5 Kelebihan Minyak Zaitun Untuk Ibu Mengandung | Assalamualaikum, Minyak zaitun adalah minyak yang paling banyak kebaikannya seperti yang telah tertulis dalam hadis Al-Quran, sesiapa saja yang mahu sihat maka minumlah minyak zaitun setiap hari. Begitu juga kelebihan minyak zaitun untuk ibu mengandung, lagi-lagi penggunaan minyak zaitun ini sangat bermanfaat kepada kandungan sudah menjangkaui fasa terakhir.

Minyak Zaitun yang sha gunakan adalah Naturel Extra Virgin Olive Oil (EVOO), diperbuat dari zaitun organik berkualiti tinggi dan mempunyai rasa yang masih boleh dihadam, pertama kali mencubanya, sha agak loya sedikit, sebab sha mana pernah minum minyak haha walaupun pada kandungan pertama..tapi bila sha mula amalkannya, alhamdulilah mula rasa boleh telan dah, lagipun minyak ini banyak kelebihan nya. Minyak Zaitun ini sangat sesuai untuk membuat salad, harga minyak ini dalam RM11+ sha beli di Mydin. Tidak sesuai untuk digunakan dalam masakan ya.

1. MENGURANGKAN STRETCH MARK

Minyak zaitun mempunyai kandungan vitamin dan mineral yang bermanfaat untuk ibu hamil, terutamanya yang mengalami masalah kulit kering atau stretch mark. Untuk mengurangkan regangan dan kegatalan, kandungan vitamin E yang terdapat di dalamnya sangat baik untuk mengekalkan kelembapan secara semulajadi.

Selain itu, kandungan squalane yang terdapat dalam minyak zaitun extra virgin menjadikannya sebagai salah satu kandungan utama dalam pelbagai produk kosmetik.

Pengalaman pertama mengandung, sha mengalami stretch mark yang sangat teruk, setiap malam akan menangis kerana gatal pada perut yang terlampau, sha sarankan kandungan 3rd trimester bolehlah mula menyapu minyak zaitun pada perut. Caranya, oleskan sedikit minyak zaitun pada kulit dengan perlahan-lahan di kawasan yang kering atau stretch mark. Seeloknya, cuba dalam kuantiti sedikit dahulu dan tunggu beberapa minit untuk melihat jika timbul sebarang reaksi.

2. MENINGKATKAN SISTEM PERTAHANAN TUBUH IBU & BAYI

Manfaat minyak zaitun berikutnya adalah meningkatkan sistem kekebalan tubuh, terutama bagi ibu hamil yang mengalami pelbagai masalah kesihatan, lebih-lebih lagi pada fasa awal kehamilan.

Vitamin A yang tinggi dalam minyak zaitun berpotensi mencegah risiko penyakit seperti demam pada ibu hamil. Selain itu, sebuah jurnal melalui National Center for Biotechnology Information mendapati bahawa pengambilan minyak zaitun untuk ibu hamil didapati mengurangkan risiko lelah atau wheezing pada bayi seawal tahun pertama kelahirannya. Selain itu, ia mempunyai banyak kebaikan kepada kesihatan ibu hamil dan juga bayi.

3. MENCEGAH SEMBELIT

Sembelit adalah salah satu masalah yang kerap muncul sejak seorang wanita mula hamil. Medical News Today melalui laman web mereka menjelaskan bahawa minyak zaitun berkesan untuk menjadi penawar semulajadi bagi masalah

Ini kerana, lemak sihat yang terdapat dalam minyak zaitun boleh melembutkan najis dan memudahkannya untuk disingkirkan melalui usus. Minyak zaitun juga membantu najis memerangkap lebih banyak air, lalu mengelakkan najis daripada menjadi keras.

4. MELENGKAPI NUTRISI

Minyak zaitun kaya dengan pelbagai nutrisi yang penting untuk perkembangan bayi dan keperluan ibu hamil seperti lemak, protein, kalori, zat besi, vitamin E, vitamin A, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3 dan juga Vitamin C.

Di samping itu, ia membantu tubuh agar penyerapan nutrisi berlaku secara optimum.

5. MEMUDAHKAN KELAHIRAN

Salah satu petua memudahkan kelahiran adalah dengan melakukan urutan perineum pada bahagian faraj apabila menjelang tarikh kelahiran. Urutan ini boleh dilakukan dengan menggunakan minyak kelapa dara atau minyak zaitun.

Selain melakukan urutan tersebut, minyak zaitun juga boleh diminum dalam kuantiti 1-2 sudu setiap hari. 


Insyallah dengan amalkan minyak zaitun, dipermudahkan ibu-ibu mengandung bersalin dengan mudah, tanpa koyakan dan jahitan, itulah impian setiap ibu yang mengandung..doakan sha juga ya 

Selamat Hari Raya 2020 | Assalamualaikum, Salam 7 syawal, raya tahun ini sangat berbeza dengan tahun sebelum ini, tapi lebih kepada kesederhanaan dalam menyambutnya, selain dari pandemik covid-19, tahun ini kami sekeluarga merayakan hari raya tanpa kedua orang tua setelah ibu kami telah pergi menghadap Ilahi pada awal tahun 2020, tapi raya tetap disambut untuk meraih kemenangan sebulan berpuasa di bulan Ramadhan.

Raya tahun ini, sha keseorangan membuat kuih, sha adun sha juga yang cetak dan bakar, selalunya  lepas sahur tu, mama yang adun, pagi nya sha akan tolong dia cetak dan bakar, sha rajinkan diri untuk buat 4 jenis biskut raya, iaitu Makmur, Semperit, Tart Nenas dan Popia Nestum, walaupun hanya belajar melalui google, alhamdulilah Allah permudahkan kerja sha, biskut semua menjadi. Bagi sha bukan mudah untuk sha yang tengah sarat mengandungkan baby kedua 8bulan untuk membuat biskut raya seorang diri, tapi sha gagahkan juga, nasib ada husband tolong jaga edan hihi..

Baju raya tahun ini, pakai balik baju tahun 2018, sebab time tu sha mengandungkan edan 6 bulan lebih, tahun ini mengandungkan adik edan 8 bulan tapi perut tak berapa nampak, sebab baby kecil saja hihi, baju raya edan ja hantar tailor, jadilah sepasang anak beranak hihi.


Juadah tahun ini pula hanya kuah sate bersama isi ayam goreng ini pun sha belajar melalui google haha, boleh ja belajar, asal cukup bahan dan yakin itu penting, alhamdulilah licin pada raya pertama haha. Tambahan lemang dan nasi impit instant tu jangan cakap tak tahu pula nak buatnya, hanya rebus ja tau senang gitu haha..bolehlah kalau nak makan sendiri kan
 
So, raya tahun ini save sikit dari segi belanja, tetamu pun tak ramai yang berkunjung so sha tak berapa penat nak cuci piring haha, tak apa lah ada hikmah semua yang terjadi kan..apapun selamat hari raya kepada semuanya, raya korang macam mana?



