Showing posts with label Tutorial. Show all posts
Showing posts with label Tutorial. Show all posts
Bismillah, 
Assalamualaikum


Tutorial Edit Link Domain Baru Di Blog Dengan Cepat | Baru-baru ini sha ada memohon adsense untuk domain baru, 2 3 kali submit domain baru tapi kena reject, mungkin sebab link domain yang lama masih ada dekat page atau entry yang sebelum ini, sha terfikir nak edit balik tapi itu mesti makan masa, maklumlah banyak sangat backlink terutamanya pada pages.

So sha terfikir ada satu cara yang mudah untuk edit link domain baru di blog dengan cepat itupun kalau nak edit pada pages atau pada entry yang banyak backlink, maksud backlink adalah korang masukkan link entry korang pada post entry yang lain contohnya korang boleh tengok pada gambar di atas, cara tukar FB chat kepada hello kitty dan teddy bear itu adalah entry sha yang lama, guna domain yang lama iaitu www.opzzpinky.my sha dah tukar kepada domain baru www.opzzpinky.com untung sha hanya tukar .my ke .com hihi 

Jadinya sha edit pages atau entry yang menghimpunkan segala backlink yang ada dan pergi ke simbol pensel dibahagian kiri dibawah tajuk, klik HTML view dan tekan ctrl + f

korang taip domain lama dan ianya akan berwarna kuning, edit dan ulang sampai siap semuanya.

Senang bukan? 

tapi bila dah tukar domain baru, nak apply adsense banyak kerja lagi, ada sesetengah blog makan masa 2 3 bulan juga baru adsense approved, ada yang 2 minggu dah boleh letak iklan, dari adsense juga sampai mana tahap korang follow rules nya hihi, leceh juga tapi korang sabar ya, rezeki tak kemana, maybe lepas tukar domain korang boleh edit entry lama yang tidak sampai 500 patah perkataan tu,

atau ada broken link yang korang boleh perbaharui macam tutorial yang sha tunjukkan ni la, ini lah broken link sebab kalau kita klik link itu, keluar error 404 itu yang kena cari puncanya balik. Bayangkan kalau orang yang datang blog kita, khusyuk punya baca tajuk klik pula link itu tak dapat nak baca sebab broken link, malas dah orang nak cari tajuk tadi tu, lalu dia pun say good bye pada blog kita hihi..sayang trafik kan..

itu adalah antara masalah tukar domain, so korang kalau nak tukar domain fikir 2 3 kali ya, jangan suka-suka tukar sebab ianya sangat menganggu masa lalu blog kita hihi, tapi kalau nak tukar dari blogspot ke dot com boleh saja, sha sarankan korang ada domain sendiri lagi bagus, baik untuk bina trust client kalau nak berkolabrasi dengan blog kamu, sebab kalau guna blogspot rasa macam tak serius ja kan.

mudah-mudahan dengan tips yang tak berapa sha berikan ini dapat membantu mereka yang tengah buntu nak buat apa lepas tukar domain, ialah dah tukar domain sesuka hati, nak menyesal pun tak berguna kan blog lama view bukan main hebat bila dah tukar domain jatuh rundum habis, menangis sebelah bucu katil, sekali gus kalau ada buat job dengan client memang terjejas teruk view entry, sha cakap diri sha ya, hahaha..harap jadi ikhtibar buat semua blogger

Tutorial Edit Link Domain Baru Di Blog Dengan Cepat sedikit sebanyak dapat membantu korang untuk mempercepatkan langkah korang untuk edit balik link yang ada, doakan sha lepas set up semua adsense approved iklan dalam blog sha, sayang ja banyak view tapi iklan adsense tiada hihi







Tutorial Letak InstaFeed Pada Blog Dengan Mudah | Assalamualaikum, Sha baru nak mula aktif balik guna Insta, sebelum ini tak aktif sebab lupa password, hari ini try login balik, eh dapat pula, dengan hanya link ke facebook, so just ingat password facebook saja, senang kerja haha hari ini sha nak share dekat korang Tutorial Letak InstaFeed Pada Blog Dengan Mudah hanya makan masa 1 minit saja, itupun kalau internet korang laju la haha..




