Bismillah,
Assalamualaikum

Resepi Kek Coklat Moist Bakar Guna Blender | Sejak dua menjak ni, sha teringin makan yang manis-manis, kalau menu nasi akhir trimester ni dah tiada selera nak makan, proses dalam pengurangan berat badan mungkin, so disebabkan sha besok kena BSP, start kontrol benda manis, memang kena kontrol lah takut baby dalam rahim besar pula kan lagipun 5hb ni dah nak masuk wad seram nya bila baca pengalaman mommies kena induce. Jadi nak dipendekkan cerita, sha nak makan juga kek, tak kira kek apa hihi so bagus buat sendiri kan, jimat, boleh kurangkan manis dan orang lain pun boleh makan sekali.

Happynya bila husband cakap kek sha buat ni sedap, hihi dah boleh buat bisnes katanya, hihi ntahlah sejak pregnancy kedua ni, sha rajin sangat buat benda yang tak pernah sha buat, memalukan kan ini sha baru terjinak nak melangkah masuk dapur buat kek biskut tu semua haha, tapi belum terlambat bah kan. oh iya, sha juga suka tanam bunga viral tu, ada 1 pasu ja haha, next nak tanam serai pula haha..macam-macam ragam ibu mengandung kan.


So mari sha share dekat korang resepi kek coklat moist bakar di oven dan adunan hanya menggunakan blender sebab sha belum beli mixer lagi haha, dan paling penting sukatan pakai cawan ja, bahan pun senang dapat..korang bolehlah try sendiri dirumah ya..walaupun sha bukan baker tegar, tapi sedikit sebanyak boleh lah bantu korang yang tengah mengidam kek coklat haha...

Resepi Kek Coklat Moist Bakar Guna Blender

Bahan A 
1 cawan tepung gandung
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Ayak bahan A dan ketepikan

Bahan B 
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan gula
1 cawan koko
3 biji telur

Baca : Resepi kek marble koko

Bahan B korang masukkan dalam blender, dan putar sampai sebati, kalau nak kurangkan manis, boleh kurangkan gula dan susu pekat kepada 1/2 cawan saja

kemudian korang masukkan bahan yang suda di blender ke dalam bekas dan masukkan sedikit demi sedikit bahan A tadi, gaul sampai sebati

Dalam loyang apa jenis pun korang sapukan minyak ataupun majerin, ratakan supaya kek tidak melekat dan letakkan kertas minyak dalam loyang tersebut. Masukkan adunan tadi dan hentak 2 3 kali untuk merata kan nya.

Kemudian panaskan oven 10 minit 180'c, ikutlah oven masing-masing, ceh macam ayat baker tegar ja kan haha, lepas tu masak lah kek coklat korang tadi pada suhu yang sama api atas bawah selama 20-25 minit sehingga masak, nak cek masak ka tidak guna lidi, kalau tidak meletak pada lidi maksudnya masak lah tu, rehatkan sekejap

Cara Buat Topping/Ganache Coklat

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
2 sudu majerin
3 sudu koko

Panaskan bahan diatas dengan api kecil sehingga pekat dan letakkan pada atas kek coklat tadi, taburkan coklat chip atau apa apa jenis yang korang suka

Siap untuk dimakan, senang kan, selamat mencuba :)


Bismillah,
Assalamualaikum




Tarikh Serah Diri Ke Hospital Untuk Bersalin Sebab ada GDM on Ubat | Bila ibu sudah ada kencing manis ketika mengandung, ibu perlu patuh pada nasihat doktor untuk memastikan baby dalam rahim kita lahir dengan sihat dan selamat, jangan main-main jika nurse sudah kesan ibu ada kencing manis, pemantauan oleh doktor sudah menjadi semakin kerap apatah lagi jika makan ubat atau insulin.


Sedihnya result BSP sha pada sebelah pagi sebanyak dua kali agak kurang memuaskan, maka dengan itu doktor decided untuk bagi sha makan ubat Metformin 500g 2 kali sehari, baru nampak result BSP sha cantik, apa lagi cara yang membuatkan sha patuh pada doktor untuk memastikan bacaan gula sha menurun selain dah control makan macam mana pun tetap naik, kata doktor memang segelintir ibu mengandung perlukan ubat juga, sebab pembawaan baby dalam rahim.

