Showing posts sorted by relevance for query adsense. Sort by date Show all posts
Showing posts sorted by relevance for query adsense. Sort by date Show all posts
Assalamualaikum dan salam aidiladha, pastinya ramai yang balik ke kampung halaman masing-masing untuk merayakan hari qurban pada tahun ini jatuh pada hari jumaat yang mulia. Untuk halaman khas dua dalam satu ini, Alhamdulilah, akhirnya penantian untuk iklan Google Adsense telah pun diluluskan.


Ini antara impian seorang blogger yang baru terfikir untuk mengaktifkan diri kembali ke dalam dunia blogger, sekaligus berjaya memecahkan rekod peribadi blog ini Page View 2k, dua hari yang lepas, dimana page view blog Opzzpinky sebanyak 3, 377 pada hari khamis, 31 Ogos 2017 mendapat sambutan kerana halaman Hari dan Doa Arafah 2017

Beberapa tips sha kongsikan dihalaman Page View 2k, ingin sha tambahkan sedikit tips selepas menghantar permohonan google adsense, korang akan tunggu sampai 3 hari untuk menunggu keputusan, bilamana dalam tempoh itu, korang hendaklah berusaha untuk menaikkan page view di blog korang untuk menarik minat pihak Google Adsense meluluskan permohonan. Cadangan sha minimum page view untuk sehari adalah 1000 - 2000 page view.

Selepas google adsense diluluskan, korang boleh rujuk pada halaman Akaun Adsene sudah lulus - apa perlu buat? oleh Cikgu WayneHarraz, tapi dalam pemerhatian sha, Google Adsense sendiri telah memasukkan kod iklan tersebut ke dalam blog sha. Hanya korang perlu aktifkan dalam akaun Google Adsense dahulu, itu sha kurang pasti, sebab nak edit iklan yang ada di bawah post entry pun sha tidak tahu, kalau korang perasan double kan?

Itu sahaja entry di petang aidiladha, sha pun baru siap cuci piring, keluarga singgah beraya tadi, terus cepat-cepat pasang iklan Google Adsense, maklumlah teruja Google Adsense diterima. Alhamdulilah lega rasa iklan Google Adsense dah pasang, sha doakan korang lulus juga Google Adsense dan boleh kongsi tips menarik tentang Google Adsense. Selamat beraya korang :)

By,
Awak sangat asing, Mrs Stranger
Admin kedua :)
Bismillah, 
Assalamualaikum


Tutorial Edit Link Domain Baru Di Blog Dengan Cepat | Baru-baru ini sha ada memohon adsense untuk domain baru, 2 3 kali submit domain baru tapi kena reject, mungkin sebab link domain yang lama masih ada dekat page atau entry yang sebelum ini, sha terfikir nak edit balik tapi itu mesti makan masa, maklumlah banyak sangat backlink terutamanya pada pages.

So sha terfikir ada satu cara yang mudah untuk edit link domain baru di blog dengan cepat itupun kalau nak edit pada pages atau pada entry yang banyak backlink, maksud backlink adalah korang masukkan link entry korang pada post entry yang lain contohnya korang boleh tengok pada gambar di atas, cara tukar FB chat kepada hello kitty dan teddy bear itu adalah entry sha yang lama, guna domain yang lama iaitu www.opzzpinky.my sha dah tukar kepada domain baru www.opzzpinky.com untung sha hanya tukar .my ke .com hihi 

Jadinya sha edit pages atau entry yang menghimpunkan segala backlink yang ada dan pergi ke simbol pensel dibahagian kiri dibawah tajuk, klik HTML view dan tekan ctrl + f

korang taip domain lama dan ianya akan berwarna kuning, edit dan ulang sampai siap semuanya.

Senang bukan? 

tapi bila dah tukar domain baru, nak apply adsense banyak kerja lagi, ada sesetengah blog makan masa 2 3 bulan juga baru adsense approved, ada yang 2 minggu dah boleh letak iklan, dari adsense juga sampai mana tahap korang follow rules nya hihi, leceh juga tapi korang sabar ya, rezeki tak kemana, maybe lepas tukar domain korang boleh edit entry lama yang tidak sampai 500 patah perkataan tu,

atau ada broken link yang korang boleh perbaharui macam tutorial yang sha tunjukkan ni la, ini lah broken link sebab kalau kita klik link itu, keluar error 404 itu yang kena cari puncanya balik. Bayangkan kalau orang yang datang blog kita, khusyuk punya baca tajuk klik pula link itu tak dapat nak baca sebab broken link, malas dah orang nak cari tajuk tadi tu, lalu dia pun say good bye pada blog kita hihi..sayang trafik kan..

