Showing posts with label kucingku. Show all posts
Showing posts with label kucingku. Show all posts


 
Bagi pencinta kucing, mesti korang tersangat risau bila kucing kesayangan korang sangat kuat makan still kurus dan perut kembung, banyak sangat cacing ikut makan sekali..that's why perut kembung...kesian NyakNyak...

Sebelum ni CHIBI juga pernah mengalami kecacingan, apa yang sha buat time tu, beri ubat cacing manusia..tapi ngam dengan perut CHIBI, makan masa seminggu juga proses pengeluaran cacing..hahha..

Tanda-tanda Kecacingan :-
  • Kurus dan berat badan sukar naik
  • Sembelit mahupun cirit birit
  • hadirnya darah pada najis
  • Warna najis gelap dan hitam
  • Perut buncit, tak mahu makan atau terlebih makan,
  • Hilang berat badan walaupun makan dengan seimbang
  • Gusi pucat tanpa sebab, lemah
  • Bulu tidak berseri, kusam
  • Berlaku radang kulit terutama pada celah kaki (larva sedang bermigrasi)
Tapi kucing sha taklah mengalami penyakit kecacingan yang serius meski dorang langsung tak pernah meluah..meow..meow..itu ja sha dengar...namun sebagai manusia yang prihatin dengan haiwan peliharan kita, berdosa tau tak jaga kebajikan haiwan !!!


So, sha berhasrat untuk membeli ubatan untuk masalah NyakNyak...apalah sangat Ringgit yang kita labur jika dibandingkan dengan kesihatan mereka..sha cukup jaga kebersihan kucing sha ni..every week kena mandi paling kurang seminggu sekali, kalau sha rajin 3-4 kali seminggu..ngekkk

Baja Pet's RM35.00
Kecacingan Tonik RM15.00
Botol susu untuk bancuh..
Injection RM2.00

Caranya nak bagi makan ; Bancuh sekali 2 ubat tersebut dan suntik ke dalam mulut anak kucing yang kecacingan sehari 2 kali..pagi dan malam, KUCING MENGANDUNG DILARANG !! kebiasaan mulut kucing akan berbuih..dan mereka sama seperti kita tidak suka makan ubat..sila paksa ya..hahha

Ubat ni sha beli dekat Tamu Giant Kolombong...setiap hari sabtu dan ahad..

Tapi kesannya boleh dilihat sekali makan sahaja..Alhamdulilah, NyakNyak dah kempis perut tanpa bersenam..dah tak boroi dahhh...makan seperti biasa..happy bila tengok kucing-kucing sha sihat walafiat.

BONUS TRACK : RESEPI MAKANAN KUCING YANG LAZAT


Rebus ayam dan labu secara berasingan..lenyek labu dan cincang ayam..asingkan tulang..lepas tu gaul sekali semuanya masukkan baja pets setutup...

Kucing korang terpaksa makan jika lapar hahaha..taklahh dorang sangat suka resepi ni..nanti try ya..,..
Korang juga turut berselera..jangan bertukar jadi kucing, sudah..hahaha...


Rumah Baru Chibi | Taklah baru sangat..haha..rumah yang boss tolong sha renovated dari sangkar burung ke rumah kucing dua tingkat..hihi..awesome tak boss sha? of cos lah dia seorang yang suka design rumah..memang terbaik..thanks boss..(dia baca blog sha, so kena puji lebih hahaha)

Happy ja Chibi tidur dirumah baru..sha pulang kerja ja dia bising..makan dan bawa main..lepas tu pandai pula penat...then lending macam2 gaya tidur dia..haha..

Rutin harian sha..kalau pagi selepas mandi bersiap pergi kerja..then urus Chibi..pulang kerja..tengok Chibi baru mandi dan masak..haha..Alhmdulilah taklah sha sunyi sorang2 dirumah..

Thanks Boss sebab boss sanggup jaga Chibi macam kucing sendiri :)

Rumah Baru Chibi

by on March 27, 2015
Rumah Baru Chibi | Taklah baru sangat..haha..rumah yang boss tolong sha renovated dari sangkar burung ke rumah kucing dua tingkat.....

Bulu Kucing Berbentuk Love..Subhanallah, indahnya ciptaan Allah..kucing kecil yang sangat aktif dan comel ni, sha namakan Chibi..sha beli Chibi dekat pasar minggu di Gaya Street Kota Kinabalu..hasrat memang nak sangat sangat sangat ada kucing sendiri dekat KK ni..dah pindah rumah, boleh la teman sha dirumah..

Finally, Chibi..u're welcomed in my life..sangat bising oh dia..pagi bising, malam bising..macam baby yang baru lahir..I guess Chibi sekarang umur 2minggu kot..masih kecil lagi..tapi kuat makan..makan pun bising haha...

Bulu dibadan Chibi ada bentuk Love?
Ya..actually masa beli tu, sha tak perasaan sangat..sebab sha tengok mata dia cantik, hitam dan bulat..terus sha pilih dia..bila post dekat momen wechat kawan tegur bulu dia bentuk love..so wow....haha..


Sangat nakal Chibi ni..sha jaga dia macam jaga baby..aww best sangat dapat bela kucing..rasa nak dia kasih bangun sha kerja..haha...sekarang ni boss tengah renovate house dia..rumah dua tingkat tau..haha..nanti ada masa sha update lagi yaa..

Gud Nite Chibi :)




Si Pengemar kucing antara yang melihat entry ni, kita geng..emm..kali ni, post pasal telatah si kembar kucing siam ini, yang putih lagi gebu, kemana saja pergi mesti berdua.

Tadi, time sha tengok tv, dorang panjat almari ni, posing semacam ja..macam comel pula..terus terdetik hati ni nak ambil gambar, amboi...suka pula bergambar..haha




Comel dak?? lupa bagitau, nama dorang upin dan ipin, sha juga nda tau mau bagi nama apa, maklumlah kembar..hihi..nama tu ja sesuai, tapi...sha langsung nda tau mana satu ipin, mana satu upin..hahaha...


eh..ini siapa? manja nya...oh ya..ini abang si kembar, namanya si tegap..haha..sebab dia tegap sangat, muka dia macam iklan makanan kucing, wiskis tu...hihi..tapi sha takut mau dekat dengan dia ni, sebab ganas..mau kasih mandi pun sha takut..tapi bulu dia bersih =.='

Dengar cerita orang2 tua, bila kita gambar kucing, kucing akan hilang/mati? sha rasa betul..sebab dulu kucing sha nama kingking..pun mati selepas sha gambar dia..*sob*

Pendapat korang atau korang pun pernah alaminya?


Si Kembar Miau Miau

by on August 07, 2014
Si Pengemar kucing antara yang melihat entry ni, kita geng..emm..kali ni, post pasal telatah si kembar kucing siam ini, yang putih l...