Cabaran 30 Hari | Hari 7 | Sejauh Mana Pendidikan Itu Penting Bagi Sha


Ilmu membentuk peribadi seseorang, sampai tahap berapa ilmu yang korang capai, sama ada korang mampu manfaatkan ilmu itu, Insyallah sampai tahap itulah ilmu itu penting buat kita.

Bukan bermakna tahap SPM kita terus berhenti disitu, perlu banyak lagi tangga kehidupan yang perlu kita masuk, zaman sekolah sangat berbeza dengan kehidupan seorang pelajar U, disitulah kita hidup berdikari, kenal pelbagai kawan susah dan senang.

Bagi sha untuk capai segulung kejayaan, bukan hanya kerana dia seorang yang pandai tapi seorang yang berusaha memcapai kejayaan itu.

Cari minat korang, kalau korang minat dengan sesuatu Insyallah belajar dengan ikhlas tu dapat pahala tauu..tapi kalau minat korang dihalang oleh masalah kewangan, banyak lagi penyelesaian untuk sambung belajar, contohnya bekerja dahulu, ataupun kerja sambil belajar.

Apapun alasan korang, jangan berhenti sampai disini, capailah impian korang, belajar selagi boleh, ilmu tu sangat bernilai, korang takkan dapat kehidupan belajar tu kalau korang tak sambung belajar, betul, kehidupan student sangat berbeza..feel it !! 

8 comments:

 1. Nice advice sis :)
  Betul tu, nak seribu daya nak seribu dalih. Semakin bnyak ilmu yang kita kejar semakin banyak benda yang belum kita tau.

  Belajar dan belajar :)

  Jemput singgah : Daftar Semester Baru

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum dik Sha...belajar dan terus belajar....teruskan perjuangan demi menambah ilmu di dada....

  ReplyDelete
 3. hai sinngah sini.
  betul saya setuju. apatah kita hari ini berada dizaman semua org cerdik pandai kena terus sambung ke peringkat lebih tinggi.
  Tapa bukan niat untuk dapat kerja tapi untuk tambah ilmu serta membantu org disekeliling kita

  ReplyDelete
 4. hi sy da follow blog awak. NIce entry. Hihi macam menarik jek kn? tapi dah terlewat nak join sb arini dah hari ke 8 kn. hik hik

  ReplyDelete
 5. setuju dengan sha..
  apapon alasan. ilmu tetap bernilai walau tercampak kat mana pon :)

  ReplyDelete
 6. Klau da rezeki lbh nak juga bljr ke peringkat yg lagi tinggi insyallah

  ReplyDelete
 7. ye, sentiasa mengejar ilmu.. jangan berhenti separuh jalan..

  ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)