Permainan PC popular zaman sekolah dulu

Permainan PC popular zaman sekolah dulu

Bismillah
Assalamualaikum

Bila bercakap tentang PC, teringat waktu pertama kali memiliki PC sendiri time tu sha melanjutkan pengajian di ILP, time tu ramai ja orang bawa PC ke asrama, sebab sha masih tak mampu beli laptop, PC ini pun bekas kakak sha punya sebab dia belajar dekat matrikulasi labuan, masuk UMS dia beli laptop.

solitaire card

Pertama kali dapat pegang PC time tu rasa seronok sangat, iyalah bayangkan time tu sha dah tingkatan 5 baru dapat merasai sendiri pengalaman memegang keyboard dan mouse dan sistem di dalam sebuah komputer hihi, of course sha excited bermain game didalam PC tu, dulu tak banyak game tapi sha ingat sangat permainan solitaire card, alah main susun susun kad mengikut nombor pada kad. 

Untuk pengetahuan korang, game solitaire ini memang ada sedia dalam PC ni, maksudnya telah di pasang sedia oleh windows sejak dari windows 95 hingga windows 10, jadi game ini automatik akan berada dalam PC korang apabila korang siap install windows.

Sampai sekarang sha masih main game solitaire, sha main di Solitaire sha rasa klasik ja main game macam ini, bukan apa, bila main waktu lapang, terimbau zaman sekolah curi curi masuk bilik semata-mata nak main game zuma dulu kan game zuma ni bila terpapar di skrin kita jadi excited nak main sebabnya grafik game ni masa tu sangat memberangsangkan membuat pemain enjoy dengan paparan skrin dan suara. 1 permainan boleh main sampai berjam lamanya.

Permainan PC popular zaman sekolah dulu

Sekarang dah boleh main game percuma secara online yang paling penting tiada iklan dan tak perlu download pun, bila tekanan asyik berkurung dekat rumah, boleh main dekat handphone, jangan risau permainan sangat senang lagipun ada level korang boleh pilih.




Selain solitaire card dan zuma, ada banyak lagi game korang boleh main, contohnya macam mahjong, hidden object, candy crush, tak tahu cara main, dekat page bawah sebelum main tu akan ada how to play, kot lah korang lupa cara nak main game tu kan, tapi sha jenis yang main dulu walaupun tak tahu cara nya main ja dulu dah kalah nanti baru tengok balik how to play hahaha..

Permainan ini senang loading sebab website dia ringan, so kalau main sambil ayun anak, no hal..as long as tidak lupa pada tanggungjawab, rumah dah kemas, anak dah makan hihi ingat main game berpadah, dan kita masih belum tua untuk bermain game, game untuk semua peringkat umur, kalau korang nak try main game klasik macam ini boleh pergi laman web nya ~> Solitaire


3 comments:

  1. 1st time ada PC d rumah yang gemuk-gemuk size dia tu, takut saya main. yala kan mahal, nanti kalau rusak habislah kena marah..itu pun PC kakak sy yg dia angkut dr UKM hahaha. p main game solitaire pun tapuk-tapuk..haha

    ReplyDelete
  2. Yesss kita tak pernah tua untuk bermain game hehe. Masa first time ada laptop sendiri tahun 2005 dulu saya suka main game zuma tu. Sampai sekarang suka main game time free.

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)