sebab panas kot haha..nanti turun bukit rasa nak bergolek ja dari atas ke bawah sebab dah macam cacing kepanasan, haha.


Signboard baru untuk Bukit Botak, sebelum ini hanya ada dua bendera terpacak di situ, kini dah ada signboard lagi cantik kan, ke sha yang cute dekat situ? haha..maaf sha tiada gambar dalam perjalanan ke puncak, korang kena naik sendiri untuk merasainya.

Untuk pengetahuan korang, bukit ini dulu, digelar sebagai bukit teletubies, sebab kalau tengok dari jauh macam background dalam kartun teletubies tu, comel ja, rasa nak tidur atas bukit tu, tapi korang, bila dah sampai puncak, menangis mau turun apatahnya, banyak sangat lalang menjangkaui ketinggian, haha, lalang lagi tinggi dari sharina :P



ok, itu sahaja entry teruja sha mendaki Bukit di Kota Kinabalu ini, siapa bercadang untuk cuti-cuti di area KK dan Kundasang boleh rujuk entry pendakian sha pada menu di atas, best tauu hiking ini, korang kena try, baru dapat tengok apa yang berada di bawah kita, kan.

Bukit Botak, Sepanggar

by on August 06, 2017
Bukit Botak, Sepanggar |  Assalamualaikum,  Lama bercuti dari mendaki, kini sha kembali dengan entry teruja dan menerujakan kamu semu...


Terlepas gian nak hiking setelah sekian lamanya haha..rindu sebenarnya nak panjat2 bukit ni, and now sha dah pindah Sandakan, sha pun tak tahu bila nak pergi KK. rindu dengan KK..haha..ok ok kita cerita pasal Bukit yang ada di Sandakan. eh sha baru tahu. Sandakan pun ada bukit untuk didaki..hihi..*tepuk dahi*

So, plan sudah pun diatur, malangnya sha dan kawan-kawan lambat naik bukit, dalam jam 11pagi, terbakar muka kita hahha..agak mencabar dan this is 1st time mendaki jam 11, (Gunung Kinabalu beza tau sebab dia sejukkk) matahari dah naik diatas kepala..lucu juga, peluh dah turun bagai hujan hutan tropika haha..nyamannn, namun kami tetap tak putus asa, teruskan juga mendakinya



Untuk masuk ke Elopura Recreation Park, korang kena masuk jalan Astana Height, jalan lurus sampai ada satu park kereta, dekat dengan kawasan perumahan, signboard Elopura Recreation Park agak terlindung sikit, tapi jangan risau, dekat ja dengan car park tadi, sebelah kiri. Kami pun masa mula2 memang sesat haha..jangan harap sangat google maps ya..

Hiking With BFF Sandakan
Untung kan mana-mana pergi ada BFF, hihi presenting my BFF since 2007 Daya dan Is, dua-dua cute hahahah



Peringatan kepada pendaki wanita, mendakilah secara berkumpulan sebab kawasan bukit ini tersangatlah sunyi dan krik krik haha..pastikan ada kawan lelaki ikut, seram juga bila naik bukit suasana lain kan..so make sure hati-hati.

Image may contain: tree, plant, outdoor and nature

Jalan masuk starting memang redup ja, angin sepoi-sepoi, kau tunggu nanti time tiada pokok haha..disitulahhhhh...

Elopura Recreation Park pernah terbakar dulu, mungkin cuaca terlalu panas
panas gilaaa..terbakar muka kami..hahha

Image may contain: cloud, sky, tree, plant, grass, outdoor and nature

Image may contain: one or more people, people standing, cloud, sky, outdoor and nature 

Image may contain: one or more people, people standing, tree, plant, sky, outdoor and nature

Naik tangga turun tangga, tangga nya cantik kan? hahaha

Image may contain: sky, plant and outdoor
Permandangan dari atas Perumahan Sim Sim

Image may contain: plant, sky, tree, outdoor and nature
 Masjid Besar Sim Sim

kepanasan suda si kawan hahaha


ini dia model kunun tahan-tahan ja gayat hahaha

Sekali lagi turun tangga, macam tangga di gunung kinabalu pula..owhh rindu dengan kinabalu haha...

Finally kami sampai puncak dengan jayanya, ambil masa 1 Jam sebab  panas yang mencabar..dengan ambil gambar dengan restnya hahaha, sangatlah funny..hahaha


Image may contain: 1 person, smiling, sky, cloud, outdoor and nature

Image may contain: 3 people, people smiling, cloud, sky, shoes, child, outdoor and nature

Maka kami pun turun bukit dengan penat dan peluh yang banyak hahaha, macam air terjun, apapun benda bila mencabar lagi best, tapi itulah rushing sangat mau naik dan turun terhad untuk menikmati keindahan alam, InsyaAllah akan kesini lagi, mungkin time sunrise, lagi cantik view..
Related image

Sambungan dari pendakian bukit pertama dalam masa sehari, korang boleh baca entry sha [Link : Bukit Tinorindak, Kundasang] walaupun dah lama dah pendakian ni, sha nak juga buat entry haha, buat kenangan hahaha

Lokasi : Kampung Kauluan, Kundasang. Kalau naik ke Mesilou, akan ada satu simpang Ke kampung Kauluan sebelum jalan naik ke Desa Cattle. Boleh guna waze, don't worry, tak kan sesat

Info tentang Bukit Piramid korang boleh contact : FB Bukit Pyramid Kundasang

25 December 2016 - Bukit Piramid, Bukit Temple Run

Memandangkan kita orang memang plan akan naik dua bukit, dan bukit terakhir adalah bukit piramid, sebelum mendaki, sha memang dah nampak bukit ni, bentuk piramid, comel ja macam bukit teletubies tapi jangan ambil mudah, sebab disepanjang trek untuk naik ke bukit ini sangatlah curam dan hanya ada lalang, tali pun hanya ada 2-3 tempat sahaja.

