Kisah Wanita Berpurdah Membeli Belah

 Daftar Says dan Tips dapat RM5 dengan mudah ♥Assalamualaikum dan selamat sejahtera, ini ada suatu kisah menarik untuk dikongsikan bersama. Diceritakan seorang wanita muslimah berpurdah sedang membeli-belah di salah satu pasaraya di Perancis.

Setelah selesai mendapatkan barang-barang yg dicarinya, dia segera pergi ke kaunter utk membayar. Kebetulan cashier yang ditujunya adalah seorang wanita keturunan A
rab yg berpakaian tdk menutup auratnya.

Cashier tersebut memandang wanita berpurdah itu td dgn pandangan mengejek, kemudian dia mulai mengira nilai barang belanjaan wanita tersebut sambil melemparkannya dgn kasar ke atas meja.

Namun wanita berpurdah itu tdk terpengaruh dgn provokasi wanita cashier itu, dia tetap tenang, bahkan sangat tenang, hingga membuat wanita cashier semakin geram dan tidak dapat lagi menguasai diri, lalu berkata dengan nada memperlekehkan, “Kita mempunyai berbagai masalah dan permasalahan di sini, purdah kamu ini adalah salah satu masalah. Kita datang ke sini untuk mencari duit, bukan untuk pamer agama maupun sejarah. Kalau kamu mau menjalani agama atau mengenakan purdah, pergilah sana ke negerimu dan jalani agamamu sesukamu.”

Wanita berpurdah itu berhenti memasukkan barang belanjaannya ke dalam troli, lalu memandang wanita cashier tersebut…

Dia membuka purdahnya dan ternyata dia adalah wanita kulit putih, dgn sepasang mata biru, lalu dia berkata, “Aku adalah wanita Perancis asli, begitu pula ayah dan nenekku. Ini adalah Islam-ku dan ini adalah negeriku. Kamu telah menjual agama kamu, sementara kami membelinya.

Subhanallah…

Allah Ta’ala berfirman, ertinya, “Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan, ‘Rabb kami adalah Allah’, kemudian mereka tetap istiqamah maka tidak ada keraguan terhadap mereka dan tidak pula mereka berduka cita.” (QS. Al-Ahqaaf: 13)

#kemana pun kamu pergi, bawalah islam bersama!

Sumber : FB

11 Comments

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)

 1. Cool sangat-sangat. Yuni suka time part dia kata "Aku adalah wanita Perancis asli, begitu pula ayah dan nenekku. Ini adalah Islam-ku dan ini adalah negeriku. Kamu telah menjual agama kamu, sementara kami membelinya".

  ReplyDelete
 2. kamu telah menjual, dan kami telah membelinya..
  ayat tu kalo tak insaf, konfem hati gelap !! nice sharing .. (^_~)

  ReplyDelete
 3. fuhh nice entry dik
  berpeluh kalau sesiapa yg baca dlm keinsafan ;)

  ReplyDelete
 4. nape lah orang kafir benci sangat dengan islam....

  ReplyDelete
 5. awak di tag http://musyuxmusyux95.blogspot.com/2012/11/contest-my-top-referral-by-blog.html

  ReplyDelete
 6. suka baca kisah ni.. menginsafkan sangat...

  ReplyDelete
 7. entry yg bg pengajaran utk kita semua..

  ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)

Previous Post Next Post