Masukkan username korang, dan klik pada button GET THE CODE !


Copy code dan paste kan ke layout HTML blog korang

simple kan, korang boleh juga letak insta feed idola or artis kesayangan korang, boleh no hal asal korang tau username tu, so itu sahaja entry kali ini..

Tutorial Buat Cop Bulat Syarikat menggunakan Ms.Word  | Assalamualaikum, lamanya sha tak buka laptop haha, selama ni update guna phone ja, so hari ni gigih nak buat cop syarikat memandangkan sha sekarang dah ada bisnes sendiri, tapi tanpa premis, itu nanti sha sharing..



Bisnes sha lebih kepada online, so no need real cop untuk sahkan apa2 dokumen, sebab office sha dekat rumah ja, so dokumen dihantar melalui whatsapp dan email, edit sikit dekat photoshop then send back, so sha perlukan softcopy cop bulat tu, mana nak buat ya?

Google punya google, terjumpa 1 sumber dari laman web ni, so memang senang cuma sha edit sikit ikut style sha hihi..hope dapat membantu korang yang tengah fikir macam mana nak buat cop syarikat sendiri, lepas ni dah boleh buat sendiri kan..

i) Buka Ms. Word dan klik blank document
ii) Pergi ke button insert dan button shapes
iii) pilih bentuk donut

i) adjust 2 bahagian yang di bulatkan mengikut size yang korang nak

i) pada button insert, korang cari button wordart
ii) pilih design word korang nak

i) selepas itu, korang taip nama syarikat, jika nak cantik tekan space 2x untuk memastikan ada jarak pada ayat, contohnya HEE DAN ENGINEERING (space 2x) SANDAKAN

i) adjust nama syarikat dan masukkan pada bulatan donut tadi
i) dah siap
ii) korang boleh mencipta sendiri logo syarikat dan letakkan pada tengah cop
iii) atau letak alamat atau no. hp atau pun no syarikat korang..

semoga bermanfaat





Yes, finally dapat juga buat ni, susah sangat nak explored..google pun tak jumpa benda ni, so dengan senang hati, sha nak share..bukan apa..kadang bloglist letak di sidebar, banyak guna ruang..semak dan agak berat kan..so untuk memudahkan korang, meh letak di pages/menutab..caranya simple ja..

Langkah 1. 
a. Mesti ada menutab/pages [untuk bloglist] macam dalam gambar atas tu :D
b. Mesti ada widget bloglist dan senarai blog yang telah diletakkan [blog sha, jangan lupa :P]
#kalau tiada, sila buat :D

Langkah 2.

Langkah 3.
a. Open Template, tick expande code [yang bentuk I>..jumpa kan?]
b. Cari widget Bloglist [klik scroll pada jump to widget]
c. Copy Code <b:if cond='data:blog.url == &quot;url_bloglist&quot;'>
d. Paste bawah <b:incluable id=main'>
e. Save dan akan keluar error [jangan panik]

f. Copy </b:if> dan paste atas   </b:includable>
g. Kemudian save sekali lagi

Langkah 4.
a. Klik bloglist pada pages/menutab [belum timbul lagi bloglist disitu, jangan risau] 
b. Copy url bloglist
Langkah 5.
a. Ulang langkah 3 dan paste url bloglist macam gambar dibawah
b. Save

Dah siap...senang kan..tutorial kali ni, gambar agak besar, so senang la nak rujuk,dan tutorial ni sha buat dari template Blogger INI, [sebab dia yang request, sha buat], dan idea asal dari SINI, sha cuma rujuk gambar sahaja..