Yang tak bestnya, sebaik sahaja sudah makan ubat, ibu perlu bersalin awal 2 minggu sebelum due date, kalau tak bersalin juga kena induce, masuk belon dan jalan terakhir adalah operate, seriau rasanya dengar bila terpaksa bersalin secara paksa, mesti sakit kan. BFF sha sudah laluinya 2 tahun yang lepas, insulin, dan dimasukkan ke dalam wad 38 minggu, induce 2 kali jalan tak buka, masuk belon pun sama juga, akhirnya terpaksa lalukan operation, derita ibu melalui segala sakitnya bersalin.


Pada 22 Jun, doktor dekat KK suruh sha pergi Klinik pakar Hospital Duchess of Kent Sandakan untuk scan baby dan dia akan bagi tarikh serah diri, apabila scan berat baby dah naik 2.7kg rasanya kalau nak bersalin pun dah boleh sebab berat dah cun, so tiada masalah untuk baby keluar awal. 

Tarikh Serah Diri Ke Hospital Untuk Bersalin pada 5 Julai ini masa ini usia kandungan 37minggu 6 hari, due date pada 20 Julai, anak pertama lahir pada 38minggu 4 hari secara normal walaupun time tu sha pun ada juga GDM tapi on diet, tak perlu makan ubat, Jadi sha harap sangat sebelum tarikh masuk wad tu, sha dah bersalin, semoga dipermudahkan. Korang doakan sha ya.

Bismillah,
Assalamualaikum


Pemborong Bundle Sabah - Percuma Penghantaran Seluruh Sabah | Berniagalah kamu sehingga kamu lupa untuk mengumpat, 99% rezeki kita adalah daripada perniagaan, apa saja jenis barang yang kamu boleh jual, ambilah dikesempatan ini untuk mempromote di sosial media yang ada, bagi mereka yang teringin nak memulakan perniagaan bundle, atau barang terpakai dari Jepun, Korea dan Taiwan boleh lah roger sha, sha ada jual by bale harga ikut kilo dan percuma penghantaran seluruh sabah.

Untuk pengetahuan semua, sha pun baru berjinak-jinak untuk menjual bale dan menjual bundle, setakat ini, sha menjual selimut alhamdulilah stok tinggal sikit sekarang, dan bale baju mix seluar budak 0-12 tahun akan mendarat esok di Sandakan, semoga dipermudahkan.

Actually sha takut sangat sha jual bundle tiada orang nak beli, keluar modal banyak, barang pula tak habis, mesti serik kan, tapi sha berani kan diri untuk jual juga, sha share modal dengan ipar sha, setakat ni dia jual selimut di kampung, alhamdulilah berpusu-pusu orang kampung beli, termasuk sha dan kakak sha borong terus sebab harga selimut murah sangat hihi.

Insyallah baju budak mix ini pun sha nak jual murah-murah ja, haraplah mendapat sambutan ya..sha area Sandakan sesiapa yang nak tengok boleh ja pergi rumah sha di Taman Sejati Apartment, Batu 7, dan sha akan cuba live dekat Facebook mana la tahu kan ada orang nak beli by pos, insyaAllah sha akan try pos kan, area Sabah ikut bas or pos laju tapi cas sha tak tanggung hihi. Tapi kalau nak beli area Sandakan insyaAllah sha akan consider maybe lebih dari RM20 kita bagi free COD tengok tempat macam mana ya. Ada pertanyaan mengenai borong bale bundle boleh contact sha..

Whatsapp sha off


Bismillah,
Assalamualaikum.



Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin | Ada orang sekejap saja sakit, dah bersalin. Ada orang pula sudah berhari­-hari sakit tapi bukaan tetap sama, tak bergerak langsung, padahal punyalah sakit. Allah saja yang tahu. Kalau ikutkan pengalaman sha mengandung anak pertama sakit menunggu bukaan tu kira-kira dalam 6 jam, anak kedua pula disebabkan induce maka sakitnya teramatlah sakit walaupun masa nak tunggu bukaan itu agak singkat berbanding anak pertama. InsyaAllah dalam entry ini sha kongsikan cara cepatkan bukaan rahim supaya mudah bersalin.

Lain anak lain pengalaman bersalinnya, jangan cakap sudah melahirkan anak ketiga sekali pun tetap akan berbeza pengalamannya, ibu yang hendak bersalin ini bagaikan pergi ke medan peperangan untuk pertarungan nyawa. Sakit bersalin tetap ada. Jadi hargailah para isteri serta ibu kamu ya.


Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin 




1. Banyakkan berjalan
Ya, memang sakit. Tapi kalau kita duduk sahaja lagi lambat pintu rahim akan terbuka. Tiap kali cek, bacaan masih sama. Jadi banyakkan berjalan. Minta suami pimpinkan kalau takut terjatuh. Kalau sudah berada diwad kerapkan berjalan keliling wad, berehat ketika penat dan sambung balik, ini salah satu cara cepatkan bukaan rahim supaya mudah bersalin. Tapi 37 minggu rasanya dah boleh mula kerap berjalan, tak kisahlah pergi shopping mall ka pasarka, berjalan kaki lah, mesti kaki penat bila malam sebelum tidur, boleh tinggi kan sikit menggunakan bantal

2. Jangan minum air selusuh terlalu awal
Biasanya bila nak bersalin, ramai yang sibuk cari air selusuh. Tahukah anda? Kalau minum air selusuh terlalu awal, anda akan mengalami sakit yang teramat sangat sebab baby dah sedia nak keluar. Tapi bukaan masih kecil. Banyak juga kes rahim pecah sebab ibu dah meneran terlalu awal sebab tak tahan sakit akibat minum air selusuh. Oleh itu, elakkan minum air selusuh awal­awal ye. Bila bukaan dah mencecah 6 cm dan anda dibawa masuk ke labor room, boleh minta kebenaran doktor untuk minum. Sha pun kurang pasti pengunaan air selusuh ini meski kedua-dua kandungan sha memang mak mertua pesan suruh minum sebelum sha bersalin tapi hasilnya tetap sama, adakah ianya tidak serasi, wallahualam hihi


3. Doa Nabi Yunus dalam perut ikan yu
Jangan putus baca doa ni. Minta pertolongan dari Allah. Minta dipermudahkan urusan kita bersalin. Minta supaya kita dan bayi selamat. Insya Allah, Allah maha mendengar. Jangan lupa juga untuk banyakkan berzikir dan selawat ke atas nabi. 


4. Minta maaf dengan ibu bapa dan suami
Yang ni part paling syahdu. Dekat-­dekat nak bersalin minta maaf dengan ibu bapa, lebih­-lebih lagi suami. Minta dorang doakan supaya kita mudah bersalin. Minta dorang doakan agar kita dan baby selamat. Lagi bagus kalau kita minta maaf dengan semua orang. Manalah tahu kot ditakdirkan kita syahid sewaktu melahirkan, at least kita dah sempat minta maaf.

5. Baring mengiring sebelah kiri
Bila dah penat berjalan, ketuk ketampi, dan jalan itik mesti kita nak berehat kan? Bila baring atas katil pastikan kita baring mengiring sebelah kiri. Bukan terlentang. Mengikut pengalaman sha bersalinkan anak kedua, sha tak putus baca doa nabi yunus sambil miring ke kiri, alhamdulilah bukaan lancar ja. 

6. Banyakkan bersujud
Posisi bersujud akan membantu mempercepatkan bukaan jalan untuk kita bersalin. Ia juga boleh mengurangkan sakit bersalin yang kita alami. Sebagai orang islam, dalam solat, seharian kita akan sujud, kalau boleh sujud tu biar lama sikit, pujuk baby keluar cepat, dan minta doa, semoga dipermudahkan proses kelahiran

So, Itulah dia cara cepatkan bukaan rahim supaya mudah bersalin yang boleh korang amalkan. Setiap ibu pasti ingin yang terbaik buat anaknya lahir ke dunia ini , tak kisahlah dia terpaksa merasainya sakitnya kontraksi berjam lamanya, atau sakit kena jahit bahagian alat sulit, ataupun melahirkan melalui pembedahan, semua itu kerana untuk melahirkan permatanya.


Sha doakan supaya korang melalui proses bersalin yang mudah tanpa sebarang komplikasi & semoga korang dan baby selamat. 
Bismillah,
Assalamualaikum



List Keperluan Persiapan Anak Kedua | Biasanya mengandung anak kedua dan seterusnya, pengalaman tu sudah ada, jadi bab beli barangan baby ni, kita dapat jimat sikit sebab boleh ja pakai baju anak pertama, itupun kalau korang mengandung jarak 2-3 tahun kan. Alhamdulilah mengandung kali kedua ini, sha hanya toupu ja barangan yang tiada, tambah sikit baju dan ubatan serta pampers itu penting.