itu adalah antara masalah tukar domain, so korang kalau nak tukar domain fikir 2 3 kali ya, jangan suka-suka tukar sebab ianya sangat menganggu masa lalu blog kita hihi, tapi kalau nak tukar dari blogspot ke dot com boleh saja, sha sarankan korang ada domain sendiri lagi bagus, baik untuk bina trust client kalau nak berkolabrasi dengan blog kamu, sebab kalau guna blogspot rasa macam tak serius ja kan.

mudah-mudahan dengan tips yang tak berapa sha berikan ini dapat membantu mereka yang tengah buntu nak buat apa lepas tukar domain, ialah dah tukar domain sesuka hati, nak menyesal pun tak berguna kan blog lama view bukan main hebat bila dah tukar domain jatuh rundum habis, menangis sebelah bucu katil, sekali gus kalau ada buat job dengan client memang terjejas teruk view entry, sha cakap diri sha ya, hahaha..harap jadi ikhtibar buat semua blogger

Tutorial Edit Link Domain Baru Di Blog Dengan Cepat sedikit sebanyak dapat membantu korang untuk mempercepatkan langkah korang untuk edit balik link yang ada, doakan sha lepas set up semua adsense approved iklan dalam blog sha, sayang ja banyak view tapi iklan adsense tiada hihi








Entahlah dengan Adsense ni | Assalamualaikum, ermm malas lah dengan adsense ni, sekejap ada sekejap tiada, sha dah habis godek dah ni, still earning tak naik..haha maklumlah blog sendu ja, earning pun slow, bukan lagi slow..kadang langsung zero..rasa macam give up dah ni dengan adsense.

Bila naik, sha rasa macam nak ja hari-hari update, sha tak pernah lagi cash out..kesiannya haha..2017 sha start apply adsense, time tu laju ja earning masuk, start dari akhir tahun sha dah busy dengan persiapan kahwin, blog pun terabai..adsense merajuk kot..lagi la selepas kahwin sha dah macam jauh ja nak update blog haha..then sha perasan macam ada pernah tukar template sebab bosan konon..lastly earning pun dah zero haha..padan muka..

Kak pip cakap ala sha buat ja entry santai pasal edan, asalkan rajin up entry..betul juga kan..kadang kita buat sebab minat pun boleh jadi rezeki masuk..hihi baiklah kak pip..sha try sehabis baik..sekarang ni susah sikit buka laptop, edan nampak ja terus dia datang duduk sekali tekan-tekan keyboard..errrrr..kena tunggu dia tidur memang sha pun ikut tidur sekali haha..

Any tips dari sifu ads, maybe? hihihi..
Bismillah, 
Assalamualaikum 


26 Mommy Blogger Malaysia Paling Best Untuk 2021 | Mommy blogger, nampak macam kerja senang ja kan, hakikatnya kena pandai curi masa hanya untuk menghadap laptop, bila dah berada depan laptop pula terkaku sebentar nak fikir nak post apa hari ini, anak dah tidur dah, terfikir pula tadi anak anak belum tidur, menyempat pula melayan karenah si anak bermain lego yang baru beli dekat kedai duahinggit, terus terlintas dalam otak yang sarat dengan info dan list kerja nak buat, ok mommy nak update lah tajuk post hari ini adalah Kebaikan bermain lego pada budak umur 2 tahun, hahaha siapa mommy yang related? 

Sha start blogging 2010, time tu blog pun biasa-biasa saja, start aktif blog pula 2014, bila masuk 2017 slow down sebab banyak hal kena settel, maklumlah time tu sha dah nak kahwin, bila punya anak 1 sha terus aktif kembali untuk share pengalaman jadi parenting, anak 2 sha dah rasa macam susah ja nak update blog, berperang dengan perasaan mengantuk biasanya, haha, so dalam entry ini sha akan listkan  blog mereka yang tersenarai..jom cek blog siapa yang kena :)

26 Mommy Blogger Malaysia Paling Best Untuk 2021

1. Siti Awadah - www.sishawa.com
Blog Berusia 4 tahun, bermula 2017
Ibu kepada 6 anak. Surirumah sepenuh masa, jana income dengan Adsense 

2. Ardini Humaira - www.ilhamdini.com
Blog Berusia  13 tahun, bermula 2008
Ibu kepada 2orang cahaya mata, keguguran 5x, berhenti kerja untuk keluarga ketika mengandung anak kedua (selepas 5x keguguran), minat menulis sejak zaman sekolah. Buat blog sekadar suka suka macam diari awal 2008, serius berkecimpung dalam bidang blogger sejak 2010

3. Nabiha Mohd Mashut - www.biemohd.com
Blog Berusia  14 tahun, bermula 2006
Blog ini bermula dengan perkongsian sebagai BRIDE-TO-BE, hingga MAMA-TO-BE kepada 3 orang cahaya mata yang masih suka dengan aktiviti DIY bersama keluarga dan anak-anak untuk menjimatkan kos. Sekaligus memberikan inspirasi kepada ibu bapa diluar sana yang sedang mencari idea untuk aktiviti DIY (hari jadi, akikah,dll) untuk anak-anak mereka.