TQ :)






Sha tak pastilah korang dah tau ke belum tentang tutorial ni, sebab sha baru cuba petang tadi, ingat tak menjadi, tu yang delete entyr 1st, last2 jadik juga haha..alhamdulilah, lepas ni bolelah promote pic contest korang dengan butang like yang sangat mudah orang nak klik kannn

Cara Letak Butang Like Picture Contest di Entry
1. Klik link pic contest anda
2. klik embed post pada gambar dibawah


3. Copy code seperti gambar dibawah dan Paste pada entry (HTML)


ahh..senang kan??? jom LIKE PICTURE CONTEST SHA !!! di sini..terima kasihh


Assalamualaikum

Hari ni sha cuti, so menghabiskan masa dengan blog, dengan itu, dapatlah buat tutorial cara cutekan date atas post title, alhamdulilah senang ja buat !! dan sha akan bagi freebies untuk date nanti..

Cara Cutekan Date Atas Post title

Dashboard > Template > Edit Template
Cari kod  /* Widgets
Dan paste pada Bawah kod yang korang cari tu

h2.date-header { margin-top : -20px ; text-align: right; background: url(http://i.imgur.com/ATLs7oK.png) no-repeat right ; border:medium none; font-size:11px; color:#666666; padding:39px 08px 40px 10px; margin-bottom : -10px ; text-transform:none; font-weight:normal; }

#bold : freebies warna pink, boleh juga korang gantikan dengan design korang :)

Save dan preview.

TAK JADI?? jangan risau, sha pasti korang belum tick date pada layout>Blog Posts ataupun, korang belum padam lagi INI

so..good luck tau~
komen sikit =.='


Assalamualaikum

Alhamdulilah, berkesempatan untuk memenuhi permintaan adik blogger yang dah lama nak sha buat tutorial ini, cantik dok sidebar kita..haha..so hari ni nak buat tuto simple dengan menggunakan photoshop..

Tutorial Buat Image Sidebar


Cipta kerawang, garisan yang korang suka letakkan atas sekali tu, jangan sampai memenuhi gambar tau
#kalau nak transparent, ubah backgound kepada transparent.. 


Buat border untuk body, letakkan selari dengan head sidebar
kemudian save sebagai head


untuk buat border hanya tukar saiz kepada 50px, caranya klik kanan pada atas kotak lukisan dan klik canvas size, kemudian save sebagai body


akhir sekali, buat footer, ikut design sendiri, kalau diatas ni, simple ja..kemudian save sebagai footer

done !! ambil url image (upload gambar disini) yang korang buat td..head,body dan footer, copy dan kita akan sambung untuk masukkan pula pada HTML

Tutorial Buat Sidebar

Buka TEMPLATE dan pergi  HTML, tick simbol anak panah, dan cari code Sidebar, dah jumpa copy code bawah ini dan gantikan code di bawah sidebar kamu..

sidebar h2 { font-size:16px; color: #ff88a7; text-shadow: 1px 1px 1px #000000; line-height:0.9em; text-align:center; padding:60px 30px 20px 30px; margin-bottom:-15px; font-weight:bold; background:url("url image -head"); background-repeat:no-repeat;background-position:center top;} -webkit-border-top-left-radius:14px; -webkit-border-top-right-radius:14px; -moz-border-radius-topleft:10px; -moz-border-radius-topright:10px; } .
.sidebar .widget{ margin-bottom:5px;margin-top:10px;padding:0 0 50px 0px;background:url(url image- footer); background-repeat:no-repeat;background-position:center bottom; }
.sidebar .widget-content { padding: 15px; background: url(url image- body) repeat-y; background-position: center; }

Save, dan siap !!
Semoga berjaya tauuu :P



-Live Preview-

Assalamualaikum
hye guys..lama tak buat tutorial kan..hihi..busy lately..so nak buat tuto pasal online chat untuk business or bukan business pun boleh bah..hihi
Tutorial
I. Pergi ke https://www.zopim.com/
II. Paste url blog korang pada Try Zopim on your website
III. Decorate your own design dan sign up via email
IV. Verify email dan paste embed code
#kalau korang open dashboard means korang online, kalau tutup..maka status korang offline..senang kan :)
Part I : Edit Blog Template Denim (Header)
Part II : Edit Blog Template Denim (Body)


Assalamualaikum

Okey ini adalah part last yang simple..harap lepas ni korang dah boleh jinakkan diri untuk menghadap HTML code hihi..