Bayangkan kalau kasut tiada gigi? memang akan menjulang ke bawah, so make sure kasut korang memang khas untuk hiking. 





Sha jenis yang gayat, time naik tu memang akan nampak jelas permandangan bawah bukit, curam jangan cakap, tersangat curam gila ya, sha naik pun berfikir nak turun sebab dah berada dipertengahan jalan, kalau turun memang kaki tak dapat nak control, time tu lagi hujan renyai, sha terpaksa naik sambil tutup mata..hahaha, terima kasih pihin, tolong kakak naik atas..hihih

Naik bukit memang susah, dalam 20 min ambil masa 


Finally, inilah puncaknya, 1604m sahaja, time kami pergi ni kabus everywhere, so tak nampak view satu pekan kundasang, puncak pun basah dan banyak langau..haha jangan buka mulut besar-besar, nanti langau masuk..hahaha





Tiba masanya untuk turun pulang, marilah kita meluncurkan diri..haha
trek naik dan turun beza, so jalan kita orang ambil jalan yang selamat walaupun jauh sikit, ikut trek yang ada perigi






cantik view disepanjang turun bukit ini, ala-ala New Zealand pula kann





Sampai dah ke bawah, kotor nya baju sha, trek licin, kasut sha licin, balik-balik jatuh tapi sha puas hati dapat tawan Bukit Piramid..next time hiking tempat lain lagi, Insyallah


Lepas 2 minggu turun dari Gunung Kinabalu [Link: Misi Tawan Kinabalu Kali Kedua] hati memang gatal nak hiking, kali ni memang nak tawan 2 lagi bukit dikundasang, iaitu Bukit Tinorindak dan satu lagi Bukit Piramid [next entry] tapi korang boleh baca entry sebelum ni tawan [Link: Bukit Crystal, Kundasang Sabah

Last minute  planning selalunya menjadi, hahaha, kali ni sha hiking dengan kawan Se-Uitm time ambil diploma, Ira dan Wie, biasanya time begini memang kamilah yang selalunya excited bercuti..hahaha


25 December 2016 - Bukit Tinorindak yang mencabar 

7.30 AM - Registration di pejabat sebelum memulakan pendakian, guide akan bagi taklimat tentang pendakian dan korang akan di beri pinjam tongkat secara percuma, Fee : Entrance RM5 + Guide RM50/5 Orang. Perjalanan sejauh 5.1 KM, 800 M pertama trek biasa, lalu sungai, jambatan, dan tanah kering.

Info tentang Bukit Tinorindak korang boleh contact : FB Nulu Tinorindak Kundasang


Memasuki KM seterusnya, bermula dari signboard ini, dan trek memang sangat mencabar, masuk hutan, berkenalan dengan pacat dan time kami daki memang tanah licin dan daun basah. Kabus memang tebal, sejuk. 1st time, sha hiking melalui hutan, rasanya trek ini lebih mencabar dari naik Gunung Kinabalu, sha ja dah berkali-kali jatuh.








Tempat yang kami pijak tu, bukan sepenuhnya tanah, ada akar pokok yang bila korang pijak memang kaki akan tengelam, so hati-hati ya


9.30 AM - Selepas melalui 2.5 KM, akhirnya kami sampai di puncak, view cantik sekitar Kundasang ditutupi kabus yang tebal, bukit ni bersebelahan dengan Gunung Kinabalu, patutlah sejuk..hihih











10.30 AM - Puas menikmati puncak Tinorindak,, kami beransur pulang, untuk jalan pulang, guide cakap ada dua option, lalu jalan yang sama masa naik tadi atau lalu jalan curam 2.6KM, atas kata sepakat, kami memilih jalan baru 2.6KM perkatan curam disitu sangatlah seram bunyinya haha




12.00 PM - Untuk turun memang sangat laju, trek licin sangat membantu untuk berlari turun, walaupun jatuh berkali-kali sebab kasut pink sha tiada brek, haha. trek 2.6KM memang curam start lalu jambatan ini, kena hati-hati sebab jalan berbukit dan sempit, namun kami berjaya melaluinya





Alhamdulilah, selamat sampai ke check point terakhir, terima kasih kawan-kawan ; Ira, Wie, Pihin, Ezam dan guide Nazri. Option Sijil RM10

Bukit seterusnya, sha akan update nanti, lasak juga sha naik 2 bukit dalam sehari, tapi bukit lepas ni buat sha menangis, kenapa?? nanti sha story..selamat membaca semua..terima kasih