Mengandungkan edan hari tu, semua sha nak beli, maklumlah anak pertama kan, lagi satu sha tiada pengalaman ubatan mana yang perlu dibeli sebelum bersalin dan mana barangan yang tidak berapa penting yang boleh dibeli selepas bersalin, macam set bersalin tu, sha beli sebelum bersalin tapi tak semua sha guna habis, ada yang langsung tak sentuh pun sampai sekarang, rugi ja beli mahal-mahal

So bersalin kali kedua ini, sha beli ja ala cart, contohnya mandian serai atau uncang , ini boleh pakai banyak kali untuk stabilkan emosi sambil-sambil ambil ketenangan ketika mandi, losyen panas tu boleh gantikan dengan balsem biasanya letak bahagian perut, paha dan tapak kaki. Minuman herba boleh dapatkan di kedai Cina, sha hari tu guna set Afiat memang bagus minuman akar kayu nya, sha nak beli tapi pkp sekarang lambat sangat sampai, so nanti iktihar cara dekat mydin kalau ada.

Untuk barangan baby, packing awal dari 30 minggu, takut beranak awal, anak kedua ni ada potensi beranak awal sebab nurse kata dah ada jalan kan. Bolehlah korang beli sikit-sikit mulai 30 minggu tu, musim pkp ni ibu mengandung susah sikit keluar, tapi bila dah beres semua barangan, rasa lega dihati tinggal tunggu baby keluar ja kan hihi.

List Keperluan Persiapan Anak Kedua

Ikut kemampuan ibu-ibu diluar sana, ada yang memang akan pakai balik baju, seluar, tuala anak pertama, itu lagi bagus, barang masih elok kan kita cuci saja, so duit lain tu boleh pakai time emergency pula, selepas baby lahir segelintir akan kena demam kuning, kena beli ubat lagi, so boleh save dekat situ

Bagi sha list yang sha ingin share kan ini atas pengalaman sha sendiri jika tertinggal bolehlah roger sha, kita tambah dekat entry ini, sha harap sangat dapat membantu ibu-ibu diluar sana, mana lah tahu kan anak pertama dengan kedua jaraknya lima tahun, dah lupa dah list nak beli apa yang penting hihi

1. Baju Hari Pertama - yang ini sha beli baru, dan semestinya warna putih, time edan dulu lahir pun sha belikan juga baju warna putih, pilih saiz newborn atau saiz s, baby sha kali ini kecil sikit hihi ikut badan sha kot, edan ikut badan babanya itu yang lahir 3.36kg. Sha beli baju jenis romper lengan panjang dan berstokin, beli sekali dengan swaddle, time edan shabxda beli swaddle, sha beli dekat servey sahaja. Barangan yang sha pakai balik anak pertama contohnya barut, tuala, alas tilam kalis air, bantal semua tu masih elok lagi. Make sure sebelum guna cuci dulu.


2. Barangan mandian dan ubatan - ini of cos kena beli baru haha..beli ja yang mini saiz, pilihan sha adalah mandian anakku..lembut pada kulit baby..1 box ada shampoo, losyen, mandian, dan bedak..bawa set ni..jimat ruang beg. Untuk ubatan sha beli minyak kayu putih dan minyak batu untuk luka jahitan sha hihi

3. Pampers dan Modes - dari pengalaman sha pampers yang sesuai untuk edan adalah pet pet, sebab lembut pada kulit, sebelum edan lahir sha beli huggies tapi timbul merah merah pada celah paha, jadi sha suka pet pet, sampai sekarang edan guna pet pet..untuk baby pula sha ambil saiz s, kalau new born kecil sangat, saiz s ada 80pcs, bawa ja 5 pcs ke hospital. Modes pun bawa ja 5pcs, sha pilih librease saiz besar dan panjang dan beli seluar dalam pakai buang..tak perlu cuci dan bawah balik..untuk dirumah pula beli ja kotex 1box besar 

4. Set bersalin - Macam sha cerita kan di atas tadi, set bersalin option ja..tapi kali ni sha hanya beli mandian yang menyegarkan ni bole beli dekat kedai cina dan minuman akar kayu dr afiat memang recommended, tungku dan bengkung  sha masih bagus lagi, bole guna untuk bersalin  anak kedua nanti.

