Showing posts with label hiking. Show all posts
Showing posts with label hiking. Show all posts

Assalamualaikum dan salam pendakian, kali ini sha terpanggil untuk berkongsi tips memulakan langkah pendakian memandangkan sha juga seorang yang sukakan aktiviti lasak ini. Bagi korang yang bertukar plan untuk kurus ataupun sihat dengan aktiviti ini, pilihan korang sangat tepat kerana setiap langkah pendakian itu memerlukan pergerakan seluruh anggota badan serta mental itu sendiri.


Mungkin langkah pendakian korang lebih banyak berbanding dengan sha yang hanya dapat menawan Puncak Gunung Kinabalu pada kali kedua serta beberapa bukit yang ada di Sabah sahaja, tapi tidaklah menjadi kekurangan untuk sha berkongsi tips ini kepada korang yang pertama kali memulakan pendakian, bukan?

Mari sha kongsikan apa yang korang perlu lakukan sebelum memulakan langkah pendakian.

1. Maklumkan kepada keluarga ataupun kawan bahawa kamu ingin mendaki ke bukit berdekatan untuk langkah keselamatan bagi mengelakkan sebarangan hal yang tidak diingini berlaku. Sekurang-kurangnya mereka ini tahu keberadaan korang bila korang ada masalah ataupun sebaliknya. 

2. Mulakan pendakian dengan bacaan doa mengikut kepercayaan masing-masing, kebanyakan bukit yang ada di Kota Kinabalu, tempat sembahyang bagi penganut Kristian, namun itu bukan alasan untuk penganut lain tidak boleh mendaki.

3. Pelihara Alam Sekitar. Semestinya tempat korang memulakan pendakian adalah tempat yang penuh dengan alam flora dan fauna, jadi peliharalah alam sekitar dengan tidak membuang sampah, tidak sesuka hati mematahkan tumbuhan dan paling penting sekali jangan buat bising yang boleh menganggu hidupan lain.

4. Sediakan bekalan air secukupnya. Ini penting untuk pendaki kerana bukan semua puncak bukit menyediakan sumber air yang berbayar. Tapi jangan bawa air dalam kandungan yang terlampau banyak sebab korang yang akan mengusungnya nanti. Beg Water Bladder sesuai untuk pendaki.

5. Bawa tuala kecil untuk mengelap peluh dan ianya juga berguna untuk menutup hidung semasa mendaki ke bukit yang banyak debu dan pasir.

6. Jangan makan terlalu kenyang sebelum mendaki sebab dikhuatiri kamu akan muntah dan jangan memulakan pendakian dengan perut kosong bagi mengelakkan tiada tenaga. Makanlah sebiji epal atau coklat pun sudah memadai.

7. Jangan jalan terlalu cepat. Bagi pendaki yang pertama kali mendaki, korang dinasihatkan untuk tidak jalan terlalu cepat, sha tahu korang mesti teruja untuk sampai ke puncak, tapi biarlah jalan secara perlahan dan kalau boleh berhenti jangan terus duduk. Ambil langkah kecil dan rendah bagi menaiki tangga dan buat jalanan korang seperti zig zag untuk mengelakkan kekejangan kaki.

8. Atur pernafasan. Bernafaslah melalui hidung dan hembus juga melalui hidung, jangan banyak bercakap dan mengunyah sesuatu bagi mengelakkan badan mengeluarkan banyak tenaga.

Bagi pengalaman sha ikut pendakian kawan, ramai juga yang tertewas sebelum sampai kepuncak akibat mengambil mudah dengan tips diatas. Mungkin bagi mereka, mendaki ini sekadar naik bukit - sampai puncak - turun bukit. Tapi kalau korang nak mencuba lagi kenikmatan mendaki kali kedua dan seterusnya menjadikan mendaki sebagai hobi, korang boleh rujuk tips yang sha kongsikan, jika ada penambahan boleh komen dientry ini.

Reward paling best kita dapat untuk pendakian ini adalah sampai ke puncak dengan jayanya, menikmati keindahan sekelilingnya dan sebutlah Alhamdulilah, Subhanallah, Allahuakhbar.

Mulakan pendakian korang sekarang, korang akan merasainya sendiri. :)

RujukanTips penting sebelum memulakan mendaki


Bukit Botak, SepanggarAssalamualaikum, Lama bercuti dari mendaki, kini sha kembali dengan entry teruja dan menerujakan kamu semua wahai pendaki tegar, haha. Sebenarnya kan, sha sudah empat kali naik Bukit Botak ini, Kali pertama mendaki melalui laluan Uitm Sabah >>Baca sini<< tapi sedih sekali, gambar semua broken, sha pun tak tahu kenapa, jadi pendakian keempat ini, baru sha dapat up entry sebab sha daki pakai baju pink, aci tak? haha

Bukit ini terletak berhampiran dengan Uitm Sabah, Kampung Lokub, Seri Maju dan banyak lagi perumahan area sana, untuk jalan masuk, boleh lalu dari jalan baru (Traffic Light) selepas Seri Maku Apartment, ataupun jalan dari ILP Kota Kinabalu, sha dengar jalan dari sana lagi mencabar, sha pun belum lalu sana.

