Mengidam Nasi Kuning | Assalamualaikum, sebak hati bila kita mengidam mak mertua hantarkan dari kampung nikmatnya ya Allah makan nasi kuning ni, ala boleh ja buat kan..senang ja tu tapi entah lah macam nak makan air tangan orang lain..hihi

Dijadikan cerita kemarin malam sha post dekat whatsapp terhidu bau nasi kuning dalam daun pisang tu, then pagi mak mertua chat kalau dekat bolehlah mak tolong masakan..alahai..tapi sha tak terpikir pun nak buat nasi kuning tu haha..petang tu mak mertua col dia ada hantar dekat cousin husband nasi kuning tu, happy nya sha, rasa macam menang lucky draw haha..nasi kuning dari beluran tau..sedapnya rasa dia..

Husband tegur sha tak baiklah post sesuatu makanan yang kita tak dapat time tu, contohnya malam, lagi-lagi sha mengandung kan..so thats y mak mertua sha pos kan nasi kuning sebab takut sha kempunan..terima kasih mak..untung sha dapat mak mertua baik hati dan caring..hihih..

Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2020 di Mialiana.com bermula pada 11.00 pagi 21/3/2020 sehingga 11.00 pagi 22/3/2020. Semua blogger dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com / Like Fanpage Mialiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #36 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2020.

** jom support Mia Liana....

Minum Air Gula | Assalamualaikum seram baca tajuk entry, minum air gula memang sangat digeruni oleh ibu ibu mengandung terutamanya sha..sha memang tak suka minum air gula tapi nak buat macam mana kan..demi baby dalam perut kenalah ibu laluinya..walaupun perit sangat mau telan gula yang terlampau manis tu, memandangkan sha ada GDM on diet semasa mengandung anak pertama dan ada sejarah keluarga ada kencing manis..so memang tak boleh skip sesi minum air gula ni.


Alhamdulilah keputusan kali ini rendah..berbanding mengandung kan edan hari tu periksa darah kedua 10 owww hahaha..tak silap sha result darah kedua 7.8 baru kena GDM, mungkin sebab sha masih menyusukan edan..so lemak dan yang manis-manis tu edan yang serap eh iyakah haha..

Syukur sha sebab tak perlu ulang alik ke klinik untuk cek darah setiap 3 minggu sekali..nak angkut edan sekali adui..tak larat umie nakk..biarlah edan duk rumah dengan baba ja bila umie cek up adik ya..

Beberapa tips sha nak share juga sepanjang sebelum sha minum air gula untuk baby kedua ni..mungkin tips ni membantu kot..sha kerap makan apple hijau, dan peria..tapi peria tu sha buat sayur ja..tak mampu mau minum buat jus..pahit kauu..lebihkan minum air masak dan banyakkan bergerak..semua ni sha tak pernah buat semasa mengandungkan edan..haha..

Bila dah ada pengalaman ni bolehlah alert kan..demi baby dalam perut..

Minum Air Gula

by on March 10, 2020
Minum Air Gula | Assalamualaikum seram baca tajuk entry, minum air gula memang sangat digeruni oleh ibu ibu mengandung terutamanya sha..sh...
Susu Untuk Ibu Mengandung | Assalamualaikum, alhamdulilah mengandung kali kedua ni, tekak sha boleh terima minum susu, susu penting untuk kalsium untuk ibu yang telah diserap oleh baby dalam perut, sha sebelum ni memang muak dan muntah bila hidu bau susu..bersyukur sangat baby kedua ni..sha on ja bila minum susu..lagi-lagi sha dapat susu dari nestle secara percuma tauu..

Link sampel susu percuma : Sampel susu percuma


yang susu ni perisa vanila, rasa macam minum aiskrim vanila pula..sesuai dengan tekak sha..nanti sha servuy harga susu ni dipasaran, susu fernleaf hari tu pun belum habis lagi..kalau ada perisa vanila sha on ja..haha..tapi manis sikitlah..

Siapa yang belum request lagi susu ibu mengandung percuma boleh klik link diatas ya, bukan susu ibu ja..susu baby pun ada..

