Showing posts with label Tips. Show all posts
Showing posts with label Tips. Show all posts
Doh Roti Tidak Kembang, Ini Penyelesaiannya

Bismillah,
Assalamualaikum

Doh Roti Tidak Kembang, Ini Penyelesaiannya | Cuaca mendung begini, sedap makan roti dengan teh tarik panas, nak beli malas pula, jadinya gigih cari resepi dekat you tube, banyak sangat resepinya entah jadi entah tidak haha..sha ingat lagi pertama kali buat roti, resepi tu sha google ja hasilnya keras sangat, lempar dinding pun. Boleh retak..haha sayang ja bahan tapi boleh lah nice try..mood rajin tu ada..itu yang penting

So kali kedua try, sha beli tepung ready made, tinggal campur telur, butter, yis dan air rasanya. Tepung tu dalam RM6 lebih sha beli dekat mydin, ini untuk yang teringin makan roti tapi degil mau buat sendiri boleh try yang ini..ada resepi disediakan, tepung 900g dapatlah buat 2 3 kali, puas hati macam beli dekat kedai.

Hari ini sha try lagi tapi sha guna resepi yang sha belajar online, ini group berbayar ya..pjj punya, bahan ringkas senang dapat. Boleh guna minyak, kira kalau jadi jual ni save banyak, tepung 500g agak2 dalam 1 kg lebih juga doh, uli guna tangan sebab sha tak ada bread maker, boleh lah bagi tegap sikit tangan haha..

30minit sha perap doh tak kembang, aish tak kan tak jadi kan, hari tu jadi pula ini tak jadi, down sikit. Sha search dalam youtube, mungkin sebab yis tak aktif, ada betulnya juga..sedih lah time tu rasa macam mau buang ja doh tadi..tapi sayangnya doh tu banyak..anak sha dah ambil piring nak makan roti..huhu

Search pula dalam group berbayar tadi, katanya kalau buat doh time cuaca mendung, yis memang lambat aktif, lah iyaka lambat aktif ingatkan tak jadi tadi hahaha..memang mendung hari ini..

So, Doh Roti Tidak Kembang, Ini Penyelesaiannya

Dalam group tu cakap kalau doh tak kembang, sila panaskan oven 10 minit, bila bunyi ting, letak doh atas oven 10 minit confirm doh akan kembang bak bunga mekar, terima kasih group pjj buat roti, senang hati sha..tengok anak makan roti buatan sendiri

Oh iya group pjj ni dulu sha join RM10 ja yuran nya. Dia kasih masuk dalam group private fb, sha tak dapatlah share resepi buat roti dekat sini, kalau nak join boleh roger sha..banyak lagi group nya hari tu sha join group kek, brownies dan roti promosi RM25 ja, lama dah join tapi baru mencuba hahaha rajin lambat datang..




Tips Jaga Gigi Anak Supaya Bersih, Putih dan Cantik

Bismillah, 
Assalamualaikum


Tips Jaga Gigi Anak Supaya Bersih, Putih dan Cantik | Anak baru umur 2 tahun gigi dah rosak, kesian nya ini mesti sebab banyak sangat makan makanan manis, makanan manis memang kegemaran budak apatah lagi kalau ibu ibu jadikan ia makanan rutin harian, ish ish ish..

Anak mula diberi makanan sejak umurnya 6 bulan, sampailah umur 2 tahun, ibu disarankan tidak memberi makanan yang tinggi kandungan gula dan garam kerana itu boleh membebankan buah pinggang mereka, kesian bagi ibu bapa yang kurang pengetahuan untuk hal ini, malah ada juga ibu bapa langsung tak tahu. Untuk tambah pengetahuan mengenai resepi makanan baby korang boleh join group facebook sana banyak ilmu pengetahuan termasuklah makanan apa yang boleh diberi sewaktu anak tumbuh gigi.


Gigi anak tumbuh seawal 5 bulan, macam edan giginya tumbuh sejak dia berumur 6 bulan selepas dia diberi makanan dan dia pernah masuk ward akibat cirit birit yang teruk berpunca dari tumbuh gigi, dan bulan berikutnya gigi edan tumbuh sebiji demi sebiji menjadikan giginya penuh pada umurnya 10 bulan.

