Anak 4tahun Terlalu Awal Ke Sekolah


Awal juga kau kasih sekolah anak mu? Baru 4 tahun kan dia? Hihi memang sha dah dihujani soalan sebegini dari mula sha plan nak sekolah kan edan tahun ni, orang yang bertanya tu termasuklah baba edan sendiri, mungkin atas sebab edan pun belum sampai 4 tahun sebenarnya kalau ikut bulan September ni baru 4 tahun tapi sememangnya pengiraan umur kita ni bukan ikut bulan semua umur ikut tahun dan kalau ikut bulan umie ni lahir bulan disember macam mana tu? Hihi

Ada ja anak orang lain mula masuk sekolah umur 3 tahun mungkin sebab anak tiada jaga dirumah, ibu bapa kerja kan..macam kes anak buah sha, asyraaf firdaus masuk sekolah tadika start umur 3 tahun tapi tadika swasta la.. tadika kerajaan start umur 4 tahun tapi dorang utamakan umur 5 dan 6 tahun ikut ruang kelas juga.

4 tahun awal juga hantar ke sekolah?

Sebenarnya edan ni speech delay, jadi doktor sarankan dia sekolah awal, lagipun tadikanya sekarang ni tak push pun dia untuk belajar cuma galakkan buat aktiviti contoh macam mewarna dan mengunting. Alhamdulilah edan baru 1 bulan belajar dah improve sikit skill mewarnanya.

Sha bagi dia sekolah awal supaya setiap hari dia ada aktiviti, bangun awal, (edan memang jenis bangun awal), mandi pagi, sekarang dah pandai mandi sendiri, berus gigi sendiri cuma sha kena pantau juga la kang tak bersih pula, pakai baju, stokin dan kasut sendiri, lepas tu selama 5 jam tu banyak dia dapat ilmu, kenal kawan, kenal cikgu, belajar banyak benda mostly lebih kepada disiplin.

Belajar sendiri dirumah kan lebih baik?

Untuk umur edan 4 tahun ni sha rasa belum fokus pada pelajaran nya di sekolah sebab dia hanya belajar dengan cikgu cuma sha ajar dia basic macam abd 123, doa makan, 3qul, al fatihah..sha nak umur dia 4 tahun dia di rumah bermain dengan adik nya dan bermain sendiri.

Sha pernah jadi cikgu tadika dan sha suka anak sha sekolah tadika awal, sha plan umur eshal 4 tahun pun akan masuk tadika awal.

Jadi dia umur 5 tahun perkara basic tu dia dah tahu baru kita slowly ajar yg lain pula

Bukan bermaksud umur 4 tahun semua benda dia nak belajar. Dia hanya ikut aktiviti ja. Lagipun Edan kalau di rumah terlampau aktif hahaha suka betul dia main air kadang mandi tu dengan bubble sekali habis sabun dikerjakan, so kalau dia sekolah dalam 5 jam sha bole ada me time dengan eshal pula.

Terpulang dengan ibu bapa itu sendiri sama ada nak sekolah kan anak awal atau tidak yang penting anak bersedia dan ibu juga patut bersedia untuk libatkan diri dengan aktiviti nya nanti di sekolah..

1 Comments

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)

  1. Saya risau hantar usia 4 tahun, risau susahkan cikgu dekat sekolah. tapi anak memang excited nak ke sekolah ikut kakak dan abang dia.

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)

Previous Post Next Post