5. Tilam dan kelambu baby - actually ini ok ja kalau tiada, tapi biasanya kita letak baby depan tv tinggal kejap buat kerja at leqst baby safe dalam kelambu tak kena kacau dek nyamuk, tilam sekali kelambu ni memang sha beli dulu sebelum bersalin kan edan pakai pun 2 bulan ja sebab baby cepat besar kan..dah tak miat masuk kelambu,..kalau korang belum ada, korang beli la katil, sebabnya sha takut  baby diganggu oleh abangnya pula hahaha..sha tengah suruh orang buatkan set katil.

6. Susu formula, botol dan pump susu - rasanya ini penting bila lahir anak 1st, ibu kekurang air susu, bukan langsung tiada ya..ada cuma sikit sahaja, kalau baby kuning boleh kerapkan minum susu formula, cadangan sha susu s26 membantu mengurangkan demam kuning. Pump susu pun penting juga kalau korang ada urusan tak perlu bawa baby, pump ja banyak2 susu..

7. Barang lain - ada ja baranga lain yang kita terlepas pandang contohnya pencek suhu dan sedut hingus, dari pengalaman sha dua benda ni penting sangat, sebab baby baru lahir senang sakit, so kena prepare awal. Ni pun sha dah ada bekas edan punya..masih elok lagi tapi kalau sedut hingus tu boleh ganti bila dah lebih 6bulan pakai.

InsyAllah semoga entry ini bermanfaat, sha pun kalau terkurang bahan dalam entry maafkan la ya..ini semua dari pengalaman sha ja..semoga dipermudahkan ibu ibu bersalin nanti..wassalam




Bismillah,
Assalamualaikum


Sesi Ujian Kemahiran Juruteknik Komputer FT19 | Hari yang ditunggu telah tiba, segala persiapan telah pun dibuat sepanjang 10 hari sebelum temuduga bermula, berdebar rasanya menghadiri temuduga kedua dari Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri, insyaAllah dengan sha kongsikan pengalaman menghadiri sesi ujian kemahiran untuk jawatan juruteknik komputer FT19 dapatlah korang praktiskan dengan baik ya.


Secara umumnya, untuk ujian yang sha pergi tadi adalah ujian amali yang dilakukan dimakmal komputer jadi korang kenalah fokus kepada hardware komputer, printer ataupun router semuanya bergantung kepada jabatan yang menjalankan sesi ujian kemahiran juruteknik komputer FT19

Ok sha cerita dari awal, sesampai nya sha di lokasi tempat ujian kemahiran di Jabatan Perkhidmatan komputer Negeri Sandakan, terus daftar nama, check suhu dan duduk sampai nama kena panggil, yang bestnya pihak penemuduga sudah mula memberi kertas soalan kepada kami untuk kami bersedia melalukan amali tersebut, boleh bincang dengan kawan tapi kena jaga jarak social 1 meter.

Sha bersyukur dapat soalan yang sha belajar secara last minit semalam, hihi ianya tentang cara membuat kable LAN, setup ip address ke wireless dan PING kan ke komputer, meskipun sudah bertahun lamanya sha sudah tinggalkan bidang IT, tapi untuk buat kable LAN sha siapkan dalam masa 3-5 minit sahaja, ini korang hafal ja warna kabel tu, ketipkan dan test kable tadi, 20 markah penuh untuk bahagian ini.

Sampai bahagian kedua iaitu setup ip address ke wireless dan PING kan ke komputer diberi masa selama 20 minit, sha dapat selesaikan walaupun dengan menggunakan windows 10, kaku sikit sebab laptop sha guna windows 7 haha tak sama kan, aduhai mana lah network sharing ni, stuck sikit sebab jarang pakai windows ni.

Malangnya sha habiskan masa terakhir pada connect router, sha lupa nak belajar pasal username dan password pada website dlink tu, tinggal 1 step ja lagi, username :admin, password (apa saja korang nak) sha biarkan kosong itu pasal tak boleh login, jadi sha kehabisan masa dekat situ, rugi kan

Sha tak tahu sama ada fail atau tak, walaupun sha tak dapat habiskan, mana tahu dia kira based on markah maybe? lepas times out tu sha sedih sangat tak dapat berfikir pun nak letakkan apa-apa password dekat situ, tapi husband sha tenangkan sha, dia kata usaha dah, tinggal tawakal saja, mana tahu dia kira berdasarkan markah kan, insyaAllah siapa tahu rezeki baby dalam perut hihi

Hikmah di sebalik temuduga tu, sha dapat ramai kawan, semua baik-baik, sha ingatkan sha lah yang paling tua dekat situ, rupanya ada yang satu umur hihi, dan sudah berkahwin, bezanya sha pergi ujian kemahiran ini dengan baby dalam perut yang tak lama lagi nak bersalin haha

Harapnyalah dapat panggilan untuk temuduga kedua nanti,
amin..korang doakan sha ya..