Tips Jaga Gigi Anak Supaya Bersih, Putih dan Cantik

1. Bersihkan gusi anak seawal 5 bulan - untuk membiasakan anak berus gigi, ibu perlu rajin membersihkan gusi anak seawal yang mungkin, sebab pada usia ini, kebanyakan anak sudah mulai gatal gusi. 

2. Sediakan berus gigi yang sesuai - berus gigi anak pada usia 5 bulan disarankan berbentuk getah yang dimasukkan kedalam jari telunjuk sehinggalah dia berusia 9 bulan, jika sudah ada gigi tukar kepada berus gigi budak yang halus bulunya.

3. Berus gigi anak 2 kali sehari, setiap hari - Ini pentingya, ibu kena rajinkan diri untuk memberus gigi anak 2 kali sehari, pada pagi dan malam, jika ibu bekerja, pesan pada pengasuh, pastikan gigi anak diberus paling tidak pun semasa dia mandi pagi dan petang

4. Jangan bagi anak makan manis - ini juga antara tips jaga gigi anak supaya bersih, putih dan cantik, sejujurnya sha jarang sekali bagi anak sha makan manis pada usia 2 tahun kebawah, sebab makanan yang manis ini penyumbang kepada kerosakan gigi, jika nampak orang bagi dia, please larang, jangan biasakan anak makan manis. biar anak menangis, dan biarlah orang yang bagi tu nak cakap apa, dia anak kita, kita ada hak.

5. Ajar anak minum air masak - seawal usia edan 6 bulan sha dah biasakan dia minum air masak, sampai umur dia sekarang nak masuk 3 tahun dia dah boleh minum air masak dalam 700ml sehari, kalau dia tidak cukup minum air masak bibirnya akan jadi merah dan mudah demam. 

6. Ajar anak minum susu dalam gelas - umur edan 6 bulan sha ajar dia minum air masak di dalam botol susu, umur 1 tahun sha start belikan dia botol pakai straw, bila dia dah wean off, sha ajar dia minum susu dalam gelas yang ada straw, gelas ini ada jual di Mr.DIY. Penggunaan botol susu boleh menyebabkan gigi anak cepat rosak.

7. Cara berus gigi anak yang betul - letakkan kepala anak pada paha dan berus secara mendonggak berus gigi atas, depan bawah dan lidah. Gunakan berus gigi dan ubat gigi yang berflorida.

8. Jumpa Doktor gigi setiap 6 bulan di Klinik kerajaan - Genap umur anak setahun, dah boleh bawa anak jumpa doktor gigi, untuk disapu florida, klinik kerajaan dapat percuma, lepas sapu, tak boleh bagi anak susu/air selama 30 minit. Dan jangan berus gigi anak sampai besok pagi

InsyaAllah semoga tips ini berguna kepada semua ibu untuk menjaga gigi anak supaya bersih putih dan cantik, kesian dekat anak bila dah capai umur 4 tahun gigi dah tiada, susah nak makan benda keras dan mungkin akan dibedah. Ini telah terjadi pada anak buah sha. kesian tengok semoga bermanfaat..


Bismillah,
Assalamualaikum


Proses Edan Cerai Susu Badan | Officially, edan sudah pun tidak lagi menyusu badan dengan umienya sejak 2 minggu yang lalu, alhamdulilah, walaupun lebih 4 bulan dari yang sepatutnya dia cerai susu (2 tahun sepatutnya dah tak menyusu badan dah), tapi sha tetap bersyukur dia boleh bekerjasama dengan memberi laluan untuk eshal yang berusia 6 bulan ketika ini pula untuk menyusu badan tanpa berkongsi sebelah susu hihi

Iya, memang masa mengandungkan eshal sha sudah kekeringan susu, tapi selepas melahirkan eshal susu badan memang meriah lagi lagi eshal belum pandai sedut sepenuhnya, jadi untuk mengelakkan susu bengkak, sha offer edan susu badan walaupun sepatutnya itu sudah jadi milik adiknya, salah sha juga offer dia kan..jadi bila dah dibagi susu yang melimpah ruah, dia pun apa lagi menempel la siang malam macam dia yang baby, alahai kesian eshal

Jadi sha terpaksa juga berhentikan edan menyusu badan, sebab berat eshal macam tak berapa naik, lepas tu kalau malam eshal selalu menangis lapar, edan pula bila malam kuat betul menyusu, sha dan husband hilang akal dah untuk berhentikan edan dari menyusu badan.