4. Mrs Pip - www.mrspip.com
Blog Berusia 6 tahun, Bermula 2015
Ibu kepada 3 anak, surirumah sepenuh masa, suka layan KDrama, berhenti kerja untuk jaga anak sejak tahun 2013.

5. Lea Razali - www.eksplorasilea.com
Blog Berusia 7 tahun, bermula 2013
Ibu kepada 2 orang anak,suri rumah dan mula ingin jana pendapatan melalui blog. Blog perkongsi resipi, travelog, info-info kesihatan dan panduan blog

6. Azlinda - www.azlindaalin.com
Blog Berusia 8 thn, bermula 2012
Mummy kepada 3 orang anak. Bekerjaya sebagai financial consultant AIA, business online dan menulis blog sebagai hobi. Seorang yang pentingkan keluarga, gemar habis kan masa lapang denganaktiviti bersama keluarga

7. Fuzy Rahamah Hamid - www.iamfuzy.com
Blog Berusia  15 tahun, bermula 2006
Umi kepada 6 anak, surirumah sepenuh masa, mulanya menulis di blog sebagai diari berkongsi pelbagai cerita, kisah kehamilan, tugas sebagai agen pelancongan, resepi masakan dan mengambil upah sebagai penulis upahan, penulis konten dan pegawai media sosial (PMS) 

8. Mamy Syu - www.annursyuhadah.com
Blog Berusia 8 thn bermula 2012
Mamy Syu merupakan Mommy Blogger Malaysia. Ibu kepada 3 orang anak. Naufal, Nufael dan Hawraa. Syu berkongsi pengalaman menjaga anak sendirian kerana PJJ dengan suami. 
Tak lokek berkongsi tip penyusuan susu badan,review,resepi serta lifestyle suami isteri jarak jauh. (PJJ selama 9 tahun)

9. Alia Farhan Said - www.aliafarhan.com
Blog Berusia 13 tahun bermula 2008
Mom of 2 princesses... Love cooking.. Travelling.. Mula berblog utk suka2.. Meluahkan perasaan n stress masa belajar dulu2

10. Wan Rokiah (Wawa) - www.mommywawa.com
Blog Berusia 8 Bulan bermula May 2020
Ibu kepada seorang anak. Surirumah sepenuh masa, dalam masa yang sama jana income bersama shaklee dan adsense.Juga seorang youtuber @wanrokiahwanismail & @vitaminwawa.

11. Chaza Xiaojie - www.cxopportunities.com
Blog Berusia 10 Tahun, June 2011
Mak kepada tiga orang anak. Mommy blogger sepenuh masa. Suka sangat menulis sejak kecil.  Azam sejak muda untuk dapat bekerja dari rumah sambil mendidik sendiri anak membaca dan mengaji

12. Nurul Aleya (apakatamommy) - www.apakatamommy.com
Blog Berusia 10 bulan - March 2020
Mommy kepada seorang anak. Sebenarnya sudah lama jadi blogger, 10 Tahun yang lepas dengan blog www.secantikmanis.com. Selepas tamat pengajian, mula bekerja blog pun semakin tertinggal. Tetapi minat menulis sentiasa ada, cuma tiada masa. Bila mula berpindah ke Jb, terus join jdt blogger dan buat blog baru. start baru dengan niche lebih kepada mommy blogger dan resepi. 

13. Nora (Izarra) - www.ummizarra.com
Blog Berusia 13 tahun, bermula 2008
Mak kepada 3 orang cahaya mata. Bekerja di sektor kerajaan (sekolah), asal ada blog suka2 update kisah peribadi, madah, dan macam dairy, dan sekarang banyak entri pelbagai perkongsian. 
Dulu aktif join event tapi bila dah berpindah blog pun kurang update sebab masih sayang pada blog maka masih ada www.ummizarra.com

14. Ciktom - www.ciktom.com
Blog berusia 11 tahun, bermula 2010
Ibu kepada sepasang cahaya mata. fulltime mommy blogger. awal berblog byk share tips, tutorial blogging & cara buat duit online. sekarang lebih banyak create awareness pasal parenting,homeschooling & emas sebagai hobi 😂 

15. Yaya Azura - www.yayaazura.com
Blog Berusia 11 tahun, bermula Jan 2010
Ibu kepada 2 oranv anak lelaki. Mula membuat blog sebagai diari menceritakan hal anak-anak dan kemudian mula menjadikan blog sebagai medium untuk menambah pendapatan. 