Kain Organik Buluh Utamakan Keselesaan Bayi Anda | Assalamualaikum, Setiap ibu bapa, selalu meninginkan yang terbaik untuk anaknya, apatah lagi anak yang baru lahir, tahniah bagi ibu bapa yang baru mendapat cahaya mata, ini adalah moment keemasan yang anda akan lalui sehingga anak berusia 2 tahun, tidak semua orang tahu bahawa dengan kehadiran bayi kecil itu, tidur malam anda tidak lagi lena macam sebelumnya, melainkan anda telah alaminya sendiri, Sha sendiri sudah mengalami pengalaman pertama menjadi seorang ibu, dan akan melahirkan anak kedua dalam masa beberapa minggu lagi, jadi di entry ini, sha teruja nak berkongsi dengan ibu bapa bahawa ada sejenis kain organik buluh penyelamat malam anda untuk keselesaan bayi.


Raph & Remy adalah salah satu laman web terkemuka di Singapura yang menyediakan barangan keperluan bayi daripada kain organik buluh yang menjadi keutamaan untuk keselesaan bayi.

Sha pasti ramai orang baru mengetahui mengenai kain organik yang diperbuat daripada buluh. Iya,  sebenarnya sha pun baru tahu tapi hakikatnya kain organik buluh sangat popular di seluruh dunia. Ianya sangat sesuai digunakan pada persekitaran beriklim tropika. 

Raph & Remy juga memberi penekanan pada bahan berkualiti tinggi, keselamatan, keaslian dan kemampanan. Untuk melindungi bayi dan alam sekitar yang bernilai, mereka telah bekerjasama dengan pengeluar tekstil mesra alam terkemuka. Menarik bukan?


Antara barangan yang menjadi pilihan ramai adalah :-

Premium Bamboo Swaddles - Dibuat dari 100% viscose buluh dan terdapat dalam pelbagai campuran warna khas yang dibuat hanya untuk koleksi ini. Sutera lembut & unik, sama seperti anak itik , kasmir  seperti kain buluh adalah pilihan terbaik dalam fabrik berkualiti. Tiga kali lebih menyerap daripada kapas biasa, ia juga merupakan pengalaman paling lembut untuk bayi anda.


Organic Bamboo Cloud Cooling Blanket - Dibuat dari 100% buluh organik, ini adalah kain yang paling mesra alam di planet ini dan setara dengan tempat tidur yang paling selesa di dunia. Sifat kain yang mengatur suhu bermaksud ia menjadikan bayi lebih sejuk pada musim panas dan lebih panas pada musim sejuk - mengurangkan risiko terlalu panas, menjadikan minda orang tua lebih tenang.

Organic Bamboo Baby Towel & Mitt - Kekuatan penyerapan, set yang lembut dan mewah kami diperbuat daripada buluh organik berkualiti terbaik. Tiga kali lebih menyerap daripada kapas organik terbaik, tuala ini dapat mengeringkan kulit bayi dengan cepat sambil menjadikannya hangat dan sangat selesa. Sarung tangan lembut sutera yang sesuai menjadikan pencucian pada waktu mandi mudah dan merangkumi gelung gantung yang mudah digunakan untuk pengeringan dan penyimpanan.

Premium Bamboo Knotted Gowns, Newborn 0-3m - Gaun Simpul Buluh Premium mewah lembut dan bernafas. Bahagian depan butang bawah memudahkan untuk meluncur ke gaun tanpa melepasi kepala bayi. Sarung lipatan bawaan menjadikan kulit halus bayi tidak tergores.

Bubble Gummy Teethers - Buatan tangan dari manik silikon gred makanan 100% berkualiti tinggi yang bebas daripada BPA dan kayu beech asli premium yang tidak dirawat - kayu keras yang tahan lama, lestari dan antibakteria semula jadi.

Premium Bamboo Onesies, Newborn 0-3m - Onesies Buluh Premium lembut dan bernafas, sesuai untuk waktu tidur dan bermain. Peregangan tambahan kain direka untuk mengikuti anak kecil anda setiap pergerakan. Item penting untuk setiap koleksi bayi baru lahir dan tersedia dalam pelbagai warna dalam saiz 0-3 bulan. Satu tidak pernah mencukupi!



Newborn Essentials Collection Gift Set - Semua yang diperlukan oleh mama untuk menyambut bayi baru ke dunia! Semua barang keperluan baru lahir dalam satu set hadiah premium tanpa jantina. Ia termasuk Beg Canvas Tote Premium, untuk menjadikan semua keperluan untuk lawatan ke hospital yang sangat istimewa, sangat mudah! Semua item diperakui OEKO-TEX®.

Semua barangan bayi comel belaka, ternyata kain organik buluh ini sangat sesuai dengan keselesaan bayi, jika sudah siap memilihnya, penghantaran percuma untuk sekitar Singapore, sekiranya tempahan melebihi SGD80 dalam masa penghantaran 1-3 hari waktu bekerja.

Sebarang pertanyaan atau lebih info :-

Laman Web : raphandremy
Instagram : @raphandremy
Facebook : @raphandremy

















Cara Hilangkan Kesan Kuning dan Bintik Hitam Pada Baju Baby yang Lama Disimpan | Assalamualaikum, mengandung anak kedua kali ini agak jimat sikit, maklumlah baju anak pertama masih baru dalam simpanan dan boleh digunapakai, due date dah semakin hampir, para ibu mesti bercadang nak pergi stor bongkar baju lama baby, meskipun tersusan rapi dalam beg plastik mahupun kotak, bila dibuka terdapat juga kesan kuning dan bintik hitam pada baju baby..ibu jangan stress sha ada penyelesaian nya

Hari ini lepas sha siap buat kuih raya, sha cadang nak basuh semula semua baju baby yang lama, milik anak pertama, sha belum dapat pergi kedai untuk membeli barang baby lagi, musim pkp ni susah sikit nak bergerak, jadi memandangkan sha dah 31 minggu, ini adalah masa terbaik untuk membasuh semua pakaian, takut nanti bersalin awal.

Setelah mengasingkan beberapa pakaian yang terkena kesan kuning dan bintik hitam, sha mulakan rendaman pertama selama 4jam pada baju baby yang masih bersih menggunakan vanish dan sabun daia ke dalam mesin basuh, sesudah itu, sha putar mesin basuh dan bilas seperti biasa, jemur dibawah matahari yang terik.



Selepas itu, hanya ada dalam 10 helai yang ada kesan kuning dan bintik hitam yang perlu dibereskan, kebanyakan adalah baju baby dan yang berwarna putih, terfikir juga untuk merendam pakaian tersebut menggunakan clorox, senang cerita baju bersih dan bersinar macam baru tapi kita sudah maklum bahawa bahayanya penggunaan clorox pada baju baby baru lahir terutama pada kulit mereka, sangat sensitif. Jadi cegah nya sebelum terjadi.

Cara untuk hilangkan kesan kuning dan bintik hitam pada baju baby rupanya tidak begitu mudah, ibu ibu perlu bekerja keras sedikit untuk hasil yang memuaskan.. 