Sha dah try letak asam jawa pada susu badan, letak sebelah kiri, dia tengok adik dia releks ja susu sebelah kanan, so dia jadi curious, adik ok ja susu, dia pula...rasa macam tergores dek hati hahaha...

Sha ada baca tips kurangkan waktu menyusu, pilih la antara siang atau malam, ok sha pilih siang tak menyusu malam bagi la sekejap kan..siang of coz lah dia tak berapa menyusu sebab boleh makan boleh minum air putih, cuma part tidur tu memang kena menempel dengan umie nya juga, sebab dia dah tak tidur dalam ayunan dah, so nak tak nak kena susu kan dia baru dapat tidur, bayangkan dari eshal lahir sampai eshal 6 bulan terpaksa berbagi susu dengan abang nya.

Tak bagi susu formula kah? Budak yang minum fully susu badan memang susah sikit bagi dia minum susu formula, sha dah try start mengandungkan eshal, akhirnya sha juga yang minum susu nya tu, nasib baik sedap haha, fernleaf full cream. Sha dah try banyak sample susu, memang dia tolak, menempal juga dia dengan setianya walaupun tiada keluar air susu time tu..

Perah susu dan letak dalam botol susu, sha sudah try juga, sakit tau perah susu ni, cepat pening, banyak makan masa untuk perah 1 sesi, itu pun dapat sikit ja, lepas dah dapat, dua2 anak bertuah ni boleh pula bluerkk..termasuk eshal hahaha bila sumbat susu asli lancar ja, jadi sha tukar botol susu ke tommiee tippee sampai sekarang eshal guna tu tuk minum air putih, start 6 bulan kan dah boleh makan so ajar dia minum air putih dalam botol macam edan dulu.

Proses Edan Cerai Susu Badan


Edan sekarang alhamdulilah dah cerai susu itu pun sebab sha dah nekad, memang kena cerai juga kesian adiknya, lagipun sha kena kuat makan juga untuk hasilkan susu, menyusu buat sha lapar tahap gaban, bayangkan kalau sebelum tidur kena makan roti atau biskut dulu minum air vico panas baru dapat lena, kalau tak sempat makan, bangun jam 2 pagi mesti cari makanan, itulah pengorbanan seorang ibu..kan..

Apa yang sha buat supaya edan cerai susu, sha bagi dia faham susu badan umie untuk adik dia, edan kan dah besar boleh minum susu dalam gelas, sha belikan dia susu dugro coklat + gelas yang ada straw beli di mr diy sebab setiap kali sha minum vico dia akan minum sekali dengan sha dalam gelas yang sama, so kali ni sha bagi dia minum susu coklat pula.

Selepas proses cerai susu

Awal nya memang dia tolak, tapi tiap hari sha bagi lama2 dia akan minum juga bukan dalam botol, tapi dalam gelas sehari 3 kali sha bagi dia susu, selepas bangun tidur, tengah hari dan sebelum tidur malam, air putih memang refill selalu, makan macam biasa, tapi lepas cerai susu memang banyak dia makan tak kira nasi ka roti ka biskut semua dia hantam.sampai dah tak tahu mau bagi makan apa haha

Mula2 cerai susu memang dia teriak menangis, memberontak, merajuk, memukul sebab nak susu badan tapi hati mak kena tekad dan kuat, jangan terpedaya dengan tangisan nya, itu hanya sementara untuk dia faham erti cerai susu dan alhamdulilah setiap kali dia minta sha bagi dia faham tak boleh ini susu adik punya, edan kan sudah besar, lama2 dia akan faham insyaAllah

Kalau dia minta, jangan bagi, tapi offer dia minum susu dalam gelas, kalau boleh jangan bagi dia dalam botol banyak keburukan bagi susu dalam botol antaranya gigi cepat buruk sebab minum dalam botol kan kena baring, anak buah sha gigi semua buruk dan reput baru2 ni terpaksa pergi hospital operate keluarkan kesemua gigi yang reput..kesian tengok

Doa jangan lupa, doa seorang ibu, Allah Maha Mendengar, sebelum nak cerai kan susu, kena prepare mental kena kuat, sha terpaksa sebab kesian dekat eshal kurang minum susu badan. 

