Showing posts with label Parenting. Show all posts
Showing posts with label Parenting. Show all posts
Bismillah, 
Assalamualaikum


Kelebihan Bersunat Bagi Bayi Perempuan | Umur berapakah sepatutnya untuk bayi perempuan bersunat? persoalan ini sangat biasa bagi ibu bapa yang baru mendapat anak perempuan, ada beberapa perkara yang perlu ibu bapa tahu mengenai bersunat dan juga kelebihan bersunat bagi bayi perempuan dari segi Agama Islam.

Bersunat bagi anak lelaki kita memang biasa dengar apatah lagi ketika anak lelaki sudah mulai memasuki usia 12 tahun, pada zaman dahulu, kenduri doa selamat akan diadakan dan bidan kampung akan dipanggil untuk upacara bersunat, kebiasaanya kalau buat dikampung memang akan dibuat bersunat beramai-ramai, tapi zaman sekarang ramai yang buat diklinik swasta sahaja. Macam mana pula dengan bersunat bagi bayi perempuan?

Sunat Bayi Perempuan Menurut Islam

Berkhatan / Berkhitan / Bersunat adalah proses yang melibatkan pemotongan sebahagian kulit pada bahagian atas faraj bayi perempuan. Bahagian yang dipotong itu sebenarnya kecil sahaja dan ianya sangat berbeza dengan bersunat pada anak lelaki yang seperti kita dengar sebelum ini. 

Berapa umur yang paling sesuai untuk bersunat bagi bayi perempuan? 

Kebanyakan doktor berpendapat umur seawal mungkin adalah lebih sesuai untuk bersunat bagi bayi perempuan dan selalunya ibu-bapa akan membawa bayi perempuan mereka bersunat selepas si ibu habis tempoh berpantang pada 44 hari ke atas. Bagi anak perempuan sha, sebenarnya sudah lama sha rancang untuk sunatkan dia sejak usia 3 bulan lagi, sebab dengar orang cakap lambat sunat nanti susah sikit, kita pula yang tak senang tidur hihi, tapi alhamdulilah eshal selesai bersunat ketika umurnya 10 bulan, semuanya dipermudahkan.

Bersunat di Klinik Swasta atau Di Rumah Bidan?

Baru sha terfikir kenapa tidak sha sunat eshal diklinik saja memandangkan sekarang pun kes covid meningkat, bawa baby pun banyak risiko kalau kita mau buat dirumah bidan. Lagipun sha sudah tanya bidan, kena sediakan barang macam kain sarung, kain putih lilin, dan pengeras, macam leceh kan banyak kena sediakan. Dan proses bersunat di rumah bidan ini sha tidak tahu, mungkin ada ibu-ibu tahu boleh kongsikan di laman komen :) 

Jika bersunat di klinik swasta kena ikut polisi klinik tersebut, mereka akan tanya dulu usia bayi, ada yang mengambil dari usia 3 bulan kebawah ada juga klinik yang hanya mengambil dari usia 6 bulan keatas. Dan pastikan sebelum korang gerak pergi klinik, korang telephone dahulu ya. 

Bayaran mengikut klinik tersebut, macam Klinik Syifa Batu 6 IJM Sandakan, bayaran hanya RM 20 untuk seorang, proses pemotongan sangatlah mudah dan cepat, doktor hanya bagitahu dia akan lukakan sedikit pada atas faraj sahaja sehingga keluar darah sedikit kemudian siap. Proses bersunat di klinik swasta bagi bayi perempuan tidak melibatkan bius kecuali umur budak tersebut sudah besar.

Awalnya sha takut sebab ini anak perempuan pertama, jadi sha tutup mata bila eshal disunatkan, dalam fikiran sha darah akan keluar memancut-mancut haha..tapi doktor cakap tidaklah, asal ada sedikit darah keluar itu sudah cukup, lega hati sha hihi.

Pastikan bayi korang berada dalam keadaan sihat, tidak demam atau mempunyai masalah lain, jika ada boleh tangguhkan sehingga dia betul-betul sihat. Jika ada keraguaan berkaitan umur yang sesuai, boleh bertanya doktor terlebih dahulu. 