Caranya ialah rendam baju tersebut bersama cuka semalaman
Bilas dengan air bersih
Kemudian rendam dengan air panas bersama  sabun vanish selama sejam
Berus pada permukaan baju yang ada kesan kuning dan bintik hitam menggunakan sabun mandi (buku) sehingga bersih
Kemudian bilas dan jemur dibawah matahari yang terik

Ada juga beberapa cara yang sha ingin kongsikan pada ibu ibu jika cara diatas tidak berkesan, memandangkan kesan kuning tersebut sangat degil hihi

1. Cuka dan Garam
2. Soda Bikarbonat
3. Ubat gigi
4. Jus Lemon
5. Denture Tablet (bahan pencuci untuk gigi palsu)

Caranya ibu-ibu boleh rujuk di sini Cara Hilangkan Kesan Kuning

Apapun cara-cara ini sangatlah jimat jika dibandingkan dengan membuang dan membeli pakaian baru, duit tersebut boleh kita beli barang keperluan lain, bukan.

Sha harap entry ini dapat membantu ibu ibu menyelesaikan masalah kesan kekuningan dan bintik hitam pada baju baby. Sha doakan juga ibu ibu dipermudahkan bersalin..amin


Resepi Biskut Semperit 3 Warna Guna 3 Bahan Sahaja | Assalamualaikum tahun ni ramadhan agak berbeza sedikit, pkp membataskan kita untuk keluar pergi bekerja, tapi hikmat disebalik pkp tu banyak sangat sebenarnya, bukan saja dapat berbuka puasa dengan keluarga, malah kita sebagai ibu atau isteri ada banyak masa untuk mencuba resepi baru, so apalagi jom kita cuba resepi biskut semperit 3 warna guna 3 bahan sahaja

Baca : Resepi kek sarang semut

Minggu terakhir ramadhan ni, bolehlah habiskan masa dengan ajak family membuat kuih raya, meskipun kita tidak dibenarkan berkunjung ke rumah orang lain, kuih raya yang ada bolehlah makan bersama keluarga dirumah sambil tengok tv..opss kuih raya wajib ada tau, hihi

Kadang kita ni pula malas mahu buat, takut pula nanti buat kuih tak jadi, akhirnya masuk dalam tong sampah, siapa pernah angkat tangan hahah, jangan risau, resepi kali ini sangat mudah dan  jimat sebab resepi biskut semperit 3 warna guna 3 bahan sahaja


Semperit adalah kuih raya yang sangat popular dizaman dulu kala, membuatnya juga tidak susah..jom kita cuba resepi biskut semperit 3 warna guna 3 bahan sahaja

resepi biskut semperit 3 warna guna 3 bahan sahaja


Bahan-bahan
5 cawan tepung jagung
1 cawan susu pekat
1 cawan majerin

2 titik pewarna hijau dan pink
*warna lain pun boleh
Coklat chip

Caranya
Adun sebati susu pekat dan majerin, kemudian masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga habis, adun menggunakan tangan dan pastikan adunan tidak melekat di tangan tandanya adunan sudah boleh d uli.

Bahagikan kepada 3, titiskan 2 pewarna kepada 2 bahagian dan biarkan 1 bahagian dengan warna yang asli.

Corakkan menggunakan acuan bunga, susun pada loyang dan letakkan coklat chip di atasnya


Panaskan oven 10minit, bakar kuih dengan suhu 150'c 20minit mengikut oven masing-masing

Senang bukan? Penyediaan juga memakan masa 2-3 jam sahaja, selepas itu korang boleh sambung resepi kuih raya yang lain pula. Itulah dia resepi biskut semperit 3 warna guna 3 bahan sahaja

Petua Orang Tua Tentang Kecantikan | Assalamualaikum, dekat nak raya ni, muka dah jadi serabai, lagi-lagi penat seharian siapkan biskut raya, nak buat facial, kedai belum beroperasi lagi, kos pun agak mahal kalau nak buat facial, jangan risau entry kali ini dengan sha sendiri akan amalkan, lagi-lagi nak cantik dipagi raya cuma guna barang dapur saja..jimat duit husband hihi..tapi kena amalkannya secara berterusan untuk hasil yang bagus.

Melicinkan dan Memerahkan Kulit Muka

Ambil sebiji buah tomato masak, lecek hingga halus. Kemudian pupurkan di seluruh muka. Biarkan mengering selama 20 minit. Bilas dengan air bersih. Amalkan seminggu 2/3 kali.

Menegangkan Kulit Muka

Ambil tepung ubi kayu dan mentimun. Timun itu hendaklah di sagat/dihancurkan terlebih dahulu atau dilumatkan. Kemudian campurkan kedua-duanya dengan air sedikit. Kacau rata dan jangan terlalu cair.. Selepas itu, sapukan ke muka dan biarkan ia kering. Kemudian basuh. Dengan cara ini ia dapat menegangkan kulit muka serta menampakkan keputihan di muka dan menjadikan kulit kita segar.

Menyerikan Wajah

Wanita yang inginkan wajahnya sentiasa berseri apabila dipandang bolehlah mengamalkan amalan di setiap pagi iaitu selawat sebanyak tiga kali sebelum mencuci muka dan sapukan air itu ke muka. Insyaallah akan berserilah wajah anda. Selamat mencuba.

    
Buah tomato dikisar halus. Lumurkan pada muka seberapa ketika. Sebaiknya dilakukan pada waktu malam kerana tiada gangguan. Setelah agak lama, cuci muka dgn air suam. Amalkan selalu. Buah tomato ini juga berfungsi utk membersihkan kulit.

Menghilangkan Bau Badan

Potongkan limau kasturi dan buangkan bijinya. Kemudian makanlah kulit limau kasturi itu bersama airnya. Amalkan selalu. Badan Ringan Dan Bertenaga Minum air rebusan serai dan halia (yg dititik), kulit kayu manis dan lada hitam. Jika kita meminum air rebusan ini pagi dan malam insyaAllah badan akan menjadi ringan dan bertenaga. Selain itu utk meningkat tenaga wanita, amalkan pengambilan 4 biji telur mentah sehari.

Merawat Kulit Berkedut

Parut sebatang lobak merah yang telah dibersihkan, lalu dicampurkan bersama sesudu tepung jagung dan sebiji kuning telur. Sebatikan bancuhan itu lalu dioleskan kepada kulit sekali sehari. Amalkan sehingga berkesan.

Melentikkan Bulu Mata

Ambil daun lidah buaya Sebelum masuk tidur, sapukan lendirnya pada bulu mata Amalkan selalu hingga bulu mata semakin lentik Menghilangkan Parut Ambil sedikit asam jawa, kemudian ramas dgn mencampurkan sedikit air. Jangan terlalu cair. Selepas itu, sapukan pada tempat yg berparut. Biarkan sehingga kering. Seelok-eloknya lakukan pada waktu malam sebelum tidur. Insyaallah ia amat berkesan utk menghilangkan parut.


Awet Muda

Semasa berdandan di waktu pagi baca selawat Nabi di kedua tapak tangan dan raup ke muka berserta niat dalam hati supaya di indahkan wajah seperti Nabi Yusuf.. Amalkan setiap pagi. Merawat Senggugut Ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan ke dalam segelas air suam. Apabila halia mendap barulah diminum dgn dimulai dengan selawat. InsyaAllah, senggugut akan hilang.


Kulit Cerah dan Licin

Ambil sebiji limau nipis dan dibelah dua Semasa mandi, gosokkan pada muka dan seluruh badan Insyaallah, kulit akan cerah, licin dan harum.

Rambut

Setelah selesai makan, basuh tangan dengan air sehingga bersih. Selawat 3 kali. Tangan yg masih basah itu segera disapukan ke seluruh rambut.