Perjalanan ke bukit ini mengambil masa setengah jam bagi yang ada tranning dan bagi yang punya kuasa supersaia anggaran dalam 15 minit, dekat sahaja, namun sha pun semput juga tadi pagi sebab tiada tranning kan.

Cadangan masa sesuai untuk naik ke bukit ini adalah waktu pagi dan waktu petang, tengah hari adalah dilarang, sebab panas kot haha..nanti turun bukit rasa nak bergolek ja dari atas ke bawah sebab dah macam cacing kepanasan, haha.


Signboard baru untuk Bukit Botak, sebelum ini hanya ada dua bendera terpacak di situ, kini dah ada signboard lagi cantik kan, ke sha yang cute dekat situ? haha..maaf sha tiada gambar dalam perjalanan ke puncak, korang kena naik sendiri untuk merasainya.

Untuk pengetahuan korang, bukit ini dulu, digelar sebagai bukit teletubies, sebab kalau tengok dari jauh macam background dalam kartun teletubies tu, comel ja, rasa nak tidur atas bukit tu, tapi korang, bila dah sampai puncak, menangis mau turun apatahnya, banyak sangat lalang menjangkaui ketinggian, haha, lalang lagi tinggi dari sharina :P



ok, itu sahaja entry teruja sha mendaki Bukit di Kota Kinabalu ini, siapa bercadang untuk cuti-cuti di area KK dan Kundasang boleh rujuk entry pendakian sha pada menu di atas, best tauu hiking ini, korang kena try, baru dapat tengok apa yang berada di bawah kita, kan.

Bukit Botak, Sepanggar

by on August 06, 2017
Bukit Botak, Sepanggar |  Assalamualaikum,  Lama bercuti dari mendaki, kini sha kembali dengan entry teruja dan menerujakan kamu semu...
Related image

Sambungan dari pendakian bukit pertama dalam masa sehari, korang boleh baca entry sha [Link : Bukit Tinorindak, Kundasang] walaupun dah lama dah pendakian ni, sha nak juga buat entry haha, buat kenangan hahaha

Lokasi : Kampung Kauluan, Kundasang. Kalau naik ke Mesilou, akan ada satu simpang Ke kampung Kauluan sebelum jalan naik ke Desa Cattle. Boleh guna waze, don't worry, tak kan sesat

Info tentang Bukit Piramid korang boleh contact : FB Bukit Pyramid Kundasang

25 December 2016 - Bukit Piramid, Bukit Temple Run

Memandangkan kita orang memang plan akan naik dua bukit, dan bukit terakhir adalah bukit piramid, sebelum mendaki, sha memang dah nampak bukit ni, bentuk piramid, comel ja macam bukit teletubies tapi jangan ambil mudah, sebab disepanjang trek untuk naik ke bukit ini sangatlah curam dan hanya ada lalang, tali pun hanya ada 2-3 tempat sahaja.

Bayangkan kalau kasut tiada gigi? memang akan menjulang ke bawah, so make sure kasut korang memang khas untuk hiking. 





Sha jenis yang gayat, time naik tu memang akan nampak jelas permandangan bawah bukit, curam jangan cakap, tersangat curam gila ya, sha naik pun berfikir nak turun sebab dah berada dipertengahan jalan, kalau turun memang kaki tak dapat nak control, time tu lagi hujan renyai, sha terpaksa naik sambil tutup mata..hahaha, terima kasih pihin, tolong kakak naik atas..hihih

Naik bukit memang susah, dalam 20 min ambil masa 


Finally, inilah puncaknya, 1604m sahaja, time kami pergi ni kabus everywhere, so tak nampak view satu pekan kundasang, puncak pun basah dan banyak langau..haha jangan buka mulut besar-besar, nanti langau masuk..hahaha





Tiba masanya untuk turun pulang, marilah kita meluncurkan diri..haha
trek naik dan turun beza, so jalan kita orang ambil jalan yang selamat walaupun jauh sikit, ikut trek yang ada perigi






cantik view disepanjang turun bukit ini, ala-ala New Zealand pula kann





Sampai dah ke bawah, kotor nya baju sha, trek licin, kasut sha licin, balik-balik jatuh tapi sha puas hati dapat tawan Bukit Piramid..next time hiking tempat lain lagi, Insyallah



Apa itu water bladder bag? 
Mesti korang tertanya benda apa lah warna hitam ni? Beg ni adalah beg khas untuk pendaki atau pelari atau apa-apa yang berkaitan dengan sukan lasak. Khas untuk pendaki Gunung Kinabalu, [Link: Barang keperluan mendaki]  Kira macam korang senang nak bawa air naik bukit dan sedut ja air tu melalui hos. 