16. Rozita - www.ceritaita.com
Blog Berusia 13 tahun,  bermula 2008
Ibu kepada 5 orang anak,  4 lelaki 1 perempuan, kerja sebagai pegawai veterinar di sektor kerajaan, suka membaca dan menulis sejak dari zaman sekolah, menulis blog bermula sebagai hobi,  menulis semua cerita pengalaman hidup, kisah suka memasak dan mencuba resepi baru, pengalaman membesarkan anak-anak terutamanya melibatkan penyusuan susu ibu dan penyakit yang dihadapi anak anak, suka juga berkongsi kisah travel dengan perkongsian tempat yang diinap semasa bercuti,  tempat makan best dan tempat menarik untuk dikunjungi. 

17. Bonde Zaidalifah - www.bondezaidalifah.com
Blog Berusia 11 tahun, bermula 2010
Bonde kepada seorang puteri, Menulis Blog adalah separuh masa mengenai lifestyle travel, resepi, review novel, review drama, review produk kecantikan dan produk kesihatan dan juga fesyen

18. Meksah - www.meksah.com
Blog Berusia 8 bulan, bermula 2020
Ibu kepada seorang anak lelaki berumur 3 tahun. Kerjaya di Sektor Swasta bidang Essential Services. Mula membina Blog Jun 2020 untuk berkongsi informasi dan pengalaman.

19. Fadzi Razak - www.fadzirazak.com
Blog Malaysian Family Lifestyle termasuk tentang kekeluargaan, parenting, resipi, travel, organization, how to, tips dan review.

20. Maesarah - www.mysarahstories.com
Blog Berusia 13 tahun, bermula 2007
Mama anak 3. Asal menulis blog sekadar suka suka dan update tentang penyusuan anak, then jadi blog bisnes kejap. Pastu sharing tentang aktiviti seharian dan sekolah 

21. Atul Hamid - www.atulhamid.com
Blog Berusia 5 tahun, bermula Sept 2016
Merupakan Ibu kepada sepasang cahaya mata. Perkongsian blog mengandungi topik berkaitan business, kecantikan, kesihatan, lifestyle, dan personal.

22. Zaza Azman - www.zazaazman8.com
Blog Berusia 1 tahun, bermula Jan 2020
Kembali berblog setelah 12 tahun berhenti. Mengguna samaran sebagai Mama monsta, mama utk sepasang anak2 monsta comel. Full Time housewife, part time blogger. Blog berbahasa Inggeris. Blog lifestyle yg mengisarkan perkembangan anak2 

23. Marina Bashah - www.marinabashah.com
Blog Berusia 2 tahun,  Feb 2019 ibu bekerjaya. 
Ibu kepada 3 anak dara. selalu kongsi mengenai persekolahan anak. 
tentang program sekolah anak, aktiviti pembelajaran di rumah dan kelas online yang dihadiri oleh anak-anak

24. Aida Hanafiah - www.adianiez.com
Blog Berusia 11 tahun 9 bulan
Ibu kepada 3 orang anak yang sempurna. Bekerja sepenuh masa. Menulis blog secara separuh masa untuk berkongsi kisah hidup berkeluarga, aktiviti keluarga, bercuti ke sana ke sini, dekorasi dan susun atur rumah serta isu semasa. Suka menulis blog kerana ia satu cara meluahkan rasa dan idea dari kacamata seorang wanita, ibu dan isteri.

25. Siti Rohaida - www.kisahsidairy.com
Blog Berusia 11 tahun bermula 2010
Ibu kepada 2 orang anak perempuan, berkongsi cerita tentang kekeluargaan,kecantikkan dan apa jua yang rasa ingin dikongsi.Menjadikan blog sebagai sumber pendapatan sampingan yang paling disukai.

26. Norhana Rosmida - www.hannamaruku.com
Blog Berusia 4 tahun, bermula 2017
Ibu kepada 2 orang anak, sorang HR practitioner di pejabat dan part time blogger. Hobi suka menulis dari zaman University dan banyak blog pasal resipi, travel dan anak-anak. Seorang Young Living Distributor juga, suka share pasal pengalaman sendiri guna natural remedies untuk wellness anak-anak.