Baca : 19 Tips Untuk Kempiskan Perut Selepas Bersalin

Mengempiskan Perut

1) Ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih . Sebatikan lalu disapu pada perut kemudian ikat perut seperti perempuan yang baru lepas bersalin (bengkung) Jika tidak mahu bengkung, lumurkan atau sapu dekat perut sahaja, amalkan setiap malam.

2) Asam jawa dan garam dibancuh dengan segelas air panas. Embunkan semalaman. Esok paginya minum air tersebut sebelum membasuh muka atau membuang air kecil. Mengelak perut buncit Sekiranya anda makan nasi, jangan disulami dengan air. Minum air setelah selesai makan Sebaik-baiknya minum 1/2 jam - 3 jam kemudiannya. Petua ini dapat mengelakkan perut buncit.

Mengekalkan Kecantikan

Kalau mahukan wajah sentiasa cantik amalkan surah Yusuf setiap malam. Di samping itu, untuk mengekalkan kecantikan, tadah air embun malam Jumaat dan sapukan ke wajah, dibuat air mandi ataupun minuman.


Menghasilkan Kulit Cantik

Amalkan meminum air campuran pucuk pegaga dan lobak merah yg telah dihancurkan .


Menegangkan Kulit Muka Dan Menghilang Jerawat

Rebus segenggam biji kani (manjakani atau kani boleh dibeli di kedai2 India) di dalam periuk tanah sehingga menggelegak dan pekat. Apabila suam, sapukan pada wajah atau bahagian kulit yg anda inginkan. Tunggu sehingga kering dan cuci sehingga bersih. Amalkan setiap hari. InsyaAllah kulit tegang jerawat tiada.

Menyegarkan Mata Gatal dan Letih

Ambil beberapa helai daun sirih muda. Kemudian, cuci bersih. Ramas daun sirih muda tersebut dan masukkan ke dalam air suam. Selepas itu, tapis airnya. Selanjutnya rendamkan mata sambil kerdipkan berulang kali. Lakukan selalu dan hasilnya anda akan merasai perubahannya.

Menyegarkan Mata

Ambil timun yg telah dihiris Lekapkan pada kelopak mata Pejamkan mata utk berapa ketika. Anda akan berasa kesegarannya selepas itu.

Baca : 8 Khasiat Lemon yang Menakjubkan


Menaikkan Seri Muka

Basuh muka anda dengan menggunakan air basuhan beras yang ketiga. Bilas dengan air bersih setelah sepuluh minit. Merawat Panau Ambil sepotong halia, tumbuk lumat dan tempelkan pada tempat berpanau. InsyaAllah, anda akan melihat hasilnya.

Menghilangkan Parut di Kulit

Tumbuk kulit kayu manis sehingga lumat. Campurkan serbuk ini dengan sedikit air.. Bancuh bersama dengan bedak sejuk. Setelah sebati, sapu rata di bahagian berparut. Lakukan sekerap yg mungkin. Lama-kelamaan, parut akan beransur hilang. Petua ini juga sesuai untuk menghilangkan bintik-bintik hitam dan jerawat di wajah.

Menghilangkan Bau Ketiak

Amalkan semasa mandi, gosok ketiak di atas kepala lutut. Selain itu, setiap kali lepas mandi, sapu dengan belakang tapak tangan pada bahagian bawah ketiak.

Menghilangkan Kelemumur

Perahkan air limau purut/ nipis di atas kulit kepala Lumurkan rata-rata dan biarkan beberapa jam Utk hasil yg baik, biarkan rambut anda diperapkan dgn tuala. Basuh dgn air suam. Selain itu, petua ini juga berguna utk mengurangkan pening kepala.

Menghilang Ketumbit Mata

Gesel 2 batang sudu. Sapukan bahagian yg digesel di tempat ditumbuhi ketumbit Lakukan sekali sehari sehingga ketumbit hilang.

Menurunkan Berat Badan

1) Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. Tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis. Amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur. Menurunkan Berat Badan

2) Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari. Perah airnya ke dalam gelas yg berisi air sejuk. Masukkan ke dalam peti ais. Amalkan minum selepas makan tengah hari atau selepas makan malam.

Mengatasi Tumit Pecah

Gosokkan tumit kaki dengan menggunakan belimbing buluh. Kemudian berus tumit kaki dengan berus lembut. Amalkan sebelum mandi.


Awet Muda 2

1) Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari yg baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat. Selain itu, amalkan menanam kuku/rambut yang dipotong atau gugur.

2) Sejurus bangun pagi, sebelum mandi dan gosok gigi, amalkan petua ini. Urutkan wajah anda dgn air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat nabi 3 kali. Amalkan setiap hari urutan ini..

Menghilangkan Jerawat

Campur bedak sejuk dan asam jawa. Selawat pada Nabi 3 kali. Sapukan di muka dan di tempat jerawat Insyaallah, jerawat akan beransur hilang.

Meluruskan Rambut Kerinting

Perah sebiji kelapa dan ambil patinya sahaja Campurkan dgn air limau nipis. Simpan santan pekat ini di dalam peti ais sehingga atasnya menyerupai krim. Gunakan krim ini utk disapukan pada kulit kepala dan rambut keseluruhannya. Tutup kepala dgn tuala sehingga 1 jam barulah dibilas dgn bersih. Lakukan 3 kali seminggu. Anda akan dapati rambut kerinting akan lurus sedikit demi sedikit.

Menghaluskan Kulit Muka

Bancuh sedikit asam jawa bersama air dan sesudu tepung ubi. kacau sehingga ia menjadi larutan pekat. Pupurkan kepada muka yang telah dibersihkan. Biarkan ia mengering lebih kurang lima belas minit. Selepas itu barulah dibilas.

Memerahkan Bibir

Sapukan madu asli pada bibir tiap2 malam sebelum masuk tidur. Amalkan selalu. Insyaallah bibir anda akan merah seperti memakai gincu.

Memutih dan Mengilatkan Gigi

Ambil beberapa helai daun kelapa kering. Bakar hingga jadi abu. Gosokkan gigi anda dengan abu daun kelapa tersebut. Lakukan berulang kali dan insyaallah gigi anda putih berkilat.

Menghaluskan Kulit Muka

Didihkan susu segar atau pun susu tepung bercampur air. Biarkan ia sejuk. Lalu disapukan kepada muka. Biarkan kering lalu dibasuh dengan air bersih.

Mengembalikan Seri Muka Selepas Bersalin

Rebus beberapa tangkai daun inai dan minum airnya tiga kali seminggu. Seeloknya pada waktu pagi dan malam. 

Menguatkan Gigi 

Selepas membuang air besar, anda berdiri seketika. Kemudian, duduk bertinggung sambil dua tapak tangan mengetuk urat paha tiga kali .Semasa mengetuk paha dengan dua tapak tangan, cengkam gigi sekuat tenaga. Selepas itu, kumur air di mulut hembuskan pada dua tapak tangan ke arah muka.

Menghilangkan Bau Mulut

Tumbuk lumat sepuluh kuntum bunga cengkeh dan tiga ulas bawang putih. Kemudian gosokkan kepada gigi dan berkumur hingga bersih. Lakukannya tiga hari sekali.


