Showing posts with label Tutorial. Show all posts
Showing posts with label Tutorial. Show all posts
Bismillah, 
Assalamualaikum


Tutorial Edit Link Domain Baru Di Blog Dengan Cepat | Baru-baru ini sha ada memohon adsense untuk domain baru, 2 3 kali submit domain baru tapi kena reject, mungkin sebab link domain yang lama masih ada dekat page atau entry yang sebelum ini, sha terfikir nak edit balik tapi itu mesti makan masa, maklumlah banyak sangat backlink terutamanya pada pages.

So sha terfikir ada satu cara yang mudah untuk edit link domain baru di blog dengan cepat itupun kalau nak edit pada pages atau pada entry yang banyak backlink, maksud backlink adalah korang masukkan link entry korang pada post entry yang lain contohnya korang boleh tengok pada gambar di atas, cara tukar FB chat kepada hello kitty dan teddy bear itu adalah entry sha yang lama, guna domain yang lama iaitu www.opzzpinky.my sha dah tukar kepada domain baru www.opzzpinky.com untung sha hanya tukar .my ke .com hihi 

Jadinya sha edit pages atau entry yang menghimpunkan segala backlink yang ada dan pergi ke simbol pensel dibahagian kiri dibawah tajuk, klik HTML view dan tekan ctrl + f

korang taip domain lama dan ianya akan berwarna kuning, edit dan ulang sampai siap semuanya.

Senang bukan? 

tapi bila dah tukar domain baru, nak apply adsense banyak kerja lagi, ada sesetengah blog makan masa 2 3 bulan juga baru adsense approved, ada yang 2 minggu dah boleh letak iklan, dari adsense juga sampai mana tahap korang follow rules nya hihi, leceh juga tapi korang sabar ya, rezeki tak kemana, maybe lepas tukar domain korang boleh edit entry lama yang tidak sampai 500 patah perkataan tu,

atau ada broken link yang korang boleh perbaharui macam tutorial yang sha tunjukkan ni la, ini lah broken link sebab kalau kita klik link itu, keluar error 404 itu yang kena cari puncanya balik. Bayangkan kalau orang yang datang blog kita, khusyuk punya baca tajuk klik pula link itu tak dapat nak baca sebab broken link, malas dah orang nak cari tajuk tadi tu, lalu dia pun say good bye pada blog kita hihi..sayang trafik kan..

itu adalah antara masalah tukar domain, so korang kalau nak tukar domain fikir 2 3 kali ya, jangan suka-suka tukar sebab ianya sangat menganggu masa lalu blog kita hihi, tapi kalau nak tukar dari blogspot ke dot com boleh saja, sha sarankan korang ada domain sendiri lagi bagus, baik untuk bina trust client kalau nak berkolabrasi dengan blog kamu, sebab kalau guna blogspot rasa macam tak serius ja kan.

mudah-mudahan dengan tips yang tak berapa sha berikan ini dapat membantu mereka yang tengah buntu nak buat apa lepas tukar domain, ialah dah tukar domain sesuka hati, nak menyesal pun tak berguna kan blog lama view bukan main hebat bila dah tukar domain jatuh rundum habis, menangis sebelah bucu katil, sekali gus kalau ada buat job dengan client memang terjejas teruk view entry, sha cakap diri sha ya, hahaha..harap jadi ikhtibar buat semua blogger

Tutorial Edit Link Domain Baru Di Blog Dengan Cepat sedikit sebanyak dapat membantu korang untuk mempercepatkan langkah korang untuk edit balik link yang ada, doakan sha lepas set up semua adsense approved iklan dalam blog sha, sayang ja banyak view tapi iklan adsense tiada hihi







Tutorial Letak InstaFeed Pada Blog Dengan Mudah | Assalamualaikum, Sha baru nak mula aktif balik guna Insta, sebelum ini tak aktif sebab lupa password, hari ini try login balik, eh dapat pula, dengan hanya link ke facebook, so just ingat password facebook saja, senang kerja haha hari ini sha nak share dekat korang Tutorial Letak InstaFeed Pada Blog Dengan Mudah hanya makan masa 1 minit saja, itupun kalau internet korang laju la haha..