Fasa Edan Tantrum Bermula | Assalamualaikum dan salam ahad, hari ni duk rumah ja, baba edan ada mesyuarat peladang..edan tengah tidur sekarang jadi umie curi masa sekejap borak pasal fasa baru nak up iaitu TANTRUM



Apa bah sebenarnya maksud tantrum ni, actually bahasa mudahnya ialah buat perangai haha..anak umuran edan biasanya akan lalui fasa ini, memang ibu bapa tak lari dari fasa ni, ini adalah fasa mereka menunjukkan ketidakpuashatian haha..ialah mau perhatian lebih macam tu..

So, sha mula perasan edan ni dalam bulan lalu, ketika umurnya 1 tahun 4 bulan dia mulai memberontak, kalau tak dapat benda yang dia mahu dia akan pergi dinding dan hantuk kepalanya, lepas tu baru-baru ni sha perasan dia hantuk kepala pula di lantai..menangis tak ingat dunia bagai dipukul pula dia..aishh geram pula umie ni ahh..

Apa yang sha buat bila edan dalam keadaan begitu, sha tak biar dia hantuk kepala nya..sakit tu..sha pujuk dia..tanya dia apa mau, kalau tak jalan juga memang biar dia menangis sampai dia penat..sha malas sebenarnya layan edan menangis..haha..lastly dia sendiri diam..

Jangan main dengan hormon orang mengandung ni..pantang dengar bising-bising terus hang..kadang termarah juga..tapi bila fikir balik..alahai anak ni masih tak tahu apa-apa kan..biasanya edan tantrum dirumah, tak pernah lagi dia buang tebiat di luar..sha belum ready lagi kalau dia buat hal di luar..haha..harapnya taklah kan

So, ibu-ibu mesti pernah jadi dekat anak kan? apa yang korang buat ya untuk redahkan tantrum budak ni? and sampai umur berapa dorang ni buang tebiat?

hahaha
Ok kah anak lelaki? | Assalamualaikum guys tengah free ni memang curi masa update blog, anak dah semakin aktif memang susah sikit buka laptop..so hari tu, cousin sha datang kenduri tahlil mak..borak punya borak isterinya dah masuk 9 bulan mengandung..sha dan dia ni kahwin pada tahun yang sama..lahirkan anak pertama pun pada tahun yang sama..beza anak dia perempuan lahir bulan 8, edan lelaki lahir bulan 9, insyallah anak kedua pun tahun yang sama haha..baby 2020 la kata kan..

So sha tanya dia dah scan ka? dia cakap dah anak lelaki, alhamdulilah kalau betul dah dapat sepasang kan..so dia tanya sha, macam mana jaga anak lelaki? Ok kah anak lelaki? kiranya dia mau tahu lah dari segi dalaman dan luaran bila dapat anak lelaki..sebab anak sebelum ni kan dia dapat perempuan..memang bezalah kan..hihi..


So sha jawab dengan pantas kuat menyusu dan aktif, walaupun sha ni baru ja dapat baby boy..orang tanya sha..sha jawab ja la haha..memang dari dulu lagi edan memang kuat menyusu..kebanyakan orang tua-tua pun cakap begitu..sampai suggest sha suruh selang seli kan dengan susu formula..nanti tak angkat kalau harapkan susu badan ja..tapi sha ni degil sikit haha..sampai sekarang edan masih susu badan ahhh..tak tahu lah sha nak sedih or gembira haha..

Aktif pula..yes memang aktif sejak dia dah 'dapat kaki' ni tak terlayan penat dia asyik ke sana sini ja dia..dah tu dapat tangan pula asyik mengambur ja kerja..terutamanya barang dekat kabinet dan paling sadis sekali pakaian yang sudah dilipat..warggghhhh 

Ni dari mata kasar sha lah..kot-kotlah dalam kandungan sha ni anak perempuan terus 'closed' buat sementara waktu haha..rehat dulu bah..mana la tahu kan...membesarkan anak perempuan dan lelaki ni lebih kurang lasak nya..istigfar umie setiap hari haha

Sha nak tanya juga pendapat ibu-ibu diluar sana..apa komen korang...beza kah tak anak lelaki dan perempuan..betulkah anak lelaki ni kuat menyusu?