Menghilangkan Lebam Mata

Teh uncang yg telah digunakan jangan buang. Lekap pada mata dan biarkan semalaman. Lakukan 3 kali seminggu ketika hendak masuk tidur.

Selamat mengamalkan yaaa..


18 Resepi Biskut Raya Lama Kegemaran Orang Dulu-Dulu | Assalamualaikum, biskut raya orang dulu-dulu memang sedap, siapa setuju? resepinya sampai sekarang sangat popular apatah lagi sekarang dah boleh cari melalui online, yang baru pertama kali membuat kuih juga pasti akan berjaya jika ikut sukatan dan cara dengan betul, so entry ini sha himpunkan 18 Resepi Biskut Raya Lama Kegemaran Orang Dulu-Dulu supaya korang senang nak rujuk, maklumlah minggu depan dah start raya, cukuplah 4-5 jenis biskut raya, untuk makan sendiri kan..

18 Resepi Biskut Raya Lama Kegemaran Orang Dulu-Dulu ini adalah perkongsian daripada pemilik facebook page Resepi Masakan, korang boleh like page dia, memang banyak resepi selain dari Biskut raya.  selamat mencuba :)

1. BISKUT KACANG HIJAU

BAHAN-BAHAN:
110gm marjerin | dicairkan
100gm tepung gandum | diayak
75gm tepung jagung
45gm gula halus
1/2 cawan kacang hijau | tumbuk halus
1 sudu teh esen vanila
2 biji kuning telur
Sedikit pewarna hijau
Sedikit putih telur | hiasan

CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama gula. Apabila sebati, masukkan tepung gandum, tepung jagung dan kacang hijau tumbuk. Gaul rata.
Masukkan marjerin dan esen vanila sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan sebati dan tekstur doh seakan boleh dicanai.
Canai adunan doh dan terap menggunakan acuan kegemaran. Susun biskut diatas dulang pembakar yang telah disapu sedikit marjerin.
Bakar biskut dalam ketuhar pada suhu 160C selama 15-20 minit atau sehingga biskut masak.
Info chef: Jika adunan terlalu lembik, tambah sedikit tepung. Jika adunan terlalu keras, tambah sedikit marjerin.


2. BISKUT BUNGA KACANG TANAH

BAHAN-BAHAN:
185gm marjerin
250gm tepung gandum
185gm tepung jagung
95gm gula halus
60gm kacang tanah tumbuk
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur kuning | hiasan
Sedikit kacang tanah | digoreng untuk hiasan

CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama gula. Kemudian masukkan marjerin namun jangan dipukul hingga kembang.
Masukkan tepung gandum, tepung jagung, kacang tanah tumbuk dan esen vanila. Gaul rata hingga sebati.
Keluarkan doh dari mangkuk adunan dan canai sederhana tebal.
Terap doh mengikut acuan kegemaran dan susun di atas loyang pembakar.
Sapu telur kuning diatas biskut dan hiaskan dengan kacang tanah goreng.
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
Sejukkan dan simpan di dalam balang kedap udara.

3. BISKUT BIJAN

BAHAN-BAHAN:
100gm marjerin
120gm tepung gandum
70gm gula kastor
40gm tepung kastad
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
Bijan dan kuning telur secukupnya | hiasan

CARA MEMASAK:
Satukan mentega, gula, kuning telur dan esen vanila. Kacau hingga rata.
Masukkan kesemua tepung. Uli hingga sebati.
Canai dan terap dengan acuan yang bersesuaian.
Sapu kuning telur dan taburkan bijan sebagai hiasan.
Bakar di dalam ketuhar selama 15-20 minit pada suhu 160C.
Info chef: Biskut hendaklah disejukkan sepenuhnya sebelum dimasukkan ke dalam balang bagi mengelakkan ia menjadi lemau.

4. BISKUT DURIAN BELANDA

BAHAN-BAHAN:
375gm tepung gandum
200gm marjerin
75gm gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
Sedikit pewarna hijau
Jem nanas secukupnya

 CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Setelah itu masukkan telur serta esen vanila. Pukul hingga sebati.
Masukkan pewarna hijau. Serta tepung gandum. Gaul lagi sehingga adunan rata.
Ambil adunan dan leperkan. Kemudian isikan jem nanas didalamnya. Bentukkan seperti bentuk buah durian belanda.
Sapu permukaan biskut yang telah dibentuk tadi dengan kuning telur. Sususn di atas dulang pembakar dan biarkan selama 20 minit.
Dengan menggunakan gunting bermuncung tirus, gunting permukaan kuih membentuk seakan duri buah durian belanda.
Bakar biskut pada suhu 160C selama 20-25 minit.
Info chef: Jika suka, boleh mencucuk bunga cengkih pada kuih bagi membentuk tangkai buah durian belanda.

5. BISKUT BUAH KANA

BAHAN-BAHAN:
150gm gula halus
175gm marjerin
300gm tepung gandum
1 biji kuning telur
1/4 sudu teh serbuk penaik
Sedikit esen vanila
2 sudu makan serbuk koko
Sedikit jem

CARA MEMASAK:
Ayak tepung bersama serbuk penaik. Ketepikan.
Pukul mentega bersama gula sehingga putih. Kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi hingga kembang.
Masukkan esen vanila dan serbuk adunan. Pukul hingga rata sambil dimasukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati.
Ambil sedikit adunan dan tekan Ke dalam acuan buah kana.. Ketuk acuan bagi mengeluarkan kuih dan susun di dalam dulang pembakar.
Bakar pada suhu 160C selama 15-20 atau sehingga masak.
Apabila biskut telah sejuk, sapukan jem dan cantumkan. Sedia untuk dinikmati.
Info chef: Pastikan acuan buah kana ditabur sedikit tepung bagi memudahkan kuih dikeluarkan dari acuan.

6. BISKUT BUNGA CINA

BAHAN-BAHAN:
185gm tepung gandum
190gm gula halus
95gm marjerin
30gm tepung jagung
1 suduteh esen vanila
Sedikit kismis hitam | hiasan

CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula halus sehingga berkrim. MAsukkan esen vanila dan kacau rata.
Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan gaul sehingga adunan sebati.
Isi adunan ke dalam acuan. Terapkan bentuk bunga di atas dulang pembakar. Hiaskan dengan kismis.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 20 minit atau sehingga masak.

7. BISKUT SUJI

BAHAN-BAHAN:
125gm minyak sapi
125gm gula halus
250gm tepung gandum
Ceri merah secukupnya | dipotong kecil

CARA MEMASAK:
Pukul gula halus dan minyak sapi sehingga hancur dan putih.
Setelah itu masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan tidak melekat.
Bentukkan adunan menjadi bulat dan hiaskan ceri merah diatasnya.
Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160C selama 15-20 minit.
Info chef: Waktu membakar mungkin berbeza bergantung kepada jenis ketuhar. Tambah waktu membakar jika biskut anda kelihatan belum masak dan begitu juga sebaliknya.


