Showing posts with label pil perancang. Show all posts
Showing posts with label pil perancang. Show all posts
Makan Pil Perancang Atau Merancang Sendiri?

Bismillah,
Assalamualaikum 

Makan Pil Perancang Atau Merancang Sendiri? | Bila sudah selamat bersalin, doktor akan tanya ' ok mama lepas ni nak pakai perancang apa ya? Nak makan pil atau nak cucuk kat buntut?

Mengapa perlu merancang?
Secara amnya, kenapa setiap kita perlu merancang adalah untuk menghasilkan sebuah keluarga yang sihat dan ceria dengan merancang bilangan jarak dan masa kehamilan yang sesuai

Manakala faedahnya untuk ibu itu sendiri apabila ibu sudah bersedia untuk hamil dari aspek kesihatan, mental dan sosial. Cuba bayangkan kalau anak baru usia 5 bulan si ibu mengandung lagi, belum sempat dia merasa tidur yang lena, jahitan pun tak sembuh lagi. Maka kaedah merancang ini perlu memastikan si ibu sudah bersedia apabila dia ingin mengandung lagi.

Semestinya banyak kebaikan juga pada anak tersebut, jika kita menjarakkan kehamilan, dari aspek kasih sayang dan permakanan yang sihat seperti susu ibu sehingga 2 tahun. Untuk pengetahuan, sha mengandung anak kedua semasa anak pertama usia 1 tahun 2 bulan, sepanjang mengandung, susu badan memang kering, jadi kesian anak pertama kurang dapat susu badan.

Begitu juga dengan keadaan ekonomi yang kian mencabar akibat pandemik ini, si suami perlu menyediakan kemudahan asas pada ahli keluarga yang kian bertambah.

Kaedah - kaedah merancang 
Sebenarnya perancang keluarga ni banyak sangat kaedahnya, antara yang paling popular adalah pil perancang, suntik, implan, kondom, dan alat dalam rahim. 

Ada 1 lagi kaedah dimana agak seram jugalah bagi sha sebab memerlukan sedikit pembedahan kecil pada salur falopia bagi wanita dan kaedah pemandulan vasectomy bagi lelaki. Ibu yang bersalin secara pembedahan boleh sekali kan pembedahan ni..biasanya begitu hihi. Orang paling proses mengikat..anak dah berderet..dah ikat ka belum..ah macam tu lah..

Kebanyakan kaedah diatas mengganggu hormon si ibu, tapi ada juga kaedah seperti pil perancang yang tidak menjejaskan penghasilan susu ibu, malah membantu meningkatkan pengeluaran susu ibu seperti pil perancang noriday 28hari  namun jika makan pil lain 21 hari, susu memang akan drop.

Mula merancang selepas bersalin
Semua ibu digalakkan berbincang dengan suami kaedah perancang apa yang perlu diambil selepas bersalin. Jadi si ibu lebih bersedia mula merancang selepas bersalin nanti.

Bercakap mengenai kaedah perancang, sha lebih senang makan pil perancang pertama sha makan selepas bersalin anak pertama adalah noriday, sha diberi pil ini di klinik ibu dan anak setiap bulan dengan harga RM1 sahaja.

Kalau jenis yang lupa makan on time korang jangan pilih kaedah ini ya, baik pilih suntik. Suntik 3 bulan sekali serah bontot haha..

Setelah makan pil noriday ini, alhamdulilah susu badan memang meriah cuma kena minum air putih banyak dan kerap minum sup. Secara tidak langsung apabila anak menyusu badan, biasanya tempoh 6 bulan selepas bersalin adalah selamat untuk ibu tidak mengandung sebenarnya, tapi boleh dikatakan nipis jugala..so better ambil perancang kan. 

Nak dijadikan cerita, sampai ja usia anak pertama 8 bulan sha stop makan pil merancang, terdengar sangat orang cakap tak baik makan perancang, darah tak keluar, sakit badan, hormon tergangu, makin gemuk, makin kuat makan..ahh..sebenarnya ikut badan masing2 jugalah, terserah nak ikut kaedah ni atau nak merancang sendiri.

Sha makan pil perancang noriday tu  elok ja darah haid keluar setiap bulan, tapi terhasut juga dengan kata orang lain tu, maka sha pun berhentilah makan pil perancang hahaha.. 

Bisikan hati sha kata nak ada baby, rindu nak ada baby kecil lagi kononnya..sebenarnya tak ready lagi ada anak kedua. Bila dah ada anak dalam rahim baru rahu ready or tak, sebab anak pertama setahun lebih kan aktif bukan main lahai...kita nak tidur pun kalau sarat mengandung, sakit semua badan ah disitulah tau ready ka tak..hahaa..

Kaedah tidak digalakkan adalah merancang sendiri

4 bulan sha merancang sendiri melalui tarikh tapi sebenarnya sha pun tak pandai sangat merancang ni haha..install ja kalender dekat play store nanti kita mark dekat situ bila kita datang haid, then dia sendiri akan bagitahu waktu subur, time tu korang jangan lah bersama suami..

Macam tu lah sampai 3 bulan pertama sha off pil perancang, sha sakit badan seram sejuk kaki ni bagai terkena bentan lepas bersalin tu, jadinya sha pergilah rumah bidan minta urut, orang subur ni lain sikit, lepas urut, alignment rahim dah elok duduknya, suami pula cakap, lepas urut rasa macam anak dara...ahh bulan depan uzur tak dah hahaha..ditiuplah nyawa manusia kecil dalam rahim..itu yang jadi anak kedua. Hahaha.

Itu yang disarankan ambil perancang, jangan percaya sangat merancang sendiri ni, kalau jenis pandai sangat bolehlah jarakkan 3 hingga 5 tahun, tapi yang jenis macam sha ni, bersyukur dah dapat jarak anak 2 tahun, itu pun orang cakap anak kurang kasih sayang sebab masih kecil dah dapat adik..sha ni bukan muda lagi..oklah kalau dapat anak rapat senang jaga, besar 1 kali..lepas tu stop la hahaha..apa susah ni ayat menyedapkan hati ya kawan kawan.

Anak kedua sha tak putus makan pil perancang hahaha..takut sebenarnya tak ready lagi nak tambah ahli, sekarang anak kedua dah usia 1 tahun 2 bulan, boleh pula teringat dekat sejarah mengandung anak kedua hahahaha time anak pertama usia macam ni la hahaha..

Namun rezeki tu Allah yang tentukan, macam sha cakap sha dah merancang sendiri selama 3 bulan elok ja tiada isi, bila pergi bidan bulan depannya tahniah anda mengandung, ada orang makan perancang pun boleh mengandung, apalagi kalau tak makan kan..ikut rezeki masing2

Sha nak cakap ja kalau Allah dah bagi rezeki mengandung please jangan down, ibu mengandung perlu menjadi kuat tak kira anak keberapa, sebab kita adalah tiang sebuah keluarga, kalau tiangnya rosak atau buruk, boleh runtuh rumah kita, kesian dekat anak yang lain.

Jaga emosi jaga diri, merancanglah dengan baik hihi