Showing posts with label Baby NEK. Show all posts
Showing posts with label Baby NEK. Show all posts
Bismillah, 
Assalamualaikum


Raya Pertama Eshal 2021 | Eshal pada raya tahun 2021 sudah memasuki usia 10 bulan, ini adalah raya pertama eshal, umie akui tidak banyak cerita mengenai eshal dalam blog umie, akibat sibuk yang melampau haha, tak lah, ini disebabkan pengaturan masa yang tidak efektif, soon umie akan rajinkan diri untuk tulis pasal ehsal ya,

Untuk entry ini, umie saja nak catat yang perkembangan ehsal sangat laju, eshal umur 10 bulan sudah pandai berjalan sendiri tanpa diajar, alhamdulilah besarkan ehsal sangat mudah, semacam eshal anak yang cepat berdikari, dari bertiarap, berkaki empat, duduk, berdiri dan berjalan, semuanya mudah bagi eshal.

Disebabkan eshal lahir pada tahun virus covid-19 ini wujud, maka menghadkan pergerakan eshal untuk meninjau dunia luar, umie pun malas jalan sebab eshal belum pandai pakai mask, kena lagi 1 jun ni total lockdown, umie baru belikan eshal kasut untuk eshal berjalan di sejati walk haha..kita pakai di rumah saja ya hihi.


Tahun ini sha sambut raya berempat dengan baba, edan dan eshal, tak banyak rumah yang kami kunjungi dalam 4 rumah sahaja, boleh lah untuk lepaskan gian beraya, tahun ini kami beraya di rumah sendiri saja, memandangkan mertua sha decide untuk beraya di sandakan.

Baju raya eshal sha buat dengan tailor, upah jahit untuk baju kembang tu RM25 sahaja, kain pula sha beli dekat shopee, kain batik viral RM8+ beli 2 sebab nak matching dengan skirt sha kembang juga 2meter + 2meter maka jadilah baju raya kami yang simple 

Baju edan dan baba dorang tak beli baju baru so dorang pakai baju 2 tahun yang lalu, rasanya dah 2 tahun dorang tak beli baju raya maklumlah raya pkp juga, sha pun decide tak nak beli baju raya tapi semua baju raya lama dah tak muat haha, kebetulan time raya tu sterika pula buat hal, jadilah tudung sha berkedut, hantam ja la, oh ya tudung shawl bawal tu sha beli dekat blogger lyn 4 tahun lepas, pakai balik ja semuanya..blouse hitam sha pula beli dekat shopee

Tahun ni kami tiada gambar raya berempat, masing-masing buat hal haha..anak 2 susah sikit nak plan, nantilah gambar sendiri ja dirumah, oh ya tudung yang eshal pakai tu tudung sha haha..behind the scene dia tarik terus tudung tu rimas dia pakai, umur 1 tahun baru kita pelahan2 pakai tudung ya eshal

Apapun raya tahun ni, biarlah bersederhana kan, cuba bayangkan kalau tiada covid ni, semua nak nampak mewah biar hutang keliling pinggang, kunjung-mengunjung 24jam banding memanding..ada hikmah nya juga..cuma kita fikir positif ja ok.

selamat hari raya semua readers :)
Bismillah,
Assalamualaikum


Nur Eshal Khadijah Genap Sebulan | Cepatnya masa berlalu, hari ini baby eshal sudah genap sebulan, umie nak juga buat entry untuk eshal baca di masa depan kelak eshal dah besar ya sayang, ini lah eshal yang bam bam haha, eshal senang ja dijaga cuma part vocal tinggi tu tak dapat di nafikan, semua baby pun sama, umie jadi tak tentu arah haha, part tu bagi bab jaga, umie dodoi abang edan ja. Cuma agak kerap jugalah eshal kembung perut, tu yang high note keluar tu, kesian baby eshal.

Hari ini baru buat surat lahir eshal sebab musim pkp ni pendaftaran kelahiran pun buat temujanji online, so semua date dah under booked, dapat pun tarikh eshal sebulan, itupun mykid belum boleh buat lagi. Tak apalah asalkan surat lahir dah buat haha, so setel kerja.


Baby eshal usia sebulan berat 4.1kg sama macam berat abang edan cuma tinggi rendah sikit mungkin sebab perempuan kan haha, 53cm, abang edan 56cm. Tali pusat jatuh pada 4 hari selepas dilahirkan, agak cepat berbanding abang edan, makan masa seminggu juga. Kuning eshal stop hari ke 15 eshal dilahirkan dengan 4 kali ulang alik ke klinik untuk cek kuning itupun turun mendadak setelah umie mandikan dengan rendaman halba 


Sekarang masa blogging agak terhad, ini pun curi masa sekejap anak-anak dah tidur, bila duduk rumah alahai tidur ja dorang terus bangun siapkan kerja rumah, cuci kain, masak, sapu kemas semua, lagi-lagi abang edan sekarang dah semakin aktif mengambur, perghh hebat dugaan ibu-ibu diluar sana. Tabik sha dengan mommy anak lebih dari 2, korang memang hebat

Tapi sejak jadi mak anak dua ni rasa macam me time sangat kurang, nanti lepas pantang nak bawa baba pergi honeymoon dekat kundasang bersama anak-anak haha, memang favourite place.