Cara buat Footer

Step 1 : Ulang step 1 pada Entry body dan setting kan height pada 250px, yang lain kekalkan

Step 2 : Naikkan kedua2 objek tanpa gerakkan ke kiri dan ke kanan, sebab setting akan lari..so halakan ke atas dan ke bawah sahaja..seperti gambar di atas..

Step 4 : Save image kepada .png

Cadangan website untuk upload footer : IMGUR
#untuk dapatkan url footer

Step 5 : Open HTML dan cari kod --> #footer-wrapper {
Kemudian lihat background:url dan gantikan kepada kod background:url(url footer);


Step 6 : Preview dan save

#jika tiada kod yang dicari, perlu copy kod dibawah ini

#footer-wrapper {
width: 960px;
background: url(url footer) no-repeat;
margin:0 auto;
padding:20px;
text-align:left;
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}

dan letakkan dibahagian bawah selepas kod #sidebar-wrapper {

kalau tak faham tanya ya..alhamdulilah siap juga sesi pengeditan, semoga banyak membantu..hihi..happy dapat tolong :)


FREEBIES - Template Meiko dan Template Pinkish
Part I : Edit Blog Template Denim (Header)
Part III : Edit Blog Template Denim (Footer)
Assalamualaikum
Ok, sampai kita ke part yang seterusnya iaitu bahagian body, hanya perlu sambung photoshop tadi..
insyallah ianya senang dan mudah difahami, hanya perlu ikut step ja ya..
Cara buat Body
Step 1 : Halakan cursor pada atas kotak (contoh pada gambar)
Klik kanan pada tetikus dan klik canvas size


Step 2 : Setting height sahaja kepada 50px, yang lain kekalkan 



Step 3 : Turunkan kedua2 objek tanpa gerakkan ke kiri dan ke kanan, sebab setting akan lari..so halakan ke atas dan ke bawah sahaja..seperti gambar di atas..

Step 4 : Save image kepada .png

Cadangan website untuk upload body : IMGUR
#untuk dapatkan url body

Step 5 : Open HTML dan cari kod --> #content-wrapper {
Kemudian lihat background:url(http://i.imgur.com/eLgZ2es.png); dan gantikan kepada kod background:url(url body);


Step 6 : Preview dan save


ok ! done Bahagian header dan body..jap lagi sha update bahagian footer pula ya :)


FREEBIES - Template Meiko dan Template Pinkish


Assalamualaikum, hari ini tutorial agak panjang dan berperingkat2, so sha nak share ilmu tentang edit blog template denim..insyallah dapat bantu korang dalam mencantikkan blog..baru puas hati dengan design sendiri kan :)


terima kasih atas pertanyaan..sha cadangkan guna template DENIM kerana ianya mudah untuk buat body seperti mana yang adik tanya tu..jika belum tukar..sila ambil kod ini


Sebelum kita mula, kena ada tools seperti Adobe Photoshop..kalau tiada..sila google dan download ya..ok jum buat header dulu ya..

Cara buat Header

Step 1 : Open Photoshop dan setting width kepada 1000px, height 400px, pastikan background contents TRANSPARENT ya..

Step 2 : Lebarkan kotak sampai hujung, tapi biarkan sedikit kosong seperti dalam gambar, pilih warna mengikut kesukaan ianya sebagai border sahaja

Step 3 : Ulangi step 2 dan kecilkan sedikit dari kotak yang sebelumnya, pastikan pemilihan color PUTIH (code : ffffff) untuk halaman body


Sebagai contoh sahaja

Step 4 : Hias Header dengan kreativiti sendiri..dan save kepada .png untuk hasil yang transparent..

Cadangan website untuk upload header : IMGUR
#untuk dapatkan url header

Step 5 : Open HTML dan cari kod --> /* Header
Kemudian lihat background-color: $headerCornersColor; dan gantikan kepada kod background:url(url header);


Step 6 : Preview dan save


ok ! done Bahagian header..jap lagi sha update bahagian body pula ya :)