8. BISKUT BINTANG

BAHAN-BAHAN:
100gm marjerin | dicairkan
90gm tepung gandum
20gm tepung kastad
90gm tepung jagung
40gm gula halus
1 sudu teh esen vanila
2 biji kuning telur
1 biji kuning telur | hiasan
Ceri hijau secukupnya | hiasan

CARA MEMASAK:
Pukul gula dan telur sehingga sedikit kembang. Kemudian masukkan kesemua tepung. Gaul rata.
Kemudian masukkan marjerin sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang boleh dicanai.
Terap doh menggunakan acuan berbentuk bintang dan susun diatas dulang pembakar.
Sapukan kuning telur dan hiaskan dengan ceri  hijau.
Bakar dalam ketuhar bersuhu 155C selama 20 minit.

9. BISKUT BUAH GAJUS

BAHAN-BAHAN:
100gm tepung gandum
120gm marjerin | dicairkan
110gm tepung jagung
45gm gula halus
2 biji kuning telur
50gm kacang gajus | ditumbuk hancur
1 sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur | hiasan
Sedikit biji gajus panggang | hiasan

CARA MEMASAK:
Pukul gula bersama kuning telur sehingga larut. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung  jagung, gajus tumbuk dan esen vanila. Gaul hingga sebati dan rata.
Masukkan marjerin sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan boleh dicanai.
Terap doh menggunakan acuan berbentuk buah gajus.
Hiaskan dengan biji gajus dan sapukan kuning telur dipermukaan biskut.
Bakar selama 20 minit menggunakan suhu 160C.
Info chef: Pastikan biskut mempunyai ketebalan yang sama bagi memastikan ia masak sekata.


10. BISKUT MILO

BAHAN-BAHAN:
125gm tepung agndum
105gm tepung jagung
50gm gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
40gm milo
95gm marjerin | dicairkan

CARA MEMASAK:
Ayak tepung gandum, tepung jagung dan milo hingga rata.
Pukul gula dan telur secara sederhana kemudian masukkan esen vanila dan juga tepung dan milo yang diayak bersama tadi. Gaul sebati.
Masukkan marjerin sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan boleh diterap.
Terap menggunakan acuan pilihan dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.

11. BISKUT SARANG SEMUT

BAHAN-BAHAN:
185gm tepung gandum
95gm gula
125gm marjerin
86gm tepung kastad
1/2 sudu teh vanila
Coklat urai secukupnya
Cawan kertas secukupnya
Pemarut berlubang kecil

CARA MEMASAK:
Pukul marjerin, gula dan esen vanila hingga hancur dan sedikit kembang.
Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung kastad. Uli hingga sebati.
Ambil sedikit adunan, kepalkan dan parut menggunakan pemarut ke dalam dulang.
Isikan parutan doh ke dalam cawan kertas dan taburkan coklat urai dengan secukupnya.
Bakar selama 29-25 dengan suhu 160C.
Info chef: Bagi memudahkan proses memarut, doh boleh dikepal, dibalut plastik dan disimpan seketika di dalam peti sejuk. Doh yang sedikit keras mudah diparut dan tidak lembik.

12.BISKUT TAT NANGKA

BAHAN-BAHAN:
250gm tepung gandum
135gm marjerin sejuk
180ml air berais
1/2 sudu teh garam
Jem nangka secukupnya
Kuning telur secukupnya

CARA MEMASAK:
Ramas marjerin di dalam tepung gandum sehingga menjadi seakan serbuk roti.
Tambah air berais sedikit demi sedikit dan uli tepung sehingga menjadi doh. Simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.
Ambil sedikit doh dan terapkan ke dalam acuan tat yang telah disapu dengan sedikit marjerin.
Sudukan sedikit jem dan tutup permukaan tat dengan lebihan doh yang diterap mengikut kreativiti anda. Sapukan sedikit kuning telur di permukaan tat.
Bakar pada suhu 190C selama 40-45 minit atau sehingga masak.

13. BISKUT MAKMUR

BAHAN-BAHAN:
250gm tepung gandum
50gm gula aising
1/2 tin kecil minyak sapi
BAHAN INTI:
100gm kacang tanah | digoreng tanpa minyak
65gm gula aising
BAHAN SALUTAN:
Gula aising secukupnya 

CARA MEMASAK:
Masukkan tepung ke dalam kuali. Sangai seketika kemudian ayak bersama gula aising.
Gaul campuran tepung bersama minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.
bagi menyediakan inti, kisar kacang tanah dan campurkan bersama gula aising.
Ambil doh, leperkan dan sudukan inti kacang di tengahnya. Bentukkan doh menjadi bentuk bujur.
Susun biskut di atas loyang dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
Sejukkan biskut seketika dan salutkan dengan gula aising.
Sedia untuk dinikmati.

14. BISKUT BANGKIT KELAPA

BAHAN-BAHAN:
160gm tepung ubi
30gm tepung gandum
100gm gula halus
1 biji kuning telur
90gm santan pekat
1/4 sudu teh serbuk penaik

CARA MEMASAK:
Goreng tepung ubi dan tepung gandum seketika.
Kemudian campurkan tepung tadi bersama gula dan juga serbuk penaik.
Pukul kuning telur sehingga kembang lalu dimasukkan ke dalam bekas berisi tepung. Masukkan juga santan sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh lembut.
Canai doh dan terap mengikut acuan yang digemari.
Bakar pada suhu 160C lebih kurang selama 20-25 minit.
Info chef: Tepung digoreng bagi mendapatkan tekstur yang ringan.

15. BISKUT TAT RAGA NANAS

BAHAN-BAHAN:
125gm marjerin
185gm tepung gandum
100gm gula
86gm tepung kastad
1/2 sudu teh esn vanila
Jem nanas secukupnya
Sedikit kuning telur | hiasan

CARA MEMASAK:
Pukul gula dan marjerin sehingga sedikit kembang. Masukkan tepung gandum, tepung kastad dan esen vanila. Gaul hingga sebati.
Canai dan terap doh menggunakan acuan tat. Letakkan jem nanas di tengahnya.
Potong sedikit doh menjadi bentuk memanjang dan letakkan di atas jem. Sapu sedikit kuning telur.
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
Info chef: Simpan di dalam bekas kedap uadar bagi memastikan biskut kekal rangup dalam tempoh yang lama.

16. BISKUT BUAH CAMPUR

BAHAN-BAHAN:
95gm marjerin
125gm tepung gandum
105gm tepung jagung
60gm gula
1/2 sudu teh esen vanila
2 biji telur
80gm buah-buahan kering campuran
Sedikit kuning telur | hiasan

CARA MEMASAK:
Putar mentega dan gula hingga sebati. Masukkan telur dan pukul seketika. Kemudian masukkan esen vanila dan buah-buahan kering.
Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli hingga sebati.
Ambil sedikit adunan, bulatkan dan susun di atas dulang pembakar. Tekan sedikit menggunakan garfu dan sapu sedikit kuning telur.
Bakar biskut selama 20 minit dengan suhu 160C.
Info chef: Guna buah-buahan kering yang berlainan warna untuk mendapatkan warna biskut yang menarik.

17. BISKUT ULAS LIMAU

BAHAN-BAHAN:
250gm tepung gandum
210gm tepung jagung
185gm marjerin
95gm gula halus
1 sudu teh esen vanila
50ml jus limau Sunkist
Sedikit pewarna kuning
4 biji telur kuning
1 biji telur | sapuan pada biskut

CARA MEMASAK:
Pukul marjerin dan gula sebati. Kemudian masukkan kuning telur dan esen vanila. Gaul rata.
Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Gaul dan masukkan jus limau Sunkist. Uli hingga sebati.
Titiskan sedikit pewarna kuning untuk mendapatkan warna yang cantik.
Canai doh dan terapkan acuan berbentuk ulas limau.
Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
Info chef: Jika suka, boleh ditambah sedikit parutan kulit limau di dalam doh.