Itu saja sha nak kongsikan ada masa nanti sha cerita lagi, apapun sayang anak-anak umie EdanEshal, semoga kamu berdua jadi anak yang soleh dan solehah. Amin
Bismillah,
Assalamualaikum



Pengalaman Melahirkan Anak Kedua Secara Induce | Alhamdulilah sha selamat melahirkan anak kedua pada hari isnin 6.7.2020 jam 9.30 malam di hospital dutchess of kent sandakan secara induce setelah menyerahkan diri pada 5.7.2020 disebabkan gdm on metformin. Hari ni genap seminggu kelahiran nya, Setiap anak tidak sama kelahiran nya, walaupun anak pertama sha pun lahir normal tanpa induce tapi saat melahirkan juga sakit, bersalin adalah sakit kedua selepas kematian. Hanya wanita mampu menghadapinya, maka dengan itu, suami tolonglah hargai isteri kamu.

Pengalaman melahirkan anak kedua secara induce, sha cakap terus terang sakit sangat bila melahirkan secara paksa ni, baby belum mahu keluar tapi doktor dah suruh bersalin, buatlah macam mana pun, tetap tidak mau keluar kalau belum masanya, jadi hanya pada Allah saja tempat kita meminta dipermudahkan proses kelahiran..pujuk baby keluar cepat alhamdulilah baby dengar cakap umienya keluar juga dia walaupun sakit tu bagai nak mati ja rasanya.

Baca : Tarikh Serah Diri ke Hospital sebab ada GDM on Metformin

Ahad lalu (5.7.2020) sha serah diri pada jam 4 petang, lepas check up jantung baby, check bukaan alhamdulilah dah 2cm, terus masukkan dalam wad, sha tak sangka tiada rasa sakit pun time tu, tiba-tiba dah buka 2cm, bersyukur sangat sebab time tu terfikir juga boleh ni kalau baby nak keluar tanpa induce tapi Allah nak bagi sha rasa bersalin secara induce sebabnya bukaan tetap sama 2cm sampai pagi isnin (6.7.2020) sha akur doktor masukkan 1 biji ubat untuk membantu bukaan jalan.

Dari jam 6 pagi sampai jam 12 tengah hari, sha dah start rasa kontraksi tapi tidak kerap, sha sempat berjalan keliling katil wad, mandi 3x, squat, gelek dan bernafas ala jamumall, dan makan untuk bagi tenaga masa meneran nanti. Jam 12 tengah hari Doktor datang cek bukaan alhamdulilah dah 4 cm, happy sebab tak perlu masukkan ubat kedua, jadi doktor suruh rehat dulu di katil jam 1.30petang baru masuk labour room, masa ni sha dah mandi air selusuh dan makan bubur sikit, sha dah ready untuk masuk labour room nak jumpa baby.

1.30 petang doktor pecahkan ketuban dan sedut air kencing, dan bermula lah kontraksi sekejap kejap, tapi masih boleh handle, doktor estimate bukaan 10 cm pada 6 petang, tapi jam 4 petang sha dah tak tentu arah, sakit nya bukan boleh main-main, sakit yang terlampau sakit, doktor sarankan sha injek tahan sakit dekat pinghul sha dah balik -balik sedut gas untuk mengurangkan sakit, terpaksa walaupun sha tahu efeknya lepas ni sha mungkin akan tertidur semasa meneran baby.

Baca : Sudah Masuk 3rd Trimester, apa ibu mengandung perlu buat?

6 petang bukaan masih 4cm sha dah menangis kesakitan, sudah begitu sakit bukaan masih 4cm, sha rasa macam mau mati, betullah kata orang bersalin induce memang sakit, dia hentam pinggang sha. Terfikir nak operate ja masa ni, tapi fikir 2x nanti operate susah nak jaga baby, jaga jahitan lagi. So sha pilih untuk tahan ja sakit tu. Jantung baby stabil, kontraksi makin kerap, sha tanya doktor, boleh kah sha bersalin biasa, doktor cakap boleh ni, cuma perlu masa, sebab ini anak kedua, pintu servik dah lembut, tinggal tunggu bukaan ja lagi, sha iktihar dengan miring ke kiri, sakit datang kerap, cuma kalau miring ke kiri jantung baby jadi tak stabil, itu yang doktor tak bagi sha miring ke kiri

8 malam, bukaan jadi 8cm alhamdulilah mungkin hikmah miring ke kiri jadi bukaan makin cepat, sha dah tak keruan, tinggal 2 cm lagi nak bersalin, sakitnya dah tahap 10/10 sha terus meneran baby, dengan harapan cepatlah bukaan 10cm, dalam pada tu bukan baby yang keluar, najis sha keluar, memang syak akan buang najis sebelum bersalin, anak pertama pun macam tu, better dari keluar najis bersama baby kan, sha dah tiada rasa malu, lepas settle ja doktor bersihkan, dia keluarkan pula air kencing sha, dan sha dah ready untuk teran tapi bukaan baru 9cm, dengan tenaga yang ada, sha teran kuat-kuat. Doktor dah mula bagi semangat dekat sha, kepala baby dah nampak, sha dah teran sekuat hati, dengar cakap bidan dan doktor, syukur sha dapat elak dari angkat punggung.