Kalau sha pergi hiking, beg ni memang kena ada, fungsinya macam sha cakap tadi, senang nak bawa dan air isi  sedia pada beg, bila nak minum ditengah jalan pun sha tinggal sedut ja air tu, tak perlu berhenti untuk ambil botol dan buka tutup botol macam sha sebelum ada beg ini. Mudahkan?

Ini dia gambar-gambar water bladder bag


Sha belanja satu gambar [Link: Naik Gunung Kinabalu] tahun lalu, naik puncak bawa beg ni sahaja, masukkan dalam tu, ubatan dan handphone.

Bahagian depan beg- boleh disambungkan ke beg hiking korang

Bahagian belakang beg

Bahagian dalam beg - memang limit space, boleh letak kunci kereta, spek, dompet dan handphone (tapi biasanya sha letak handphone dalam poket ja, senang ambil gambar)

Bahagian tank air - kuantiti 3L, biasanya sha tak pernah isi penuh, just isi half sahaja, sebab sha bukan jenis suka minum air putih hahaha

Bahagian Hos - sedut air melalui hos yang disediakan..senang

Beli di mana?
Ramai orang tanya sha beli di mana beg ni, sha beli dekat web site international iaitu Taobao [Link: Water baldder bag] tapi harga sekarang tak sama dengan harga yang sha beli dulu, time sha beli awal tahun lalu RM30+ termasuk postage dari China, sekarang korang bahagi dengan duit Malaysia, cari yang free postage dari China-Warehouse, order sampai dalam 2 minggu lebih.

Selain dari taobao, korang boleh cari di Sgshop Malaysia ataupun Lazada, harga memang beza sebab sha tengok market jual RM70+, online jual RM50+ mungkin belum masuk postage. 

Kalau suka hiking, tools mesti lengkap kan? sha dah terlebih excited dah, tapi boleh ja kalau mau bawah beg jalan pun..letak botol dalam beg, ikut kesesuaian masing-masing..

Rajin nanti sha review peralatan lain pula..selamat membaca semua..
jangan lupa komen tauu..terima kasih..

Lepas 2 minggu turun dari Gunung Kinabalu [Link: Misi Tawan Kinabalu Kali Kedua] hati memang gatal nak hiking, kali ni memang nak tawan 2 lagi bukit dikundasang, iaitu Bukit Tinorindak dan satu lagi Bukit Piramid [next entry] tapi korang boleh baca entry sebelum ni tawan [Link: Bukit Crystal, Kundasang Sabah

Last minute  planning selalunya menjadi, hahaha, kali ni sha hiking dengan kawan Se-Uitm time ambil diploma, Ira dan Wie, biasanya time begini memang kamilah yang selalunya excited bercuti..hahaha


25 December 2016 - Bukit Tinorindak yang mencabar 

7.30 AM - Registration di pejabat sebelum memulakan pendakian, guide akan bagi taklimat tentang pendakian dan korang akan di beri pinjam tongkat secara percuma, Fee : Entrance RM5 + Guide RM50/5 Orang. Perjalanan sejauh 5.1 KM, 800 M pertama trek biasa, lalu sungai, jambatan, dan tanah kering.

Info tentang Bukit Tinorindak korang boleh contact : FB Nulu Tinorindak Kundasang


Memasuki KM seterusnya, bermula dari signboard ini, dan trek memang sangat mencabar, masuk hutan, berkenalan dengan pacat dan time kami daki memang tanah licin dan daun basah. Kabus memang tebal, sejuk. 1st time, sha hiking melalui hutan, rasanya trek ini lebih mencabar dari naik Gunung Kinabalu, sha ja dah berkali-kali jatuh.








Tempat yang kami pijak tu, bukan sepenuhnya tanah, ada akar pokok yang bila korang pijak memang kaki akan tengelam, so hati-hati ya


9.30 AM - Selepas melalui 2.5 KM, akhirnya kami sampai di puncak, view cantik sekitar Kundasang ditutupi kabus yang tebal, bukit ni bersebelahan dengan Gunung Kinabalu, patutlah sejuk..hihih











10.30 AM - Puas menikmati puncak Tinorindak,, kami beransur pulang, untuk jalan pulang, guide cakap ada dua option, lalu jalan yang sama masa naik tadi atau lalu jalan curam 2.6KM, atas kata sepakat, kami memilih jalan baru 2.6KM perkatan curam disitu sangatlah seram bunyinya haha




12.00 PM - Untuk turun memang sangat laju, trek licin sangat membantu untuk berlari turun, walaupun jatuh berkali-kali sebab kasut pink sha tiada brek, haha. trek 2.6KM memang curam start lalu jambatan ini, kena hati-hati sebab jalan berbukit dan sempit, namun kami berjaya melaluinya





Alhamdulilah, selamat sampai ke check point terakhir, terima kasih kawan-kawan ; Ira, Wie, Pihin, Ezam dan guide Nazri. Option Sijil RM10

Bukit seterusnya, sha akan update nanti, lasak juga sha naik 2 bukit dalam sehari, tapi bukit lepas ni buat sha menangis, kenapa?? nanti sha story..selamat membaca semua..terima kasih