Actually ramai lagi mommy blogger yang best dekat luar sana, tapi ini adalah yang paling best sha listkan, so korang jangan lupa singgah dan follow mereka semua ni tau, selamat berbloging :)





Tukar Domain Dot My ke Dot Com | Seingat sha akhir tahun 2014, sha berjaya memiliki  domain sendiri dari blogspot.com ke dot my iaitu Opzzpinky.my dengan percuma setahun, lepas tu kalau nak renew bayar dengan harga mampu milik RM 20+ masa itu pendaftaran domain diuruskan sepenuhnya oleh Blogger Innanie, ramai blogger turut tukar domain ke dot my, sayangnya benda free kan mesti ada saja masalah, dengan blog tak dapat buka , bayaran dinaikkan, hosting ada masalah, tapi sha tetap guna khidmat dot my sebab ianya domain yang sangat special, MY kan mewakili Malaysia hihi.

Sampai sekarang, domain dot my ini sha masih terus gunakan sehinggalah ada masalah berlaku antaranya facebook sekat link blog sha tahun 2019 rasanya, sedihnya sha tidak dapat update link blog di facebook, mungkin kah untuk selamanya?? oh tidak, job penulisan memang akan terkesan disebabkan pageview yang kurang, sebab peratus viewer memang dari facebook, lagi cun tajuk dan konten makin cunlah pageview hihi..rindu nak promote..sha dah puas hantar report kepada facebook, namun tiada jawapan, akhirnya pasrah dengan apa ada nya hihi

So memandangkan tahun ni tahun terakhir domain dot my, sha tak jadi nak renew dah, dan sha ingat nak tukar ke dot com dengan nama blog yang sama saja iaitu opzzpinky, orang dah kenal opzzpinky cuma tukar domain ja hihi, maka sha puna decide untuk menggunakan khidmat NetKL, beli dan pasang semua pihak NetKL uruskan, kita tinggal bayar sahaja hihi

Harga domain RM45 setahun + service pasang RM10, bayar melalui online banking, ambil masa 8-24 jam baru domain akan dipasang kalau tiada perubahan boleh contact dorang melalui massenger, macam kes sha pula, password salah bagi, jadinya selepas 24 jam dari sha purchase tu, domain still sama, so sha sendiri yang mesej dorang tanya progress, rupanya salah password yang sha bagi, aish dorang ni langsung tak email pun minta, lepas setel semua, dalam masa beberapa minit begitu domain pun dah ok, dah boleh pakai

Bila tukar domain ni banyak yang terkesan, antaranya adsense, google search console, entry lama yang kena backlink, bloglist kita yang ada di blog kawan-kawan, paling sadis sekali google tak kenal domain baru..huhu sedih lahai sedih kan..hah jadi korang sebelum beli pastikan jangan kerja dua kali, tukar domain bila perluuuuu sangat ja, jangan suka-suka tukar sebab sangat rumit haha..

Untuk kes macam sha ni, domain lama belum expired, so kena contact DNS lama, suruh dorang cancelkan domain, lepas tu sha nak tunggu result dari adsense pula sebab tadi dah fix kan bahagian ads.txt tu, makan masa 2-3 hari juga katanya, leceh kan?

Itu belum part google tak kenal kita hahaha, cuba korang taip blog lama, then klik pada link tersebut, mesti korang akan nampak NOT FOUND..huhu

So untuk proses tukar domain ni, mudah-mudahanlah dipermudahkan ya, sekali sha tukar template simple, actually sha cari template yang boleh nampak blog archive hihi jumpa pun, rindu blog lama bah.

apapun nanti sha update lagi result nya
Assalamualaikum dan Selamat datang Bulan Oktober, cepat ja masa berlalu, bulan lalu baru buat 5 Entry Paling Menyengat Ogos 2017, kali ini untuk bulan September pula.



5 Entry Paling Menyengat September 2017

1. Segment Suai Kenal Bloggers Seluruh Malaysia
Segmen yang dilancarkan oleh rakan blogger sabahan iaitu Sofinah Lamudin, menampilkan pelbagai hadiah gadget yang menarik untuk dimenangi, segmen ini mengenai suai kenal, dalam entry korang boleh kenalkan diri dan tarikh tutup penyertaan sehingga bulan Disember, so ada masa lagi kalau nak join kan :) good luck sis sofie

2. Lirik Lagu Baby Shark
Tangan macam ketam bila anak-anak buah sha dengar lagu ni..haha aunty pun ikut goyang sama tau, baby shark doo doo doo sampai pengsan haha..