Baca : Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin

9.21 malam akhirnya baby keluar setelah melihat umienya berjuang sehabis tenaga, Ya Allah dugaan bersalin kali ni sakit sangat, hilang selepas dengar suara baby menangis, doktor cakap baby girl, iya sha memang tahu sha dapat baby girl..syukur sepasang dah anak umie. Seberat 2.97kg dengan panjang nya 47cm,  sha lega, penat dan lapar, sha dah lapar tak makan dari tadi. Minta doktor bagi sha air minum ja. Sha mesej husband sha dah selamat melahirkan anak perempuan. Dia pun rasa lega.

Baca : Tembuni Putus Bersalinkan anak pertama

Tak lepas lagi azab sha di labour room, sesi mengeluarkan tembuni pula sha terpaksa harungi, memang tali pusat baby sha jenis yang halus, dari anak pertama lagi susah betul nak keluarkan, doktor terpaksa masukkan tangan untuk ambil tembuni, sha alami pendarahan sebanyak 500ml darah keluar, bidan dah risau muka sha dah pucat, dia cepat cepat jahit, syukur juga jahitan kali ni kecil ja. 1st tear. Lepas dari tu sha dah tak sedarkan diri, BP low, HB turun ke 7, labour room dah jadi red alert, bidan panggil doktor pakar datang, ramai sangat orang di labour room, nama sha dipanggil, selepas beberapa minit sha dah mamai, mungkin sebab gas yang sha sedut buat sha mengantuk, doktor pasang oksigen, tambah 2 pek air dan 2 pek darah, doktor ambil darah dekat nadi, dalam setengah jam juga baru redah labour room..penat tak habis lagi mengantuk sangat-sangat baby dah menangis nak susu, sha kuatkan diri untuk terus bangun, banyak sangat soalan doktor tanya, sha hanya angguk saja, lepas dah ok sikit doktor suruh sha rehat dilabour room, pasangkan saluran air kencing, dan di bagi minum air milo, rasa segar sikit

7.7.2020 Jam 3 pagi sha kembali ke wad biasa, oksigen masih pakai, baby dan sha keluar bersama, pagi tu sha tidur dengan menyusukan baby.

8.30 pagi sha pengsan kali kedua, waktu tu ada doktor shift pagi datang review dikatil sha, lepas tu sha kata boleh balik tak hari ni?sebab sha dah rindu dengan edan, dia kata mama kalau nak balik kena tunjukkan dekat doktor yang mama boleh berjalan, dah boleh duduk, jangan asyik baring ja mama, jadi sha pun letak baby di tepi katil, sha kuatkan diri untuk bangun pergi tandas cuci tangan, tapi bila sha bangun darah keluar dengan banyak, penglihatan sha kabur, akhirnya sha rebah kebelakang, kesian baby kena hempap oleh sha, nasib ada orang sebelah katil melompat dia tahan badan sha, terus ambil baby, sha bangun ja dah ramai orang depan sha, Allah, dugaan betul bersalin kali ni, dengan sakitnya kontraksi, sakitnya dicheck bukaan, sakitnya kena cucuk tangan, dengan baby meragam sebelah petang sampai malam, tak dapat sha tidur, penat tak habis lagi, akhirnya 8.7.2020 sha balik rumah

Siapa cakap bersalin anak kedua tak sakit? Lagi lagi kena induce, taubat banyak banyak, lepas ni kalau boleh nak stop dah, rehat kan diri fokus nak besarkan anak anak ja dulu, pengalaman bersalin anak kedua ni memang sangat mencabar bagi sha, walaupun begitu syukur baby kuat dan dengar cakap umienya keluar juga dia akhirnya, semua itu dari Allah.

Maaflah entry kali ni ada panjang sikit

Baca : Kelahiran Putera Sulung ku

Sha namakan baby kedua ini dengan nama Nur Eshal Khadijah Binti Mohd Azrin, eshal maksudnya bunga syurga, moga baby ecal membesar dengan sihat dan solehah, terima kasih husband yang tak henti risaukan sha sepanjang masuk wad, sehinggalah baby lahir, terima kasih adik beradik sha mertua dan ipar, terima kasih warga hosp dutchess of kent sandakan, terima kasih kawan kawan yang mendoakan sha. Alhamdulilah sha selamat melahirkan anak kedua secara induce