Selepas edan cerai susu dia memang aktif, 2x ganda dia aktif sha pun tak tahu ini baik atau apa, dan sejak dia cerai susu dia memang jarang dah tidur dengan sha, merajuk kali kan, rasa macam alahai kesianya edan..iyala kan sebelum ni dia yang menyusu badan tiba2 adik amik alih, tapi no jangan sesekali give up..pasti diorang akan faham juga..

To all mommies, kuatkan semangat ya jangan cepat mengalah..kita buat bersebab bukan kita buat suka suka kan..kita patut bangga dah beri dia susu selama 2 tahun lama nya, struggle kan jadi mak yang menyusukan badan, Allah bagi ganjaran buat kita semua..insyaAllah..
Bismillah, 
Assalamualaikum


15 Tips Murah Rezeki | Bila bercakap tentang rezeki mesti kita terfikir duit, tapi sebenarnya konsep rezeki sangat luas, antaranya diberi kesihatan yang baik juga rezeki, dipermudahkan urusan pun rezeki, pergi kerja, duit dalam dompet tinggal untuk tambang pergi balik kerja, kawan bawa makan dia kata nak belanja, itupun rezeki, hari ini gaji, ada seorang pakcik tua minta sedekah jadi kita bagi dia RM50, kita bagi dia, maka itu rezeki dia yang kita pegang, rezeki itu hanya Allah sahaja yang tahu, jadi entry kali ini sha nak kongsikan mengenai 15 tips murah rezeki yang kita boleh amalkan dalam kehidupan seharian, insyaAllah

1. Bangun pagi, jangan buat apa-apa, tarik nafas panjang-panjang dan terus cakap Alhamdulillah. Benda simple, tapi ramai yang lupa buat, orang zaman sekarang bila bangun tidur confirm handphone yang dicapai dulu hihi, samalah termasuk yang sedang menaip ni hihi.

2. Mulakan dengan solat sunat Tahajud 2 rakaat. Kalau tengah di timpa ujian, sentiasa istighfar . Menangis dan merayulah pada Dia. Selepas itu solat subuh. 

3. Buat solat sunat Dhuha 2 rakaat (2 kali). Baca doa Dhuha dengan penuh kesungguhan di hati. 

4. Tanamkan azam dalam diri mulai hari ini nak fokus dan semangat dengan kerja, elakkan membawang atau gosip dengan kawan-kawan kerja atau kuliah.

5. Lidah sentiasa berzikir dan menyebut nama Allah, Allah, Allah. Sehinggakan tak sedar dah zikir nama Allah sebanyak 1,000 kali!

6. Setiap kali beli makanan, niatkan bagi duit lebih pada penjual itu untuk sedekah makanan pada orang seterusnya. Sedekah la walau hanya 10sen.

7. Setiap kali waktu solat, paksa diri untuk solat awal waktu. Sebab bila solat awal waktu ni, kita akan rasa masa berjalan begitu panjang dan tenang. 

8. Setiap kali habis solat, jangan tergesa-gesa bangun, duduk atas sejadah BERDOA BERSUNGGUH-SUNGGUH nak kaya cepat pada Allah. Dia kan Maha Memberi. Jangan minta dengan manusia. Minta pada Allah.

9. Sentiasa ucapkan rasa syukur pada Allah, sebab bagi banyak sangat nikmat di dunia ini, walaupun kita tengah di uji!

10. Tekadkan dalam diri, nak rajin untuk bersedekah. Tak kira dalam keadaan apa jua sekali pun, tetap ingin memberi. 

11. Video call atau call biasa mak dan ayah, lihat senyuman mereka, gelak tawa mereka. Siapa tahu, dalam tawa itu ada tangisan rindu. 

12. Buang perasaan benci, iri hati dan ego pada orang. Sentiasa jadi orang yang merendah diri dan orang yang sentiasa memaafkan kesalahan orang lain. 