18.BISKUT BEBOLA CORNFLAKES

BAHAN-BAHAN:
95gm marjerin
105gm tepung jagung
90gm tepung gandum
95gm gula kastor
1 sudu teh esen vanila
2 biji kuning telur
80gm cornflakes | dikisar kasar
100gm conflakes | salutan

CARA MEMASAK:
Pukul mentea, gula, telur dan esen vanila sehingga sebati.
Kemudian masukkan tepung gandum, tepung jagung dan cornflakes kisar. Uli hingga semua bahan sekata.
Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan. Golek di dalam mangkuk berisi conflakes dan susun diatas dulang pembakar.
Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.


Resepi Kuih Makmur Cornflakes Sedap dan Crunchy | Assalamualaikum, dah nak dekat raya ni, mesti ramai ibu-ibu sudah mula buat kuih raya, bila ditanya pertama buat kuih apa, mesti jawapannya adalah makmur, sebabnya makmur adalah kuih yang paling senang nak buat dan bahan pun mudah saja, teringat dulu arwah mak, 15 ramadhan dia dah mula buat kuih raya, macam yang sha cakap, kuih makmur ni lah dia buat pertama, dia akan adun kuih ini selepas makan sahur, bulatkan dan bakar sebelah pagi, kadang tu, dia adun sha lah tolong bulatkan dan bakar, tahun ini sha yang buat sendirian..tapi tak samalah dengan resepi arwah mak, kacang stok habis, sha gantikan dengan cornflakes, sedap juga tau..

Oh iya resepi ni sha dapat dari best friend sha, Noramima, dia memang buat kuih makmur cornflakes ni tiap tahun, malah dia buat niaga jual dekat customernya, adalah untung sikit katanya, paling best kuih makmur ini tidak begitu manis..jom kita try buat

Resepi Kuih Makmur Cornflakes Sedap dan Crunchy


Bahan-bahan
1kg tepung gandum
1tin minyak sapi Ghee 400g
2pcs kuning telur gred A
2 cawan Cornflakes  
Susu tepung Eveyday
Gula 

Jom Try Resepi Biskut Opzzpinky


Caranya
1. Sangai tepung sampai naik bau, cairkan minyak sapi, hancurkan cornflakes menggunakan cawan, dan satukan semuanya sekali dengan kuning telur, sehingga adunan tidak melekat ditangan dan senang untuk di bulatkan
2. Bulatkan adunan dan susun dalam loyang
3. Panaskan Oven 10 minit 150'c api bawah mengikut oven masing-masing
4. Bakar selama 20 minit, periksa bawah kuih tadi, kalau warna kekuningan bolehlah angkat, kalau belum tambah lagi 5-10minit
5. Sejukkan selama 5 minit dan satukan susu tepung dan gula yang sudah diblend halus, agak-agak manis, dan gaulkan adunan tadi dan masukkan dalam balang

Untuk 1kg tepung boleh dapat 1 balang panjang, agak-agak dalam 90pcs, tapi sha bulatkan adunan besar sikit puas masuk dalam mulut, husband suka betul makan, sebab agak crunchy kan, dia jenis yang tak suka kacang..jadi korang bolehkan cuba dirumah..gud luck


Panduan Lengkap Solat Aidilfitri Di Rumah | Assalamualaikum, tahun ini adalah tahun pertama kita akan menunaikan Solat Aidilfitri di rumah, seperti mana bulan ramadhan, solat tarawih juga kita terpaksa solat bersama keluarga di rumah. Solat Aidilfitri sangat berbeza dengan solat Tarawih sebabnya ada bacaan selepas khutbah, jadi para suami dan bapa yang bakal jadi imam jangan cemas, di entry ini sha akan kongsikan Panduan Lengkap Solat Aidilfitri di rumah bersama keluarga tersayang di pagi raya yang mulia ini. 

Panduan Lengkap Solat Aidilfitri Di Rumah

  • Lafaz niat; sahaja aku solat sunat Aidilfitri, menjadi imam kerana Allah Ta’ala.
  • Lepas baca doa iftitah, takbir ‘Allahu akbar’ sebanyak 7 kali. Selang-selikan dengan bacaan secara ‘Subhanallah, Alhamdulillah dan Allahu akbar’ secara perlahan.
  • Cukup 7 kali takbir, mula membaca Surah Al-Fatihah, kemudian diikuti dengan apa saja surah yang pendek.
  • Kemudian rukuk, iktidal, sujud, duduk antara 2 sujud dan sujud kali kedua seperti biasa.
  • Bangkit dari sujud menuju rakaat kedua dengan takbir ‘Allahu akbar’.
  • Selepas itu terus bertakbir lagi ‘Allahu akbar’ sebanyak 5 kali. Selang-selikan dengan bacaan ‘Subhanallah, Alhamdulillah dan Allahu akbar’ secara perlahan.
  • Cukup 5 kali takbir, mula membaca Surah Al-Fatihah, kemudian diikuti dengan apa saja surah yang pendek.
  • Kemudian rukuk, iktidal, sujud, duduk antara 2 sujud, sujud kali kedua dan duduk tahiyyat akhir.
  • Baca tahiyyat sehingga habis dan bagilah salam.
Maka selesailah solat sunat Aidilfitri. Kemudian tibalah saatnya untuk para imam membaca khutbah. Khutbah Aidilfitri ni macam khutbah hari Jumaat biasa saja.

❤️ Khutbah pertama

  • Ucap “Alhamdulillah”.
  • Baca selawat “Allahumma solli ‘ala Muhammad wa ‘ala ali Muhammad”.
  • Pesan kepada makmum untuk bertaqwa; “Marilah kita semua meningkatkan taqwa kita kepada Allah”.
  • Baca 1 potong ayat Al-Quran; “Inna a’thoinakal kausar. Fasolli lirabbika wanhar. Inna syaniaka huwal abtar”.

Sekian khutbah pertama. Kemudian duduk la sekejap.