Masukkan username korang, dan klik pada button GET THE CODE !


Copy code dan paste kan ke layout HTML blog korang

simple kan, korang boleh juga letak insta feed idola or artis kesayangan korang, boleh no hal asal korang tau username tu, so itu sahaja entry kali ini..

Tutorial Buat Cop Bulat Syarikat menggunakan Ms.Word  | Assalamualaikum, lamanya sha tak buka laptop haha, selama ni update guna phone ja, so hari ni gigih nak buat cop syarikat memandangkan sha sekarang dah ada bisnes sendiri, tapi tanpa premis, itu nanti sha sharing..



Bisnes sha lebih kepada online, so no need real cop untuk sahkan apa2 dokumen, sebab office sha dekat rumah ja, so dokumen dihantar melalui whatsapp dan email, edit sikit dekat photoshop then send back, so sha perlukan softcopy cop bulat tu, mana nak buat ya?

Google punya google, terjumpa 1 sumber dari laman web ni, so memang senang cuma sha edit sikit ikut style sha hihi..hope dapat membantu korang yang tengah fikir macam mana nak buat cop syarikat sendiri, lepas ni dah boleh buat sendiri kan..

i) Buka Ms. Word dan klik blank document
ii) Pergi ke button insert dan button shapes
iii) pilih bentuk donut

i) adjust 2 bahagian yang di bulatkan mengikut size yang korang nak

i) pada button insert, korang cari button wordart
ii) pilih design word korang nak

i) selepas itu, korang taip nama syarikat, jika nak cantik tekan space 2x untuk memastikan ada jarak pada ayat, contohnya HEE DAN ENGINEERING (space 2x) SANDAKAN

i) adjust nama syarikat dan masukkan pada bulatan donut tadi
i) dah siap
ii) korang boleh mencipta sendiri logo syarikat dan letakkan pada tengah cop
iii) atau letak alamat atau no. hp atau pun no syarikat korang..

semoga bermanfaat





Yes, finally dapat juga buat ni, susah sangat nak explored..google pun tak jumpa benda ni, so dengan senang hati, sha nak share..bukan apa..kadang bloglist letak di sidebar, banyak guna ruang..semak dan agak berat kan..so untuk memudahkan korang, meh letak di pages/menutab..caranya simple ja..

Langkah 1. 
a. Mesti ada menutab/pages [untuk bloglist] macam dalam gambar atas tu :D
b. Mesti ada widget bloglist dan senarai blog yang telah diletakkan [blog sha, jangan lupa :P]
#kalau tiada, sila buat :D

Langkah 2.

Langkah 3.
a. Open Template, tick expande code [yang bentuk I>..jumpa kan?]
b. Cari widget Bloglist [klik scroll pada jump to widget]
c. Copy Code <b:if cond='data:blog.url == &quot;url_bloglist&quot;'>
d. Paste bawah <b:incluable id=main'>
e. Save dan akan keluar error [jangan panik]

f. Copy </b:if> dan paste atas   </b:includable>
g. Kemudian save sekali lagi

Langkah 4.
a. Klik bloglist pada pages/menutab [belum timbul lagi bloglist disitu, jangan risau] 
b. Copy url bloglist
Langkah 5.
a. Ulang langkah 3 dan paste url bloglist macam gambar dibawah
b. Save

Dah siap...senang kan..tutorial kali ni, gambar agak besar, so senang la nak rujuk,dan tutorial ni sha buat dari template Blogger INI, [sebab dia yang request, sha buat], dan idea asal dari SINI, sha cuma rujuk gambar sahaja..

TQ :)






Sha tak pastilah korang dah tau ke belum tentang tutorial ni, sebab sha baru cuba petang tadi, ingat tak menjadi, tu yang delete entyr 1st, last2 jadik juga haha..alhamdulilah, lepas ni bolelah promote pic contest korang dengan butang like yang sangat mudah orang nak klik kannn

Cara Letak Butang Like Picture Contest di Entry
1. Klik link pic contest anda
2. klik embed post pada gambar dibawah


3. Copy code seperti gambar dibawah dan Paste pada entry (HTML)


ahh..senang kan??? jom LIKE PICTURE CONTEST SHA !!! di sini..terima kasihh