Kelebihan Bersunat Bagi Bayi Perempuan Dari Segi Agama Islam

Bersunat bagi bayi perempuan akan membari manfaat kepada seseorang kerana ianya adalah sesuatu yang disunnahkan. Antara kelebihan bersunat, ianya menjadikan anggota kemaluan wanita lebih bersih dan dapat memelihara seseorang dari pelbagai penyakit.

Bersunat juga dapat membawa kesempurnaan pada agama, keindahan dan meluruskan syahwat. 

Baginda SAW bersabda yang bermaksud : “Khatan ialah sunnah kepada lelaki dan kehormatan kepada wanita.” (Direkodkan oleh Al-Baihaqi)

Penjagaan Selepas Bayi Perempuan Bersunat

Berbeza dengan bersunat bagi lelaki, bayi perempuan biasanya mengambil masa yang cepat untuk pulih disebabkan hanya potongan kecil pada bahagian kemaluan nya. Jadi bayi perempuan biasanya akan bergerak aktif selepas bersunat. 

Sebelum pergi ke klinik pastikan lampin bayi dalam keadaan kering, selepas disunat, doktor akan menahan darah dengan kapas selepas itu darah tidak lagi keluar, cuma perlu ditekankan faktor kebersihan terutamanya dalam hal menukar lampin.

Selesai urusan bersunat bagi bayi perempuan, dengan entry ini sha baru tahu kelebihan bersunat menurut Islam, bila ada anak perempuan baru dapat ilmu baru, tapi kalau korang tiada anak perempuan bolehlah hebahkan kepada keluarga, teman atau jiran, semoga bermanfaat buat semua dan dipermudahkan urusan korang :)



Pentingnya Ketahui Cara Bersihkan Botol Susu | Assalamualaikum, botol susu adalah pilihan terakhir apabila bayi kita tidak dapat meneruskan penyusuan melalui susu badan ibu, adapun ibu-ibu  terpaksa memilih untuk menggunakan botol susu semasa mereka mula bekerja, tidak kira susu formula ataupun susu dari perahan susu badan ibu. Di entry yang ringkas ini sha ingin berkongsi  dengan korang pentingnya ketahui cara bersihkan botol susu.

Baca : Sample Susu Percuma

Tahukah korang bahawa botol susu jika tidak dibersihkan dengan betul antara penyumbang pembiakan kuman yang boleh menyebabkan anak kecil sakit keracunan dan cirit birit? 

Kadang kala terdetik dalam hati, berapa lama patutnya kita menggunakan sebuah botol susu? bagaimana pula dengan cara pembasuhannya, perlukan basuh dengan sabun khas, dan berus apa yang sesuai..banyak sangat soalan berlegar dalam otak fikiran lagi-lagi ibu yang baru pertama kali mendapat cahaya mata. Tidak kurangnya bagi anak kecil yang sangat sensitif dengan persekitaran, membuatkan kita lebih berhati-hati.

Baca :  Susu Badan Mulai Drop Ketika Mengandung

Anak sha memang direct susu badan tapi sejak mengandung ni, susu drop, sha bagi susu formula pun, dia tak mahu, tapi kalau air masak dia mahu pula, so sha tiada pilihan lain memang kena bagi dia air masak dalam botol susu, sebelum ini sha sudah cuba beberapa kali menggunakan cawan, tapi dia cepat tersedak, mungkin minum terlampau laju, bila minum guna botol senang sikit, boleh minum sambil baring. 

Sha pun sama dengan ibu-ibu diluar sana, cukup bersihkah botol susu anak dengan cara sha sekarang ni, jadi sha pun ada terbaca perkongsian seorang doktor kanak-kanak dalam facebook, semoga bermanfaat buat sha dan ibu-ibu semua.