Taubatlah nak beranak lagi | Assalamualaikum haha awatlah tajuk entry macam seram kan..al kisahnya ternampak gambar ni dekat facebook, macam sama ja situasi..eh ada yang tersindir kah? haha..gambar pertama tu ala first time beranak kan..,siapalah tak merasa sakitnya beranak tu..sakit bah..tapi lepas ja tengok baby keluar..semua sakit tu hilang ahh ni ayat biasa kita dengar haha

Baca entry kelahiran edan di entry yang lepas : http://www.opzzpinky.com2018/10/kelahiran-putera-sulung-ku.html

Gambar kedua tu pula bestnya cium bau baby..wangi tau, bila besar-besar sikit baby..mula lah rindu nak ada baby haha..umur dah lanjut macam sha ni beza 2 tahun ok apa..nanti beranak jauh-jauh anak lambat besar..umur dah tua..so time ini lah kita pulun nak beranak..hahaha..biasa dengar juga kan ayat ni?


Gambar ketiga tu mula lah ingat balik trauma yang dulu mai datang balik haha..alahailah wanita trauma sakit sekejap ja pergi..lepas tu trauma balik sampailah anak ke 10..ah kau..haha..itulah pengorbanan seorang isteri dan ibu, walaupun macam mana sakitnya pun beranak, ada rezeki tetap tak boleh tolak, sakit beranak tu tetap juga kena hadap..Allah gantikan dengan PAHALA. Insyallah
Image result for sedih

Assalamualaikum, sepanjang bulan january, sha teramat sibuk..lagipun sha berada diluar kawasan internet yang kuat..sha berada di kampung ulang alik jaga dan temankan mak, sedihnya mak meninggalkan kami pada 25 January 2020 jam 8.30 pagi di hospital dutchess of kent, sandakan, hari ini adalah hari yang ke 27 pemergian arwah..arwah menghadapi penyakit kanser payu dara pada awal 2017, lepas operate tahun yang sama sebelah kiri, pada akhir tahun 2019 pula disahkan merebak sebelah kanan, dan akhirnya terus merebak ke kepala arwah..

ajal arwah sudah sampai, dan selamat dari menanggung kesakitan yang arwah tanggung selama 2 minggu..sakit, sha nampak kesakitan nya..semoga arwah tenang bersama orang-orang beriman dan beramal soleh

al-fatihah juga kepada blogger doodle dayang deno meninggal pada hari yang sama

mereka sudah pergi, kita pasti akan menyusul..bila dan bagaimana itu rahsiaNya..

T.T


Image result for benda dah lepas"

Barang Lepas Janganlah Dikenang | Assalamualaikum, lately ada ja komen datang yang explain pasal hubungan lama..maaflah ya..entry ini saja-saja nak bagitau, yang diri ini tak mau dengar apa-apa ulasan mahupun alasan..kenangan yang lepas tu..stop sampai situ ja la..anggap ja lah itu batu lonjatan untuk kebahagian hari ini..haha..husband pun ada cakap..macam hal tu ada yang belum dirungkai kan..kah..kalau nak stalk blog sha, sila kan..mohon doakan yang baik2 untuk kelaurga kecil sha juga..sha sekarang bz jaga husband dan edan..so tiada masa nak kenang kembali hal lama haha..






Jawatan Kosong Online Sabah | Assalamualaikum, sha nak share dekat korang info jawatan kosong bagi warga Sabah korang boleh pohon sekarang di laman web Kerajaan Negeri Sabah di SINI, korang boleh pohon jawatan kosong bersesuaian dengan tahap pendidikan korang bermula dari PMR. SPM,Diploma, dan Ijazah. Tarikh tutup mengikut jawatan yang dipohon dibawah ini





Semoga berjaya..