Bismillah,
Assalamualaikum




Buat BSP Sendiri Di Rumah Semasa Mengandung | BSP adalah penting untuk memantau paras gula semasa ibu mengandung, walaupun tidak disenangi oleh para ibu-ibu yang mengandung, namun semua yang dilakukan oleh doktor dan nurse adalah untuk menyelamatkan dan memastikan bayi dalam rahim sihat dan tidak begitu besar sehingga ianya dilahirkan nanti.

Sebelum ibu mengandung membuat BSP sendiri di rumah, ada prosuder yang ditetapkan oleh klinik ibu dan anak di tempat masing-masing, selain perlunya ada mesin Glucometer, apapun jenis atau jenama mesin Glucometer, ianya mengikut ketepatan paras gula pada mesin tersebut dan juga pada mesin yang selalu digunakan pada klinik ibu dan anak


Dukacitanya, paras gula sha tinggi sebanyak dua kali pada waktu pagi, menyebabkan sha terpaksa mengambil ubat kencing manis sebiji 500gm sebanyak dua kali sehari, dan sepanjang sha makan ubat dan control permakanan alhamdulilah, paras gula semakin turun dan appointment BSP dijarakkan kepada 3 minggu sekali.bagi sha dengan adanya mesin glucometer sendiri sangat membantu untuk kita buat BSP sendiri dirumah, kerana dapat mengawal makan kita sehari sebelum ujian dilakukan.


Sebelum makan ubat, sha memang control makan yang manis, tapi oleh kerana pembawaan baby dalam rahim, maka sha memang perlu makan ubat juga..hihi..waktu edan pun sha ada kencing manis, tapi tak makan ubat pula, kali ini lain pembawaan, mungkin lain jantina, siapa tahu hihi..

Yang tak bestnya bila suda makan ubat, kena bersalin 2 minggu lebih awal untuk mengelakkan baby besar dalam rahim, so 22hb ini sha kena pergi hospital pakar untuk dapatkan tarikh temu janji masuk wad, berdebar rasanya, tapi semuanya untuk baby, insyaAllah umie akan kuat :)

Cara buat BSP Sendiri Di Rumah Semasa Mengandung, macam sha cakap tadi kena tepat pada kedua mesin yang korang sendiri punya dan yang klinik punya, caranya macam biasa, puasa jam 10 malam, check pertama di klinik jam 8 pagi, lepas tu check pula di mesin yang korang ada, begitulah juga pada tengah hari dan petang, bawah saja alat mesin korang untuk cek bersama dimakmal, tulis pada buku disebelah result yang diterima mesin di klinik untuk rujukan doktor bila petang nanti.

Guna Glucometer sangat senang bergantung pada mesin yang korang belilah, tak sampai 5 minit dah dapat result, sha memang syorkan korang belilah satu mesin ni, penting untuk kita tahu paras gula semasa mengandung ni, selain kawal makanan, sebab kadang kita pun tak sedar diri time makan sedap kan hihi

Semoga baby dalam rahim sihat walafiat hendakNya, semoga ibu mengandung dipermudahkan bersalin, amin ya Rab.




Bismillah
Assalamualaikum,

Alhamdulilah terpilih untuk hadiri Temuduga Juruteknik Komputer FT19 Kali Kedua | Alhamdulilah bulan 2 hari tu sha ada apply jawatan kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Sabah untuk jawatan Juruteknik Komputer FT19, cuba nasib mana tahu rezeki edan dan adiknya dalam perut..tadi pagi buka email, alhamdulilah sha terpilih untuk hadiri ujian kemahiran juruteknik komputer pada 19 Jun ini

Berdebar rasanya walaupun ini kali kedua sha hadirkan diri, pertama pada tahun 2009 lepas tamat praktikal di jabatan komputer cawangan kota marudu, tapi itu time sha bujang lagi..acuh tak acuh ja sha pergi temuduga tu, macam macam soalan sha tak dapat jawab sebab tak yakin pun dapat jawatan ni

InsyaAllah kali ini sha mesti yakin dapat, kena belajar balik lah pasal basic komputer, husband akan tolong hihi

Kali kedua ni pergi bersama baby dalam perut haha, perut dah besar ni sha takut ja dorang akan reject, korang pernah tak jumpa orang pregnent hadir temu duga? Ka sha orang yang 1st? Hahah

Korang doakan sha dapat jawatan ni ya..