Pentingnya Ketahui Cara Bersihkan Botol Susu

  • Usaha cuci botol susu bayi sebaik saja mereka selesai menyusu. Pastikan juga tangan kita tu bersih semasa proses mencuci tu. Ini kena rajin sikit, nampak ja anak sudah habis menyusu terus tangkap botol susu, boleh bagitahu pengasuh untuk berbuat demikian
  • Tak boleh biarkan sisa susu tak habis lama dalam botol susu. Mesti buang terus sebab kita tak nak ia jadi medium pembiakan kuman dan bakteria, jadi basi lalu menghasilkan bau yang kurang enak. 
  • Hati-hati masa mencuci puting susu. Guna berus khas supaya ia tidak mengoyakkan puting. Puting yang terkoyak atau merekah pun boleh jadi sarang kuman membiak. Sha baru tahu info ini, ingatkan puting susu koyak disebabkan gigitan bayi saja..
  • Gunakan juga berus botol khas untuk botol susu supaya seluruh sudut botol tu bersih dan tak ada kotoran yang tertinggal. Elakkan guna span cucian piring
  • Gunakan cairan pembersih botol susu yang betul. Cari saja liquid cleanser yang khusus untuk mencuci botol bayi. Tak kisahlah jenama apa pun asalkan memang dikhaskan untuk cucian botol dan selamat untuk bayi.
  • Pastikan botol susu sentiasa kering. Jangan simpan terus dalam keadaan basah dan tertutup ya. Keringkan botol setelah dibersihkan atau anginkan ia dengan meletakkan di rak atau tempat khas bagi mengeringkan botol dan puting. 
  • Sterilkan botol dan puting secara berkala.
  • Bagus kalau dapat sediakan lebih dari 3 botol susu. Bertukar-tukar botol susu memudahkan parent untuk make sure setiap botol bergilir-gilir dibersihkan sempurna.
  • Paling penting, tukar botol sekurang-kurang setiap 3 bulan - 6 bulan sekali atau apabila botol telah berubah warna, nampak kekuningan dan bercalar sana sini. Setiap botol ada tempoh had penggunaan tidak kira murah atau mahal
  • Akhir sekali, galakkan anak minum menggunakan cawan seawal yang boleh dan secara berperingkat. InsyaAllah nanti sha akan apply dekat edan, dapat menjimatkan duit untuk terus beli botol baru kan

Jadi ibu-ibu perlu periksa balik cara kita kendalikan botol susu mereka. Entah-entah punca keracunan tu bermula dari situ.  perkongsian dari FB : Dr Ahmad Luqman Bukhari.

Apapun yang terbaik untuk anak kita, mudah-mudahan mereka sentiasa membesar dengan sihat hendak-Nya, amin..


Bila Masa Sesuai Untuk Anak Potty Training | Assalamualaikum, sha dengar-dengar cerita orang, nak ajar anak bebas pampers ni memang mencabar juga dari segi emosi terutamanya, ala bagi ja la dia pakai pampers sampai dia besar sikit, senang cerita..aipp pampers sekarang bukan main mahal tau, kadang ada juga parent nak cut kos lagi-lagi bila dah nak dapat adik baru..actually sha belum ada pengalaman mengenai topik ini, tapi ada terbaca dekat laman facebook, rasa macam excited pula nak share dekat korang agak-agak bila masa sesuai untuk anak potty training, sudah ready kah tidak parent diluar sana termasuk sha hihihi..

Maksud Potty Trainning - Bahasa pasarnya, ajar anak pergi tandas untuk kencing dan buang air besar tanpa menggunakan lampin pakai buang seharian, kira macam mereka sudah bersedia untuk diajar menjadi seperti orang dewasa yang tidak memakai lampin haha..

Berdasarkan apa yang sha baca dekat laman facebook seorang doktor kanak-kanak yang memberitahu bahawa terlalu sukar untuk train anak sendiri menggunakan tandas berbanding menggunakan lampin pakai buang. Ia perlu kebijaksanaan ibubapa, teknik, masa serta kesabaran yg tinggi. 

Dan bilakah agaknya masa terbaik untuk start latihan menggunakan tandas kepada anak-anak kita?
1. Ia bergantung kepada perkembangan milestone anak, fisikal & tingkahlaku kanak-kanan tersebut. INGAT IA BUKAN BERGANTUNG PADA USIA mereka!! 