❤️ Khutbah kedua

  • Ucap “Alhamdulillah”.
  • Baca selawat “Allahumma solli ‘ala Muhammad wa ‘ala ali Muhammad”.
  • Pesan kepada makmum untuk bertaqwa; “Marilah kita semua meningkatkan taqwa kita kepada Allah”.
  • Baca 1 potong ayat Al-Quran; ”.”Qul huwallahu Ahad. Allahus somad. Lam yalid walam yulad. Walam yakullahu kufuwan ahad”.
  • Baca doa untuk seluruh orang Islam; “Ya Allah selamatkan kami semua dari Corona Virus. Ya Allah selamatkan kami semua di dunia dan akhirat.
Panduan lengkap ni adalah perkongsian dari Ustaz Khairul Anuar Basri di FB beliau, Senangkan Panduan Lengkap Solat Aidilfitri Di Rumah ini, korang boleh simpan dalam Handphone dulu, kemudian hafal sikit-sikit, ada 9 hari lagi kalau nak hafal, kalau nak khutbah yang panjang sikit bolehlah google, semoga dipermudahkan pagi raya kita tahun ini

Cara Turunkan Bacaan BSP | Assalamualaikum, Mengandung adalah moment yang dinantikan oleh pasangan suami isteri,  apatahlagi seorang ibu akan berasa teruja bila dapat tahu ada manusia kecil akan hidup didalam rahimnya selama 9bulan 10 hari, namun jika mengalami masalah kencing manis sepanjang mengandung, ianya amat merbahaya kepada ibu dan kandungan, dientry ini sha akan kongsi beberapa cara turunkan bacaan BSP


Apa itu BSP 

Singkatan bagi Blood Sugar Profile ataupun dalam Bahasa Melayu Profile gula dalam darah. Ujian BSP akan dijalankan di klinik ibu dan anak mahupun hospital selepas ibu mengandung mendapat keputusan yang tinggi hasil daripada meminum air gula semasa hamil iaitu MOGTT

Ibu dikehendaki berpuasa pada 10 malam sebelum ambil darah keesokkan paginya pada jam 8. Darah akan diambil terlebih dahulu pada lengan kemudian ibu disuruh minum air bercampur dengan glukosa sebanyak 250ml, kemudian ambil ujian darah kedua selepas sambung berpuasa 2 jam iaitu pada jam 10 pagi. ujian MOGTT ini dibuat untuk menguji paras glukosa dalam badan, ramai ibu yang mengandung mengeluh apabila doktor memberitahu tarikh untuk minum air gula, sebabnya air gula tersebut sangat pekat dan tersangat manis, sepanjang mengandung anak kedua ini, sha sudah dua kali meminumnya.


Keputusan Minum Air Gula MOGTT

Bacaan normal untuk MOGTT adalah 3.9-5.6 mmoI/L bagi berpuasa pada 10 malam, dan 3.9-7.7 mmoI/L, jika keputusan ibu-ibu diantara range tersebut, ibu-ibu tiada masalah kencing manis sepanjang mengandung, tapi suka sha ingatkan ada beberapa klinik ibu mengandung membuat ujian ini sebanyak dua kali untuk memastikan ibu benar-benar bebas dari kencing manis ketika mengandung.

Jika keputusan MOGTT melebihi paras bacaan normal, maka ibu diwajibkan menjalani ujian BSP sehingga tempoh bersalin, iaitu 2 minggu sekali atau jika paras gula dalam darah tinggi, ikut dari doktor mahu buat ujian dalam masa terdekat ataupun pengambilan ubat.


Untuk keputusan minum air gula kali kedua, sha sangkut 9.4 mmoI/L jadi sha terpaksa akur untuk menjalani ujian BSP hari ini, selama 3 kali sehari, iaitu puasa jam 10 malam, ambil darah pada jari jam 8, jam 11 dan jam 3, sebelum ambil darah, ibu dinasihatkan berpuasa 2 jam sebelum. Memang remeh kena pergi klinik 3kali sehari, tapi demi kesihatan anak dalam kandungan, ibu terpaksa patuhinya. Sha dapat tahu klinik di semenanjung jalankan ujian BSP sebanyak 4-5 kali sehari, sha bersyukur klinik tempat sha, hanya 3 kali sehari hihi. Tapi ibu boleh sahaja membeli alat ujian gula dalam darah sendiri di kedai online mahupun farmasi, ianya bernilai RM30-RM150, sha pun sudah membelinya di shopee nanti sha akan kongsikan di lain entry.

Bacaan BSP

Bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung bergantung kepada sama ada ketika dia berpuasa atau selepas makan. Berikut merupakan Garis Panduan Klinikal yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia:

  • Sebelum makan, bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung adalah kurang daripada 5.3 mmol/L
  • 1 jam selepas makan, bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung adalah kurang daripada 7.8 mmol/L
  • 2 jam selepas makan, bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung adalah kurang daripada 6.4 mmol/L

Cara Turunkan Bacaan BSP

Bagi sha, cara untuk turunkan atau menetapkan bacaan BSP adalah dengan mengawal makanan; kurangkan makanan manis, seperti nasi, pengambilan susu pekat, makanan berminyak dan makan banyak sayuran hijau,  meminum air masak yang banyak dan melakukan banyak pergerakan. Tapi jika ibu memerlukan info yang details mengenai sukatan pengambilan makanan, ibu boleh merujuk kepada pakar permakanan ataupun list yang sha telah sediakan dibawah, info ini sha ambil dari group Info Ibu Hamil

Pemakanan sebelum dan semasa BSP

2 hari sebelum BSP
****************
➡ Stop terus makanan/minuman manis 
➡ Ambil karbohidrat nasi/roti ikut sukatan
➡ Cukupkan air 3L sehari
➡ Pastikan setiap kali makan nasi ambil sayuran hijau
* Nasi jangan lebih 2 senduk rata
* Roti jangan lebih 2 keping
* Makan pada waktu yang ditetapkan untuk elak dari makan banyak.
.
1 hari dan malam sebelum BSP
*************************
➡ Last ambil makanan berat pukul 5 atau 6 petang
➡ Cukupkan air kosong 3L sehari
➡ Bangun awal pagi untuk elak rasa lapar
* Air kosong penting untuk buang lebihan gula dalam badan melalui air kencing
* 2 senduk rata nasi dan 2 keping roti akan dihadam dalam masa 2 jam

Semasa BSP

Selepas BSP pagi (8am)
*************************
➡ 2 keping roti 
➡ Salad, telur untuk buat sandwich
➡ Air kosong sehingga BSP seterusnya.
➡ Wajib stop makan 2 jam sebelum, BSP seterusnya.

Selepas BSP tengah hari (12pm)
*****************************************
➡ 2 senduk rata nasi
➡ 1 mangkuk sayuran hijau
➡ 1 ekor ikan atau 1 ketul ayam tanpa lemak
➡ 1 kosong sehingga BSP seterusnya.
* Sawi,peria,bendi dan bayam antara sayuran yang bagus untuk kawal gula
* Makan sayur terlebih dahulu sebelum makan nasi untuk cepat rasa kenyang dan kenyang lebih lama.
* Untuk protein ikan dan ayam ambil lah masakan bakarkukus,rebus atau stim
* Makanan bergoreng atau minyak boleh meningkatkan kolestrol dan tidak baik untuk bacaan gula ibu kencing manis.

Selepas BSP petang (5 pm)
**********************
➡1 keping roti mil penuh
➡1 gelas susu rendah lemak HL original
➡air kosong sehingga bsp seterusnya
* Bergerak.aktif seperti berjalan,sapu sampah 
* Pergerakkan aktif akan bantu kekalkan kepekaan insulin untuk kawal gula.

Selepas BSP malam(9 pm)
*****************************
➡ 2 senduk rata nasi
➡ 1 mangkuk sayuran hijau
➡ air kosong secukupnya.

Ibu mengandung hanya akan menghidap kencing manis ketika mengandung sahaja, nanti bila sudah bersalin, penyakit tersebut akan hilang, jangan risau ya ibu, cuma kawal makanan, jangan lupa check up pada tarikh yang ditetapkan semoga Allah permudahkan urusan kita semua..

Selamat hari Jururawat :)