13. Cara maafkan, sebelum tidur, tutup mata, bayangkan muka orang itu, sebut namanya 3 kali, dan katakan “Aku maafkan engkau dan sayangkan engkau kerana Allah Taala”. (Teknik bersihkan kolam jiwa).

14. Utamakan Allah dalam segala apa yang kita fikir, kita cakap dan kita rasa. Apabila kita kenal Allah dengan lebih dekat, maka hidup kita akan jadi lebih bahagia.

15. Akhir sekali, Berdamailah dengan masa lalumu supaya ia tidak akan merosakkan lagi masa sekarang yang kita sedang miliki, Sayangi diri sendiri. 

Alhamdulillah ❤️ semoga entry ini bermanfaat agar kita semua memperolehi rezeki yang luas dimuka bumi ini dan sharing ini telah sha petik dari facebook سيتي نور ايلي  

Assalamualaikum


Cara Dengar Lagu di Youtube Sambil Buka Apps Lain | Orang live di facebook boleh pula tengok sambil buka apps lain kan, kenapa youtube tak boleh ya? Tak semua apps muzik ada lagu kegemaran kita macam dekat youtube, sha suka dengar lagu di youtube dari dulu sampai sekarang walaupun boleh ja download lagu tu dekat 4shared hihi, maklumlah sha guna unifi, buat apa nak download kan haha kidding tapi akhir-akhir ni sha beralih kepada apps joox 


Tapi apps ni pula kena ada coin baru dapat mainkan lagu kegemaran, macam mana cara nak dapatkan coin, kalau tak silap sha, korang boleh karaoke atau nyanyi balik lagu artis banyak-banyak nanti akan dapat kumpul coin atau jadi VIP sha tak pandai sangat joox ni, sha cari ja lagu yang ada lepas tu mainkan, nanti lagu akan berganti dengan sendirinya. Yang bestnya ada lirik lagu, jadi lah dengar sambil nyanyi dakam bilik untuk hilangkan bosan.





Youtube pula masalahnya bila main lagu dekat situ tak boleh kasih off screen handphone dan kalau ada mesej masuk pun kita tak boleh keluar dari apps youtube tu, lecehlah youtube ni hihi bagi sha apps joox lagi bagus berbanding youtube, kurang iklan sikit tapi bila dah iklan datang tak boleh nak padam pula, macam iklan baru-baru ni, shopee shopee sebelas sebelas, haha dah terhafal pula jadinya..tapi iklan bulan 12 ni macam tak best pula haha..


Cara Dengar Lagu di Youtube Sambil Buka Apps Lain


Kiranya sha dah fade up la ni nak dengar lagu dekat youtube dah, tapi hari ni, sha buka facebook macam tahu ja kan perasaan sha haha muncul lah pula post tentang Cara Dengar Lagu di Youtube Sambil Buka Apps Lain, tengok macam senang ja, eh memang senanglah tak perlu install apa-apa apps pun cuma perlu setting sikit ja dekat browser yang korang guna sekarang, macam sha, guna chrome ja..meh sha tunjuk melalui gambar.


Cara Dengar Lagu di Youtube Sambil Buka Apps Lain




1. Buka browser kamu, sha pakai chrome, dan taip youtube.


2. Pergi setting, klik pada DESKTOP SITE


3. Buka web site youtube dan pergi setting lagi, klik pada DESKTOP SITE




4. So sekarang view youtube pada phone kamu akan jadi seperti kamu buka di laptop bukan? ok cuba kamu mainkan apa-apa lagu dan pergi ke home pada phone kamu, jangan tekan back ya


Bila sudah siap semua step, try untuk keluar dari google, muzik dari youtube akan berhenti, pergi home notification, dan tekan button play macam gambar diatas ini. Sha guna phone model oppo rasanya semua setting handphone sama ja kan.

begitulah cara Dengar Lagu di Youtube Sambil Buka Apps Lain, senang bukan..

Tapi kalau korang perasan kan, bila main lagu dekat youtube ni rasa macam volume nya agak perlahan sikit berbanding main lagu dekat apps youtube.


Tapi suka koranglah mana apps yang korang pilih, sha tahu bukan youtube ja apps korang ada di dalam phone kan, tapi apps youtube ni memang sedia ada dalam phone jadi senang tak perlu tambah space 


Selamat mencuba