3. Google Adsense Approved dan 3.3k Page View
Alhamdulilah, pada hari pertama bulan September, permohonan google adsense diterima setelah 5kali membuat permohonan, ada tips sha kongsikan disitu dan pada hari sama juga page view blog untuk kali pertama mencecah 3.3k so wow!

4. Hebatnya Dugaan Bertunang
Selamat bertunang kawan-kawan, another one step closer, jangan bertunang lama-lama tau, banyak dugaannya. Dan sebaiknya sembunyikanlah pertunangan, kalau break nanti taklah teruk sangat kan? hihi..pesanan untuk diri sendiri :P

5. Mengenali PayuDara Anda Sendiri
Entry mengenai kesedaran tentang perubahan anggota penting kita. Jangan ambil mudah, perlu kerap periksa untuk mencegah dari kehilangannya, kan mencegah lebih baik dari mengubati :)

Jumlah entry untuk Bulan September adalah 11 sahaja hahaha, aduhai sedihnya, makin sikit pula sharina oi..sha sibuk bulan lalu, banyak sangat cuti sekolah, alasan boleh terima tak?

Dan Top refferel untuk Bulan September adalah Cik Sayidah Napisah, dan sha ada letakkan feed percuma untuk blog Sayidah pada bahagian footer, korang boleh singgah dan baca blog menarik beliau

Itu sahaja 5 entry yang paling menyengat pada bulan lalu, sekian terima kasih kepada pembaca setia blog sha..korang memang awesome bogiaa..
Cara Letakkan Google Ads Di Tengah Posting | Assalamualaikum, sebelum tutorial ini sha terbitkan, keberadaan google ads dalam blog sha amat mengecewakan, secara tidak langsung membuatkan sha berusaha untuk memperbetulkan posisi sampailah google ads berada di tengah posting seperti yang korang lihat pada entry ini.


Kaedahnya sama seperti entry tutorial yang korang cari pada halaman google, tapi entry yang sha temui dari negara jiran ini amat membantu sekali, mungkin juga korang berada dalam situasi sha maka entry sha juga boleh menyeselaikan masalah google ads ditengah posting

Cara Letakkan Google Ads Di Tengah Posting

1. Login google ads dan pilih unit iklan yang sesuai, sha pilih unit iklan 336 x 280

2. Parse kan code iklan terlebih dahulu.

Google ads tidak akan muncul jika korang menggunakan kod itu secara terus. Untuk menggunakan kod ini dalam templat blogger (xHTML), korang perlu mengurai terlebih dahulu. Gunakan Alat Parse HTML ini untuk menukar aksara khas ke entiti HTML yang sesuai.

3.Login ke blog korang dan EDIT HTML dan Cari code <data:post.body/> dan gantikan kode tersebut dengan code dibawah
<div expr:id='&quot;post1&quot; + data:post.id'/> <div class='googlepublisherads' style='margin:20px 0'> <center> --Letakan kode unit adsense hasil parse disini-- </center> </div> <div expr:id='&quot;post2&quot; + data:post.id'><data:post.body/></div> <script type='text/javascript'> var obj0=document.getElementById(&quot;post1<data:post.id/>&quot;); var obj1=document.getElementById(&quot;post2<data:post.id/>&quot;); var s=obj1.innerHTML; var t=s.substr(0,s.length/2); var r=t.lastIndexOf(&quot;&lt;br&gt;&quot;); if(r&gt;0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+4);} </script>
kotak merah adalah contoh bagi code yang berhampiran dengan code <data:post.body/> dan
gambar diatas contoh code selepas di gantikan dengan code <data:post.body/>

#NotaPink : Jika terdapat 2 atau 3 code  <data:post.body/> dalam HTML korang, pastikan korang ganti code berkenaan pada code yang terakhir, contohnya sha klik <data:post.body/> sebanyak 3 kali

4. Seterusnya save dan preview

Settled, mudah kan? jom letakkan google ads ditengah posting, banyak manfaatnya meletaknya ditempat yang betul antaranya menarik pembaca untuk klik dan duit masuk kaching-kaching..hihi