Bismillah,
Assalamualaikum

Pengalaman Beli Glucometer Di Shopee | Bila sudah gula tinggi semasa mengandung, BSP kena buat 2 minggu sekali, benda yang paling tidak disenangi oleh para ibu, kerana terpaksa pergi ke klinik 3 kali dalam sehari, bahkan ada yang sampai 5 kali sehari. 

Jadi, sha ambil keputusan untuk membeli glucometer untuk kemudahan bersama hihi, sebenarnya ada baik nya juga beli glucometer ni, ianya bagus untuk mengawal bacaan gula kita sebelum kita pergi bsp keesokan hari nya.

Terlampau banyak jenis dan jenama glucometer yang ada di pasaran, begitu juga dengan harga, jika tidak mau menunggu lama boleh beli di farmasi, harga anggaran dalam RM90 hingga RM150 tapi kalau mau bajet di shopee ada jua berjual RM30 keatas, korang kena pandak cari lah..sebab tak semua rate dari pelanggan baik dan 5 bintang

Untuk jenama yang sha beli di shopee ini rate 5 bintang, walaupun penghantaran hampir sebulan untuk sampai ke Sandakan sabah. Nasib sampai sebelum sha bersalin hihi.

Penggunaan sangat senang, walaupun manual bahasa cina hihi..next entry nanti sha tunjukkan cara penggunaan nya ya.

1 set glucometer didatangkan dengan 1 mesin, 2 battery, 1 batang penyucuk, 1 botol strips dan 2 kotak jarum berharga RM39.90 tidak termasuk postage ke sabah RM5.30

Sha baru bawa set ni tadi pergi klinik, tapi nurse cakap kena rujuk pergi doktor untuk compare dengan klinik punya, alahai ramai pula orang, nanti sha update lagi minggu depan sha amik bsp ya.



Bestnya Beli Kotex Percuma Facial Cleansing Brush | Assalamualaikum guys, perempuan dan benda free berpisah tiada haha, lagi-lagi benda free tu memang sangat berguna pada dia, memang dia akan grab cepat sementara stok masih ada. Macam sha la haha..

Hari tu sha pergi belanja sikit barang baby, so barang macam kotex ni memang satu keperluan lepas bersalin nanti, sebenarnya untuk pads sha ok ja apa jenama pun, rata-rata sha pernah cuba semua jenama dari murah ke mahal, ok ja, tapi kali ni pusing punya pusing terus nampak jenama kotex non wing 20 pads x 3 so memang banyak la..cukuplah stok sampai 1 bulan lepas bersalin kan, then ada pula free nya facial cleansing brush, eh excited lah pula sha nak mencubanya, sebelum ni guna tangan ja cuci muka hahah


Tapi brush ni simple ja, tak pakai battery, guna pun manual ja..cuma brush nya sangat lembut, sha suka sangat pakai. Jadi semangat nak cuci muka hari hari hahaa..

Beli kotex pek besar ni dengan harga RM13.70 sha beli dekat TKS Sandakan, free facial cleansing brush ada 4 colour, biru, purple, green dan pink, tapi stok time tu hanya ada purple dan green oklah grab green ja haha memandangkan free kan haha

Cara guna facial cleansing brush ni kalau ikut sha, memang letak pencuci muka directly pada brush tu senang ja, lepas tu brush dengan lembut pada sekitar muka, tak perlu tekan, just imagine kita buat facial dekat kedai ohh bestnya hahaa..lepas tu bilas bersih..rasa segar ja..cukuplah buat 1 kali ya..jangan melebih nanti habis pencuci muka korang haha.



Brush bahagian belakang yang berwarna hijau tu, sha rasa untuk bahagian hidung dan dagu, sebab dia keras sikit, boleh lah tolong bersihkan pori pori yang tersumbat

So korang bolehlah grab 1pek kotex ni kalau korang dah terpengaruh dengan entry sha ni haha..sementara stok masih ada tau..