2. Ramai juga kanak-kanak yang sudah bersedia antara umur 18 bulan ke 3 tahun. (umur edan dah rasanya dah boleh, tapi sha belum try lagi). Ada juga yang lebih daripada umur yang disebutkan, macam anak buah sha, Firas, dia off pamper seharian tapi bila nak buang air besar dia minta pakaikan pampers, umurnya dalam 4 tahun

Jangan paksa anak dalam latihan ini kalau mereka belum bersedia. Kalau tak anak korang akan TANTRUM dan ibu bapanya juga akan mengalami STRESS!!So guys jangan tergesa-gesa ya, Take your time.
Baca : Fasa Edan Tantrum Bermula

3. Point dibawah ini membuat korang rasa anak korang sudah bersedia untuk diajar latihan tandas, maksudnya c baby sudah menunjukkan ciri-ciri yang dia sudah boleh diajar..
a) Anak anda sudah faham & mengikut ARAHAN ASAS daripada ibu bapa, ini PENTING ya, kalau mereka tak faham, korang boleh lupakan sekejap sesi ini..haha
b) Anak anda pandai tanggal & pakai semula seluarnya selepas buang air. 
c) Boleh kah tidak, anak anda memberitahu bahawa mereka ingin membuang air?
d) Kalau anak anda tidak berak atau kencing dalam pampers/lampin lebihi 2-3 jam, anda dah boleh train anak anda Potty Training. 
e) Harap anak anda boleh duduk atas mangkuk tandas. Kalau tidak boleh, belikan dia tandas mainan mengikut saiz punggung mereka. 

3. Ibu Bapa sendiri sudahkah anda BERSEDIA tak nak ajar latihan tandas anak mereka??? 
1. Klu emak ayah sibuk siang mlm.... bila le nak latih anda bertandas??打打云云 
2. Tau tak klu anda rancang latihan tandas untk anak anda, ia amat perlu penumpuan anda, masa & tenaga untk konsisten setiap hari. Kadang2 memakan masa bbrp minggu & bulan krn setiap anak tak sama kecerdasan mereka. 
3. Emak ayah yg panas baran..... Doc nasihat baik pi rendam diri dlm air ais不不不..... Cool down, control your tempers dulu.... baru jadi guru yg penuh sabar, didik dgn kasih sayang dan bukan mcm harimau lapar..... Takut2 akhirnya abda masuk lokap krn kes DERA anak pula. 梗梗云云云. Ingat!!! ia perlu MASA dan KESABARAN yg tinggi. 

Bila anak anda sudah ready, Parent pun ready, maka its time to START POTTY TRANING:
1. Bila saja anak buang najis besar/berak di tandas.... Guna satu perkataan untuk menggantikan "buang air besar" tu, kadang kita selalu dengar orang cakap mahu uuukk kepada budak-budak kan
2. Sama juga seperti buang air kecil, biasanya orang akan cakap nncisss, ikut bahasa korang lah hahaha
Ini dikatakan sebagai CONDITIONAL REFLEX dalam Perubatan. Ia amat berkesan sekali dgn reflex anak nak berak atau kencing. 
3. Masa terbaik untuk ajar latihan tandas kanak-kanak itu sebelum tidur, setelah bangun pagi atau selepas tidur. 
4. Walaupun kadang-kadang  anak anda hanya duduk dibangku tandas, berikan pujian untuk memberi dorongan sebab mereka sudah mencuba dan ingatkan anak anda bahawa dia boleh mencubanya kemudian. 
5. Kalau anak anda beri isyarat atau pandai berkata nak buang air... Anda cepat-cepat membawanya ke tandas untuk membuang. Ucap Terima Kasih & puji  mereka setiap kali mereka beritahu anda sebelum mereka berak/kencing. 

Parent yang baru nak plan atau sedang train anak tu, sha doakan semoga dipermudahkan urusan korang, ingat bukan senang nak ajar, kesabaran level tinggi diperlukan, bila dah berjaya bolehlah save sikit duit pampers tu untuk beli barangan lain pula..hihi..

Sha belum lagi plan nak buat dekat edan, bagus juga sha train sekarang kan, musim pkp ini baba banyak luangkan masa dengan edan, so membantu sikit kerja sha, ok apa-apa nanti sha update hahaha..

Bila Masa Sesuai Untuk Anak Potty Training ini sha petik dari Laman facebook Dr. Abdul Rahim, Penang