Assalamualaikum dan Selamat datang Bulan September, bulan kelahiran Blog Sha yang ke 7 tahun, 26 Septemper 2010, rasa macam masih blogger yang dikategorikan sebagai budak baru belajar, haha, maklumlah bulan sebelumnya baru terpikir untuk kembali aktif dalam dunia blog.
Berdasarkan daripada Google Analytic 
Alhamdulilah, sehingga kini, Blog OpzzpinkyDotMy masih bertahan dalam dunia blogger, masih berminat untuk berkongsi pengalaman dan tercabar untuk memenuhi kehendak SEO dalam penulisan melebihi 200-300 patah perkataan. Kalau korang perasan, entry sha kebelakangan ini agak panjang lebar, gambar pun seketul sahaja, macam entry ini, hihi sha sedang belajar membiasakan diri untuk menulis sebanyak mungkin patah perkataan walaupun hakikatnya sangat susah.
Pada bulan yang lalu juga, sha menghadapi masalah domain, dimana domain sha bila buka melalui opzzpinky.my jadi error, dan alhamdulilah dapat diselesaikan dengan menukar kod DNS dari provider atas kerjasama dan pertolongan dari blogger macho kita Rahmad Graphic, terima kasih mad. Dan hasilnya Google Adsense telah meluluskan permohonan sha pada 1hb September 2017.

5 Entry Paling Menyengat Ogos 2017

Inspirasi dari Blogger +Mrs Pip dimana beliau sendiri membuat ulasan untuk entry-entry yang telah hangat dan menjadi pilihan pembaca pada setiap bulan. Dahulu sha buat untuk setiap tahun, kali ini sha ingin memperbanyakkan entry yang ada dengan berkongsi kembali 5 Entry Paling Menyengat Ogos 2017, InsyaAllah sha akan buat setiap awal bulan.

1. Hari dan Doa Arafah 2017
Menghimpunkan doa-doa untuk rujukan pada hari Arafah 2017.

2. 2k Page Views
Kejayaan pertama blog opzzpinky mencapai 2k page view

3. Pengalaman membida di Chilindo
Berkongsi pengalaman mencairkan duit pada dompet selepas gaji, sila berhati-hati apabila membaca entry ini.

4. Pelamin biru bertemakan awan
Gambar pelamin yang bertemakan awan yang sha sendiri baru perasan. hihi

5. Cowboy Town - Sabandar Leisure Rides
Jalan-jalan, terasa diri ini berada di luar negara - Texas

Jumlah ke semua entry adalah 19 merupakan entry terbanyak pada tahun ini hahah.. sharina sila rajin update blog ya..hihi.

Top Referral pada bulan ogos adalah Cik ayu, dan sha ada letakkan feed percuma untuk blog ayu pada bahagian footer, korang boleh singgah dan baca blog menarik beliau

Itu sahaja 5 entry yang paling menyengat pada bulan lalu, sekian terima kasih kepada pembaca setia blog sha..korang memang awesome bogiaa..
Assalamualaikum dan Alhamdulilah, syukur setelah seminggu sha gigih untuk perbetulkan dimana silapnya blog sha yang langsung tidak mesra dengan SEO, kadang dapat 89%, lepas itu paling sikit 39%, mata dah berpinar tengok HTML, rupanya salah satu sebab blog sha memang ada Masalah Domain, pun alhamdulilah dapat diselesaikan dalam masa 12 jam walaupun dalam masa 12 yang bakinya, blog tidak dapat dilihat meskipun masa itu juga Pageview naik mendadak kerana entry ini.


Lepas hujan ribut petir melanda, alhamdulilah Allah terbitkan Pelangi yang indah, kini SEO Blog Opzzpinky 100% dengan masalah domain telah selesai dengan template baru hari ini, harap menepati syarat google adsense, sha tengah tunggu keputusan, doakan sha lulus iklan tu. Sempena SEO blog sha 100%, sha nak bagi sedikit tips, harap membantu.

Bila korang rasa sudah sehabis baik memperbetulkan blog tapi masih tidak melepasi syarat 100% SEO, maka korang diwajibkan tukar template, sila google template yang mesra SEO dan jangan risau ada banyak template di web site yang korang boleh pilih mengikut kesesuaiannya, kalau ada yang nak tukar kepada warna kegemaraan, korang boleh rujuk sendiri cara mengubah template tersebut dan sha sangat galakkan korang mengubahnya sendiri untuk meningkatkan sedikit ilmu HTML daripada mengupah orang untuk membuatnya.

Sebelum tukar template, ingin sha nyatakan bahawa, blog korang akan 100% baru, sila back up template lama untuk mengelakkan berlakunya penyesalan. Widget yang sedia ada juga akan hilang sepenuhnya, maka bersedialah untuk mengisi kembali bloglist korang..hihi

Selepas tukar template korang dicadangkan untuk bertenang, sila semak blog yang korang telah ditukarkan kepada template baru ke SEO CHECKER, jika 100% bermakna template itu sememangnya mesra SEO, mana lah tahu kan ada template yang kurang mesra SEO, korang masih ada masa untuk menukarnya ke template lain. Jika tidak, korang akan membuang masa mengubah atau mencantikkan template berkenaan.

Jangan ubah sembarangan kod template yang ada, sebab hari ini sahaja sha suda tukar 2 kali template, sebab ada widget yang kurang mesra SEO, tapi bagi blogger penting juga untuk ada dalam blog, contohnya widget follower, membuatkan peratus SEO sha berkurangan, bila sha padam balik, jadi 100%, sha pun kurang pasti sama ada itu penyebabnya atau bukan.

Untuk SEO Checker sha guna Check my SEO, simple sahaja penggunaanya, korang hanya perlu isi link blog korang dan tekan submit.

Itu sahaja dari sha, harap blog korang pun 100% mesra SEO, kalau tak, cepat-cepat tukar template.

By,
Awak sangat asing, Mrs Stranger
Admin kedua :)


Assalamualaikum, sha geram sebenarnya dengan domain yang sha beli pada tahun 2012, terpaksa tukar balik pada url asal sha https://opzzpinky.blogspot.my/ dan baru boleh buka dengan menggunakan HTTPS. Itupun entry yang lama memang tidak boleh buka kalau orang google, bersabarlah sharina..

Image result for opzzpinky

Awalnya sha langsung tidak perasan ada masalah DNS pada Asia Host, dengan cetek ilmu tenntang domain ini, sha serahkan 100% pemindahan DNS kepada seorang blogger yang sha pun sudah lupa siapa yang tolong sha setting dulu. Rasanya dalam tahun 2014 domain ini ada masalah, memandangkan sha pun kurang aktif tahun itu, jadi sha biarkan sahaja, sampailah ke  tahun 2016, sha mengambil keputusan untuk membayar yuran domain www.opzzpinky.my untuk 5 tahun supaya sha ada semangat untuk kembali berblog.

Malangnya, sha baru perasan domain ini makin serius apabila sha check dekat page SEO Checker yang mengatakan www.opzzpinky.my dan opzzpinky.my adalah dua link yang berbeza, peliklah kan, patutlah selama ini sha tidak dapat buka link tanpa letak www di awal url.

Lagi teruk apabila sha apply Google Adsense, memang tidak akan lulus sebab salah satu punca adalah link blog berbeza dan diiktiraf sebagai blog masih dalam pembaikpulihan atau belum dilancarkan lagi. 

Ramai juga rakan blogger yang bertanya pasal domain sha selalu kalau buka akan jadi error, kena tambah www dekat depan url, kalau pembaca setia memang akan bersabarlah kan, kalau yang tidak? mesti bosan dengan blog sha ni..huhu

Sedihnya, domain blog bayar setiap tahun, bila ada masalah begini, sha sendiri tidak tahu mau rujuk siapa, dan untuk pengetahuan semua, sha dah 3 kali email pihak Asia Host dan Mynic untuk selesaikan masalah ini.

Email dari Mynic
Dear Opzz, 
After we check from MYNIC side does not have a problem. Please contact your technical contact to assist. Below are details your technical contact.

Email dari Asia Host
Dear Sharina, 
Please clear your browsing and try to re-open your website again http://www.opzzpinky.my/ NOT https://www.opzzpinky.my/ . If still not working, kindly please check with google support.

Dear Sharina, 
Upon checking, we found you DNS SOA records has been deleted. We have assist to restored back the SOA records, and your website is working normally.

Masih tiada penyelesaian, jadi sha contact Mad rakan seperjuangan Blogger Sabahan, untuk tukar DNS ke tempat lain, dia syorkan guna Cloudns, bila nak setting tu, sangat mencabar keimanan juga, sha kena berurusan sendiri dengan pihat Asia host untuk tukarkan code DNS, memandangkan setting DNS dr Cloudns sendiri tidak dapat, jadi sha tengah tunggu respond dari Pihak Asia Host untuk memulihkan masalah domain sha ni. Mungkin hari ahad, jadi cuti, kita tunggu besok pula, harap dapat selesaikan besok.

Thanks mad http://www.rahmadgraphic.my/ semoga terus berjaya, Allah membalas jasa mu...

Apapun sha masih pakai url dulu-dulu, rindu juga link blog ini https://opzzpinky.blogspot.com, terasa macam blog baru umur setahun hahaha...doakan blog sha kembali pulih, sayang page view sha hari ini sangat gempak tauu..hahanda apalah demi mu blog, bersusah dahulu..kann..

Masalah Domain Dot My

by on August 27, 2017
Assalamualaikum, sha geram sebenarnya dengan domain yang sha beli pada tahun 2012, terpaksa tukar balik pada url asal sha https://opzzpink...